Я поеми въздух и карай по-спокойно, че както си се засилила направо си разкатала фамилията на граматиката .
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Хан Тервел и арабите
Collapse
X
-
Как би изглеждал този пост след малка редакция:
"В ранното средновековие (след създаването на Дунавска България) хан Тервел успява да утвърди България като държава. След опита на измама на Юстиниан с/у българския кан се сключва договор м/у Византия и България, в който има 4 точки. Една от тях е да си разменят предателите. Факт е също така, че двете държави взаимно се защитават (всяка служи като преграда за враговете на другата) особено срещу общи заплахи, каквито са арабите. Лъв ²²² и Тервел затова са се обединили с/у тях и първи са ги отблъснали, като по този начин са им попречили да навлязат в Европа"Не 7, а 77 пъти по 7...
http://www.mathematicalanthropology.org/
Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм
Comment
-
Тази тема се е получила доста интересна,ама в тези 6 страници има по-малко информация за Тервел и арабите отколкото за средновековната и антична история.
Доста смешно звучат постове като - "Българите са били Християни",или Тервел е бил Християнин".Все пак се замислете - Тервел живее доста преди Борис.А това той да е бил Християнин е много малко вероятно,но ако е бил,е трябвало това да е тайна,народа не би го приел.Все пак когато Борис покръства българите,болярите възтават...
А за взаймоотношения България-Византия съм чувал , че в стремежа си да превземат Константинопол,Българите са опирали до арабите...
За броя на знам,че са били избити около 20 000 араби , но не може да е сигурно...
А защо не насоча мислите в друга посока-какво е щяло да стане,ако Тервел не беше помогнал на Византия..Дали Арабите са щели да я превземат,или Византия е щяла да победи и всички последици от тези промениНе на религията
Comment
-
Виж това ще е интересна алтернативка българите не помагат на Византия, може да добавим, че и Шарл Мартел (май така се казваше) е умрял от сифилис та франките са премазани.
За алтернативката сериозно правете тема и да почваме.
за арабите 32 хиляди мисля,че бяха. Разбира се и дума не може да става за 100% достоверност, но това е което имаме.Кръвта из нашите гърди
не е съвсем изляна!
Народе, цял стани! Иди!
Че Македония въстана.
Comment
-
Малко за цифрите в тази битка:
Кампанията през 717-718 е била дълго подготвяна от страна на арабите.
През 90те години на 7век приключили поредните размирици в халифата и експанзията незабавно била възобновена по всички направления - на запад били превзети Магреб и Иберийския п-ов, на изток - дн. Афганистан и Средна Азия. Същевременно Византия се гърчела във вътрешна криза след 695г.
Позготовката за похода е траяла няколко години. Не е невъзможно арабската армия да е била от порядъка на 100-120 хил. войници, защото такива армии е имало макар и по рядко, в историята. Халифатът е разполагал с достатъчно ресурси за да поддържа обща армия от поне 200-300 хил. войници и да може да използва значителна част от нея за настъпателни операции.
Не може да се прецени какви сили са имали византийците в Цариград - 4те тагми са наброявали общо 16 хил. войници, но едва ли това са били всички сили в града. Не по-малко от 25000.
Византия е имала и армии извън Константинопол - именно те разгромили в Мала Азия отстъпващите арабски войски след това.
Тервел най-вероятно е слязъл в Тракия със всичките си сили - новите оценки за аспаруховите българи са че са били 100-150 хил. Според традициите на конните народи, почти всеки здрав мж е участвал и в армията, което значи поне 5060 хил. войници за българската армия. Една част от тях все пак е трябвало да остане на север, срещу Хазария, така че Тервел е имал поне 30-40 хил. войници със себе си. Тази бройка се потвърждава и от сведенията за избитите араби - между 22 и 32 хил. - за такова количество избити хора е нужно не по-малко количество войска.
Българската победа е имала своето значение за общия успех срещу арабите, но не следва в никакъв случай то да се преувеличава - арабите са продължили обсадата и след битката още няколко месеца и са отстъпили в добър ред. Решаващите поражения те понесли в Мала Азия.
В този смисъл е преувеличено Тервел да бъде величан като спасител на Европа. Един от спасителите, може би.
И пак в този смисъл, Карла Мартел и битката при Поатие наистина са били спасителни за западна Европа, защото Мартел е бил сам и при негово поражение е нямало кой да спре арабите поне във Франкската държава (пък и в Западна и Централна Европа въобще, чак до Аварския хаганат).Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!
Comment
-
поручик написа Виж мнениеТ
Доста смешно звучат постове като - "Българите са били Християни",или Тервел е бил Християнин".Все пак се замислете - Тервел живее доста преди Борис.А това той да е бил Християнин е много малко вероятно,но ако е бил,е трябвало това да е тайна,народа не би го приел.
Comment
-
ИИБИ? Това какво е? Да нямаш предвид ГИБИ или ЛИБИ? Повечето от тях ги има на Крораина http://www.kroraina.com/NI/
Comment
-
Thorn написа Виж мнение
На това нещо пише "Богородице, помагай на кесаря Тервел"
1. Защо преди Борис-Михаил никой не носи християнско име, а това е задължително в онази епоха?
2.Къде са им храмовете?
3.Как ромеите, ортодоксални екстремисти на епохата, пропуснаха да забележат това положение?
4.Къде са им християнските гробове, кръстове и други аксесоари?
5.Защо собствено българската историческа традиция - Именник, надписи - не съобщава подобно нещо?
Comment
Comment