Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хан Тервел и арабите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Я поеми въздух и карай по-спокойно, че както си се засилила направо си разкатала фамилията на граматиката .

Comment

Как би изглеждал този пост след малка редакция:

"В ранното средновековие (след създаването на Дунавска България) хан Тервел успява да утвърди България като държава. След опита на измама на Юстиниан с/у българския кан се сключва договор м/у Византия и България, в който има 4 точки. Една от тях е да си разменят предателите. Факт е също така, че двете държави взаимно се защитават (всяка служи като преграда за враговете на другата) особено срещу общи заплахи, каквито са арабите. Лъв ²²² и Тервел затова са се обединили с/у тях и първи са ги отблъснали, като по този начин са им попречили да навлязат в Европа"
      Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Тази тема се е получила доста интересна,ама в тези 6 страници има по-малко информация за Тервел и арабите отколкото за средновековната и антична история.

Доста смешно звучат постове като - "Българите са били Християни",или Тервел е бил Християнин".Все пак се замислете - Тервел живее доста преди Борис.А това той да е бил Християнин е много малко вероятно,но ако е бил,е трябвало това да е тайна,народа не би го приел.Все пак когато Борис покръства българите,болярите възтават...

А за взаймоотношения България-Византия съм чувал , че в стремежа си да превземат Константинопол,Българите са опирали до арабите...
        За броя на знам,че са били избити около 20 000 араби , но не може да е сигурно...

А защо не насоча мислите в друга посока-какво е щяло да стане,ако Тервел не беше помогнал на Византия..Дали Арабите са щели да я превземат,или Византия е щяла да победи и всички последици от тези промени
        Не на религията

Comment

Виж това ще е интересна алтернативка българите не помагат на Византия, може да добавим, че и Шарл Мартел (май така се казваше) е умрял от сифилис та франките са премазани.
          За алтернативката сериозно правете тема и да почваме.
          за арабите 32 хиляди мисля,че бяха. Разбира се и дума не може да става за 100% достоверност, но това е което имаме.
          Кръвта из нашите гърди
          не е съвсем изляна!
          Народе, цял стани! Иди!
          Че Македония въстана.

Comment

Карл Мартел, аз поне така съм го чел.

Comment

Малко за цифрите в тази битка:
              Кампанията през 717-718 е била дълго подготвяна от страна на арабите.
              През 90те години на 7век приключили поредните размирици в халифата и експанзията незабавно била възобновена по всички направления - на запад били превзети Магреб и Иберийския п-ов, на изток - дн. Афганистан и Средна Азия. Същевременно Византия се гърчела във вътрешна криза след 695г.
              Позготовката за похода е траяла няколко години. Не е невъзможно арабската армия да е била от порядъка на 100-120 хил. войници, защото такива армии е имало макар и по рядко, в историята. Халифатът е разполагал с достатъчно ресурси за да поддържа обща армия от поне 200-300 хил. войници и да може да използва значителна част от нея за настъпателни операции.
              Не може да се прецени какви сили са имали византийците в Цариград - 4те тагми са наброявали общо 16 хил. войници, но едва ли това са били всички сили в града. Не по-малко от 25000.
              Византия е имала и армии извън Константинопол - именно те разгромили в Мала Азия отстъпващите арабски войски след това.
              Тервел най-вероятно е слязъл в Тракия със всичките си сили - новите оценки за аспаруховите българи са че са били 100-150 хил. Според традициите на конните народи, почти всеки здрав мж е участвал и в армията, което значи поне 5060 хил. войници за българската армия. Една част от тях все пак е трябвало да остане на север, срещу Хазария, така че Тервел е имал поне 30-40 хил. войници със себе си. Тази бройка се потвърждава и от сведенията за избитите араби - между 22 и 32 хил. - за такова количество избити хора е нужно не по-малко количество войска.
              Българската победа е имала своето значение за общия успех срещу арабите, но не следва в никакъв случай то да се преувеличава - арабите са продължили обсадата и след битката още няколко месеца и са отстъпили в добър ред. Решаващите поражения те понесли в Мала Азия.
              В този смисъл е преувеличено Тервел да бъде величан като спасител на Европа. Един от спасителите, може би.
              И пак в този смисъл, Карла Мартел и битката при Поатие наистина са били спасителни за западна Европа, защото Мартел е бил сам и при негово поражение е нямало кой да спре арабите поне във Франкската държава (пък и в Западна и Централна Европа въобще, чак до Аварския хаганат).
              Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

поручик написа Виж мнение
                Т
                Доста смешно звучат постове като - "Българите са били Християни",или Тервел е бил Християнин".Все пак се замислете - Тервел живее доста преди Борис.А това той да е бил Християнин е много малко вероятно,но ако е бил,е трябвало това да е тайна,народа не би го приел.
                На мен пък точно това ми звучи смешно. Защо да не е бил християнин. През този период не съм чувал да е имало някаква нетърпимост срещу християните та виждаш ли на българите (някои от които са почитали славянски божества,други Тенгри, а трети незнам какво) да им е станало неприятно. Фактите говорят точно обратното. Незнам дали ти е известно, но според доктрината на византийците член на "Семейството на владетелите" (начело на което е стоял василевса на ромеите) e можел да бъде само християнин. Как ако Тервел не е бил такъв е бил ъзгласен от император Юстиниан IIРинотмет за "кесар", която титла фигурира през периода в ранглистата?

Comment

Здравейте, ако на някой му се намират тъй наречените ИИБИ под ръка(в електронен вариант разбира се), били могъл да ми даде линк?

Comment

ИИБИ? Това какво е? Да нямаш предвид ГИБИ или ЛИБИ? Повечето от тях ги има на Крораина http://www.kroraina.com/NI/

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Имах предвид източни или арабски извори, моя грешка

Comment

Не съм ги мяркал

thorn

Comment

Ще може ли дадете някакви доказателства,че Тервел е християнин,защото единственото,за което се сещам е Паисиевата история,която няма много голяма историческа стойност.

Comment

На това нещо пише "Богородице, помагай на кесаря Тервел"

thorn

Comment

Thorn написа Виж мнение

На това нещо пише "Богородице, помагай на кесаря Тервел"
                              Пет въпроса по повод на мнимото християнство на българските канове:

1. Защо преди Борис-Михаил никой не носи християнско име, а това е задължително в онази епоха?
                              2.Къде са им храмовете?
                              3.Как ромеите, ортодоксални екстремисти на епохата, пропуснаха да забележат това положение?
                              4.Къде са им християнските гробове, кръстове и други аксесоари?
                              5.Защо собствено българската историческа традиция - Именник, надписи - не съобщава подобно нещо?

Comment

Ако мен ме питаш - аз не смятам, че са били християни, при това именно заради посочените от теб аргументи. Допускам, че лично Тервел може и да се е покръстил, дори и чисто церемониално, което практически не се е отразило на повечето му поданици.

thorn

Comment

Working...
                                X