Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хан Тервел и арабите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Войната за испанското наследство(1701-1714)

Християнин :? Аре стига ве?Ти откъде я имаш тази информация?Това меко казано е невъзможно,как си го представяш това?

Александър извинявай приятелю,но ще ми кажеш ли кои са тези "огромни територии",които придобива Тервел след разгрома на арабите?Защото аз ти казвам,че Тервел не е взел и педя земя повече след като е победил арабите,договора за териориалните придобивки:Загоре и още няколко нови територии(границата минавала през Странджа) е бил подписан през 716г с виз.иператор Теодосий3(715-717).
    А тази титла "севастократор" започва да се използва няколко стотин години по-късно и няма начин дори и да иска Тервел да я получи...тъжно ми става когато четя такива абсурдни мнения момче осъзнай се тия неща се учат още в първите класове..
    ...но срещна отново очите му.Гледаха право в него,но виждаха нещо съвсем друго.Нещо в близкото бъдеще,което можеше и да е интересно,но не ставаше нито тук,нито сега.

Comment

Моите спомени са за кесарска, а не титла на севастократор, която тогава дори е нямало още. Това все пак е някакво санкциониране на властта, което е много важен момент за младата ми държава, защото е някакво признание от Византия.
      А арабите са обща заплаха, мисля, че всички можем да се съгласим с това. Предвид тези няколко факта помощта на Тервел изобщо не изглежда самоцелна.
      Тервел не е бил християнин. Срещу тях е имало сериоозни гонения и са били тежко наказвани по това време в България.

Азурал, постове и съответно отнешение към потребителите като това изразено в последния ти пост срещу Александър ("абсурдни мнения момче осъзнай се тия неща се учат още в първите класове..") не се толерират в Бойна Слава. Ще те помоля да смекчиш тона. Тук се опитваме заедно да изградим нещо с взаимосъгласие и помощ.
      Alliis laetum, sibi sapiens.

Comment

Приателю аз искам точно това.Та нали заради това четя и пиша тук-за да науча нови интересни неща,но съгласи се с мене,че аз не съм дошъл тук да четя глупостите на хора,които нямат елементарни познания по история,ако исках да се смея щях да посещавам форумите на дир.бг.Дразня се от хора,които незнаят нищо,а претендирват да изказват мнения,и да претендират,че имат знания за неща, които всъщност си ги изсмукват от пръстите си(или кой знае от къде).За това тона ми беше малко по-остър,човека да си вземе бележка и да се замисли малко преди да пише това,което му идва първо на ум.Пак повтарям аз не съм дошъл тук да четя глупости и измишлюотини наситих се на такива хора в дир.бг.Нека всички заедно да подържаме едно по-високо ниво достойно за форума
        ...но срещна отново очите му.Гледаха право в него,но виждаха нещо съвсем друго.Нещо в близкото бъдеще,което можеше и да е интересно,но не ставаше нито тук,нито сега.

Comment

Моя е грещката за севастократора да кесар съм искал да напиша ,а това ,че Тервел бил християнин е мнение на Mahadeva все пак не мое....
          Кой земи ли ?
          Би ли ми отговорил драговичите кога се присъединяват към държавата ни ????
          Има исторически писания както от византийски така и от арабски летописци ,че след като разбива арабите Тервел възползвайки се от "благодарноста" на импрератора придобива нови земи.. (границата минавала през Странджа) е бил подписан през 716г с виз.иператор Теодосий3(715-717) не означава ,че земите са придобити преди това + това много славяни от европейските земи на Византия преминават в България по-своя воля и поради нежеланието им да останат в пределите на империята.
          А ,че именно заради признанието на държавата и титлата на хана или царя се водят повечето войни през средновековието няма спор.......
          С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
          На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Comment

Tериториалното разширение, за което говорите са земите на юг от Стара планина - областта Загоре, земите между Сливен, Ямбол и Черно море, които получаваме 705 година след като Тервел помага на Юстиниан II да се качи отново на престола.
            Следващото увеличаване на границите е 716, като те трябвало да минават между по Милеоните в Тракия. Това е следствие на извоюваните победи срещу Теодосий III и сключения в последствие мирен договор. Но да не се отплесвам.
            Лично аз съм запознат единствено с тези териториални придобивки през съответния период. Не знам за каквото и да било възнаграждение след победата над арабите, за това че сме спазили договора от 716.

Азурал, отново се обръщам към теб (нещо, което рядко правя с потребител по една и съща тема, още повече, когато се засяга тонът и поведението на участниците във форумното пространство на Бойна Слава), по повод последните ти два поста. Няма нищо лошо в това да критикуваш аргументирано всичко, с което не си съгласен. Тук сме се събрали, за да обменим опит, а не да съдим кой какви познания има и откъде и как черпи информацията си. Не чета форумите на дир.бг, но и нямам нужда, защото не ми трябва база за сравнение тъй като отдавна сме решили какво искаме от този форум. Нека не разводняваме повече темата и говорим по същество занапред, без гневни нападки и обиди.

Comment

Я малко да внеса разбирателство и яснота по въпроса!
              Тервел, както и дядо му Кубрат са ХРИСТИЯНИ.За Аспарух не съм сигурен, но мисля, че и той е християнин.
              титлите "Патриций" и "Кесар" винаги Византия ги е давала на ХРИСТИЯНИ. Плюс това "Кесар" по това време е бил вторият след ИМПЕРАТОРА. Това означава, че след убийството на Юстиниян ,Тервел и бил в правото си да поиска права върху престола. Това не го е направил, но успява да запази областта Загоре, която при новият император Филипик Вардан (711-713) е потвърдено даването й на България!
              Има златен печат на Хан Тервел, на който пише "Богородице помагай на кесаря Тервел"-това е още едно доказателство, че българсият хан е бил християнин. По този въпрос още много може да се напише, но в не искам поста ми да става дълъг и скучен!
              Титлата "Севастократор" се появява във Византия по времето на византийският Василевс Алексий ²²² Комнин (1081-1118). Всъщност той прави реформа на Византийският държавен апрат, и на самата империя като цяло, но това е друга тема на разговор
              То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Хора найстина ,съвсем се отплеснахме от темата,а севастократор в случая няма нищо общо явно съм се подвел от "Sevastokrator" който е писал преди мен по темата за това вместо кесар съм написал севастократор,за това дали Тервел е бил християнин или не ,не споря не съм убеден дори титлата кесар да е била давана само на християни.....едва ли е предал вярата си ....,а моята идея беше ,че застава на страната на византийците именно заради признанието Sevastokrator - земите на юг от Стара планина - областта Загоре, земите между Сливен, Ямбол и Черно море, които получаваме 705 година след като Тервел помага на Юстиниан II да се качи отново на престола. Тези земи са завладени именно след разгрома над арабите това ,че според византийските източници тези земи се присъединяват към нас през 705-а е така поради обективни причини няма как да признаят ,че е станало преди това .....
                С изпънати напред ръце пулсира в кръв едно сърце пулсира и крещи без глас България е жива в нас.
                На три морета граници ще бием България ще бъде земен рай ,победно знаме гордо ще развеем на хаоса ще сложим край.

Comment

През 705-та година византийският император Юстинян 2ри е свален от престола и заточен в Харсон,след бягството му при хазарите той идва в България и моли Тервел за военна помощ с ,която да си върне престола,Тервел застава начело на 15000 армия ,с която нахлува до стените на Цариград,Юстинян си взема престола обратно ,а в знак на благодарност към Тервел той му обещава дъщеря си и му дава титлата кесар ,която в този момент е най-високата в империята след императора ,наред с това му отстъпва и областа Загоре .През 708-а Юстинян ,който смятал тези отстъпки за временни предприема поход срещу България войската му е разбита в при Поморие ,той е свален за втори път от престола и пак моли Тервел за помощ ,пратената от Тервел войска не помага тъй като Юстинян е убит.
                  През 717-а 20000 араби обсаждат Цариград,Тервел застава на страната на Византия поради това ,че предпочита да има за съсед известните му вече императори ,отколкото неизвестното арабско присъствие ,арабите са избити............

Comment

Войната за наследството(1667-1668)

Тервел, както и дядо му Кубрат са ХРИСТИЯНИ.За Аспарух не съм сигурен, но мисля, че и той е християнин.
                    СКАНДАЛНО. :lol: :lol:
                    Има предположения, че Тервел е бил християнин, тоест е бил покръстен, което само по себе си не значи кой знае колко ако не изпълняваш църковните обреди и продължаваш езическите поклонения, но това е друг въпрос.
                    А за Кубрат и Аспарух за пръв път дори чувам подобно твърдение.

Comment

А вие кой сте,че се обръщате към мен?С такова държание от ваша страна тук ще останат да пишат хора като Александър,на вас приятно ли ви е да чететете глупости?И на Звяра ли казахте нещо подобно,че той спря да пише тук?Ако обичате никога повече публично не споменявайте името ми освен ако не е по историческа тема за всичко друго си има лични съобщения и т.н.Ако не ви изнася какво съм написал нека модераторът прецени и ме модерира,до тогава господине се обръщайте винаги към мен на "вие".

Comment

Докато Империал ми има доверие, заз ще съм модератор в този форум.
                        Щом желаете ще се обръщам към Вас с приетата учтива форма.
                        Винаги съм фамилиарничал с хората от форума, защото по един или друг начин ги чувствам близки, идейно ако щете.
                        Постове и мнения не трия и не бих изтрил. Смятам, че не това е начинът. Както и да е.
                        За пореден път Ви моля да преосмислиш поведението и държанието си към Александър.

Comment

С голямата победа над арабите нараснало и самочуствието на хан Т.,който се виждал като единствен разпоредител със съдбените на империята.Това за пореден път го довело заедно с войските му пред Цариград-този път го повикал сваления виз.иператор Анастасий3.
                          През 718г. Император Лъв3 Исавър(717-741) изпратил писмо на Т. в което го заклевал да спазва договорите,да предпочете мира пред войната и да предаде заговорниците т,е.припомнял му поетите задължения от бълг.страна.Византийските историци разказват,че Т. скъсал връзките с Анастасий и изтеглил войските си-в случая подействали не толкова напомнянията и укорите,колкото фактът,че Анастасий бил напуснат от привържениците си и нямал шансове за успех.За да потвърди лоялността си към договорите,хан Т.изпратил на император Лъв3 много от заговорниците,които преди това били намерили полит.убежище в Плиска.И педя земя Тервел не взима след разгрома над арабите убедихме ли се вече Александре?Все пак сам споменаваш Бълг.история на БАН там нещо друго ли пише?Къде се изпариха многото виз.и арабски източници,които пишат за "огромните територии" присаединени към България след разгрома над арабите?
                          През 1972г.бива обнародван един оловен печат с надпис на гръцки език,който гласи:"Богородице помагай на кесаря Тервел".На лицевата страна на печата личи допоясно изображение на владетеля с дълги,спускащи се до раменете коси и островърха брада.Макар и схематично,изображението внушава представата за за сравнително млад мъж в разцвета на силите си.Облечен е с ризница,има шлем на главата,в дясната си ръка държи копие,а в лявата полукръъл щит,върху който е изборазен конник,устремен срещу паднал на земята противник.Няма съмнение,че печатът е на бълг.хан Тервел,който е представен като воин победител.
                          Отсичането на печатът трябва да се отнесе към 705 г.,когато бълг.владетел получил титлата кесар, т.е по времето на най-големия му триумф.Във виз. двор титлата кесар стояла на второ място след императорската и била запазена за престолоноследника.Само веднъж(с случая с Т.) кесарската титла била отстъпена на чуждестранен владетел,което трябва да ни убеди в изключителните активи на бълг.политика през този период.
                          Тервел най-много да е бил формално покръстен.
                          Кубрат-Той израснал в императорския дворец,между него и и много по-възрастния император Ираклий(610-641) "се завързала нечувана дружба и Ираклий го обсипвал с благодеяние".Последвал и един отдалеч примерен жест-Кубрат се покръстил и станал християнин.С приобщаването си към християнската общност К.си спечелил верен и сигурен сюзник,а император Ираклий свързвал с неговото име надеждите си за политическо надмощие в причерноморските степи.И наистина получава титлата патриций.

Comment

Погледни темата за разменям купувам там ще се обедиш ,че такива неща като оловен печат с надпис на гръцки език,който гласи:"Богородице помагай на кесаря Тервел можеш да си купиш по 50 стотинки като качеството ти е гарантирано ,знам ,че Тервел е отраснъл в имераторският двор ,но никъде не се споменва със сигурност ,че е приел християнството ,а това ако беше станало би било широко отразено в доста източници ,представи си варваринът се покръстил.....нямаше ли да се опитат и държавата да покръстят.......дай поне един достоверен източник.......моля те с удоволствие ще го прочета и ще ти се извиня за евентуалните глупости който съм изрекъл ако те са такива

Comment

Аз не твърдя,че е приел християнството казвам,че най много да се е е покръстил формално,но и това ми се струва съмнително..аз нямам информация да е прекарал в императорския двор Тервел,ако говорим за Кубрат това вече е друг въпрос мога да напиша много за Кубрат имам страшно много идеи в главата за информациони доклади(в момента съм на колониална вълна),но напоследък съм всеки ден на работа и почти нямам свободно време,а и скоро ще съм в командировка на морето Мисля,че в 6 том Хронологична енциклопедия на света има доста подробна информация специално за Кубрат.Та аз ти казвах само че грешиш за титлата и "огромните територии".Иначе в момента,четя за Новото време и съм съвсем на други вълни :roll:

Comment

Печатът на хан Тервел е златен, не оловен. Плюс това е намерен 50-те години -ако се не лъжа. Вярно последните 15 години много глупости се навъдиха у нас, но това не променя нещата.Още проф.Златарски в началото на 20-ти век изказва мнение, за покръстването на Тервел
                                То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

Comment

Working...
                                X