Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хан Тервел и арабите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Цезалпийска Галия
    Не е ли Цизалпийска? И оттам с малко по-друго значение от "космата" ?
    XV mile the sea brode is
    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

"е" или "и" нема големо значение Не, наистина е с "и" всъщност. Моя грешка. :shrug: cialpinus беше отсамалпийски. caesariatus - космат. Сори за обърквацията.

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
      ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
      ,sevogorob eht erew ysmim llA
      .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
      тарляха се и сврецваха във плите;
      съвсем окласни бяха тук щурпите
      и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Титлата цезар на латински идва от името на Гай Юлий Цезар.
        Титлите император/василевс/цар/кайзер; август/севаст; деспот, севастократор... ги предъвкахме поне веднъж на този форум. Може би са на по-задните страници, но има поне 1 тема по въпроса. Титлата Цезар иде защото е била прозвище на Гай Юлий, а не заради собствения смисъл на думата.

Иначе титлите хан/кан и хаган/каган май са ползвани и двете от нащите владетели. В надписите има само хан, но тук таме (напр. Дуклянския летопис) твърди, че бълг. владетел е бил хаган. Сега за съотнасянето на титлите - с доста голяма условност от рода на Халиф=папа-молла-митрополит-стратег=генерал... (та до своеобразния превод на Данов от ХИСС където превежда две валински военни длъжности като капитан и офицер, от което би следвало, че капитана не е офицер ). Та по този модел: хаган=император=падишах; хан=крал (за нея път вякои казват, че идела от името на Карл Велики, франкския император)=султан. Та туй за титлите.

А за Тангра. Ами иде от един Омуртагов надпис. По памет гласи нещо от рода на "Хан Омуртаг направи жертвоприношение на Тангра", но други го четат: "Баща ми ме направи кан-таркан; Омуртаг" Кан-таркана е бил един от 4/по сетне 6-мата/ велики боили и понякога била носена от престолонаследника.

А Тервел - не само е носел титлата кесар, ами на печата му пише: "Богородице закриляй кесаря Тервел". Преди да почнат разни странни коментари, че казал просто така за Богородица: а си представете Седефчооглу да прави просто така метани в някоя джамия - нищо че е така интимен с ДПС. Та не е така просто.

Comment

интересно ми е с каква сигурност говори Warlord за това как не можело да си смени религията ..... Ами да ти кажа скъпи приателю всичките неща,които знаеш за бъ;гарите от това време за главно въпрос на догадки и това ,че няма доказателства че нещо е станало не значи че не е

между другото в редица езици при буквата х като в Khan е обезвучава и изпада до Кан само да отбележа
          Last edited by Soul_Hunter; 12-12-2005, 02:28. Причина: Автоматично сливане на двойно мнение

Comment

Виж сега аз с титлата, която седи над аватара ми не претендирам, че съм кой знае какво, може и да не е така, но аз мисля следното.
            Канът носи в себе си оренда (божествена сила дадена му от Тангра). Въпреки обожествяването на неговата личност властта му всъщност не е била абсолютна. Имало е съвет на военно племенната аристокрация, който до някъде е ограничавал властта му. В случаите когато канът се оказва слаб политик и пълководец и родовете са недоволни от управлението му те решават, че е загубил орендата и го отстраняват поставяйки друг на неговото място. Ако канът е тежко болен или ранен също се счита, че не може да продължи да управлява и е загубил орендата и трябва да бъде отстранен. Кановете са били удушавани с въже. Една от теориите за смъртта на кан Крум е такава. Според един византийски източник той завършил живота си убит от чужда ръка, като от устата, ноздрите и ушите му бликнали потоци кръв, това навежда на мисълта, че е бил удушен. Възможно е при покушението над него по време на преговорите край Константинопол когато го улучват със стрела в рамото, тя да е била намазана с бавно действаща отрова, която в последствие да е повалила канът и заради това са решили да го отстранят. А и това обяснява яростния гняв, който Крум изсипва над Византия през последната година от живота си, както и късия период на неговото управление - все пак е бил доста благополучен владетел.

Та мисълта ми е, че ако канът приеме друга религия, съветът веднага ще реши, че е загубил орендата дадена му от Тангра, в който той вече не вярва и ще го удушат сменяйки го с нов. Точно това се опитват да направят 52 болярски рода с кан Борис заради неговото отмятане от Тангра, но се оказват надхитрени от него. ако техният бунт беше успял Борис щеше да бъде отстранен и всичко щеше да продължи по старо му, както винаги е било, тогава обаче идва моментът на промяната. Сравненията, които Галахад дава като примери, че може владетеля да изповядва различна от народа си религия са най-малкото доста груби и неуместни. Фердинанд, католицизма и православието и тяхното разбиране през ХХ век нямат нищо общо с тангризма и разбиранията през V²²² век.
            Не казвам, че не е могло личните разбирания, философии и мироглед на на канът да го карат да вярва в християнството, но той едва ли би го показал пред народа и аристокрацията, които крепят вярата си в него като наместник на Тангра на земята. Това прави само Борис, но с друга цел. Мислите ли, че самия Борис е вярвал в Христос? Той просто е бил над религията и е гледал надалеч в бъдещето на своята държава, именно затова е един от най-успешните владетели, а приемането на християнството от него е изцяло политически акт.
            (\_/)
            (°_°)
            (> <) <- This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination.

Comment

Допълнение

Уважаеми господа,
              не ми отговорихте по същество на въпросите :

1. Как да приемаме титлата Кхан ?
              Равна на какво ? = на Цезар = на Август
              ( нямам време да чета професорската книга- надявам се да ме просветите с няколко изречения )
              Или просто варварска титла без аналог.
              Като Микадо за японците.

2. Кое е по-голямото и по-престижното, Кхан или Цезар ?

3. Има ли друг Цезар в Римската Империя освен кхан Тервил по това време ?

4. Защо Българската официална историография, не признава Тервил за Цар на Българите след като получава, па макар и единично, и временно титлата си ?
              Защо в българската история не се пише :
              Кхан Тервил ( от 8.. Цезар - Цар)
              Имаме такива елементи в българската история.
              княз Симеон ( цар Симеон)
              цар Калоян ( крал Калоян )
              княз фердинанд ( цар Фердинад )

До :
              byzantiner
              извинявам, че влизам с вас в полемика, но бих желал по-подробно да развиете ( разбира се с няколко изречения ) вашата теза.
              надявам се да е в логическа връзка - Тервел - Симеон
              Цитат :
              Защото официално титлата цар=император е призната от Визнтия на 10.10.927 год. на сина на Симеон- цар Петър.

Поздрави

Comment

До :
                byzantiner
                извинявам, че влизам с вас в полемика, но бих желал по-подробно да развиете ( разбира се с няколко изречения ) вашата теза.
                надявам се да е в логическа връзка - Тервел - Симеон
                Цитат :
                Защото официално титлата цар=император е призната от Визнтия на 10.10.927 год. на сина на Симеон- цар Петър.
                Имам предвид просто, че титлата цар=василевс не е еднаква с тази на кесар във Византия по това време. Това е Иначе кво не е ясно- за признаването титлата на Петър ли? Това все пак мисля вече дори може да се прочете във всеки учебник. Нещо не схванах какво трябва да развивам? :sm186:

THE LABARUM

sevot yhtils eht dna ,gillirb sawT`
                ebaw eht ni elbmig dna eryg diD
                ,sevogorob eht erew ysmim llA
                .ebargtuo shtar emom eht dnA

Бе сгладне и честлинните комбурси
                тарляха се и сврецваха във плите;
                съвсем окласни бяха тук щурпите
                и отма равапсатваха прасурси.

Comment

Уважаеми господа,
                  не ми отговорихте по същество на въпросите :

1. Как да приемаме титлата Кхан ?
                  Равна на какво ? = на Цезар = на Август
                  Ами аз ти го дадох в едно изречение:
                  Та по този модел: хаган=император=падишах; хан=крал (за нея път вякои казват, че идела от името на Карл Велики, франкския император)=султан.
                  Тервел ако е носел титлата хаган е имал равна на царска/императорска, но не се е наричал цар; имал е титла кесар - като кесаря Стефан Хрельо Драговол - ктитор на Рилския манастир, като тази титла му била дадена от сръбския ЦАР Стефан Душан. Царя дава на някого титлата кесар.

По времето на Тервел титлите вървели така:
                  1. Император
                  2. кесар
                  .......

През 14в. били така:
                  1. Император=цар=василевс=кайзер
                  2. деспот
                  3. севастократор
                  4. кесар
                  .....
                  Инфлация на титли. В началото кесар си била една от титлите на императора: "Отдайте кесарьовото - кесарю"; както и "севаст"(Август)

2. Кое е по-голямото и по-престижното, Кхан или Цезар ?
                  Кое е по-престижното: Президент на РБ или премиер-министър на GB?

цар Калоян ( крал Калоян )
                  С него е по-сложничко. Папата му дал титлата крал (rex). Ама Калоян решил, че е станал "цар" и така си се титувал. Въпросът е, че го правел и в писмата до папата, където преведо на латински ставало imperator. И тук идва усложнението - в един момент поради усложнената политическа обстановка папата си отраял. Иначе казано нито признава, че Калоян е император, нито отрича. Тъй като обаче става в пряка кореспондеция, на практика папата дипломатично направил мълчаливо признание на царската титла.

Comment

А всъщност титлата хан не означава върховен владетел а владетел на определени земи.При българите върховен владетел е бил кана сюбиги(или канас юбиги на Омуртаговия надпис е написано като една дума и никой не може да твърди със сигурност кое е правилното) при хазари и авари хаган при монголите генгхизкан (чингиз хан) при тюркути и кумани алтъйкан при партите и масагетите сега не мога да се сетя точно
                    ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

При българите върховен владетел е бил кана сюбиги(или канас юбиги
                      За сюбиги май имаше някаква такава гръцка думичка, която беше нещо като "светъл" - той че може да е нещо като "Негово сиятелство хана".

чингиз хан
                      Чингиз хан не е титла, а титла и прозвището на Тимуджин.

Comment

Чингиз не е прозвище а титла ей умирам от яд че не мога да изровя един руски сайт в който бяха обяснени всички титли при конните народи всякакви там бекова жупани таркани и т.н.А сюбиги е в смисъл на звезден.Гингхиз буквално значи велик.
                        ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

Чингиз хан май значеше океан хан

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Чингиз не е прозвище а титла ей умирам от яд че не мога да изровя един руски сайт в който бяха обяснени всички титли при конните народи всякакви там бекова жупани таркани и т.н.
                            Аз се сещам и за 1-2 български където са обяснени разни имена и титли. Като напр. как точно е автентичното произнасяне на "Гилгамеш"

Не се сещам точно какво означаваше, но беше някакво прозвище, май го беше получил в Китай. Иначе и Тимуджин си има значение - май беше нещо от рода на железен. Или пък Чингиз беше железен. Ама ме мързи да се ровичкам.

Comment

За Гилгамеш и аз бях чел в едно май не особено историографско произведение но пък беше интересна теза

Comment

До Галахад.

Да, уважаеми, колега ( колежке - извод от вашия стил на писане )

Има много неща които ми допаднаха във вашата формула
                                хаган=император=падишах;
                                хан=крал =султан.

Малко допълнение :
                                кхан = крал = цар / сезар = султан.

Извод от тази формула :
                                Цар / сезар е много по-престижно от кхан.
                                То го изравнява в тази епоха на лице номер 3 в Европа ( след 2-та Императори)
                                и единствен признат независим владетел.
                                Следователно българската историография следва да записва :
                                Кхан ( от 809 г. ЦАР ) Тервел.

Да - съгласен съм за титлата "Крал". Сега се сетих, че някога съм го чел, след като ми го припомнихте.

Затова пък, аз ще Ви информирам за развитието титлата Август,
                                за да корегирате вашето мнение относно титлите през 14-ти век.

Август ( Всесветли ) - прекръстина на Император ( Управляващ, или Власт имащ )
                                Пречината е реалната власт на еднин над всички.
                                Латинската дума е ИМПЕРИУМ ( ВЛАСТ )
                                Август от основа става синомим и обращание към ИМПЕРАТОРЪТ

С разпадането на Римската Империя на Източна и Западна Римски Империи, се разделят и титлите за ВЛАСТ И УПРАВЛЕНИЕ.
                                Ще пиша по памет годините, важни са събитията, затова те моля да не ги приеме буквално годините и ако има разлика ( в момента нямам под ръка официална история) да ме извениш за тези дребни неточностти.

от 375 година
                                НА ИЗТОК - Август / Император , Цезар / Кесар
                                Титлите се давават от Вселенския патриарх
                                НА ЗАПАД - Август / Император , Цезар
                                Титлите се давават от архиепископа на РИМ - т.е. ПАПАТА

от около 500 година
                                Загива Западната РИМСКА ИМПЕРИЯ.
                                ТИТЛИТЕ СТАВАТ ВАКАНТНИ.
                                НА ИЗТОК - Император /Август , Кесар

от 814 година
                                НА ЗАПАД :
                                ПАПАТА коронова Карл Велики за ИМПЕРАТОР / АВГУСТ на запада
                                Провъзгласява се ФРАНКСКАТА ИМПЕРИЯ

от около 900 година
                                НА ЗАПАД :
                                Провъзгласява се Свещенната Империя, като в разтояние на около 200 години се наименува с няколко модификации, но основна става :
                                СВЕЩЕННА РИМСКА ИМПЕРИЯ НА ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ.
                                Само с един Император ( на латински ), КАИЗЕР ( на немски )
                                За разделянето на Франскта империя по вердщнския договор от 840 г. се приемат титлите Крал ( на Български) = РЕКС ( Монарх също латински) = ЦЕЗАР ( на латински)= Кьоних ( на немски) = КИНГ ( на английски) = РОЙ ( на френски)

от 903 г.
                                НА ЗАПАД - ЕДИН ИМПЕРАТОР И МНОГО ЦЕЗАРИ - ПРИЗНАТИ ОТ ПАПАТА
                                НА ИЗТОК - ИМПЕРАТОР И КЕСАР , КЕСАР НА БЪЛГАРИТЕ

от 1453 г.
                                НА ЗАПАД - ЕДИН ИМПЕРАТОР И МНОГО ЦЕЗАРИ
                                НА ИЗТОК - УНИЩОЖЕНА Е ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ, КАКТО И БЪЛГАРСКОТО ЦАРСТВО. ВАКАНТНА ТИТЛА ИМПЕРАТОР И КЕСАР НА ИЗТОКА

от около 1523 г.
                                НА ИЗТОК - Великия московски княз - ИВАН ГРОЗНИ УЗОРПИРА ТИТЛАТА КЕСАР И СЕ САМОПРОВЪЗГЛАСЯВА ЗА ЦЕЗАР, ЗА ПО КРАТКО ИЗНАСЯНЕ ЦАР ( на славянски ) ( НА ИЗТОКА по-право - няма други претенденти).

от около 1721 г.
                                НА ИЗТОК - Руския цар ПЕТЪР ПЪРВИ, се провъзгласява за ВСЕРУСИЙСКИ ИМПЕРАТОР / разбирайте Император на изтока.

от 1804 г.
                                НА ЗАПАД - Вследствия от разгрома на СВЕЩЕННАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ, ИМПЕРАТОРЪТ НА ЗАПАДА, обявява ликвидация на империята и създаването на две нови империи :
                                победителят - ФРЕНСКА ИМПЕРИЯ - С ИМПЕРАТОР НА ФРАНЦИЯ
                                победеният император се отказва от титлата си, и приема титлата
                                ИМПЕРАТОР НА АВСТРИЯ, а империята се наименува АВСТРИЙСКА ИМПЕРИЯ
                                НА ИЗТОК - ВСЕРУСИЙСКИ ИМПЕРАТОР и РУСКИ ЦАР

от 1848 г.
                                НА ЗАПАД :
                                ФРЕНСКА ИМПЕРИЯ - С ИМПЕРАТОР НА ФРАНЦИЯ, пропада 1815, създава се наново 1848 и пропада нанаво 1870 г.
                                АВСТРИЙСКА ИМПЕРИЯ се преименова от 1848 на АВСТРО-УНГАРСКА ИМПЕРИЯ следствие от унгарската революция от 1848 г.

от 1870 г.
                                НА ЗАПАД :
                                разгрома на Френската империя от Прусия, слага край на Френската империя,
                                но се провъзгласява ГЕРМАНСКА ИМПЕРИЯ - която взема титлата от франция
                                остава в европа и АВСТРО-УНГАРСКА ИМПЕРИЯ

от 1908 г.
                                НА ЗАПАД :
                                ГЕРМАНСКА ИМПЕРИЯ
                                и АВСТРО-УНГАРСКА ИМПЕРИЯ
                                НА ИЗТОК - ВСЕРУСИЙСКИ ИМПЕРАТОР и РУСКИ ЦАР, нов ЦАР на изтока ФРЕДИНАНД, ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ.

от 1921 г.
                                НА ЗАПАД :
                                Унищожени са ГЕРМАНСКА ИМПЕРИЯ и АВСТРО-УНГАРСКА ИМПЕРИЯ, титлите са ваканти, масова "смърт" и на цезарите остават единици
                                НА ИЗТОК - СМЪРТ "ВСЕРУСИЙСКИ ИМПЕРАТОР и РУСКИ ЦАР, " оцелява само ЦАР НА БЪЛГАРИТЕ - Борис Трети

ПО-късно ше добавя коментари за : АНГЛИЯ, ИСПАНИЯ, ТУРЦИЯ, ИТАЛИЯ, КИТАЙ, ЯПОНИЯ

ПОЗДРАВИ

Comment

Working...
                                X