bobo написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Фолк-история
Collapse
X
-
-
За сметка на това Дуриданов предполага тракийската дума *буза 'козел'.
Byzаntion (Hdt., Thuk., Ptol., etc.), Byzantium (Liv., Amm. Marc., etc.) - the town Byzantion at the Bosporus (later - Constantinople). The name contains an extinct tribal name meaning ‘goats’ with -antes: compare the Avest. būza ‘goat’ from the IE *bhg’o-s, the New-Pers. buz ‘goat’, the Old-Ir. bocc, the Cymr. bwch ‘goat’, etc.
http://www.kroraina.com/thrac_lang/thrac_4a1.html
А иначе, според легендата:
Comment
-
bobo написа Виж мнениеМоето колебание по въпроса е-римляните "виждат" ли някъде траки,или под траки разбират жителите на провинция Тракия,чието име,поне според мен, си е чисто елинско наследство?
Тоест-името "траки",като екзоним, не е ли нормално лека полека да изчезне ,след като и самия му автор -елините,и техния сравнително ограничен от географията светоглед -изчезва от политическата сцена.
Доколкото срещам неща свързани с траките дотук: забелязвам че такава разлика се прави и това е съвсем видимо. Говори се ( пише се) за хора родени в Тракия и за тракийци като етнически тракийци... Хора, родени в Тракия понякога са римляни или други етноси.. Тракийци - може и да са по произход от други краища. Географската област Тракия се покрива до голяма степен с римската провинция Тракия... Щото по на север от Балкана също живеят траки - но там вече е Римската провинция Мизия. ( Мизия Инфериор да сме по-точни, или Долна Мизия на български) Горната Мизия или Мизия Супериор е по териториите на сегашна Сърбия... Защо там е Супериор а при нас е Инфериор: много просто - това се определя от надморската височина.... Дунава тече от там насам.. Там е високата част, при нас е по-ниско.. Не че траките са по-низкостоящи в иерархията...
Римляните правят разлика между провинциите и между етносите в тях... Живеещите в Мизия рядко се наричат мизийци.. Поне тези от долната Мизия... По скоро ще чуете за тракийци от Мизия... Когато стане дума за Мизийци - по-често се споменава за сегашните сръбски територии. Етническо понятие "Мизиец" почти няма никакъв смисъл за Балканите, това си е по-скоро географско обозначение... С тракийците това не е така. Говорим за 4-5 век след Христос. След 15- 20 века тракийците вече са чисто географско понятие, също като мизийците и също както македонците.... Македонците май изчезват от историческата сцена преди тракийците... Римляните ги подлагат на геноцид , казано със сегашни понятия, или ги изтрабват физически, или правят така че никой после да не смее да се нарече македонец... За тракийците можем да гадаем дали някой ги е преследвал или те сами са се претопили в ромеи.
https://upload.wikimedia.org/wikiped...nd_Thracia.jpg
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C...B7%D0%B8%D1%8FLast edited by BGTRAK; 24-10-2019, 09:21.
Comment
-
А името на антския вожд Бож (Боз) дали се извежда по същия начин, или има друга етимология?Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеА името на антския вожд Бож (Боз) дали се извежда по същия начин, или има друга етимология?
Трубачов написаНапример, личное имя короля антов rex Boz у Иордана (обычно читают Бож "божий") отражает раннеславянское *vozhь, русск. народн. вож (калька rex = вож), книжн. вождь, уже в IV в. с проведенной палатализацией, слово вполне современного вида.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеВ момента не мога да преценя колко е читава тази етимология.
Comment
-
Можеш ли да кажеш нещо за другите известни антски имена - Дабрагез (от славянски го дават като Доброгост), Идаризий, Мезамир, Келагаст, Усигард?Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
boilad написа Виж мнениеМожеш ли да кажеш нещо за другите известни антски имена - Дабрагез (от славянски го дават като Доброгост), Идаризий, Мезамир, Келагаст, Усигард?
Дабрагез - на мен не ми е ясна втората част. Авторитетите дават Доброезд, което фонетично звучи окей.
Идаризий - абсолютно неясно, може би тюркско ("управител"). Не е лошо да се копне по-надълбоко, ама вече съм я позабравил тая част, а професора го изгониха модовете
Мезамир - не ми е ясно. Пишат разни неща, но не ми вдъхват доверие.
Келагаст - прозрачно - Целогост без втора палатализация.
Усигард - а был ли мальчик? Гледам "материала" и не откривам да е ант.
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеИдаризий - абсолютно неясно, може би тюркско ("управител"). Не е лошо да се копне по-надълбоко
Comment
-
Кухулин написа Виж мнениеУсигард - а был ли мальчик? Гледам "материала" и не откривам да е ант.
Дабрагез и Усигард са на ромейска служба. Знаем и името на сина на Дабрагез, но него няма какво толкова да го разискаме, то e добре известното ромейско име Леонтий.
Против персов, наступающих из Мухирисия, было послано не более 600 всадников. Начальствовали над ними Дабрагез и Усигард, оба варвары по происхождению, но поставленные во главе римских когорт.В это время другой отряд персов — три тысячи хорошо обученных всадников, — выступив из Котаисия и Мухирисиса, приближался к Оногурису. Они двигались неосторожно, не ожидая никаких враждебных действий против себя. Внезапно на них наскочили Дабрагез и Усигард со своими всадниками и тотчас обратили в бегство их, расстроенных этим внезапным нападением.
За Идаризий, Мезамир и Келагаст пише Менандър и те определено са анти.
Владетели антские приведены были в бедственное положение и утратили свои надежды. Авары грабили и опустошали их землю. Угнетаемые набегами неприятелей, анты отправили к аварам посланником Мезамира, сына Идаризиева, брата Келагастова, и просили допустить их выкупить некоторых пленников из своего народа. Посланник Мезамир, пустослов и хвастун, по прибытии к аварам закидал их надменными и даже дерзкими речами. Тогда Котрагиг, который был связан родством с аварами и подавал против антов самые неприязненные советы, слыша, что Мезамир говорит надменнее, нежели как прилично посланнику, сказал хагану: «Этот человек имеет великое влияние между антами и может сильно действовать против тех, которые сколько-нибудь его неприятели. Нужно убить его, а потом без {324} всякого страха напасть на неприятельскую землю». Авары, убежденные словами Котрагига, уклонились от должного к лицу посланника уважения, пренебрегли правами и убили Мезамира. С тех пор пуще прежнего стали авары разорять землю антов, не переставали грабить ее и порабощать жителей.
Явно има нещо не баш така около Дабрагез и Усигард. Ще поразровя да видя някой по-сериозен изследовател дали им приписва антски произход и евентуално с какви аргументи.
П. С. Намерих за Дабрагез малко по-нататък у Агатий:
Дабрагез, ант — таксиархLast edited by boilad; 24-10-2019, 21:31.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
По възможност предпочитам цялостни издания, а не скопени. И в ГИБИ Усигард го пишат ант, ама от къде е този извод, може и да не съм догледал като набързо прехвърлях Агатий?!Last edited by boilad; 24-10-2019, 21:51.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
boilad написа Виж мнениеИ в ГИБИ Усигард го пишат ант, ама от къде е този извод
Както и да е, реших да проуча по-сериозно въпроса за името на този симпатяга Дабрагез и по-точно за втората му част. Налага се следния извод:
Най-точно фонетично съответствие плюс много добра семантика се постига в сравнение с Γεζέριχος, тоест готския крал Гензерих.
γεζ < прагерм. *gaisa 'копие' (~ лат. gaesum)
Доброгез, Доброто копие, само дето предполага хибридно славо-готско име. Не че е проблем, има такива имена, обаче ровенето откри корена -gaisa и в славянска среда.
nebozez 'свредел' < *naba-gaisa
Та така, лично аз намирам тази етимология за твърде убедителна, независимо дали хибрид или чисто славянска.
Comment
-
Не изглежда зле. Нещо от угро-фински дали няма да излезе?Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
Comment