Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Прабългарски остатъци?
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Фурия, ще се учудите колко малко филолози приемат твърдо чувашкия като наследник на прабългарския език. Също така до сега във филологическата общесвеност (сред езиковедите) все още господства тезата за тюркския произход на прабългарския/булгарски език.
стесвено като езикреално мъртъв и без оставени ясни свидетелства за неговото съществуване, а само коствени, върху рехавата основа могат да се построят множество догадки с еднаква валидност - а някои и съвсем приказни, но с макар и минимална доза вероятност. Аз лично не смея да твърдя имало ли е или е нямало такъв език. Според филолозите отгтовора клони към Да, макар и не категорично. Напълно възможно е различните прабългарски/булгарски племена да са говорили тюркски с примеси от индоевропейски, прихванати от племена с коит тясно са съжителствали , или обратното - за съжаление нямаме достатъчно данни за да кажем с твърдост коя от тезите е 100% истинска.
Факт е обаче, още веднъж ще повторя, че в тази тема не говорим за прабългарски език, а за българскси и други езици от славянската груп (тези които ползват кирилицата в своята писменост).
Сега дали преч българския славянски език можем да говорим за влияние на прабългарските остатъци в него върх създаването на кирилицата и глаголицата (еднакви фонемем състав) - то аз бих се въздържал от крайни изказвания.
Иха, не знаех че Хуните и в Скандинавия са били и цяла "Русия" са владели - ще си позволя да се усъмня много в достоверността на тази карта. Не съм чувал да са намирали исторически следи за пребиваването на хните толкова на север .... то си е почти финландия ....
Ех, верно бря - до Балтика са стигали , да им се невидиДемокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Е чак пък множество - със сигурност се знае за едно единствено славянско селище - това при с.Гарван Силистренско.Друг е въпросът че всеки намерен артефакт по нашите земи се обявява за славянски до доказване на противното...........Но дори и нашата "обективна" наука трудно може да намери някакви доказателства за славянско море.
Comment
-
resavsky написаЕ чак пък множество - със сигурност се знае за едно единствено славянско селище - това при с.Гарван Силистренско.Друг е въпросът че всеки намерен артефакт по нашите земи се обявява за славянски до доказване на противното...........Но дори и нашата "обективна" наука трудно може да намери някакви доказателства за славянско море.Last edited by Guy de Mont Ferrand; 06-01-2008, 16:10.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
resavsky написаНещо не ми се почва този спор - но ми дайте някакво определение за славянска керамика?Last edited by Guy de Mont Ferrand; 07-01-2008, 16:02.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
mitaca написаКирил е създал славянска азбука обхващаща нему познатите славянски звуци (46 мисля), а Климент българска
Не не продължава! Учителите му създават славянска азбука, а той българска! Тез 3 500 са обучени на кирилска, а не на глаголическа азбука. Иначе клавиатурата сега щеше да е много по лесна само кръгче, кръст, триъгилник и квадрат.
Учениците, обучени от Климент, според теб са обучавани на кирилица- дай източници ? Или целта е да се размахват ръце и да се пеним, не знам... Глаголицата също е имала своя период на разпространение, има си и достатъчно останали произведения на нея- кой ги е писал, сами Кирил, Методий, и Климент ли ? Зографското евангелие, Асеманиевото евангелие, Мариинското евангелие, Рилските листи, Охридското евангелие, многобройните плочи с надписи, влиянието, което остава до късното среднивековие при заглавните букви, илюстративните цикли в Лондонското евангелие, Томичовия псалтир, Манасиевата летопис ? Впрочем застъпено е становището, че кирилицата и глаголицата съжителстват доста дълго и едва в късното средновековие глаголицата е постепенно забравена.
Колкото до оформленитео на самите знаци, то глаголицата също използва гръцката азбука, поне за 24 знака от нея, като е придаден по-декоративен облик, но това си остават графеми на гръцките букви. Нищо по-различно не прави и Климент, освен че неговите са много по-лесни за изпълнение и е са съкратени част от знаците.
Ма те са си го написали - БЪЛГАРСКИ, а твоето тълкуване е крайна ''сметка става въпрос за славянски ?''.Last edited by Юлиан Август; 06-01-2008, 16:21.Quae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Намери поне един източник от епохата на Симеон и изобщо след покръстването, който да отличава славяни от прабългари- няма.
resavsky написаНещо не ми се почва този спор - но ми дайте някакво определение за славянска керамика?
селища VI-VII вв. раскапывались около Гарван, Попина, Дунавец, Среберна, Старо Село, Нова Черна, Велчедрем, Врев и других. В центральной части наиболее известны раскопки селища около Севлиево, в южной - около Любеново, Минерални Бани и Марицы [33]. По своим топографическим особенностям многие из них идентичны севернодунайским; не отличались о них в этом отношении и селения, основанные на местах проживания аборигенного (фракийского и греческого) населения. Таковы, в частности, селения VI-VII вв. в Любеново, Хаско-во, Благоевграде, Стара-Загоре и других.
И письменные, и археологические материалы свидетельствуют, что славяне нередко основывали свои поселения также на месте античных крепостей, разрушенных во время предшествующих военных нападений. Таковыми среди исследованных раскопками являются, например, селения в Долно Церово и Пернике на Струме
Comment
-
Юлиан Август написаКолкото до оформленитео на самите знаци, то глаголицата също използва гръцката азбука, поне за 24 знака от нея, като е придаден по-декоративен облик, но това си остават графеми на гръцките букви. Нищо по-различно не прави и Климент, освен че неговите са много по-лесни за изпълнение и е са съкратени част от знаците.
глаголица
ето и гръцки алфавит:
гръцка азбука
Аз, 24 прилики не намирам - айде примерно 5 .. най-много!
Но какво е моето мнение, в сравнение с това на "специалисти"...
Тъй де, данни в нета много, информация също, митове - и тях...
...И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment
-
според мен глаголицата специално е направена да не прилича на гръцката азбука - един начин декларация на факта че се създава една нова писменост .Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.
请您死在地狱般的阵痛
[qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
きさまはしんでくださいませんか
[kisamawa shinde kudasaimasenka]
Comment
-
Ем, не знам, аз виждам повече. Обаче, не са спазвани точните им места, когато отговарят на еднакви звуци. И все пак определено не става въпрос за обикновено "преписване", има голяма доза иновативност. Става въпрос за различни езици. Но букви като Κ, Λ, Μ, Γ, Ο и техни разкрасени вариации не е трудно да се открият у много глаголически символи. Те все са гръцки. Впрочем в по-късния вариант на глаголицата приликата с гръцките символи е като че ли по-голяма.
ЦъкQuae fuerant vitia, mores sunt.
Comment
-
Фурията написаАз лично предпочитам да мисля , че прабългарите са си ирански народ , който се е тюркизирал в битово отношение от своите комшии и чести съюзници тюрките (хуни , алани , хазари) . Трудно някой ще ме убеди , че прабългарите са изглеждали така : http://en.wikipedia.org/wiki/Turkic_peoples#Gallery
Тук аз виждам само европеидни черти http://upload.wikimedia.org/wikipedi...d/df/Krum1.jpg
Освен това за глаголицата, не е като да не се е ползвала, просто е намерила по-различно разпространение, а именно на север към Хърватска.
Comment
Comment