Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Прабългарски остатъци?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Мда..
    Ще е интересно, ако могат да се намерят образци от "староруският", написани не на кирилица и преди приемането на тази писменост от руските княжества. Тогава може да се види обективно, по какво се е отличавал и по какво си е приличал "тамошният" славянски, с този на територията на България.
    Защото иначе, можем само да си говорим и да се убеждаваме, с изрази от типа: "не ми се вярва", "то не е било така", "малко вероятно", "не мога да допусна" - какво влияние е осъществила едната страна върху другата и обратно!

.
    ..И кажи ми ти страннико,
    чувал ли си звук,
    по- велик от тропота на хиляди коне!!?...

Comment

Ами ако се сравнят първите руски и първите старобългарски тесктове, няма да е трудно да се види има ли разлика или не. Нардоните говори са богато разнообразно нещо, но "литературните" не; особено в тези времена книгата не е стигала далеч сред народа.

Comment

Много не им се иска на руснаците да признаят каквото и да е българско влияние върху тяхната ранна държава.Аз лично си го обяснявам с комплекса им,че цивилизацията започва и завършва с тях.Въобще няма да се учудя ако утре започнат да доказват културно и материално влияние на Киевска Рус върху ПБЦ......И наши услужливи лингвисти ще започнат да доказват,че щом в Русия има град Псков и българската столица носи името Плиска това е категорично доказвателство в тази насока и че ако нямаше славяни нямаше да има Плиска и българите на Аспарух щяха да продължат да спят върху конете си.И ако по-умерените от руснаците с половин уста признават все пак известно влияние на Дунавска България то да се говори за влияние на Волжска България е просто забранено.Но това май е друга тема.

Comment

Друга е да, затова стига с нея
          Форумен Правилник

Comment

От нещата, на които от време на време попадам из форуми и за съжаление, не само там, сред българите има достатъчно страдащи от този комплекс, макар и по отношение на България. Лоша работа е, но няма смисъл да му се обръща особено внимание. Прави ми впечателние, че от известно време в темата има само предположения и подхвърлени реплики, подкрепени с "не вярвам да", "сигурно е", "няма как да не е" и други подобни, което директно препраща към проблема, споменат в първото ми изречение. Предлагам да пише само някой, който има да изнесе конкретно сведение засягащо конкретна дума. И то не основано на "абе май е така" и "няма как да е по друг начин", а на конкретен източник. Няма никакъв смисъл от темата иначе.

Comment

resavsky написа
              Хана нямах намерение да се включвам в темата но не мога да не тизадам един въпрос - защо всички близки думи в българския и руския език се приемат априори за славянски.Не е ли възможно голямата част от тях да се преминали от древнобългарския към руския език.Пример - батко,богатир/багатур,името Борис.
              Богатир и Борис са наистина (пра)български думи, преминали в руския, а и не само в него, специално за името Борис. Думата ЦАР, например, макар и неславянска по произхода си, също е преминала от старобългарския в староруския, както и някои гръцки думи. Говори се за първо и второ българско влияние в руския език, при това съвсем официално това се описва във всички исторически описания на руския, първото е 11, второто 13 век, когато се заемат доста много български думи, така както са се оформили в старобългарския. Но тези думи са относително доста по-малко в сравнение с общославянската по произхода си лексика, която се е развивала паралелно в двата езика (подчертавам: паралелно , защото някои приемат това като заемки и следователно вторичност на българския; не, просто от някакъв съществуващ общ праславянски език, от който не са запазени сведения, са се развивали различните славянски езици и за заемки помежду им не може да се говори. Славянски не означава руски или по-точно означава руски точно толкова, колкото и български, и сръбски и т.н.).
              Батко е индоевропейска по произхода си дума, сродна с бълг брат, стбг братръ, англ brothet, нем Bruder и т.н.
              Last edited by Хана; 06-03-2007, 14:05.

Comment

Някой може ли да ми каже дали думата гълъб е прабългарска или славянска ?
                Ако е прабългарска, как другите славяни назовават гълъба ?
                Много ми е интересно как биха я произнасяли другите славяни. В една македонска песен се пее за гулап, което най-малкото звучи не добре.
                ДАЛЕКУ ОД СЛОБОДАТА
                И НЕРАЗДЕЛЕНИ ОД НЕА
                ОВДЕ ПАДНАА 40 ХЕРОИ
                НА ИЛИНДЕН

Паметна плоча, Крушево,
                ИЛИНДЕН 1953

Comment

Славянска е.
                  Интересно с какво `гулап` не ти звучи добре? Според мен звучи почти, да не кажа съвсем като гълъб.

Comment

Имаше въпрос, отговорено му беше
                    Да Прабулгаризмуз няма да допуснем заради мораториума
                    XV mile the sea brode is
                    From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Славянска си е думата, разбира се! "Гълъб" е от старобългарското ГОЛѪБЪ и е сродно с лат. columba, което значи същото.

Comment

Да. Така е. Думите, които са спорни, са други. Като му дойде времето, ще се обявят
                        Не 7, а 77 пъти по 7...

http://www.mathematicalanthropology.org/

Тук неща са такива, каквито са и няма да се променят. - Голъм

Comment

Имената на градовете Тутракан и Алфатар май се приемат че са с прабългарски корен.
                          Не можете да искате от мен да съм обективен, а не субективен, защото аз съм субект, а не обект!

Comment

Мисля, че и Дръстър е българско име, защо са го сменили на силистра?
                            Last edited by Imperial; 05-01-2008, 09:32.
                            Кръвта из нашите гърди
                            не е съвсем изляна!
                            Народе, цял стани! Иди!
                            Че Македония въстана.

Comment

княз Крылов написа
                              Всъщност да се говори за значително българоезично влияние върху формирането на руския език (особенно пък народе такъв) е доста пресилено. Но да се отрича такова влияние също е необосновано.

Да не забравяме че по времето на покръстването на Русия (Киевска Русия) , тя дори не е била монолитно държавно образование, а все още нестабилна федерация от автономни княжества. Някои от тях са приели хистиянството преди Киев, други отказвали да го приемат дълго след Киев (особенно северяните). А киевската книжовна школа макар да е била явно повлияна от книжовния църковен български по това време - много бързо адаптира българската писменост на своите потребности, вместо да се адаптира сам към тази писменост.

Определено не съм срещал характирни само за българския език слова в древноруските текстове които съм чел ( би ми направило впечатление като носител, така да се каже, на двата езика) . макар че е възможно и да греша просто защото това са били изначално български думи , които преминали по-късно в руския и затова не ми правят впечатление.

Самият факт , че когато историците търсят прабългарски думи в съвременния български език го сравняват с всички други славянски езици с изключение на сръбския и руския . Това доказва , че тези два езика са били под сериозно българско влияние .
                              Руснаците никога не трябва да се смятат за чисти славяни , защото още в периода на 6-7 век. има сериозни смесици с балтийските племена от които приемат както битово , така и културно и езиково изменение . По-късно има и взаимна асимилация с угро-фински племена .
                              Ето какво пише руския историк А.Орлов :
                              "Източните славяни биват подложени на сериозно културно изменение от своите съседски племена , с които имали предимно търговски контакти . Мери , югри , буртаси , чермиси-мари , мордви , българи , пруси , курши , латгали са едни от многото племена били в контакт с източно-славянските княжества ,Киев и Новогород , по късно Киевска-Рус"
                              Това което не ни убива ни прави по-силни !

:bulgaria:

Comment

като начало в съвремения свят е глупаво да се говори за "чистото" на произхода. Балтийците са най-малкия привнос в руския генетичен фон, много повече в него са допринесли източните племена усядали в каспийския и причерноморския райони по време на Преселението.

Когато се чете обаче историкът Орлов в превод е хубаво да се поровиш в руския източник и да провериш дали се говори за "болагры" или "булгары". Едните са носители на славянски език български, други са носители на изчезналия "прабългарски" (булгарски).

В горния пост се обсъжда влиянието върх руския език в следствие на въвеждането на стародлавянската/старобългарската писменост донесена от последователите на Кирил и Митодиевото дело. Смея да твърдя че писмеността не е повлияло почти никак на руската реч по това време и по-скоро е била приспособена към диалекта на славянския език разпространен в земите на Киевска Рус. Защото за да приемем обратното трябва да признаем наличието на безприцедентна за тези времена езикова реформа (да не кажем революция) за която нито обществеността е била достатъчно грамотна, нито би се приела с отворени обятия. Руснаците приемат християнството от гърците, азбуката от българите - но както подобава на всяка уприта и изпълнена със собствено достоинство държава, при приемането те си ги нагласят по свой обичай - например приравняването на славянския езически празник Коляда към православното Рождество Христово - както и редица други езически празници на славянските народи се сливат с християнските в нещо ново и различно - например обредите на Иван Купала, Коляда, Масленица и т.н. Това става защото въпреки голямото влияние на християнството в тези земи по време на Покръстването , Русия все още се намира далеч от "цивилизованите" центрове на религията (за разлика от България) и още значителна част от населението почита древните обичаи на предците си не толкова от религиозна гледна точка колкото по навик.
                                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                                きさまはしんでくださいませんか
                                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Working...
                                X