Ето известието на Пахимер относно Изедин Кейкавуз. Интерес представлява кой е сродника, вероятно Саръ Салтък. Ето Петър Мутафчиев по въпроса - впрочем в противоречие със Златарски относно преселването на тюркски семейства.
Аз обаче съм склонен да мисля, че в Добруджа е имало достатъчно тюрки много преди това. Споменатите от Ги печенеги (които, ако си спомням добре Ана Комнина, дори се занимават със земеделие край Силистра); те пък следват узите. През Х²²² век пък политическата ситуация предполага проникване на татари.
Аз обаче съм склонен да мисля, че в Добруджа е имало достатъчно тюрки много преди това. Споменатите от Ги печенеги (които, ако си спомням добре Ана Комнина, дори се занимават със земеделие край Силистра); те пък следват узите. През Х²²² век пък политическата ситуация предполага проникване на татари.

Та потърсих аз и намерих Новия завет на звучен гагаузки език:
) за барута в тоя, че и в много други постове
Но, признавам (офтопик е, но искам да го споделя) обидите на Стан действително ме смаяха, за толкова години участие във форума не ми се беше случвало подобно нещо! От темата за флота насам, множеството нападки от сорта са точно като българската жълта преса - измислици и извращаване на фактите с цел предизвикване на сензация (в случая - отношение) у по-незапознатия читател. Това е доста непочтено поведение, казано по най-мекия възможен начин. Дали самата жълта преса е повлияла върху изграждането на такъв "стил" или причината е друга, мога само да гадая...Във всеки случай смятам, че е доста грозно, а това доколко е "умно" не се наемам да твърдя, аудиторията трябва да прецени; мен самият подобен начин на "надделяване" в спор чрез "омаскаряване" (както би се изразил бай Ганьо Пра-Гагаузина) на опонента винаги ме е отвращавал и съм го смятал за едно от най-долните нива, до което може да падне човешко същество.
Comment