Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Гагаузите

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

тамбараци написа Виж мнение
    Предишното име на село Българево е било(Giaur Sujutcuk)-Гяур суютчук Незнам какво ознава.Имам стари снимки на гагаузи от началото на 20-ти век. облечени са като турци ,жените с шалвари и фереджета.Имам една снимка на гагаузи от с. Алтън пунар 1916 сега Царичино наредени до една вършачка около сто човека само чалми и фереджета. До 1883 Гагаузите са се водели към Гръцката патриаршия,затова по църквите пише на на гръцки.
    Значи Гяурска рекичка, или водичка. Християнска рекичка, или кладенче. Нещо такова.

Не е ясно са ли гагаузи хората, които си видял на снимката. Чалми или не, те са християни, с абсолютно българско самосъзнение. Доколкото ми е известно, знаят турски, но той не съвпада с турския, а е в съотношение с него, да речем, колко българския със сръбския.

Това всичкото по думи на запознати.

Comment

Не казвам че не са със Българско самосъзнание ,не сте ме разбрали
      Просто в началото на 20-ти век такава им е била носията,коренно различна от другите, ане еднаква.В момента е ясно не можеш да ги различиш какви са ако не ти кажат. http://www.lostbulgaria.com/pic/1910.jpg моите са подобни.И обувките са типично тяхна запазена марка.
      Last edited by тамбараци; 12-06-2010, 07:14.

Comment

KG125, дали някой по онова време ги е питал като какви се самоопределят гагаузите, та да можем да заключим така категорично, че "те са християни, с абсолютно българско самосъзнение". Колкото до различията в езика, чудя се ти какво визираш като "турския" през 19 в., че да му мерим съотношението. Единственото, което по отношения на езика струва ми се има някакво значение е дали езикът на гагаузите е от групата на тюркските народи дошли от североизток или е от анадолските говори. Мисля, че дъртите тюрколози още на времето са се изказали в полза на анадолските говори, което прави селджушката версия много вероятна.

Ги, аджеба може ли малко по-подробно, че не разбирам какво визираш под Кийл е доразвил Витек?
        Last edited by KIZIL DELI; 12-06-2010, 11:49.

Comment

KIZIL DELI написа Виж мнение
          Ги, аджеба може ли малко по-подробно, че не разбирам какво визираж под Кийл е доразвил Витек?
          Визията ми се гради поне спрямо това, което е изложено в горната статия на Витек. Кийл например смята добруджанските деспоти за потомци на хората на Кайкавус = гагаузите и споменава един между тях, чието име досега ми беше неизвестно - Кулпан.
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

За Кулпан не знам, щото никога не ме е вълнувал проблемът, ама Иналджък също смята, че добруджанската династия идва от гагаузите. Виж файла от Енциклопедията на Исляма 2.
            Разкопките на Калиакра не извадиха ли неща, които мясат да са селджушки?
            Attached Files

Comment

KG125, дали някой по онова време ги е питал като какви се самоопределят гагаузите, та да можем да заключим така категорично, че "те са християни, с абсолютно българско самосъзнение".
              Ами ето, че и самото им село носи това име.

Иначе не ги е питал никой, но при отсъствието на каквато и да е кампанийност или натиск на българските власти върху тях, едно самосъзнение не идва от небето, то си е продукт на дълго историческо развиетие.

Иди ги питай там, те ще ти разкажат. Познавам 1-2-ма, та от тях съм ги чувал всичите тези неща.

Comment

Не казвам че не са със Българско самосъзнание ,не сте ме разбрали
                Просто в началото на 20-ти век такава им е била носията,коренно различна от другите, ане еднаква.В момента е ясно не можеш да ги различиш какви са ако не ти кажат. http://www.lostbulgaria.com/pic/1910.jpg моите са подобни.И обувките са типично тяхна запазена марка.
                Hm, тука мъжете са с калпаци.

Comment

KG125 написа Виж мнение
                  Ами ето, че и самото им село носи това име.

Иначе не ги е питал никой, но при отсъствието на каквато и да е кампанийност или натиск на българските власти върху тях, едно самосъзнение не идва от небето, то си е продукт на дълго историческо развиетие.

Иди ги питай там, те ще ти разкажат. Познавам 1-2-ма, та от тях съм ги чувал всичите тези неща.
                  Днешните гагаузи могат да имат българско самосъзнание, ама дали е било така преди 200 г.? Някой случайно да е чувал, че гагаузите се деляли на "български" и "гръцки", като гръцките били особено фанатизирани. Реално погледнато гъците, които живяли по дн. северно българско черноморско крайбрежие били гърцизирани гагаузи. Естествено, след Балканските и Първа световна война, гръцките гагаузи заминали за Гърция, така че тук останали само тези, които били "български". Като се има предвид усилената българска колонизация в тези земи от средата на Х²Хв. насетне, то и българизирането не е някаква изненада. Да не забряваме и ролята на училището и църквата.

Защо обаче най-голямата група гагаузи - тези в Бесарабия, нямат българско самосъзнание? Единственият отговор е че те не са имали такова по време на преселването им, т.е. в началото на Х²Хв.

А това, кой как се чувства в момента не е от съществено значение за това прадядо му какъв е бил -например македонците.

Теорията за селджуките е крайно време напълно да се изостави, тези земи вече са отлично проучени и няма никакав паметник, който да свърже с тях.
                  Иначе с печежеки материли е пълно. В това число един еталонен печенежки обект - некрополът от Одръци.

Comment

A кой казва какво самосъзнание имат бесарабските гагаузи? При тях, за разлика от нашите, има сталинов и съветски натиск....

А в посочения период и българите са се делели на българи и гърчеещи се.

Comment

Малко съмнително ми се струва изказването на Витек - би трябвало тогава гагаузите да са заселени изцяло във византиската част на тракия - незнам в този период да са владяли дунава. А преобръщане от ислям след 1300г. ми се струва още по-съмнително. Все пак не трябва да гледаме само лингвистичните данни защото са крайно подвеждащи (любим мои пример е за думичката тео в езика на маите и на гърците). Далеч по-вероятно ми се вижда да са потомци на кумани и/или печенеги (съмнявам се да са потомци на аспаруховата дружина - въпреки че ако това се окаже така ще срине на пух и прах модната теория за произхода им).

Comment

Предишното име на село Българево е било(Giaur Sujutcuk)-Гяур суютчук Незнам какво ознава.Имам стари снимки на гагаузи от началото на 20-ти век. облечени са като турци ,жените с шалвари и фереджета.Имам една снимка на гагаузи от с. Алтън пунар 1916 сега Царичино наредени до една вършачка около сто човека само чалми и фереджета. До 1883 Гагаузите са се водели към Гръцката патриаршия,затова по църквите пише на на гръцки.
                        Не съм виждал такива снимки с чалми и долами.Виж имам стари снимки от 1920-21г от село Горичане до шабла и всички са с добруджанска носия като има и облечени в черно.Горичане е село с предимно гагаузко население поне тогава.Гагаузите се присмивали на българите преселници от Румъния че на жените престилките са с жълти патенца а мъжете с Бели калпаци -ако това е разлика в облеклото....

Comment

За Кулпан не знам, щото никога не ме е вълнувал проблемът, ама Иналджък също смята, че добруджанската династия идва от гагаузите. Виж файла от Енциклопедията на Исляма 2.
                          Разкопките на Калиакра не извадиха ли неща, които мясат да са селджушки?
                          Иналджък, разбира се, е мярка за качество, но в тази статия не е достатъчно изчерпателен.
                          A strong toun Rodez hit is,
                          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
                            Иналджък, разбира се, е мярка за качество, но в тази статия не е достатъчно изчерпателен.
                            То в случая Иналджък не е кой знай какъв капацитет (само дано не чете форума де, ако е така веднага се отричам от думите си ), та да е критерий. Имам чувството, че съм чел някъде да е писал и че въпросните са куманска династия (дали пък не е в статията България пак в EI2), което си е сериозно противоречие. Не може хем кумани, хем селджуки-гагаузи . Въпросът ми за разкопките обаче беше сериозен, дали не се е намерило нещо селджушко в Калиакра?
                            Last edited by KIZIL DELI; 21-06-2010, 14:37.

Comment

Абе помня, че се намериха някви селджушки работи, на които не им е мястото баш там, ако селджушката версия не работи.

Сред интересните находки е и част от бронзово огледало с арабски надпис. Според д-р Петрунова то ни връща към една отдавнашна тема – идвали ли са селджушки турци на Калиакра, коментирана от предишни изследователи на крепостта. Утвърдителен отговор екипът очаква, след като бъде разчетен надписът на огледалото.

Интересно дали има развитие?

Comment

Абе помня, че се намериха някви селджушки работи, на които не им е мястото баш там, ако селджушката версия не работи.

Интересно дали има развитие?
                                Не че съм капацитет по езиците обаче татарите от златната орда не употребяват ли арабско писмо (а и разчетен ли е надписа на какъв език е все пак). Защото по същата логика Шведският и съвременният турски си приличат (по използването на обща азбука). А и да бъдем честни много по-вероятно е ранни контакти да е имало на север по-посока степите отколкото с анадола и реално турско говорящото население да е дошло от севера. (изключвам алияните но те са друга бира така да се каже). Имам и друга теория за по-ранният произход - можем да видим колко време мюсюлманите запазват вярата си в Испания и то поставени в далеч по-неблагоприятна среда - за някакви си 70-80г до масова смяна на религията едва ли ще се стигне освен ако дошлото тук турско говорящо население не се е състояло от езичници или несториянци.

Интересно е все пак дали надписа е разчетен или е потънало в някои музей и/или изнесено зад граница. Което пак ме кара за зачекна сходна тема има ли някъде в османските архиви колко племена се заселват на балканите след нашествието.

Comment

Working...
                                X