Крылов, аз също съм запознат само най-общо с тези неща (навремето, когато следвах, проявявах интерес към историческа архитектура, но ми мина бързо ). Мисълта ми е, че това е изключително траен метод за строителоство и определено е сложен. За пирамидите е някак очевидно, но същото важи и за по-малки постройки. Разбира се, и при този вид строителство има по-добри и по-лоши изпълнения, мисълта ми бе по-скоро за качествените. При тях каменните блокове се изсичат в определена геометрична форма, така че много добре да пасват един с друг (обикновен по-сложна), като най-често има някакъв тип допълнителни "щивтове", изсечени в отделните блокове, така че да си пасват при изграждането. СЪответно, необходимо е да се маркират блоковете при изграждането им, така че сторителите да са наясно кой с кого си пасва и кой къде трябва да се намира. Т.е. това изисква достатъчно сложна организация и съответно култура.
Самите постройки са много по-трайни, защото скрепващото вещество в повечето случаи е много по-подвластво на климата и постепенно се изветря и разрушава, което води до нарушаване на целостта на самата постройка. Ако в нея има и дърво, то още повече. При изцяло каменните градежи това не важи в същата степен, особено ако са добре проектирани и изградени.
Самите постройки са много по-трайни, защото скрепващото вещество в повечето случаи е много по-подвластво на климата и постепенно се изветря и разрушава, което води до нарушаване на целостта на самата постройка. Ако в нея има и дърво, то още повече. При изцяло каменните градежи това не важи в същата степен, особено ако са добре проектирани и изградени.
Comment