Ами нека разработим една алтернативна версия - Вермахтът с-у Б-я пролетта на '41
Не съм добре запознат с разположението на българските войски, обаче ми се струва, че Голъм не е съвсем прав с "фронталната атака" - имаме ли изградена и организирана защитна линия по целия дунав? Мисля че не, и съответно се опасявам че на Вермахта ще му е доста лесно да го премине.
Следващата естествена защитна линия вече е по-интересна. Но колко време ще отнеме на Вермахта да я достигне (2-3 дни?...) и може ли през това време да бъде организирана отбраната й?
признавам, че приказвам наизуст, но първо нека разгледаме разположението и състоянието на българските войски в този момент. Само да отбележа, че в този момент реално нямаме нито танкови, нито въздушни войски.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Участието на България във Втората световна война 1941-1945
Collapse
X
-
Ама вие сериозно ли мислите, че Българската армия през 1941 би успяла да спре една германска атака?
Leave a comment:
-
Guest repliedRe: Националистът не се подиграва със съдбата на Отечеството
Pone spored men e taka.Az kogato pisha ,vzemam otnoshenie po zadadenata tema.Za drugite mnenia samo se informiram.I...sega zabelqzah nesto!!!!
Vizte kak se e podpisal avtora na temata!!!Zvuchi mi na SRUBSKI !!! Ne otgovarqite na podobni provokacii.Tozi e s beli petna v svoiata istoriceska pomet....ili taguva po IUGOSLAVIA?!?
Leave a comment:
-
Това към мен ли е отправено :roll:Originally posted by "barabanchik"
Аз и моят род сме бежанци от там ,умнико!Знаеш ли къде е Калапот???
Знаеш ли какви са хората в Драмско?Не ,защото не четеш,а само питаш!
Чел ли си нещо на проф.Георги Даскалов?Не си!Ами да си!И най-големият глупак може да зададе повече въпроси,отколкото и най-умният човек може да му отговори!
За Драма-там въстание на населението няма!То от остатъците на разбитата гръцка войска се оказва съпротива,но това е друго!Не е само въпрос на терминология,а и на разбиране на същността на събитията.Чети,човече,чети!Ама книги чети!
Leave a comment:
-
Изглежда и двамата сте колеги... Сигурен съм, че и вие сте съгласни, че: "Истината е в спора" и само чрез полемика се разбира кой крив, кой прав...
Leave a comment:
-
Националистът не се подиграва със съдбата на Отечеството!
по-спокойно де, няма нужда от такива изблици
Leave a comment:
-
Guest repliedАз и моят род сме бежанци от там ,умнико!Знаеш ли къде е Калапот???
Знаеш ли какви са хората в Драмско?Не ,защото не четеш,а само питаш!
Чел ли си нещо на проф.Георги Даскалов?Не си!Ами да си!И най-големият глупак може да зададе повече въпроси,отколкото и най-умният човек може да му отговори!
За Драма-там въстание на населението няма!То от остатъците на разбитата гръцка войска се оказва съпротива,но това е друго!Не е само въпрос на терминология,а и на разбиране на същността на събитията.Чети,човече,чети!Ама книги чети!
Leave a comment:
-
Всеки има мнение...
Виж сега,половината земи са български, а другата половина Сръбски и Гръцки.Ако тези земи бяха български,защо в Драма избухва въстание против нашата власт там?Това говори,за гръцкият етнически състав в този град.
По същатата логика,трябва да дадем Солун на евреите,защото до 1913 г. това е най-големият еврейски град на Балканите.Пак по същатата логика,трябва да дадем Пловдив и южните ни черноморски градове на гърците.
Което си е наше,наше си е!На нас чуждото не ни трябва!
Leave a comment:
-
допълнение
Напълно съм съгласен с теб.Ако България беше се заинатила през пролетта на 41-ва,на Вермахта щеше да му бъде бая зор докато ни прегази.
Обаче въпросът ми е друг.Как би реагирала Югославия,ако ние бяхме се опънали на немците?Дали би държала неутралитет или би ни нападнала в гръб?Както знаем всички до последно Германия не е знаела дали ще воюва с Югославия.Преврат и кнотра превратът в там решават съдбата й.
Leave a comment:
-
Guest repliedКаква окупация 1941-42?!!!!!
Та това са земи от българското историцхеско землище!!!!
Не е уместно да да се провокират националистите,колега!
Другото...то е Коминтерновско наследство!!!!!!
Leave a comment:
-
В политическо отношение за България не е изгодно да се противопоставя на Германия в оня момент, тъй като не може да получи никаква реална изгода от подобна акция - възможните линии на поведение, които позволяват да се очаква някакво положително развитие са или на явна подкрепа, или на изчаквателен неутралитет. Ако България, да речем, беше отказала на Германия да пропусне нейната армия през територията си (че и да я снабдява и поддържа), това би имало съвсем определени военни последици, за които ще отворя дума малко по-долу, но не би имало никакви положителни следствия във външнополитически план - интересите на България, от една страна, и на Гърция и Югославия, от друга, са строго противоположни. Но едва ли може да се очаква, че ако бяхме дали отпор на Германя, Гърция и Югославия от своя страна биха отговорили с някакви компромисни стъпки към разрешаването на взаимните противоречия. Още повече, че и от СССР, и от Великобритания, тези две балкански държави се разглеждат като много по-съществени от България, и съответно техните позиции и интереси се ползват с поддръжка и предимство пред българските. Нашите политици не биха могли да очакват някакво преразглеждане на спорните въпроси в положителна за нас насока и след евентуалната победа над Германия .
От друга страна, присъединяването към Германия носи определени директни външнополитически положителни резултати - съглашението с Румъния за връщане на Северна Добруджа е пряко следствие от включването ни в коалицията. Участието на българската армия редом с немската в кампанията срещу Гърция и Югославия предоставя добра възможност за разрешаване на териториалните спорове в наша полза. Като прибавим към това факта, че към първата половина на 1941-ва година Германия изглежда като безспорна победителка (и дори за по-далновидните люде разгромът й не изглежда никак предопределен - да не забравяме, че Източният поход не е започнал още, нито САЩ са се включили в конфликта) решението, което ни поставя отново в един и същи лагер с Германия към времето на взимането му изглежда доста обосновано и логично.
Разбира се, когато разглеждаме тези събития знаейки как ще се развият нещата, поне на мен ми се струва, че едно по-различно решение би било по-подходящо. Затова ще се опитам да поразсъждавам какво би могло да е то и как биха се развили събитията.
Според мен, възможни са две други ясно изразени линии на поведение - неутралитет или активно участие на страната на Гърция и Сърбия (и реално - на Великобритания). Тази втора възможност я разгледах в общи линии по-горе - тя, поне на пръв поглед не може да доведе до никакъв сериозен положителен резултат, дори и да се предположи, че Германия в крайна сметка бъде победена - единственото на което може да разчита България е това, че този път ще бъде в лагера на победителите (т.е., няма опасност да ни бъдат отнети още територии) - проблемът е и, обаче, че и държавите с които имаме териториални спорове ще се окажат в него, може би с изключение на Румъния - но ние така или иначе разрешаваме териториалните си спорове с нея в другия случай. Разбира се, това на което може да се разчита е създаване на някакъв тип Балканска коалиция, което евентуално може да доведе до трайна промяна в духа на отношенята между балканските държави в положителна посока - евентуално и до заглаждане на основните противоречия. Но такова развитие е твърде малко вероятно, пък и не е сигурно каква роля би играла България в подобен род коалиция - по-вероятно е да е подчинена, въпреки средищното разположение, по-подходящо за ролята на посредник.
При другата възможност - България да запази неутралитет и да не участва на никоя страна, но и да не пропусне немската армия през територията си - отново няма никакви особени плюсове. Допълнително, в такъв случай е много малко вероятно да се достигне съглашение с Румъния.
Но като цяло - тогавашните управници имат известен избор (в този смисъл, не съм съгласен с Шарфшутце) - въпросът е, че направения от тях избор тогава е изглеждал най-подходящ. Впрочем, много добра отправна точка към този проблем би било разглеждането на един малко по-късен, но много сходен момент - обявяваването на война и навлизането на съветската армия в България през 1944 г. - какво би се случило, ако българската армия беше оказала съпротива? Обмислянето на този въпрос би дало добър контраст с тази тема.
Сега - в чисто военно отношение - смята се, че България не е имала реален избор, защото е щяла в противен случай да бъде "прегазена" от немската армия. Аз не съм съвсем съгласен с едно подобно мнение. В чисто военно отношение, за Вервахта балканската операция е едно нежелано и почти ненужно прахосване на сили и ресурси, така необходими за подготовката на кампанията срещу СССР. Иреално, тази балканска авантюра струва доста скъпо на операция "Барбароса" - закъснение с около месец и нещо, и по-късното участие на част от така необходимите и малобройни мобилни съединения. Същевременно, единствената "печалба" е необходимостта да се опазва още един, в общи линии безперспективен в оперативно отношение фронт и допълнително обтягане на отношенията със СССР точно в момент, когато това не е особено желателно.
Поради споменатите причини, отделените за участие в кампанията на Балканите немски сили не са особено големи - те успяват да постигнат толкова големи успехи за сравнително кратко време до голяма степен благодарение на участието на България - това им предоставя много удобна флангова позиция, много улеснява в логистично отношение цялата операция и добавя не малко сили - наистина за изпълнение на второстепенни задачи.
Хайде сега да предположим, че България се беше заинатила и отказала проход през територията си за немските сили, при това - и беше започнала мобилизация на армията си, както и подготовка за отбрана. Подобно решение първо би поставило известни политически проблеми - Германия няма противоречия с България и няма стремеж към война с нея. Допълнително, би поставило и сериозни военни спънки пред операцията - вместо тя да бъде маневрена и изкусна, би се наложило да се провеждат фронтални удари, през по-трудно достъпни райони, при това - целият тил на операцията, който реално се разполага в дружески настроена България, би бил на окупирана и враждебна територия. Това допълнително би забавило оперативните срокове и би се отразило още по-негативно на планираното нападение срещу СССР (да не говорим, че дава и повече време и възможности на Великобритания за различни действия в района - както и заструпване на войски в Гърция).
Да обощя - струва ми се, че неутралната позиция на България може би би довела до преосмисляне на цялата операция и използване на диплроматически средства срещу Югославия (каквото е било и намерението, впрочем). Т.е., "прегазването" на България от немската армия съвсем не е задължително като следствие от неутралната ни позиция. Друг е въпросът, че това не носи никакви видими изгоди за БЪлгария, за разлика от участието на немска страна.
Leave a comment:
-
сега ще потърся къде бяха старите
няма страшно
цар Борис ²²² и ВСВ: http://www.boinaslava.net/forum/phpB...opic.php?t=670
българските летци през ВСВ: http://www.boinaslava.net/forum/phpB...opic.php?t=792
българските окупационни части през ВСВ: http://www.boinaslava.net/forum/phpB...opic.php?t=203
анти-държавно движение през ВСВ: http://www.boinaslava.net/forum/phpB...opic.php?t=581
Leave a comment:
-
Прави сте -темата може и да не е за тук но аз съм нова във този форум и за съжаление още незнам кое точно къде трябва да бъде и все пак ако някой иска да ми каже нещо по въпроса ,нека го направи,ако няма такъв просто я махнете от форума.Сигурна съм че вие знаете как.
Leave a comment:
Leave a comment: