KIZIL DELI написа
Виж мнение
или както казва Коцето -
Коцето написа
Виж мнение
а подмятането че Османсакта империя е някаква друга, но не и феодална държава е интересно и изисква съвсем отделна тема. аз лично не виждам никакви основания за това.
пп. малко да се изкажа и аз за възрожденската къща - лично аз смятам че няма нужда да се караме на кой етно или група принадлежи... просто един и същ проблем/-и са довели до сходно разрешаване - а проблемът е: къде по дяволите да си турим бравите? /тва за който не знае - брави са смес от овце, кози, крави, с добавка кучета/ като в селото /града/ няма място? изходът е ясен - в къщи - прави се първи етаж - кошара и над него се прави втори за хората... в Г. Белово има много хубаво запазени такива "възрожденски" къщи... много по късно в градовете на долния етаж ще се появят дюкяни... и досега на долния етаж на "възрожденските" къщи не се живее.... там са зимната стая, дървата...
;;
) А именно, че ненасилствената ислямизация допълвала насилствената. Обратното е. Насила поислямчените заемат относително скромен дял в общия процес на ислямизация - това говори и "сухата статистика", и обикновената житейска логика. И не само "принудата", върху която доста е акцентирано в хода на темата - и от мен включително - е била движеща сила на този процес. Ние обикновено си представяме потурнака като пасивна жертва на обстоятелствата, но всъщност една част от населението - и то измежду по-дейната и енергична - съвсем съзнателно е правела избор в полза на чуждата религия, в резултат не толкова на "принуда", колкото на жажда за просперитет и забогатяване. Възможност, която дотогавашното му битие напълно е изключвала. Обратните случаи, при които приемането на исляма е бил най-добрият начин да се запази по-издигнатото социално положение и лично състояние, също изобщо не са били редки, напротив. Новата религия е предлагала направо отлични възможности в това отношение и твърде много по-дребни и по-едри български феодали са се възползвали от тях без особени скрупули. Не сами, разбира се, а обикновено заедно с "двора". Фолклора е възпял примерите на героична съпротива срещу завоевателя - но далеч повече са били случаите, в които местния владетел е признавал отначало васалното си положение, а после направо е преминавал в лоното на новата вяра. Пък и защо не - та нали самите български царе са били султански васали и са се сродявали с него.

Comment