Хъм, според мен сравнението на техническите характеристики на самолетите (кой знае защо май отнасящо се само до изтребители и прехващачи?) или на количествените съотношения (да, съгласен съм че значение имат само боеготовите самолети или такива, за които има възможност да бъдат разконсервирани/поправени и вкарани в строя за много кратко време) няма как сами по себе си да дадат отговор на въпроса, зададен в тази тема. И това е нещо, котео си мисля че (и се надявам да не се заблуждавам) всеки от писалите в темата разбира достатъчно ясно. Та в този смисъл стремежът към получаване на сравнително точни и пълни данни за количеството боеготови и въобще оперативни самолети, както и тактико-техническото им сравнение, дори и да се увенчае с успех, няма да доведе до отговор. Естествено, тези данни са важно звено от търсенето на такъв, но не са самодостатъчни.
Много по-важни са неща, които бяха споменати (и други, за които само се намекваше) - организацията, доктрината, подходът в чисто тактичесик и оперативен план и от друга страна стратегическият подход към въздушната война (и неговото икономическо отражение) при всяка от двете държави (и техните съюзници, доколкото участват на този фронт). Та ми се струва, че ако няма заяждания (от известно време не бях се вясвал на форума, но гледам, че в това отношение нищо не се е променило) и дискусията не остане в плоскостта на количествено-качествените сравнения, може и да се достигне до някакъв вариант на отговор.
Много по-важни са неща, които бяха споменати (и други, за които само се намекваше) - организацията, доктрината, подходът в чисто тактичесик и оперативен план и от друга страна стратегическият подход към въздушната война (и неговото икономическо отражение) при всяка от двете държави (и техните съюзници, доколкото участват на този фронт). Та ми се струва, че ако няма заяждания (от известно време не бях се вясвал на форума, но гледам, че в това отношение нищо не се е променило) и дискусията не остане в плоскостта на количествено-качествените сравнения, може и да се достигне до някакъв вариант на отговор.
Comment