Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Червената армия и военни престъпления в Германия!?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Книгата я имам, или по-точно я имах, един ден я изхвърлих заедно с няколко други като почиствах. Бивор е журналист, а не историк. В тази книга всяка четна страница обжалва трудностите на мирното немско население дето изневиделица му се стоварила война на главата, а всяка нечетна е за безчинствата и издевателствата на руските зверове. И в крайна сметка не привежда никакви сериозни източници.
    albireo написа
    ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Хм, "Сталинград" пък беше много уравновесена, доколкото си спомням. Империал, не съм чел въпросната книга, но според заглавието става дума за паданета на Берлин, когато военните действия се водят на германска територия и е естествено немското население да е страдащото. Ако ставаше дума за 1941-42 вероятно щеше да е обратното. В "Сталинград" Бийвър не пести описания и на немските и на руските зверства.
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

В амазон коментарите на читателите почти единодушно твърдят, че тази му е доста по-слаба от Сталинград (която аз пък нямам още).
        albireo написа
        ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Ами набави си я, какво чакаш Аз имам негова и за гражданската война в Испания, но не съм я прочел докрая.

Comment

Според мен, за да се прецени дали една книга "реалистично" описва някакви исторически събития е нужно преценяващия да познава много добре въпросните събития от поне 5-6 други източника, при това желателно от различен порядък (т..е, не само учебници по история, или не само журналистически книги). "Уравновесеност" може и да се прецени сама за себе си спрямо една единстевна кинга, доколкото е вътрешна категория на текста, но същевременно присъствието й съвсем не е гараниця за някаква "обекитвност" или "истинност" на описанието.

Щурмпионер, спокойно можеше да навозеш темата напиример "Вярно ли е, че по време на операциите на ЧА в Германия са извършвани масово изнасилвания и други престъпления срещу гражданското население?" и мисля, че едва ли някой би се оплакал от името.

Comment

gollum написа
              Щурмпионер, спокойно можеше да навозеш темата напиример "Вярно ли е, че по време на операциите на ЧА в Германия са извършвани масово изнасилвания и други престъпления срещу гражданското население?" и мисля, че едва ли някой би се оплакал от името.
              Аз знам, че е вярно и ще повторя още веднъж, че заглавието е формулирано според съдържанието на статията. Що за проблем стана и от какво естество е не мога да разбера ?

Comment

Ами проблемът е много прост и е свързан с руснаците, които пиша тна форума. Заглавитео ги обижда и след като видях каков си писал за Чърчил в една съседна тема, мисля че и ти би се обидил от тема със заглавите "Българските войници - сексуални маниаци?!" или нещо подобно. А и какво означава, че "знаеш че е вярно". Дори и да е вярно, че 80% от войниците, участващи в операции на немска територии са изнасили лично немски жени, то това пак не е равносилно на твърдението "Съветската армия е съставена от сексуални маниаци", защото все пак това съвсем не е цялата съветска армия, нито пък изнасилванията в подобни условия са равнозначни на това, че тези хора са "сексуални маниаци". Една статия във вестник може да е изключително глупава и нетактична (това е правилото), но трябва ли да се връзваме на тази стилистика?

Comment

Всъщност, Щурмпионере, можеш сам да видиш реакцията на Виталий, нали? А как ще реагираш, ако той отвори сходна тема за престъпленията на Вермахта на руска територия и започне да пише в нея такива неща, каквито пише из тая тема . Веднага ще има вой, нали?
                  Темата е твърде емоционално заредена, това е проблема.
                  Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                  Проект 22.06.1941 г.
                  "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

всъщност, това, което показват и доказват документите и разказите на очевидци, е че МАСОВИ ИЗНАСИЛВАНИЯ, извършени от РККА, не е имало. Има повече случаи на такива на германска територия, което е "нормално" за всяка една война. Има много мародерство (главно обиране на разни вещи от празни или населени домове), което също е "нормално" за всяка война. Има обаче и изключително строги мерки срещу подобна практика. При превземането на Берлин над 250 офицери и войници от РККА са разстреляни за мародерство, много повече са с присъди лишаване от свобода. Тоест, тезата, която Бивър се опитва да наложи - "негласно одобрение на престъпленията от ръководството на РККА и на СССР" е АБСОЛЮТНО невярна...

Comment

Зависи за какви документи говориш. Ако става дума за томовете, редактирани от Щеменко със заповеди и пр., да, прав си, ако става дума за публикации на запад, където не ги е светнал чак Бивор по темата, то тогава, документи, спомени, материали и публикации, в значително количетво:

Policy Review Policy Review ist die herausragende Veröffentlichung für neues und ernstes Denken und Schreiben über die Themen unserer Zeit. Aktuelle Angelegenheiten Über uns Wir können sicherstellen, dass Sie die Wahrheit vor sich haben, wenn es um Politik, Nachrichten usw. geht. Außerdem können Sie einen talentierten Damenclub besuchen, um die Wahrheit über Journalismus zu erfahren.… Read More »Zuhause

Comment

Реверсирах темата до последното смислено мнение.
                        albireo написа

Comment

Немците са си го заслужавали!Заради тях през ВСВ са измрели 25 млн. руснаци

Comment

CCCP написа
                            Немците са си го заслужавали!Заради тях през ВСВ са измрели 25 млн. руснаци
                            Яко. По същия начин (и също толкова безсмислено ще е) може да се каже: "руснаците са си го заслужавали, заради ...". На мястото на точките можеш да сложиш каквото ти душа иска - като се започне от дейността на Сталин (репресиите и т.н.), сътвореното от съветския режим по лагери, некадърното командване на военните действия, осъществявано от "генералисимуса", който всъщност е виновен в най-голяма степен за големия брой жертви сред собствените войници (бива ли чак такова презрение към живота на войника и към здравия смисъл) и т.н. - колкото искаш още.
                            Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                            Проект 22.06.1941 г.
                            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Скромното ми мнение е, че тази тема гравитира между ГЛУПОСТ и ПРОВОКАЦИЯ и никак не отива на един от любимите ми форуми. Съгласен съм че причината е формулирането на темата и някой от изказванията, но факта е налице. В духа на това, че не вземам насериозно темата, ще направя няколко сметчици: Войници на РККА в Германия около 6 милиона?
                              80% изнасилват поне веднъж - минимум 5 милиона изнасилвания? Немско население в съветския сектор 30-тина милиона? От тях жени в разплодна възраст към 7 милиона и то ако приемем, че голяма част от руските бойци са и геронтофили/в тази тема може нали?/. Излиза че съвременното население в източната част на федералната република са...Руснаци! :tongue5:
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

модератор написа
                                Не се връзвайте на елементарни провокации де
                                (пост#27)

Comment

Working...
                                X