Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Червената армия и военни престъпления в Германия!?

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

На война мисля всичко, включително и жените стават собственост на победителя. Шегичка разбира се.... Eто нещо конкретно по въпроса:

Обаче нищо такова Японския ГенЩаб не е пускал след боевете за Нанкин и Шанхай. Макар там причината да е била цивилизационна, все пак....
    Last edited by Odzava; 30-06-2006, 17:58.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

Обаче нищо такова Японския ГенЩаб не е пускал след боевете за Нанкин и Шанхай. Макар там причината да е била цивилизационна, все пак....
      Какво искаш да кажеш? Аз съм чувал противното - за изключителна жестокост срещу китайското население
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Динайн, Одзава точно затова прави сравнението като подчертава, че там причината е по-скоро цивилизационна или културна, защото жестокостта (незачитането на индивида, схващането, че предалия се враг губи човешкото си достойнство и други подобни) е част от културата не региона, както особените им религии, архитектура и всичко останало. Въпросът е дали ако предположим, че съветската армия е извършвала всичко това и в нейния случай причината е от подобен характер.

Comment

Лека корекция. Насилието над судетските немци завършва с изселването им, а не с края на войната.

Comment

Изнасилвания, кражби, убийства и саморазправи руските войници са извършвали не само в Берлин, а по целия си път до немската столица:Украйна, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Румъния, Югославия, че дори и в България. Но аз съм съгласен с Матросов за това, че по тези показатели не може да се съди за цялата съветска армия. А и извършелите подобни нарушения обикновено са били разстрелвани пред строя. Ако някой не вярва да вземе дисциплинарния устав на Червената армия.
            They march in full battle dress
            With faces grim and pale
            Tattered banners and bloody flags
            Rusty spears and blades...

Comment

SS-mann написа
              Изнасилвания, кражби, убийства и саморазправи руските войници са извършвали... А и извършелите подобни нарушения обикновено са били разстрелвани пред строя. Ако някой не вярва да вземе дисциплинарния устав на Червената армия.
              Ето го въпросният документ. Характерно за него е, че той третира единствено дисциплинарните наказания, поощрения и награди и случаите и реда, при който се налагат, но не и военните или углавни престъпления. Последните се решават от съд (по идея), било то военно-полеви трибунал или друг и не са предмет на "Дисциплинарният устав на РККА". В този смисъл, едва ли следва да посочвате този източник по този въпрос, защото "изнасилвания, кражби, убийства и саморазправи" са военни или углавни престъпления и като такива не са негов предмет. Впрочем, подобна присъда, "разстрел пред строя" по идея не може да се издаде според този устав от командир, а може да бъде дадена само след решение на военно-юридически орган и чак тогава да бъде изпълнена (като може да е просто разстрел, пред строя, може да е друг онаказание - няма подобно пряко съответствие).
              Показателното, обаче, е че нещата в РККА/СА не се вършат само според уставите, което още повече дискредитира въпросният документ като източник на реалност.
              Пиша всичко това едиствено воден от желанието да уточнявам (а все ми се приписват някакви други мотиви).
              Last edited by модератор; 17-07-2006, 10:50.

Comment

Благодаря за критиката Gollum, лично аз не съм чел Дисциплинарния устав на ЧА, чух го от един военен, който беше живял в Русия и с него често говорим за ВСВ. Мислех, че това което ми сподели е било истина. Съжалявам, че съм дезинформирал аудиторията.
                With faces grim and pale

Comment

Няма за какво . Този твой познат вероятно е бил съвсем прав за разстрелите пред строя, те са се практикували достатъчно широко за много различни нарушения и престъпления. Единственото, което не е вярно е, че това се базира на текст от Дисциплинарния устав на РККА. И ако разстрелите на подчинени без съд и присъда (объсждаха се в една тема) за нарушаване на заповед все пак могат да намерят своето оправдание след тълкувание на няколко начални точки от този устав, то важното е, че в РККА твърде много неща са се правили не според правилата и дори в разрез с известни юридически условности.

Comment

Дяволски си прав
                    With faces grim and pale

Comment

Дали си окупатор се определя от отношението на местното население към теб. Сам можеш да се самоопределяш за освободител, завоевател, обединитител, колонизатор, носител на факела на прогреса и т.н. но това няма никакво значение.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Не се връзвайте на елементарни провокации де
                        Форумен Правилник

Comment

Dinain написа
                          Дали си окупатор се определя от отношението на местното население към теб. Сам можеш да се самоопределяш за освободител, завоевател, обединитител, колонизатор, носител на факела на прогреса и т.н. но това няма никакво значение.
                          Носителите на факела на прогреса са най-петимни да подпалят нечия черга с въпросния факел Примери - бол.
                          А самоопределянето има значение само когато ти пишеш историята и не са останали опоненти.
                          По темата - всяка армия, включително и СА се държи по доста варварски начин при навлизане в териториите на противника си. Това винаги си е било така и надали ще се промени някога.
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

От баба знам, че воиниците от Червената армия нападали жени, а като се има предвид, че мъжете били принудени да отиват на фронта, техните съпруги оставали беззащитни.Но старите хора ги криели в плевниците си.Та те червеноармеиците не са никакви ангелчета, наистина!Даже по немско време, не било толкова опасно в селото за обикновените граждани!
                            Last edited by Imperial; 07-08-2006, 15:49.
                            „Този, който не е готов да отдаде живота си тои не е достоен да го притежава.“

Comment

Действията на Съветската армия на българска територия ли имаш предвид ?

Comment

"Даже по немско време, не било толкова опасно в селото за обикновените граждани!"
                                А как ты хотел если Болгария была союзницей Германии? - Талоны на усиленное питание что ли раздавать надо было после вхождения Советской армии? Конечно, по сравнению с гуманными Немцами Русские пьяный сброд и маньяки. немцы и мухи не обидят. А то, что Немцы (союзники Болгарии)уничтожили и изнасиловали МИЛЛИОНЫ Русских женщин это ерунда.
                                "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Working...
                                X