Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Снимки от стари немски и италиански списания Signal, Der Adler, Cronache della guerra

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    сп. Сигнал от февруари 1941 г. Кралете на морето - торпедните катери. 1. Когато другите войници са на служба, Кралете на морето спят.... 2. .... но когато нощта падне, започва тяхната работа и те са на своя пост. 3. Капитанът на катера, кормчията, сигналистът и старшината-торпедист са на палубата. 4. Капитанът поддържа връзка с екипажа във вътрешността на катера по комуникационната тръба. 5. Катерът напуска пристанището. Целта на мисията е известна само на капитана. 6. Юнгата се обучава в овладяване на изкуството на управление на катера. 7. Машините работят на пълни обороти. Температурата във вътрешността на катера нараства. Когато машините ревят, говорят пръстите. Знак, с който моряка пита своя колега за температурата. 8. Той получава отговор - шест пръста. Температурата на машините е 60 градуса. 9. Отговор - потвърждение. 10. Целта е достигната. Сега е моментът за действие на старшината-торпедист. Той чака заповедта на капитана. Същата идва, торпедото плясва във водата и ловът започва. 11. Противниковите ескадрени миноносци се впускат в преследване и катерът напуска бързо зоната на сражението. 12. Юнгата е сготвил кафе. Силни са Кралете на морето - силно е и тяхното кафе. 13. Германска подводница на лов в северния Атлантик.

    Comment is free, but facts are sacred.

    Comment


      сп. Cronache della guerra от февруари 1941 г. Въздушна драма. 1. Авария или по-вероянто удар на противников самолет са накарали тази немска машина да кацне неуспешно на летището при обратния си полет. Неуспешен е опитът на пилота да скочи с парашут. Той е ранен или вероятно мъртъв. 2. Малко по-надалеч лежи и машината му. Тя е загасена първоначално с ръчни пожарогасители, а по-късно и с помощта на специален пожарен автомобил. 3,4. Във втората фаза за подавяне на пожара се използват специални химикали вместо вода.

      Comment is free, but facts are sacred.

      Comment


        сп. der Adler от февруари 1941 г. Германска мисия на Луфтвафе в Румъния II. По молба на маршал Антонеску германската мисия поема и защитата на индустриалните предприятия от внезапен въздушен удар. 1. За защита на петролните хранилища. Докато тежките зенитни оръдия са разположени на значително разстояние от предприятието, непосредствено до него са поставени леки зенитки за защита от бръснещ полет. 2. Румънска петролна рафинерия. 3. За защита на предприятията в готовност са и изтребителните формации. Немски и румънски летци обсъждат въпроси на фона на изтребители. Вторият от ляво е големият румънски въздушен ас капитан Попеску. 4. Учебна тревога за зенитния разчет. 5. Леко зенитно оръдие на фона на петролната рафинерия. 5. Петролните кули край Плоещ. Суровината се пренася по подземни тръби.

        Comment is free, but facts are sacred.

        Comment


          сп. Сигнал от февруари 1941 г. Италиански бомбардировачи на Канала. 1. Вече седмици наред италианските ескадрили се сражават на Канала наред с немските. Край германските самолети с опознавателния знак - Balkenkreuz (раменният кръст)се забелязват и машини с ликторския знак на Региа Аеронавтика. 2. На 2000 км от родината. На закуска с германския зенитен разчет. Италианците идват от топлото си летище в Сицилия тук - на студения климат в Белгия. 3. "Донесох този котарак от Италия!" 4. Италианския наземен персонал зарежда бомбения товар. 5. Подаване на горещ въздух за загрявне на двигателя. 6. За свой символ този италиански екипаж е избрал герой на Уолт Дисней. 7. 5 минути преди старта. Време за последна цигара. 8. "Късмет! Срещу Англия!"

          Comment is free, but facts are sacred.

          Comment


            сп. der Adler от февруари 1941 г. ЩУКИ над Средиземно море. 1,2. След успешни действия на европейските театри на войната, пикиращите бомбардировачи Ju 87 оспорват британското владичество и в Средиземно море. 3,4. Ла Валета главното пристанище на о. Малта и мощен бритатски бастион в Средиземно море е обект на действието на германските и италианските ВВС. 5. Удари по о. Малта, снимани от италиански разузнавателен самолет.

            Comment is free, but facts are sacred.

            Comment


              сп. Сигнал от февруари 1941 г. Едно ново оръжие! Четиристволовият вариант на 20 мм зенитно оръдие - 2,0 cm FlaK 30.... 1. Бръснещ полет! Четирите цеви се издигат към небето. Новото оръжие заема позиция. 2. Разчетите не принадлежат към зенитната артилерия, а са част от пехотните зенитни роти. След качването му на колесен лафет, оръдието се използва и в пехотата.
              ....и неговия по-малък брат.
              3. Когато по време на марш се чуе предупреждението: "въздушна тревога", пехотата търси укритие, а в действие влиза едностволовия вариант на 20 мм зенитно оръдие. 4. По време на Западната кампания 2,0 cm FlaK 30 се използва и за борба с танковете на противника, картечни гнезда и инженерни съоръжения.

              Comment is free, but facts are sacred.

              Comment


                сп. der Adler от февруари 1941 г. Кеселринг на посещение при Мьолдерс. 1. Алберт фон Кеселринг очаква да получи доклад от комодора от 51-ва изтребителна ескадра. 2. Двама офицери, наградени с Рицарски кръст с дъбови листа. 3. Групова снимка за спомен. Нищо друго не ти остава да правиш когато си заедно с "Усмихващия се Алберт" - командира на 2-и въздушен флот... освен да се усмихваш...

                Comment is free, but facts are sacred.

                Comment


                  сп. Cronache della guerra от февруари 1941 г. Учения в снега. Германската армия не престава да провежда учения, въпреки тежките зимни условия. Това е интензивна подготовка за предстоящата й пролетно-лятна кампания. 1. Патрулен отряд в настъпление. 2. Ходовата част на тази верижна машина се състои от 16 гумирани опорни ролки. 3. Преодоляване на препятствията пред танка. 4. Противотанково оръдие и неговия разчет. 5. MG-разчет в готовност за стрелба.

                  Comment is free, but facts are sacred.

                  Comment


                    сп. Сигнал от февруари 1941 г. Осмото чудо на света. 1. Манастирът св. Михаел на брега на Канала е с хилядолетна история и е паметник на християнската култура. Сега този паметник се охранява от германските брегови батареи. 2. Германски кавалеристи разхождат конете си на брега на Ла Манш.

                    Comment is free, but facts are sacred.

                    Comment


                      сп. Сигнал от февруари 1941 г. Изпитано в Алпите, приложено в Норвегия. 1. Служба сред сняг, лед и скали. Планинските артилеристи качват оръдието на позиция. Първоначално с подемни средства се повдига ствола. Изискват се добри алпийски умения. 2. На недалечния хълм от дървени трупи се укрепва позицията на планинското оръдие. 3. Напрежение на силите на целия разчет. Стволът се поставя върху лафета и оръдието се подвозва до позицията. 4. Подвоз на мунициите с муле. 5. В готовност за откриване на огън. Командирът на оръдието проверява прицела, след това идва и командата. 6. Огън! Ехото отеква сред планинските върхове. 7. Попадението е точно!

                      Comment is free, but facts are sacred.

                      Comment


                        сп. der Adler от февруари 1941 г. Премиера на филма на режисьора Карл Ритер - "Щуки" (1941). Актьорски състав: 1. Оберлейтенант Ханс "Уайлд". Командир на 7-ма ескадрила. Забележителен летец, воюва с желание, има безпогрешно зрение, мрази сантиментите, обича гръмката музика, пуши къси лули. Награден с кръст за заслуги в Испанската гражданска война. 2. Щабният фелдфебел Нидерегер - "Майката на ескадрилата". Строг и енергичен, но познава навиците на подопечните си и се грижи за тяхното добруване. 3. Командирът на Щука-групата капитан Борк. Образец на немски въздушен офицер. Не се отдава на сантименти, но е пример за подчинените си. Пръв влиза в боя. 4. Режисьорът Карл Ритер. Кадри от филма: 5. Германската пехота е атакувана от вражески танкове. Намесват се щуките и оттразяват атаката: - "Видя ли, това направиха нашите Щуки!" 6. След продължително лечение, летецът се завръща в щаба и е посрещнат с ентусиазъм от другарите си.

                        Comment is free, but facts are sacred.

                        Comment


                          сп. Сигнал от февруари 1941 г. "Чичо, отвори бомбения люк!" Репортаж за полет срещу Англия на Дорниер 17. Четиричленният екипаж на бомбардировача заема своите места: 1. Бордовият радист. Неговото място е в задната част на кабината. 2. Бордовият механик. Той заема място средната част на кабината. 3. Пилотът на машината. Той обслужва руля и контролното табло. 4. Командирът на машината, наричан от подчинените си "Чичо".

                          Comment is free, but facts are sacred.

                          Comment


                            сп. Сигнал от февруари 1941 г. "Чичо, отвори бомбения люк!" Репортаж за полет срещу Англия на Дорниер 17. Излитане. 1. На борда всичко е готово. Наземният персонал насочва с флагче машината към стартовата писта. 2. Механикът пита командира: "Чичо, излитаме ли?" 3. Радистът пуска съобщението за излитане. Машината излита и се насочва към Канала. Термометърът сочи 30 градуса под нулата. 4. Английският бряг е вече близо. Командирът на машината сверява курса. Термометърът сочи 40 градуса под нулата. 5. Бордовия механик поставя дихателната си маска. Радистът ругае студа в кабината. Механикът отдавна е включил отоплението.

                            Comment is free, but facts are sacred.

                            Comment


                              сп. Сигнал от февруари 1941 г. "Чичо, отвори бомбения люк!" Репортаж за полет срещу Англия на Дорниер 17. Ситуацията става критична! 1. Машината е открита от зенитната артилерия и е подложена на обстрел. Командирът заповядва: "Внимание зенитен огън! Постави каската!" 2. Командирът поставя каската на пилота. Той е зает с навигацията. Променя курса наляво и надясно за да дезориентира зенитната отбрана. 3. Командирът отваря бомбения люк. 4. Механикът наблюдава долната полусфера. 5. Радистът е на картечницата в задната полусфера. 5. Всеки член на екипажа е на бойната си позиция. 6. Под нас е целта! Поддържай курса... Ата... ата.... ими... ими... (това са команди за промяна на курса наляво или надясно.) 7. Време е за обслужване на мерните прибори. Механикът брои: едно, две, три... Директен удар... 8. След освобождаване на бомбения товар машината олеква. Тя се скрива в облачен масив извън обзора на английската зенитна артилерия.9. Задачата е изпълнена. Курс към дома. Време е за парче шоколад.


                              Comment is free, but facts are sacred.

                              Comment


                                сп. der Adler от февруари 1941 г. Телефонистките са винаги на своя пост. Женският помощен персонал в полевите части на ВВС. 1. Старшата телефониска със звание групенфюрер се познава по трите звезди на ръкава. Тя разговаря по текущи въпроси с офицера. 2. Разглеждане на модел на английски бомбардировач. Задачата на женския помощен персонал е не само да получава и предава съобщения по телефона, но и да разпознава противниковите бомбардировачи, които могат да забележат. 3. Телефонистките на работното им място. Често срещан въпрос към тях при особено важно съобщение е: "Сигурни ли сте че няма грешка?" 4. Телефонистките на кафе през свободното си време. Всеки момент обаче, почивката им може да бъде прекъсната от противника. 5. Приятелски разговор в спалното помещение. 6. Телефонистките в строя в очакване на заповеди. 7. Противников нальот. На свързочния пункт настъпва трескава работа. Телефонистките наредени в дълга редица със слушалки на ушите получават съобщения, поставят резолюции и ги предават нататък. Групенфюрерката, права в началото на редицата, ръководи групата и проверява съобщенията.

                                Comment is free, but facts are sacred.

                                Comment

                                Working...
                                X