Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Хорст Весел

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Хорст Весел

Някъде бях казал че ще сложа снимка на Хорст Весел ама не мога да намеря където та ето сега я слагам. Шеленберг теб те интересуваше нещо такова нали?

На снимката Хорст е в средата в униформа на SA-Untersturmfuehrer
    Attached Files

Ето и аз да ви дам нещо на вас не само да взимам не е снимка на Хорст Весел, а е рисунка но е доста добра
    Attached Files

Comment

А тоя тип защо има цяла песен на него посветена?
      albireo написа
      ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Аз ако не се лъжа той самият я пее. И тъй като пропагандата го превръща в символ на СА както и Херберт Норкус тази песен Гьобелс я използва и тя става химн.

В общи линии това са двамата светци за партията - Норкус загива на 15-16 годинки убит от комунистите а и на Весел му се случва същото само че е по-голям.

Всичко е пропаганда

Comment

Ако не се лъжа Хорст Весъл е убит по време на Бирения Пуч и е първата жертва на НСДАП, убит от комунистите. И за това се превръща в идол и на немския народ и има марш в негова чест. Не го пее той обаче.

Comment

bgskin написа
            идол и на немския народ
            Искаш да кажеш "на нацистите"
            albireo написа
            ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Мдам Империал прав си. Това са пропагандните хитрости на Гьобелс. Хорст не е убит в Бирения пуч мисля че е около началото на 30те години.
              И по някакъв начин е свързан с песента не знам той ли я е изпълнявал той ли е писал нещо обаче е свързан. Die Fahne hoch се казва.
              Last edited by Док Холидей; 07-12-2004, 23:26.

Comment

Позволявам си да се включа в тази дискусия само и единствено поради удивителното невежество, което показват участниците в нея. Първо малко информация за Хорст Весел:

Роден е на 9.10.1907 в Билефелд. Баща му Лудвиг Весел е офицер и личен приятел на Хинденбург. След ПСВ участва в различни младежки националистически организации като Бисмаркюгенд, Сталхелм и други. Постъпва в СА и се издига до чин Шурмфюрер на 5-ти щурм в Берлин. Известен е с дръзките акции, които организира в комунистическите квартали. Неговият щурм редовно марширува из бастионите на комунизма в Берлин и сблъсъците с червения фронт са ежедневие. В края на януари 1930 двама комунистически атентатори проникват в дома му и откриват огън. Хорст е улучен в челюстта а нападателите успяват да избягат. Веднага е откаран в болница, където състоянието му е стабилизирано. Но в последствие раната се инфектира, настъпват усложнения и след повече от 20 дневна агония, на 23.02.1930 Хорст Весел умира.
                А сега на въпроса- "А тоя тип защо има цяла песен на него посветена?" Аз ли се бъркам нещо или този стил на "задаване на въпроси" не подобава на сериозна дискусия. Но както и да е- песента не е посветена на "тоя тип" а е написана от него. По-точно той е написал стихотворението "Die Fahne hoch" за което по-късно е написана музика и песента приема името "Horst Wessel Lied" в чест на своя автор. Самото стихотворение е побликувано в " Der Angriff" през 1927.
                "Аз ако не се лъжа той самият я пее."- лъжеш се. Хорст Весел не е бил певец, пък и музиката за песента е написана след неговата смърт, така че няма как той да я е изпял.
                А какво значи "Всичко е пропаганда" ? Имаме няколко факта- съществува личност на име Хорст Весел,той пише текст на песен, става Шурмфюрер и после е убит от комунистите. Доколкото думата "пропаганда" има значение на "лъжа", аз не виждам никаква пропаганда. Виждам идеализиране, което е нормално за всяко време, всеки народ и всяка идеология. В интерес на дискусията трябва да отбележим също че за периода 1933-45 понятията "немски народ" и "нацисти" са напълно идентични. Хорст Весел е национален герой. После е отречен по обясними причини. Но като се има впредвид че след 1945 от германия не остава нищо, не бива да ни учудва факта че днес за Хорст Весел не се знае нищо (за което тази дискусия е блестящо доказателство!).
                И накрая си позволявам да дам пълния и оригинален текст на стихотворението "Die Fahne hoch" написано от Хорт Весел:

Die Fahne hoch die Reihen fest geschlossen
                S. A. marschiert mit ruhig festem Schritt
                Kam'raden die Rotfront und Reaktion erschossen
                Marschier'n im Geist in unsern Reihen mit

Die Strasse frei den braunen Batallionen
                Die Strasse frei dem Sturmabteilungsmann
                Es schau'n auf's Hackenkreuz voll Hoffung schon Millionen
                Der Tag fur Freiheit und fur Brot bricht an

Zum letzen Mal wird nun Appell geblasen
                Zum Kampfe steh'n wir alle schon bereit
                Bald flattern Hitler-fahnen Uber allen Strassen
                Die Knechtschaft dauert nur mehr kurze Zeit

И един сайт където има преводи на песента и много други данни:
                Last edited by Док Холидей; 11-12-2004, 01:06.

Comment

Така. Първо тази информация е много ценна и интересна но можеше да я поднесеш по друг начин защото долавям някакви нотки на ирония. Този форум е да си помагаме а не да се правим на "виж аз колко знам" защото всеки има нещо което другия няма надявам се че през изминатото досега от житейския си път си го разбрал. Ще се радвам да участваш в дискусиите от "Оста" (а и не само там) но се опитвай да сдържаш иронията си - вече казах защо. Като гледам и ти си допуснал разни грешки обаче аз няма да ти ги натрапя а просто ще ги поправя.

Манщайн

Comment

Така и не разбрах защо точно е "национален герой".
                    albireo написа

Comment

Първо- нямах намерение да се правя на "виж аз колко знам"! Иронията ми не беше насочена към знанията на участниците, невъзможно е всеки да знае всичко. Нямах намерение да усмивам нечие незнание или грешка. Това, което ме подразни беше отношението към въпроса. Отношението към всички въпроси от тази сфера- "Всичко е пропаганда"! И въобще информацията, която дадох не е толкова важна, всеки може да потърси с google и да си я прочете. Аз обаче протестирам срещу всяко умаловажаване на въпросите свързани с националсоциализма като цяло и в частност личността на Хорст Весел. Защото тонът, с който се водеше тази "дискусия" не показваше искрен интерес или желание да се научи нещо по въпроса. Показваше по-скоро незаинтересованост и презрение към поредното нацистко геройче, поредния пропаганден трик, поредната "хитрост на Гьобелс". Това ме засегна лично и затова реагирах така. Хорст Весел не е мит, не е пропагандна измислица. Той е реален човек, борил се е и е загинал достойно; затова заслужава уважение. Именно това елементарно уважение към паметта на този човек липсваше в постовете преди моя, затова и моята реакция беше може би прекалено емоционална.

Comment

За Imperial Friedrich:
                        Ако искам да обясня защо Хорст Весел е национален герой трябва говоря дълго за значението, което има националсоциализма за Германия; трябва да вляза в принципен спор кое управление е по-добро-до или след 1933; трябва да изяснявам дълбоката връзка между националсоциалистическото управление и немския народ. Но това е тежък и най-важното неблагодарен труд. Затова ще кажа само: Хорст Весел е национален герой защото хората тогава са го смятали за такъв.

Comment

Horst Wessel написа
                          ...трябва да изяснявам дълбоката връзка между националсоциалистическото управление и немския народ...
                          Виж, ето това на мен би ми било интересно ако се решиш да обясниш. Вярно, че е бая писане, но пък може да стане дискусия и ми е интересно какви аргументи ще преставиш, защото според мен това е много много трудно защитима позиция. Дано само да се придържаме към добрия тон, защото такива теми стават често прости надвиквания. Но по стила от предишните ти постове можем да се надяваме, че и това бъдещо изложение ще е стойностно
                          Иначе самата личност на Весел никак не ми е интересна
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Manstein мерси за снимката иначе ще гледам скоро да разбера и аз нещо около Хорст Весел та нещо може да напиша.
                            Къде и да одиш, къде и да шеташ, не се срами, не се плаши българин да си.

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда.

Войната е много сладко нещо за тези, които не са я виждали.

Comment

Добре, приемам да положа този труд. Дано да си срува...
                              За да обясним връзката между управление и народ в Третия Райх трябва да вникнем в самата същност на националсоциалистическата идеология. Понятието "народ" е основополагащо за националсоциализма. Както казва самият Адолф Хитлер (цитирам по памет): " На мястото на либералистическото понятие за индивида и марксисткото понятие за човечеството, ние създадохме понятието за обуловения от кръвта и свързан със земята народ" Така група от индивиди с обща кръв, общ език, обща култура и история образуват една общност наречена народ. Народът е завършена и самодостатъчна структура. Въпросът е как и от кого ще бъде управлявана тази структура, кой ще определя вътрешния ред на тази структура и отношенията и с другите подобни структури т.е. с другите народи. За да стане ясно националсоциалистическото виждане по този въпрос трябва за сравнение да разгледаме вижданията и на другите идеологии:
                              -Либерализъм. Либерализма поставя на преден план индивида; личният успех на всяка цена; неубоздания егоизъм. Теоритиците на либерализма защитават тезата че индивида, борещ се за личното си преуспяване е полезен и на държавата. Това в действителност е така. Проблемът е само в това че при демокрациите понятията "държава" и "народ" са напълно различни, да не кажа противоположни. С други думи казано, това което е добро за либералната държава не е добро за народа. Защото демократичното управление се състои от жадни за преуспяване индивиди нямащи никакво национално съзнание. Политиката се превръща в бизнес. Единствената цел на тези либерални политици е да изместят хората от другата фирма (партия) за да могат да завладеят пазара (избирателите). Те не се спират пред нищо, те не мислят за нищо освен за властта. А властта те използват за лично облаготетелстване т.е. за натрупване на богатства. И това е напълно нормално в демократичният свят. Аксиома на либерализма е че човек може да работи само и единствено за пари. Така и един политик който години се труди за да вземе властта, след като успее очаква заслужено възнаграждение. Това че политиците служат на народа е само параван, нещо като рекламен трик. Типично в духа на либерализма всеки служи само на себе си. А народа остава само една обезправена производителна маса, чиито богатства управляващите вземат и разпределят. Много характерен и показателен за тези държави е либералистичния интернационализъм, който в днешно време е придобил ужасяващи размери и носи името "глобализация".

-Комунизъм. При комунизма понятието "народ" също няма смисъл. Там цялото човечество се разглежда като едно цяло и е разделено не на народи а на класи. Класите се борят помежду си и т.н. няма да се разпростирам върху това, важното е че народи не съществуват. При комунизма разминаването между теория и практика и толкова фрапиращо че не си срува да се коментира. За отбелязване е само че както при либерализма и тук има подчертана склонност към интернационализация.

-Националсоциализъм Както вече казах тук "народ" е основополагащо понятие. Управлението се рекуртира от средите на този народ. То е част от този народ и единствената му цел е да служи на този народ. С тази мисъл е създадено националсоциалистическото движение. Едвали има човек който би помислил че Хитлер е създал движението за лично обогатяване или за служба на нещо толкова абстрактно като световното пролетарско движение. Той се бори за властта и идва на власт с една единствена цел- да възстанови загубената чест не Германия, която е и негова лична чест като германец. С тази цел са създадени и всички НС структури и организации. И всяко действие на НС управлението, от строежа на аутобаните да обявяването на ВСВ, е насочено към изпълнението на тази цел. Аз лично за себе си не мога да открия друг мотив, ако някой знае нека сподели.

Това е съвсем бегло маркиране на основните моменти по проблема но сега нямам възможност за по-детайлно разглеждане. Някой път ще го опиша по-подробно.

Comment

Working...
                              X