Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Научно-техническите разработки в Германия през ВСВ

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

За чисто политическото решение за разширяване съм съгласен - ясно кой и как го взима и прокарва. Но основата за това разширяване, макар и не с такива пропорции, в каквито реално се случва, е залегнало в основата на самия Райхсфер и кадровата политика е така планирана, че това да стане възможно. Също толкова очевидно е, че във военните среди има желание да се върне наборната служба, да има авиация и моторизирани войски. Единствената пречка е политическа (след като страната се възстановява от кризата, което става преди Хитлер да дойде на власт) и Хитлер я отстранява. Но най-вероятно, макар и не в такива срокове, това би се получило и при много по-умерено управление. Така да се каже, международната обстановка постепенно е узрявала за такова решение. От една страна, английските правителства вече отдавна са били склонни да го позволят, а, от друга, френските вече не са имали достатъчно воля и сила за да попречат (макар че някаква вероятност за такова нещо все пак е имало - имало е планове с поляците за превантивни действия).
    Така че национал-социалистите имат "заслугата" да позволят армията да прекрачи 100 000 ограничение, но това си е предимно дело на самата армия. Последващите намеси в строителството на армията и в кадровата й политика не мисля че са особено положителни. С това, обаче, излизаме от темата за науката.

Представата на Сталин, че като гръмне 50 000 германски офицери и Германия ще спре да бъде опасност е пълна фикция, за мен.
    Неговото "шеговито предложение" не се ли отнасяше не само до офицерите, но въобще до интелигенцията - инженери, архитекти и прочее технократи? Унищожаването на такова количество квалифицирани кадри ще има отражение, макар и да не е чак невъзвратимо.

Comment

За всякакви немски интелектуалци е ставало дума. Нещо като "немски Катин" един вид. Сталин има опит в това отношение, да, явно, като се обръща внимание какво приказва. Явно е смятал, че едно такова унищожение на елита на нацията, ще я направи по-малко опасна и по-управляема. За Сталин това може и да е шегичка, но си звучи съвсем чудовищно за тия, дето не са свикнали да разсъждават с тоталитарни критерии.
      Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
      Проект 22.06.1941 г.
      "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Хора, цитатът ми е точен, вижте си в Чърчил, от издателство Труд, например, ²V том. Иначе «Closing the Ring» W. Churchill, pp. 373 — 374

ето и обсъждане

Това е разговор в Техеран

В Ялата пък водят разговор, в който вождът казва на Чърчил, че на германците им е останал само един добър командир... - пак в градинката на Голъм - ...Гудериан

Но не това ни е темата. Въпросът е, че не може да имаш добра армия и военни технологии на гола поляна. Арабите все опитват, само да си вземат западна армия срещу петрола си, но все не им се получава. Германия е имала силна армия, защото е била силна западна държава.
        Last edited by von Danitz; 21-05-2010, 11:04.

Comment

В Ялата пък водят разговор, в който вождът казва на Чърчил, че на германците им е останал само един добър командир... - пак в градинката на Голъм - ...Гудериан
          Който по това време не командва нищо, доколкото си спомня . Но и Вождът е един авторитет по тези въпроси... Пръв си, че не това е темата ни. Съживих я за да обясня нещо такова, което често ес забравя - важна е основата (там разни чичковци, стъпили на раменете на гиганти и прочее неточни цитати).

Comment

За съжаление тука, в електронен вид, имам само руския превод на мемоарите на Чърчил. Ето цитат:
            "Обедали мы у Сталина, в узкой компании: Сталин и Молотов, президент, Гопкинс, Гарриман, Кларк Керр, я, Иден и наши переводчики. Усталости от трудов заседания как не бывало, было довольно весело, предлагалось много тостов. Как раз в это время в дверях появился Эллиот Рузвельт, который прилетел, чтобы присоединиться к своему отцу; кто-то жестом пригласил его войти. Поэтому он вошел и занял место за столом. Он даже вмешивался в разговор и впоследствии дал весьма пристрастный и крайне неверный отчет о том, что он слышал. Сталин, как рассказывает Гопкинс, сильно меня «поддразнивал», но я принимал это спокойно до тех пор, пока маршал в шутливом тоне не затронул серьезного и даже жуткого вопроса наказания немцев. Германский генеральный штаб, сказал он, должен быть ликвидирован.

Вся сила могущественных армий Гитлера зависит примерно от 50 тысяч офицеров и специалистов. Если этих людей выловить и расстрелять после войны, военная мощь Германии будет уничтожена с корнем.

Здесь я счел нужным сказать:

«Английский парламент и общественное мнение никогда не потерпят массовых казней. Даже если в период военного возбуждения и будет дозволено начать их, английский парламент и общественное мнение после первой же массовой бойни решительно выступят против тех, кто несет за это ответственность. Советские представители не должны заблуждаться на этот счет».

Однако Сталин, быть может, только шутки ради продолжал говорить на эту тему.

«50 тысяч, — сказал он, — должны быть расстреляны».

Я очень рассердился.

«Я предпочел бы, — сказал я, — чтобы меня тут же вывели в этот сад и самого расстреляли, чем согласиться запятнать свою честь и честь своей страны подобным позором».

Здесь вмешался президент. Он внес компромиссное предложение. Надо расстрелять не 50 тысяч, а только 49 тысяч человек, Этим он, несомненно, рассчитывал свести все к шутке. Иден тоже делал мне знаки и жесты, чтобы успокоить меня и показать, что это шутка. Однако в этот момент Эллиот Рузвельт поднялся со своего места в конце стола и произнес речь, в которой выразил свое полное согласие с планом маршала Сталина и свою полную уверенность в том, что американская армия поддержит его. Здесь я не выдержал, встал из-за стола и ушел в соседнюю комнату, где царил полумрак. Я не пробыл там и минуты, как почувствовал, что кто-то хлопнул меня сзади руками по плечам. Это были Сталин и Молотов; оба они широко улыбались и с живостью заявили, что они просто шутили и что ничего серьезного они и не думали. Сталин бывает обаятелен, когда он того хочет, и мне никогда не приходилось видеть, чтобы он проявлял это в такой степени, как в этот момент.

Хотя в то время — как и сейчас — я не вполне был уверен, что все это была шутка и что за ней не скрывалось серьезного намерения, я согласился вернуться к столу, и остальная часть вечера прошла очень приятно."
            Проект 22.06.1941 г.
            "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

«Английский парламент и общественное мнение никогда не потерпят массовых казней. Даже если в период военного возбуждения и будет дозволено начать их, английский парламент и общественное мнение после первой же массовой бойни решительно выступят против тех, кто несет за это ответственность. Советские представители не должны заблуждаться на этот счет».

На мен лично ми прилича на политически "Коректен" отговор, подходящ за публикация, а не на реално отноение на английският парламент към масовите убийства. Примери с лопата да ги ринеш, само бегъл поглед към секцията със снимки от немските градове по време на войната е предостатъчен, за да се убедим в "човеколюбието" на англичаните. Този цитат от Чърчил ми напомня за Историите на войните от Гай Цезар.
              В галските войни изобилства от политически коректни и цивилизаторски намерения, великият Цезар е имал време и ги е "цензурирал", до степен да "стават" за публикация. Във втората част на корпусът, има доста нецензурирани моменти, което е лесно обяснимо с оглед смъртта на Цезар.
              Сигурно съм пристрастен, но точно англичаните не ми се струват, склонни да проявят хуманизъм, както и да се противопоставят на "дядя Сталин".
              Прочетох постовете по темата и считам, по-скоро е налице способност на Германия да използва по изключително рационален начин техниката си, отколкото за някакво решително техническо превъзходство, макар че в темата имаше цитирани някой области в които наистина Германия изпреварва останалите страни.
              "...а крилете биват всякакви-каза враната..."

Comment

Не, не мисля, че масовите убийства ще бъдат толерирани в Британия. Мисля си за един крал, абдикирал по лични причини и станал губернатор на някакви острови през 1936г., за когото Чърчил в мемоарите си съжалява.
                Last edited by Kramer; 23-05-2010, 23:28.

Comment

ahileas написа
                  На мен лично ми прилича на политически "Коректен" отговор, подходящ за публикация, а не на реално отноение на английският парламент към масовите убийства. Примери с лопата да ги ринеш, само бегъл поглед към секцията със снимки от немските градове по време на войната е предостатъчен, за да се убедим в "човеколюбието" на англичаните.
                  Идиотщини като тази показват единствено крайни нацистки пристрастия. Една седмица бан за това. Дори не мисля, че има нужда да обяснявам, че в тази война всички, които разполагат с авиация, подходяща за тези цели, извършват бомбардировки над градовете и индустрията на противника.
                  Проект 22.06.1941 г.

Comment

ahileas написа
                    Прочетох постовете по темата и считам, по-скоро е налице способност на Германия да използва по изключително рационален начин техниката си, отколкото за някакво решително техническо превъзходство, макар че в темата имаше цитирани някой области в които наистина Германия изпреварва останалите страни.
                    Избирателно ще да си чел темата, защото лично аз публикувах (при това, оценки на немски специалисти, участвали в реалните събития) информации, които показват твърде нерационално и зле организирана работа в областта на науката и технологията. Отделно се вижда, че както в някои области наистина има определени "изпреварващи" успехи (отделен въпрос е, че повечето не се дължат изключително на "национал-социалистическа Германия", а са, както писахме, резултат на това, че Германия е голяма и напреднала държава в продължение на десетилетия след обединението си), така има други, в които има съществено изоставане.
                    Що се отнася до "зверствата на британците", Воланд е отбелязал - всички в тази война използват стратегическата (и не само) авиация за удари по граждански обекти. Германия не постига толкова много, защото няма достатъчно стратегическа авиация, което е един от проблемите й, но това е дискусия за друга тема.

Comment

моля за малко информация

Случайно попаднах на тази самоходка в един руски сайт.Според раздела в който бе сложена фотографията ,би трябвало да е противотанково САУ,но нямаше никаква информация за този модел.Някои срещал ли е други фотоси и изобщо някаква информация за тази "пирамида"?
                      Attached Files

Comment

Кантега, това "чудо" е румънска противотанкова самоходка "Maresal" (връзка).
                        Не мисля, че си уцелил подходяща тема за въпроса си.

Comment

Благодаря ! Прав си и за двете становища

Comment

Съветски изпитания и оценка на Фоке-Вулф 190А-4

Comment

Imperial написа Виж мнение
                              ммм добре, ще се опитам да конкретизирам

Германия е водеща в следните области:

- прецизно радиооборудване (вкл. радари)
                              - ракетостроене от всякакви типове (балистични ракети, крилати ракети земя - земя и въздух - земя, управляеми ракети земя - въздух и въздух - въздух, НУРС и тн)
                              - прецизна оптическа техника
                              - инфрачервени прибори за нощно виждане
                              - реактивна авиация ( с уговорката, че при самите турбореактивни двигатели май имат паритет или дори са назад от англичаните с техните Ролс-Ройс)
                              - подводници
                              - не знам за цялостната картина при двигателите, но конкретно двигателите на Тигър и Пантера (въобще всички танкове и САУ в този клас ползват един и същи двигател), са върхови постижения в областта на миниатюризацията
                              - имат също големи постижения в автоматиката, но там мисля американците могат да им съперничат много успешно
                              - също имат големи постижения в синтезирането на необходимите им суровини или техни заместители
                              - някъде до '43 имат и превъзходство във витловата авиация, най-вече изтребителите. При леките и средните бомбардировачи изостават (с изкл. на Ju-88), а тежки така и не пускат в производство, макар че прототипите са впечатляващи.
                              - имат голямо технологично превъзходство в танкостроенето, макар че има някои принципни грешки при самата разработка на машините, но тук много може да се спори

за сега толкоз мога да се сетя
                              Gollum написа
                              Тук съм напълно съгласен с Империал.
                              Хм, какви неща са се писали навремето
                              Тъкмо чета спомените на Галанд, който се е занимавал с експериментална авиация далеч преди и след ВСВ, и който описва ясно как през 1940 г. немските бомбомери и радари далеч отстъпват на британските...
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Динайне, Адолф Галанд е набор 1912 г., отива в Луфтвафе през 1933 г., на 21 г. През 1941 е на 29 г. Мислиш ли, че двайсет и няколко годишния изтребителен пилот е можел да е детайлно запознат и да дава оценка за бомбомери и радари?

Comment

Working...
                                X