За чисто политическото решение за разширяване съм съгласен - ясно кой и как го взима и прокарва. Но основата за това разширяване, макар и не с такива пропорции, в каквито реално се случва, е залегнало в основата на самия Райхсфер и кадровата политика е така планирана, че това да стане възможно. Също толкова очевидно е, че във военните среди има желание да се върне наборната служба, да има авиация и моторизирани войски. Единствената пречка е политическа (след като страната се възстановява от кризата, което става преди Хитлер да дойде на власт) и Хитлер я отстранява. Но най-вероятно, макар и не в такива срокове, това би се получило и при много по-умерено управление. Така да се каже, международната обстановка постепенно е узрявала за такова решение. От една страна, английските правителства вече отдавна са били склонни да го позволят, а, от друга, френските вече не са имали достатъчно воля и сила за да попречат (макар че някаква вероятност за такова нещо все пак е имало - имало е планове с поляците за превантивни действия).
Така че национал-социалистите имат "заслугата" да позволят армията да прекрачи 100 000 ограничение, но това си е предимно дело на самата армия. Последващите намеси в строителството на армията и в кадровата й политика не мисля че са особено положителни. С това, обаче, излизаме от темата за науката.
Неговото "шеговито предложение" не се ли отнасяше не само до офицерите, но въобще до интелигенцията - инженери, архитекти и прочее технократи? Унищожаването на такова количество квалифицирани кадри ще има отражение, макар и да не е чак невъзвратимо.
Така че национал-социалистите имат "заслугата" да позволят армията да прекрачи 100 000 ограничение, но това си е предимно дело на самата армия. Последващите намеси в строителството на армията и в кадровата й политика не мисля че са особено положителни. С това, обаче, излизаме от темата за науката.
Представата на Сталин, че като гръмне 50 000 германски офицери и Германия ще спре да бъде опасност е пълна фикция, за мен.
Comment