кало написа
1,5 милиона на 01.²Х.1939 г.
2,3 милиона на 01.Х²².1939 г.
4,5 милиона на 01.²².1940 г.
5 милиона на 01.V².1941 г.
така че на 22.V².1941 г. е със сигурност над 5 милиона души (защото мобилизационните мероприятия не приключват на първи юни, да не говорим, че тези данни от съветско време са леко несигурни). И според същият този източник когато РККА е 5 000 000 души наброява 198 дивизии, обаче тази бройка не е вярна, защото на 22.V².1941 г. тя включва поне 240 стрелкови, планински и моторизирани дивизии, 61 танкови дивизии и 13 кавалерийски дивизии. Някъде другаде също съм срещал данни за числеността (сега не са ми под ръка и ще ги потърся по-нататък), но към 22.V².1941 г. РККА е с численост не 4,8 милиона, а над 5 милиона.
Сега, Коба, Камерер ми е спестил отговорите на повечето Ви твърдения - те освен, че са разхвърляни и неясни, са в типичния за Резун стил (защото са заети от негови книги на заем). За "мирновременното мобилизационно напрежение" - първо, то силно зависи от конкретната държава, особеностите на политическия й строй, социалната организация и икономиката. Но така или иначе, не ми се вярва за СССР да е било невъзможно в мирно време да изхранва и поддържа 6 милионан армия, след като успява успешно да изхранва дори по-голяма армия в продължение на поне две години, пир положение, че се е лишил от по-голямата част от обработваемите си площи (естествено, Лендлиза тук помага, но не за това става въпрос). Та въобще "мирновременно" е доста относително за СССР и неговите организационни особености. Да не говорим, че СССР през това време така или иначе е в опасност от война, което и налага увеличаване на армията (нещо, правено от всички държави, котио чувстват подобан опасност - армията на САЩ също започва бавно да нараства след 1939 г.).
Comment