Не привеждаш никакви факти, нищо. С какво допринасяш за темата? Собствено след въпросната статия цялото разискване е съвсем безплодно. Да не говорим за разните бисери около истината и легендата.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Легенди за ВВ2
Collapse
X
-
Гост
Ами аз се осланям само на линка на Торн. Няма смисъл да го преразкзвам, но ако трябва - бих могъл. Разбирам обаче какво имаш предвид.
Comment
-
В Украйна е подновена идеята за снимане на филм за “мача на смъртта” през 1942 година
Украинският производствен център “Гетманш” се готви да снима филм за най трагичния футболен мач в историята на спорта.
Филмът ще разказва за футболната среща през август 1942 година в окупирания от фашистите Киев между отборите на “Старт”, състоящ се от съветски военнопленници, в това число играчи на “Динамо” (Киев), и немският "Flakelf", съставен от хитлеристите.
Comment
-
Един от митовете за ВСВ-кавалерийска атака срещу танкове
Всеки,който се е занимавал с историята на ВСВ знае за какво говоря и най-малкото е виждал кадрите с полски кавалеристи,аткуващи със саби немски танкове,често погрешно възприемани за автентични.Всъщност военната наука от това време не представя така ролята на кавалерията,а поляците са повече от наясно с това.
В момента материалите за ролята на кавалерията както са я разбирали непосредствено преди войната не са ми под ръка.След ден-два може да постна нещо.
П.С.Ако подобна тема вече е обсъждана,моля за извинение и модератора да изтрие тази.
П.С.С.Някой ако знае нещо по темата нека го сподели.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
dibo написаПреценил съм като модератор, че езикът Ви е неподходящ и толкова.
Comment
-
Идеята ми беше не просто да изброим редица митове от ВСВ,а да изложим аргументирано и с позоваване на източници защо нещата са се случили по иначе.Виждам,че по някои от засегнатите легенди се е стигнало до дебат.Тази само е спомената.
Потвърждавам обещанието си да видя какво имам по темата и да го дам в резюме,все пак форума се разглежда и от хора,които не са чак толкова навътре в нещата,иначе да си пишем само за нас общи приказки няма смисъл.Last edited by boilad; 30-09-2011, 18:04.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Zalmoxis написаИмайте предвид, че влизането в Бойна Слава за средния българин е значителен културен шок.
Comment
-
То идеята на темата е точно такава (отделен въпрос е какво, кога и как се е получавало - особено навремето, когато нещата бяха малко по-различни във форума). Що се отнася до този мит, той е разгледан и в нарочна тема (подробно: появата на мита, как са се случили нещата в действителност и прочее), но не се сещам точно коя и къде беше тя. Имаше и снимки на реално случилите се атаки (полски конници със саби нападат немски пехотинци и мотоциклетисти). Ще трябва да я потърся, но сега нямам време за това (а и новата система за търсене във форума не може да стъпи и на малкото пръстче на старата).
ПП Подозирам, че е някъде в една от тези три теми, но през уикенда ще погледна дали е така:
"За полските, немските и други танкове около началото на ВСВ" (връзка), "Полската съпротива през септември 1939 г." (връзка), "1 септември 1939 г. или защо Германия нападна Полша" (връзка).
Между другото, ровенето тази сутрин и сега ми напомни колко е важно да се поддържа дадена тема в границите й и да се режат отклоненията: много трудно е впоследствие да намериш каквото ти трябва.Last edited by gollum; 30-09-2011, 18:16.
Comment
-
Абсолютно съм съгласен Ам-гъл.Що се отнася до използването на кавалерията през ВСВ книжката,която имах предвид е "Десет мита за втората световна война" на Алексей Исаев,но сега страшно ме мързи да резюмирам информацията за кавалерията дадена в нея.Може и на места Исаев да се поувлича,но няма съмнение,че е добросъвестен изследовател.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Не, не се поувлича Исаев, за тази атака пише, че полската кавалерия е изненадала немски мотобатальон, разположен за почивка без необходимото охранение и като резултат е понесъл загуби, като немците бързо се осъзнават и бронираните коли откриват огън по конницата, с което свеждат успеха и разбира се до минимален.
Както по памет си спомням след командата"Szable dlon!", което трябва да означава "Саби вън!" или може би "Саби в длан"? уланите стремително атакували врага, като успехът им е пресечен от скритите в окрайнината на гората бронемашини.Last edited by Kramer; 01-10-2011, 16:36.
Comment
-
Някъде, дали точно не в блога на Исаев, бях попаднал на доста подробна информация за цялата операция, част от която е този епизод. Май все пак не беше там . Ще поогледам дали не съм запазил нещо.
ПП Някъде из форума имахме тема и за една сащианска кавалерийска атака, мисля от 1942-ра г., по-успешна.
Иначе ролята на конницата не се е променила особено от 20-те години до ВСВ - нискотехнологична (но доста скъпа) мобилна пехота. В някои видове местност може да бъде незаменима (веднага се сещам за Припятските блата).
Comment
-
Имах предвид книгата като цяло не конкретно частта за кавалерията.(Например,че Хитлер е бил прав като е настоявал реактивните изтребители да се преоборудват и използват като блицбомбери)Last edited by boilad; 11-10-2011, 23:23.Liberte, egalite, fraternite
Viva la revolution
Comment
-
Разстрелът на полските офицери в Катин от руснаците вече официално е легенда:
16.04.2012, Janowiec and others vs Russia, (n. 55508/07 and 29520/09), in which the Court has established that Russia did not fulfill its obligation to cooperate with the court and did not treat humanely the victims of the Katyn massacre
Comment
-
Засега виждам само връзка към някакъв руски/съветски сайт. А и въобще, ако искаш някой да повярва на такава пропаганда, постарай се повече. Сайтът за правата на човека си има сайт и прес-служба, в нея не виждам такова нещо. Айде без долна руска пропаганда.
P.S. Наистина има разглеждане на този случай, но не генерално, а частно. Което естествено е използвано в пропаганден аспект и естествено, няма как да не се намери някой тука да се радва, нали?
А в съда това тепърва има да се решава и не за случая цялостно и генерално, но както и да е.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Дал съм номера на делото и датата, в която е решено и затова сметнах, че не е проблем. Но в никакъв случай не е пропаганда - ето го уникалното решение.
Ето го и от друг официален източник.
Comment
-
Ъъъ, при цялото ми уважение към правото, откога исторически въпроси се решават в съда (без значение какъв)? Т.е. въпрос на правото очевидно е дали някой може или не да иска някаква компенсация или нещо подобно, но въпрос на науката история е дали дадено събитие се е случило и как точно е станало това.
Не че няма много опити историята да се променя чрез репресивни мерки, но не се сещам за някой, чийто успех да е продължил достатъчно дълго .
По отношение на историята с Катин има не малко исторически становища и не изглежда, да става въпрос за мит, т.е. не виждам мястото на тези събития в тази тема.
Comment
Comment