Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Некои съображения относно колонизацията на космоса

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

miau написа Виж мнение
    Да приемем, че в обозримо бъдеще се доберем до тази планета. Ама как след това ще протича комуникацията? Ако ще е с подобни на сегашните средства - жална ни майка.
    Ще влачат макара с телефонен кабел

Извън шегата, комуникацията ще е със закъснение поне 500 години, като приемем че автоматична сонда/сонди/лъч енергия или каквото там има ще може да се движи по-бързо от голям кораб. Да речем още по сериозен процент от скоростта на светлината.
    Това значи обмен на технологии, идеи, култура, знания, координиране на посоки за колонизация и т.н.
    Никак не е малко. Даже е най-важното. Е няма да можем да си внесем оттам хладилник, или да си пишем с мацка

В някакво по-далечно бъдеще чрез излъчване на генетична информация и записано съзнание вероятно ще може и да се "пътува" из галактиката със скоростта на светлината. Нещо като телепортация Съответно ще могат да се търгуват индивиди: Учени, артисти, войници

Така че вероятно ще можем да завладеем галактиката, че и отгоре, дори да не намерим как да прескочим чичко Айнщайн. Ама ще е много по-добре ако успеем да го прескочим
    This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

И в един красив момент може да се окаже, че 500 години сме излъчвали информация до някого, който отдавна не съществува. Кофти.

Comment

miau написа Виж мнение
        И в един красив момент може да се окаже, че 500 години сме излъчвали информация до някого, който отдавна не съществува. Кофти.
        Дам. А още по-кофти ще е да се "излъчиш" с ДНК информация и съзнание натам, а да се окаже че те вече не приемат

Comment

Имаше един такъв филм преди няколко години - "Пандорум". Кораб със замразени заселници, май 10,000 души, пътуваше към 900 години да заселва някаква нова планета. Имаше отговорници, които се събуждаха по график на всеки 50 години да нагледат нещата за по 2 месеца. Пиша по спомени, може да бъркам малко цифрите.

Проблемите почнаха, когато един от отговорниците реши, че тази ситуация е удобна възможност да стане божество - сам насред космоса, имаш пълен контрол над огромен кораб, в който всички спят - що да не си поиграеш на Бог? Дреме ти на шапката за някаква мисия от преди 9 века, ти решаваш кой ще се събуди, как ще се събуди и какво ще се събуди (апаратурата ти позволява да клонираш и модифицираш всякакви ембриони и ДНК на животни от Земята).

Ноев ковчег по същество, сюжетът е библейски.
          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Да и аз го помня филма. Ами май това ще е начина докато надхитрим чичко Айнщайн. Ще ни даде някакъв радиус за първоначално заселване от примерно 1000 светлинни години
            Пък после трябва да се мисли нещо, защото дори малка галактика като нашата има 100 000 светлинни години диаметър. Това е много недвижима собственост оставена безстопанствена

Comment

Кухулин написа Виж мнение
              Ако е нужен просто силен ИИ (равен или по-силен от човешкия), то ИМХО вероятността за получаването му в средносрочен план е хиляди пъти по-висока от вероятността за прескачане на Айнщайн. Поне технологичния път е ясен - количествени натрупвания, невронни мрежи
              ... Направи ми деня.

miau написа
              Да приемем, че в обозримо бъдеще се доберем до тази планета. Ама как след това ще протича комуникацията?
              С това може и да сме в час вече - след експериментите по предаване на състояние между спрегнати фотони (ефекта на Розен-Айнщайн-Подолски). Спрягаме тука един тир, "замразяваме" половинките и експедицията ги взема с тях.
              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                ... Направи ми деня.
                С удоволствие доставям безплатна радост на форумното население, особено рано сутрин

Мисълта ми беше, че така или иначе човешкия интелект е пред нас - можем да го изучаваме, да вникваме в механизмите, да опитваме всякакви работи по имитацията му. В крайна сметка, при достатъчно опити ще постигнем успех. Нищо не може да устои на количествените натрупвания.

При свръхсветлинната скорост напротив - нямаме нищо. Не сме направили дори първата крачка по пътя, нито знаем в каква посока да тръгнем. И сравнение не може да става с разработките на ИИ.

Иначе казано, дистанцията между Гугъл и човешкия мозък е на хиляди порядъци по-малка, отколкото между Протон-М и разни мътни обекти, плаващи из космоса в пространствени мехури и нам кви енергийни тунели. Едното е твърда НФ, другото са глупости

Comment

И аз уважавам умението на количествените натрупвания да минават в качествени, но доколкото ми е известно, фактическото положение за момента изглежда точно обратно на цитираното:
                  Кухулин написа
                  Иначе казано, дистанцията между Гугъл и човешкия мозък е на хиляди порядъци по-малка
                  Не са ми известни никакви научни факти, които да подкрепят това твърдение или дори въобще да дават възможност за оценка на тази дистанция. Плюс това, по-съвършената имитация означава по-шантави изненади, когато кандидат-ИИ предприеме нещо с НЕразбиране.
                  Кухулин написа
                  При свръхсветлинната скорост напротив - нямаме нищо. Не сме направили дори първата крачка по пътя, нито знаем в каква посока да тръгнем.
                  Е как, нали има там един двигател на Алкубиер - с едни материи на Казимир...

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                    Не са ми известни никакви научни факти, които да подкрепят това твърдение или дори въобще да дават възможност за оценка на тази дистанция.
                    С други думи, не са ти известни научни факти нито за Гугъл, нито за човешкия мозък? Защото, ако са ти известни някакви факти, оттам можеш да оцениш и дистанцията. Дали ще я оцениш правилно - друг въпрос.

pnp5q написа Виж мнение
                    Е как, нали има там един двигател на Алкубиер - с едни материи на Казимир...
                    Аха, значи научни факти за мозъка не са ни известни, обаче с двигателя на Алкубиер всичко е окей лол

Comment

С други думи, не са ти известни научни факти нито за Гугъл, нито за човешкия мозък?
                      Ами-и, правя съществена разлика между научно-журналистически и научни факти - пък маркетинговите писания (все едно за инвестиции или грантове) въобще са ми в отделна графа. А тъй като темата, по която аз пиша в случая е за ИИ - това, с което съм запозната, не са единични факти, а цели публикации - де монографии, де сборници. И в тях няма нищо, което да подхранва подобен оптимизъм, нито да дава възможност за количествена оценка на дистанцията "колко ни остава".

Comment

Amazon написа Виж мнение
                        Това е много недвижима собственост оставена безстопанствена
                        А дали е така? Кой, кой ще ни каже?

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                          И в тях няма нищо, което да подхранва подобен оптимизъм, нито да дава възможност за количествена оценка на дистанцията "колко ни остава".
                          Пак да питам - а публикациите по темата Алкубиер колко точно оптимизъм подхранват у теб? Щото в случая не пишем за някакви абсолютни оценки, а сравняваме свръхсветлинната скорост с изкуствения интелект. И ако Алкубиер ти изглежда оптимистичен, а ИИ - песимистичен, то проблема изобщо не е в количествените оценки

Comment

Пак да питам - а публикациите по темата Алкубиер колко точно оптимизъм подхранват у теб? Щото в случая не пишем за някакви абсолютни оценки, а сравняваме свръхсветлинната скорост с изкуствения интелект. И ако Алкубиер ти изглежда оптимистичен, а ИИ - песимистичен, то проблема изобщо не е в количествените оценки
                            Определено. В темата бяха поставени едни сравнително определени параметри за ИИ-то на кораба - по някои от които не сме близо дори до имитация - и нямаме идея откъде да започнем, поне доколкото на мен ми е известно. Но това е видно при старт от коректни дефиниции...

Comment

pnp5q написа Виж мнение
                              нямаме идея откъде да започнем
                              Какво нямаме, като вече сме започнали Правим невронни мрежи с милиарди връзки, с десетки милиарди, копаме Като направим система, един милион пъти по-сложна от Гугъл, сигурно ще постигнем добър резултат в ИИ. С отчет на всичките различия между нашите мрежи и мозъчните.

Comment

добър резултат в ИИ
                                Какъв?

Comment

Working...
                                X