Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Блицкриг

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Грей написа
    За мен "блицкригът" е много ефективното (и ефектно) комбиниране на новите технически средства в традиционния начин/метод на воюване на немците. Което се онагледява/довежда до ранните им победи. В този смисъл, блицкригът си има съвсем конкретен исторически контекст.

Но не е някакъв "нов начин на война" като принципи/метод, откъдето тръгна поначало тази тема. Нито пък са (само) техническите нововъдения.
    Да, мисля че и в темата стигнахме горе-долу до това заключение и по-рано (имам предвид, преди Кухулин да се включи): немската доктрина за използване на моторизирани и танкови сили. Но мисля всички (вече) сме съгласни, че не се комбинира с някаква конкретна стратегия или пък новаторско оперативно (военно) изкуство, а и определено не му достига някаква цялостност (т.е. не обединява в едно всичките им въоръжени сили - авиацията се развива отделно и има сравнително хлабава връзка с усилията на пехотата и танковите им сили; да не говорим за флота). За контраст могат да се погледнат начините, по които другите сили използват своите въоръжени сили (техните доктрини за мобилните им съединения).

Кухулин написа
    Не разбирам каква ти е мисълта. Танкове, механизация, авиация, ДОТ-ове, куп други неща, всичко това не е драстично? Нямам идея в какви мерни единици я мериш тази драстичност
    Добре, ще се опитам накратко (пък дали ще успея...). Гледам в перспектива (историческа). Голямата революция във военното дело идва общо взето веднъж през XIX век (или нека са два пъти, но втората сякаш е по-голямата): първо с масовите национални армии и след това (по-голямата): телеграфа, железницата, бездимния барут, артилерията със задно зареждане, скорострелната артилерия, промените в крепостите (отделно промените в организацията - като генералния щаб, да речем - може би можем да ги определим като организационни технологии) и прочее (и това само ако гледаме наземната война, щото е ясно, че морската си има своите отделни моменти). Революция, защото драстично изменя начина, по който се воюва и то на всяко едно от нивата, достигайки и до стратегическото (е, него не го променя чак кардинално, но оперативното мисля че претърпява подобна промяна - даже някои смятат, че горе-долу от този момент може да се говори вече за отделно оперативно ниво).
    Следващата, отново революционна, според мен, промяна идва през ПСВ. Реално технологично се подготвя преди нея и отчасти по време на самата война. Но наистина имаме революция, а не еволюция: армиите и методите с които войната започва се променят кардинално до края й (няма да е голямо преувеличение да се каже, че организационно армиите от края на ПСВ са горе-долу същите, с които започва ВСВ).
    Можем да се задълбочим в различните промени (не че имам време за това, но всяка си заслужава отделен разговор и имам някакъв смътен спомен, че някъде е воден такъв), но накратко: в началото на войната основната тактическа единица е корпусът, основната (даже май единствена) оперативна е армията. В края на войната корпусът вече е обединение (оперативна единица), а дивизията се превръща в основната тактическа (при това, общо взето в немското нововъведение на триъгълна, вместо четириъгълна дивизия). Като тази промяна се наблюдава на всяко ниво. Ако вземем ниското тактическо - в началото на войната най-малката управляема единица на бойното поле е ротата (реално в повечето случаи батальон), в края на войната това е отделението (общо взето в почти класическия му вид, в който го срещаме и във ВСВ). Що се отнася до въоръжението: всеки един от типовете, които срещаме през ВСВ се появява през ПСВ (след това имаме някакво еволюционно развитие, което не променя особено нещата).
    Пехотната тактика, въоръжение и методи се развиват кардинално в хода на войната (в началото имаме еднородно въоръжени роти, в края дори отделенията, да не говорим за взводовете, имат вече поддържащо въоръжение, специализирани роли и прочее, както и включване на артилерия и сапьори).
    Същото е в сила и за пехотното въоръжение: леките картечници (при това, в различните им разновидности), картечните пистолети, автоматичните и полуавтоматичните пушки, минометите, щурмовата артилерия, инженерните заряди, огнемети, модерните ръчни гранати, модерните гаубици, железопътната артилерия - това са все нововъведения от ПСВ (някои от тях като типове въоръжение датират и от по-рано, но относително масовото им използване и търсенето на конкретно тактическо приложение са от войната).
    Ако вземем артилерията - методите, организацията, доктрината - всичко се създава или развива (при това, кардинално) през ПСВ. До ВСВ имаме нови модели артилерия, но те са просто еволюционно развитие (като в много случаи войната е посрещната с наработеното в края на ПСВ или малко след нея). Структурата на дивизионната и корпусната артилерия остава общо взето каквато е определена от ПСВ. Методите - същи (включително АИР - единственото реално ново нещо е артилерийския радар, който се появява в каря на войната и то ограничено (ако говорим за армията).
    Ако погледнем самите мобилни/моторизирани сили - моторизираната пехота също прави своя дебют през ПСВ, общо взето чисто конните сили от началото на войната се развиват в смесени (включват увеличаващи се количества мобилна пехота (с велосипеди), бронирани автомобили, допълнителна артилерия и прочее). Танковете - ясно, правят своя дебют и се развиват доктринално през ПСВ, като опита от войната до голяма степен определя какви ще са доктрините за танковите сили за повечето основни участници в между военния период (т.е. какво ще имат за началото и първия период на ВСВ). Забележимото изключение са руснаците и донякъде немците - по обясними причини. Масовото използване на танкове като средство за тактически пробив, съвместното използване с пехота и артилерия, а и зачатъците на използване на танкове като средство за развитие на пробива в оперативна дълбочина пак се появяват там (както и първите машини, създадени специално за това). Артилерийските трактори, верижните влекачи (за снабдяване на силите в дълбочина и за превоз на жива сила) и прочее също се появяват през войната. Но краят на войната не позволява да се доразвият тези неща.
    Ако погледнем авиацията - същата работа. Всички основни авиационни роли се появяват в хода на войната (заедно със съответните машини). Като започнеш от изтребители и бомбардировачи, минеш през самолети за наземна поддръжка и щурмовици, та стигнеш до стратегическа авиация и разузнаване. В определена степен това се отнася и до обмислянето и практическата реализация на методите за взаимодействие между наземните сили и авиацията.
    Ако погледнем крепостното дело и полевите фортификации, развитието също е значително: имаме изключително развити полеви фортификации с дълговременни огневи точки (ДОТ-овете и ДЗОТ-овете се появяват през 16-та година и се развиват до края на войната, заедно с бункери, блиндажи и многоетажните, отиващи дълбоко под земята съоръжения; отделно са изобретени готовите и полуготови бетонни елементи за създаване на "бързи" огневи точки и бункери). Не съм се интересувал специално от този въпрос, така че каквото знам е повърхностно и ми се струва, че реалната революция в това отношение датира по-скоро от преди началото на войната (но не може да се намери навсякъде, защото много от крепостите са по-стари - от 80-те години на XIX век), а в рамките на войната има бурна еволюция - това що се отнася до крепостното дело (но многоетажни бункери, куполи с оръдия и за наблюдение и прочее има и преди войната), но по отношение на полевите фортификации мисля че основното развитие е в хода на самата война.
    Отделен въпрос е химическото оръжие, но него също няма смисъл да го засягаме.
    За флота няма да отварям дума, че не е по темата.

Та, на фона на тези революции във военното дело, ВСВ докарва относително малко нови неща. Почти всичко е еволюция (в някои отношения сравнително плавна) на въведеното/създаденото през ПСВ. Разбира се, има и някои значими нововъведения (атомното оръжие вероятно е най-голямото (технологична промяна която пряко се отразява на стратегическо ниво (не се сещам за друг такъв пример), макар и след войната); авиационната командна система (иновация на англичаните) вероятно също трябва да се включи; естествено, танковите съединения и обединения и други). Но ако сравняваме с предходните революции, ВСВ не променя чак толкова много, поне според мен. Относително казано, просто мащабите на промяната на военното дело не са чак толкова големи. Разбира се, ако ги сравниш с други периоди, вероятно ще оправдаят използването на "революция", възможно е.
    Имам усещането, че някак не си се занимавал особено с ПСВ и може би затова всичко това, което изброяваш, ти изглежда като иновация, дошла с ВСВ. Възможно е да греша и причината да е друга.

Ще си позволя да цитирам и два конкретни момента от следващото ти мнение - не за да се заяждам, а по-скоро защото илюстрират разликите в това как двамата възприемаме нещата. Може причината да е гореупоменатата, а може и аз да греша някъде.
    Кухулин написа
    Имало е някакви идеи, традиции и прочее военна мисъл. Обаче идва ПСВ с нейните непробиваеми фронтове и тази мисъл почва да буксува. Да, на хората много им се е искало да пробият фронта и да влязат в дълбочина, обаче технологията не го е позволявала. Много трудно пробиват фронта, а там, където все пак успяват, няма с какво да влязат в дълбочина.
    Проблемът е, че ПСВ е много разнообразна (то не че ВСВ не е - световна война, все пак). На Западния фронт най-често опират в този проблем (или, да речем, италиано-австрийския, макар че там има своя специфика). Но на останалите има обширни периоди на маневриране, на пробиви, дълбоки обхвати и прочее, които не се отличават кардинално (като изключим темпа им, станал възможен благодарение на повишаването на мобилността) от ВСВ. Отделен въпрос е, че е намерено решението и на тактическия проблем (преодоляване на полева защита) още по времето на войната. Проблемите по-скоро са как да се парира възможността на защитата да маневрира силите си по ЖП линия (много висока подвижност) спрямо оперативния марш на собствените сили (не по ЖП линии) и как да се повиши тактическата подвижност през унищожения от боевете тактически сектор на фронта (той действа като "спирачка" за тиловете). Решенията са намерени в хода на ПСВ, но не стига времето да се приложат масово на практика (макар че определени планове в тази насока за 1919 г. са имали и двете страни (не че немците имат ресурса да ги осъществят на практика, което не ги спира да планират)). Впрочем, "Барбароса" показва (разпутицата), че сходни по характер проблеми са също толкова трудни за преодоляване и през ВСВ.
    Между другото, щурмовата тактика е измислена точно като решение на тактическия проблем, за който споменаваш и ти (пробив на полеви фортификации и въобще на пехотна отбрана). А не за пробив на крепости. С крепостите се справят чрез обсадна артилерия, като щурмоваци се ползват по-скоро в заключителния етап. И това е само едно от решенията (французите, англичаните и италианците разработват както собствени вариации на темата за щурмовата тактика, така и по-мащабни методи (с много артилерия и, отделно, в комбинация с танкове). И тези методи работят през ПСВ и работят добре (както ес вижда, когато се налага съюзниците да пробиват през доста мащабната и силна немска отбрана). Между другото, всички тези методики и форми на организация (щурмовите) след края на войната се превръщат в част от стандартната тактика на пехотата за действие в подобни условия.
    Кухулин написа
    След това идва ВСВ и се оказва, че технологиите позволяват да се пробие далеч по-здрав фронт и да се влезе в дълбочина.
    Имам известен проблем с това, защото смятам, че "далеч по-здрав фронт" не е правилно определение - "здрав" го възприемам като характеристика на отбраната. Никъде в ранните кампании (които обикновено се сочат като успехите на "блицкриг") няма подобен "доста по-здрав фронт", тук включвам и "Барбароса". Т.е. ако сравняваме полевите фортификации и плътността на силите на Западния фронт през ПСВ (например, Вердюн, или, да речем, немските укрепени линии) и полевата отбрана, срещу която немските сили действат (т.е. която им се налага да преодоляват) в Полската, Френската кампании или "Барбароса" (лятото), не мисля, че имаме каквито и да е основания да говорим за "далеч по-голяма здравина". По-скоро бих казал, че там, където във ВСВ се достига до подобие на окопната война, характерна за Западния фронт през ПСВ (т.е. Сталинградската битка или до голяма степен бойните действия около Ленинград, Ржев и прочее (май след 41-ва ще се намерят цял ред такива места на изток, а и не само там), то и темповете и въобще характерът на бойните действия е сходен. Никакви дълбоки пробиви, обхвати и прочее, ами бавно пробиване през калта и отбраната, образно казано.
    Даже бих рискувал с предположението (полет на фантазията само ), че една от причините може да е липсата на осъзнаване каква е силата на модерната огнева мощ (в началото на ПСВ, със старите форми на организация на армията), спрямо началото на ВСВ, не толкова и само наличието на моторизирани съединения наред с останалите (които пак, като изключим британската армия, в повечето случаи се свеждат до не повече от 10% от наличните сили).

Сега, всичко това е моя интерпретация на нещата, без някакви други претенции. Съжалявам, пак стана дълго.

ПП За щурмовата тактика изглежда все пак нямаме стара тема (или поне не успях да я намеря), та като намеря време ще отворя нарочна такава - има смисъл да я имаме. Но не се ангажирам със срокове, че времето е кът. Съвсем вкратце съм отговорил горе (през ПСВ се справят със сходни по характер (устойчивост, "здравина" крепости) - отново Вердюн дава добри примери, а през ВСВ не разполагат с нещо принципно ново, като еволюцията е засегнала и двете страни (полевите/трайните укрепления и средствата за преодоляването им), според мен, равно), но е ясно, че е добре да се навлезе в някакви подробности.

Comment

Кухулин написа
      А иначе по принцип нито един исторически процес не трябва да се откъсва от технологиите, но това е друга тема
      Да, нищо не бива да се откъсва от нещо друго, добре е историческите процеси да се разглеждат в тяхната цялост. Това, което обикновено обсъждаме е значението или мястото на отделните аспекти (да речем, технологичния) в цялостта.

А за ПСВ/ВСВ, бих казал, че средството (артилерията - отговорна за главния дял от загубите) за бързо унищожаване на големи човешки маси се развива в неговата модерна форма в рамките на ПСВ. И дава добри примери за мащабни загуби и през ПСВ (до степен да се правят стратегии базирани на това - кой по-бързо ще остане без хора). Или, ако върнем нещата назад и говорим за стратегия, то времената от преди модерната революция във военното дело (за която ставаше въпрос в предния пост), когато войните са се решавали в едно или няколко генерални сражения (не всички времена преди модерното са такива, разбира се), е имало сходна възможност за "унищожаване" (сходна ако гледаме като процент от задействаните сили спрямо понесените загуби).
      С това не омаловажавам ролята на бронираната мобилна огнева мощ и възможността за провеждане на операции с по-висок темп (своеобразно "париране" на артилерията и полевите укрепления (пехотната огнева мощ) като средство, усилващо защитата): това го има и като масова практика е иновация от ВСВ (ако и основата й да се появява през ПСВ) и представлява определена форма на революция във военното дело. Каквато несъмнено е и атомното оръжие.
      Това може би е добра аналогия на това, което обсъждаме: атомното оръжие се появява като иновация през ВСВ, но реалното му значение като стратегически фактор се осъществява след войната. Същото може да се каже и за управляемото въоръжение.

Comment

gollum написа Виж мнение
        И дава добри примери за мащабни загуби и през ПСВ
        Ами тя хубаво дава, но ги дай и ти. Да видим цифрите, да преценим. Може и аз да греша, няма да е за сефте

Comment

gollum написа Виж мнение
          Решенията са намерени в хода на ПСВ, но не стига времето да се приложат масово на практика
          По това едва ли може да има спор. Просто след това танковете стават повече и по-силни, самолетите стават повече и по-силни, ДОТ-овете стават повече и по-силни, всичко става повече и по-силно. Именно това количествено и качествено нарастване води до революционна промяна, изменя характера на войната.

Comment

Значи, аз пак, за вас литературно, но за мен съвсем конкретно военно-исторически: Количествените натрупвания НЕ водят до качествени изменения.
            Иначе вземи британски танкове от първата световна, малко радиостанции, може и Попов, за да са руски, френска мотопехота и американска снабдителна организация, италианска авиация и ще стане Мишмашкриг. За Блиц си трябва и противникът, съответно, да отговаря малко, което вече си е от времето.

След малко ще се опитам да ви разкаже нещо в раздела за Първата световна, на което присъствах вчера, но за тук, впечатлението ми, най-общо: Няма танкова армия, няма танкова група, па ако щете и танкова група армии, която да може да пробие фронта на французите през Първата световна между Базел и Ипър, към 1916. И руснаците с нюкче ще се озорят през 60-те години.

Comment

von Danitz написа Виж мнение
              Количествените натрупвания НЕ водят до качествени изменения.
              Тук може би пак трябва да изясним понятията. Възникват два въпроса:

1) Факта, че немците през ПСВ не стигат до Могилев, а през ВСВ стигат до Москва, представлява ли качествено изменение?
              2) Ако да, на какво се дължи според теб?

Comment

На желание и приоритети.

Comment

von Danitz написа Виж мнение
                  На желание и приоритети.
                  Предполагам няма да отречеш, че желанията и приоритетите са пряко свързани с количествените натрупвания именно във военно-исторически план.

Comment

Кухулин написа
                    1) Факта, че немците през ПСВ не стигат до Могилев, а през ВСВ стигат до Москва, представлява ли качествено изменение?
                    През ВСВ побеждават Франция докато не са във война със СССР, т.е. бият противниците един по един. През ПСВ подобна ситуация е невъзможна. Тук говорим за политика, не за военни възможности. От друга страна, ако трябваше да се сражават само срещу Франция или само срещу Русия, най-вероятно щяха да победят (знаем какво се случва в началото срещу всеки от противниците). ако търсиш паралел, може да се направи и такъв: през ПСВ се бият едновременно срещу два основни континентални противника (геополитика, какво да се прави), но в крайна сметка успяват да извадят Русия от войната. През ВСВ се бият поотделно с всеки от тях, бият Франция, но не успяват срещу СССР, при това, без да е нужно да отделят сериозни сили срещу друг континентален противник на този етап (41-ва).
                    Аз лично не мисля, че от това могат да се правят някакви изводи за това коя "военна технология" е била по-ефективна за времето си . Така че, за да отговорим на този въпрос - не, проблемите им са в геополитически план, не във военен.

Кухулин написа
                    Ами тя хубаво дава, но ги дай и ти. Да видим цифрите, да преценим. Може и аз да греша, няма да е за сефте
                    Не съм сигурен точно какви числа очакваш - за илюстрация - офанзивата на съюзниците (последната, стодневната): ~10 112 000 души общо от двете страни, три месеца, общи загуби ~2 242 000. Това се разгръща на значително по-малко пространство в сравнение с "Бараброса", да речем. Или, да речем, операция "Майкъл", последната немска офанзива. Мисля че беше някъде 3-4 месеца общо, от двете страни участват към 140 дивизии, загубите надхвърлят половин милион. Общо взето, средствата за унищожение на хора са същите, като през ВСВ. Но ако сравняваме със западния фронт, по-рядко има обкръжения и пленници (на останалите е различно).
                    иначе като числа съм срещал твърдението, че около 75% от загубите във войната (ПСВ) са причинени от артилерията. Не мисля, че процентите за ВСВ ще са особено различни, май и там дават някъде към 75% за артилерията. Т.е. няма особена разлика.

Кухулин написа
                    ДОТ-овете стават повече и по-силни
                    Това не какво го базираш - никога не съм виждал изследване, което да дава подобно сравнение? Не знам да има и някакъв особен прогрес в материалите, които да дава качествена разлика. За танковете и самолетите - да, няма съмнение, че има постоянен технологичен прогрес, които води до качествена промяна. Същото в много по-малка степен е в сила за пехотното въоръжение или артилерията, да речем, там особен прогрес няма и не мисля, че има качествена разлика, поне не и някаква революция. А ако говорим за количествената страна, нещата са по-сложни: по отношение на артилерията мисля че са близки нещата, дори може да се окаже (не съм го проверявал, затова не знам, просто е усещане на база откъслечни неща), че през ПСВ на западния фронт е ползвана повече тежка артилерия и по-големи количества боеприпаси, най-малкото заради характера на войната там (подобен характер се повтаря в някои отделни фронтове на ВСВ, но в по-ограничени мащаби). Що се отнася до самолетите, количествата задействани машини в дадена операция (или спрямо броя съединения са сходни). При танковете, разбира се, има превес, но ако гледаме особено 1918 г., има операции, в които участват към 1000 танка и отгоре. Т.е. мащабите не са никак малки (като гледам, в повечето случаи са 400-800 танка и до 1000 самолета на съвсем грубо 50-тина дивизии).

Comment

gollum написа Виж мнение
                      Не съм сигурен точно какви числа очакваш - за илюстрация - офанзивата на съюзниците (последната, стодневната): ~10 112 000 души общо от двете страни, три месеца, общи загуби ~2 242 000.
                      Ако разбирам добре, за 100 дни сражение са дадени 22% загуби. Във ВСВ котлите дават по 80-90% загуби за няколко дни.

gollum написа Виж мнение
                      Но ако сравняваме със западния фронт, по-рядко има обкръжения и пленници (на останалите е различно).
                      Ами добре, дай да сравним с Източния тогава. Изобщо, дай върховите параметри през войната. Хубаво, аз не я познавам, но ти я познаваш.

gollum написа Виж мнение
                      Това не какво го базираш - никога не съм виждал изследване, което да дава подобно сравнение? Не знам да има и някакъв особен прогрес в материалите, които да дава качествена разлика.
                      През ПСВ има ли триетажни ДОТ-ове със сферични маски на оръдията и имунитет към 210 мм преки попадения?

Comment

gollum написа Виж мнение
                        Но на останалите има обширни периоди на маневриране, на пробиви, дълбоки обхвати и прочее, които не се отличават кардинално (като изключим темпа им, станал възможен благодарение на повишаването на мобилността) от ВСВ.
                        Дай, ако обичаш, някакъв конкретен пример, за да сравним и другите параметри.

Comment

Кухулин написа Виж мнение
                          Ако разбирам добре, за 100 дни сражение са дадени 22% загуби. Във ВСВ котлите дават по 80-90% загуби за няколко дни.
                          https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Tannenberg

През ПСВ има ли триетажни ДОТ-ове със сферични маски на оръдията и имунитет към 210 мм преки попадения?
                          https://www.google.com/search?q=ww1+...r=1.25#imgrc=_

gollum написа
                          Но на останалите има обширни периоди на маневриране, на пробиви, дълбоки обхвати и прочее, които не се отличават кардинално (като изключим темпа им, станал възможен благодарение на повишаването на мобилността) от ВСВ.
                          Дай, ако обичаш, някакъв конкретен пример, за да сравним и другите параметри.
                          XV mile the sea brode is
                          From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

О, не я познавам кой знае колко добре, особено в детайли (поназнайвам по нещо оттук оттам ако говорим за детайлите). Даниц определено е много по-добре запознат от мен, Грей, мисля, също (той е дал примери).
                            Има примери за подобни нива на загуби, но както и в примера с "Барбароса", трябва да гледаме конкретно сражение. Аз реших за по-лесно да сравним цяла операция или кампания. Ако сравняваме, да речем, с първите три месеца на "Барбароса" (за да е сходен период) или с Френската кампания, да речем), то общите данни излизат подобни. Разбира се, ако гледаме цялата война, нещата са различни, но ВСВ продължава доста по-дълго от ПСВ и обхваща значително по-големи територии (от друга страна, ако вземем подобен подход, току виж сме открили най-кръвопролитния конфликт през XIX век и то без никакви особено съвременни оръжия).
                            За фортовете, можеш да погледнеш тези около Вердюн (форт Дюамон, форт Vaux), да речем (или пък новата тема на Даниц). Ако предпочиташ филмчета в ютуб (аз също обичам да визуализирам нещата), човекът от "Забравените оръжия" има няколко за тези фортове (за форт Vaux, за превземането на форт Дюмон, филмче с остатъци от немски бункер (края н войната 1918); от "Голямата война": за форт Дюмон, за линията на Хинденбург, за немската отбранителна тактика при Пашандейл; попаднах и на някакво филмче на ББС за едно от местата със сериозни "тунелни войни"). Чел съм (обаче сега не се сещам къде) за многоетажните подземни съоръжения, които и двете страни ползват във Франция (там организират цели дълги кампании с многоседмични подкопни галерии и натрупване на огромни мини, които изравят цели кратери от по стотици метри). Впрочем, немците преодоляват фортификациите със значително по-мощна обсадна артилерия - 380 и 420 мм мортири и гаубици. На тези калибри те не устояват в крайна сметка (макар че някои фортове не успяват да ги вземат дори и по този начин и се налага сравнително дълга борба с пехотата и накрая ги превземат благодарение на това, че ги изолират и на защитниците им свършва водата).
                            За примери за полевите фортификации (също изпълнени с трайни огневи точки, ДОТ-ове, блиндажи и бункери) можеш да погледнеш линията на Хинденбург, да речем (но съюзниците имат сходни по мащаби фортификации).

Comment

Това са много внушителни съоръжения (ако става въпрос за първата картинка), но са артилерийски позиции около крепостта. Има ги и в СССР, например при отбраната на Севастопол (форт Максим Горки). Немците ги стрелят с 800 мм артилерия

Да уточня в такъв случай: под ДОТ-ове разбирам децентрализирани укрепления, предназначени да спрат пехотата и танковете. Във ВСВ такава е например линията "Молотов" (така наречената):

Там калибрите са малки (за сравнение севастополските са 305 мм), но са много силно защитени, включително срещу атаки на щурмовите групи. Имат картечници с кръстосан огън, сферични маски, огневите точки са под нивото на терена и не позволяват право мерене от голяма дистанция. Друг е въпроса, че по ред причини не успяват да си изпълнят задачата.

Останалите линкове по-късно ще ги коментирам, че да се запозная поне в общи линии за какво иде реч

Comment

Пускам снимка на оръдие със сферична маска, да не го бърка някой с кръглите бронекалпаци:

Основната му роля е да пази разчета от огнемети.

Comment

Working...
                                X