Най-сетне някой ме е разбрал(сър Грей).
Това е, което имам предвид, жалко, че не съм го казал достатъчно разбираемо. Явно прочитайки всико изписано е успял да улови хода на моите мисли.
Доколкото разбирам сър Грей е и склонен да ме подкрепи по отношение на БК в политическата и гранд-стратегическа сфера.
Между другото каква е разликата между БК и мълниеносна война?
Сега ще се насоча изцяло ким другия въпрос.
Тука имаме определени различия.
Описвания от вас метод аз бих позиционирал не в "оперативно и ниската зона на стратегическото ниво", а в тактическото и ниската зона на оперативното ниво. Освен това във вашата теория неразривна част е организацията и подготовката на инструмента(въоражените сили). Без да отричам значението на тези фактори за резултата от действията ни, не виждам защо те трябва да са неразривна част от БК. Нима е невъзможно да се опита БК(може би дори успешно) без специална подготовка на личния състав?
Ако БК е по близо до стратегическот ниво то той трябва да има свой уникални, лесно различими оперативни и стратегически цали. Ако БК няма такива цели защо го позиционираме в сегмента операция-стратегия? Ако пък има такива особени цели, кои са те? Провален БК ли е руската кампания от 1942г. за немското командване? Не е ли тази кампания проведена по всички правила на БК?
Друг интересен въпрос е този за информационната война, аз просто не разбирам защо вие определяте преднамереното генериране на информационен хаос и оставяте на втори план унищожаването на противниковите маси?
Първото е интензитета на конфликта, усилието, което влага цялата държава и социума в него. Докато второто е пътя до победата - дали да се стремим напълно да погубим врага или постигането на някакви ограничени цели също би означавало победа (ако това постигане го принуди да се съгласи с нашите условия, да се подчини на нашата воля или пък го изтощава постепенно). В този си вид СС/СОЦ също биха могли да се оприличат всъщност на чисто военни стратегии.
Доколкото разбирам сър Грей е и склонен да ме подкрепи по отношение на БК в политическата и гранд-стратегическа сфера.
И ако мина към подадените примери с Наполеон 1804г. - то според мен това не е БК, а мълниеностни войни, защото:
Сега ще се насоча изцяло ким другия въпрос.
БК е определено военно умение, приложимо предимно на оперативно и ниската зона на стратегическото ниво (която се занимава с планирането на отделните стратегически кампании, не с целеуказването на войната като цяло)
Съответно тази цел се постига именно с разрушаването на информационните канали, като искам да отбележа, че това не означава само физическото им разрушаване (прерязване на телефоните или пленяване на щабове) ами и един вид страничния ефект на хаос и несигурност, причинен от повишената флуидност на ситуацията - характерната паника от германски танкове под път и над път, когато те въобще не са там, по време на френската кампания е пример.
Описвания от вас метод аз бих позиционирал не в "оперативно и ниската зона на стратегическото ниво", а в тактическото и ниската зона на оперативното ниво. Освен това във вашата теория неразривна част е организацията и подготовката на инструмента(въоражените сили). Без да отричам значението на тези фактори за резултата от действията ни, не виждам защо те трябва да са неразривна част от БК. Нима е невъзможно да се опита БК(може би дори успешно) без специална подготовка на личния състав?
Ако БК е по близо до стратегическот ниво то той трябва да има свой уникални, лесно различими оперативни и стратегически цали. Ако БК няма такива цели защо го позиционираме в сегмента операция-стратегия? Ако пък има такива особени цели, кои са те? Провален БК ли е руската кампания от 1942г. за немското командване? Не е ли тази кампания проведена по всички правила на БК?
Друг интересен въпрос е този за информационната война, аз просто не разбирам защо вие определяте преднамереното генериране на информационен хаос и оставяте на втори план унищожаването на противниковите маси?
Comment