Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За съвременните български училищни учебници

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

TypTyp написа Виж мнение
    И още нещо, ако не знаете - българите сме произлезли от... славяните (учебник по история за 11 клас, изд. "Слово").
    Е това е сериозен панславист!

Comment

AggressiveRefrain написа Виж мнение
      Да ни беше проблем само основното и средно образование.Днес имах лекция по историческа дисциплина - останах потресен от чутото.Въпросния преподавател, ако беше ученик, трудно щеше да върже повече от 3 с тези "твърдения" на изпитване в час...
      Може да ви се стори като виц, но е действително! Имах една секретарка( беше пред защита на докторат по филилогия ). При посещението на един мой приятел с фамилия Лукаш, тя ме запита - каква странна фамилия. Обясних и,че прадядо му е чех, дошъл с Константин Иречек. Тогава тя ме запита "Кой Иречек, от Бай Ганьо ли?". Не беше и чувала че Иречек е действителна личност в нашата история.

Comment

mitio-minchev написа Виж мнение
        Може да ви се стори като виц, но е действително! Имах една секретарка( беше пред защита на докторат по филилогия ). При посещението на един мой приятел с фамилия Лукаш, тя ме запита - каква странна фамилия. Обясних и,че прадядо му е чех, дошъл с Константин Иречек. Тогава тя ме запита "Кой Иречек, от Бай Ганьо ли?". Не беше и чувала че Иречек е действителна личност в нашата история.
        Технически погледнато Иречек от книгата е истинския Иречек.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Можеше да й кажеш, че Лукаш е потомък на едноименния поручик от "Швейк"
          A strong toun Rodez hit is,
          The Castell is strong and fair I wis...

блог за средновековна балканска история

Comment

Guy de Mont Ferrand написа Виж мнение
            Можеше да й кажеш, че Лукаш е потомък на едноименния поручик от "Швейк"
            Не, на ген. Лукаш, а за "Швейк" не е чувала.
            Last edited by mitio-minchev; 25-10-2010, 21:33. Причина: допълнение

Comment

mitio-minchev написа Виж мнение
              Не, на ген. Лукаш, а за "Швейк" не е чувала.
              Абе..."шит хепънс", както казва Форест Гъмп. Айде стига сме спамили

Comment

Хана написа Виж мнение
                Чудя се какво ли значи "назидателен морал"? Моралът е качество на субекта (или група субекти), докато назиданието е действие между субект и обект и по-скоро се отнася към обекта.
                Така изразено "назидателен морал" не значи нищо, това е безмислица. Виж, това което автора се е опитал да представи наУчно вероятно е, хайде с пример - като излезеш от вас с гаджето си и дъртата съседка те гледа лошо
                Поне аз така го разбирам.
                Кръвта из нашите гърди
                не е съвсем изляна!
                Народе, цял стани! Иди!
                Че Македония въстана.

Comment

Хана написа Виж мнение
                  Чудя се какво ли значи "назидателен морал"?
                  Това ми звучи като: "С материята - по съзнанието", т. е. със сопата по тиквата, демек по главата. Или пък: "Со кротце, со благо и со малко кютек".
                  Прави нещо, докато мислиш какво да правиш!

Comment

Понеже останалата част от откъса може да наукообразна и недобре написана, но поне няма явни грешки, то това с "назидателния морал" ме озадачи. Даже потърсих в Станфордската енциклопедия да не би да е пропуск в познанията ми, но и там не открих.

А по повод на учебниците понеже постоянно се критикуват, да дам един добър пример. Става дума за Европейско Средновековие. Учебникът започва с препоръка да се посети местно средновековно място и дава идеи на какви неща да се обръща внимание там. Следващата тема е как да се разбират средновековните изображения - дадени са няколко миниатюри, икони и подобни и върху тях се разсъждава. Следващата тема е подобна, само че от образи се минава към текстове: как да четем средновековни текстове. Пак са дадени няколко примера, опис, летопис, писмо на някакакъв пратеник на Карл Велики и идеи как да бъдат възприемани. Към текстовете имаше списъче от 5-6 точки кои фактори трябва да бъдат отчетени: кой е писал текста, бил ли е на събитието, което описва, какво е отношението му към описваните личности, положително или отрицателно, споменато ли е дадано събитие в други източници и т.н. В зависимост от това се правят предположения за достоверността на написаното от историческа гледна точка. Подобно "преподаване" години наред се водеше тук на форума с не особено голям успех
                    След това следва поредица от теми за различните съсловия: селячество, аристократи, рицари, военни, духовенство, какво е характерно за всеки от тях, как са живяли. Това е около 30% от учебника. След това следват теми като кръстоносните походи, вещиците, мореплаването през Средновековието, войните. Хронологичен подход, т.е. такъв, по какъвто сме учили повечето или поне мен така са ме учили, имаше само в две теми: за Карл Велики и Свещенита римска империя и за кръстоносните походи, но може и да е имало и още някоя. Доколкото имаше хронология, тя беше по-скоро в съпоставка между събития (това е по-рано от онова), а не в години, крале и войни.
                    Домашните бяха от следния тип: нарисувайте план-картина на манор; напишете дневния режим на монах (за това домашно беше преперъчано началото на "Името на розата"); напишете дневник на моряк, който обикаля по коралите; нарисувайте въоръжен рицар и подобни, плюс проекти, ползата от които обаче беше по-малка, защото ставаха предимно с търсене и компилиране на информация от интернет (не че и това да правиш не е умение, на което трябва да учат в училище според мен).
                    Идеята е да не се учи история на датите, а история на живота през Средновековието, на всекидневието, явно авторите бяха почитатели на Бродел и льо Гоф.
                    Учебникът обаче е немски, а учителят - германец. Но все пак са доказателство, че нещата могат да станат и така.

Comment

Така може би наистина би изглеждало по-интересно за децата.

Comment

Хана, този учебник звучи много интересно - направо по "Средновековната цивилизация" на льо Гоф. Но не е български. Засега имам впечатление само за тези от първи до трети клас (само за някои, защото сега се издават по много различни учебници), но те никак не са добри.

Comment

Нашето образование е потомък на това от социализма, където учениците предимно слушат и запомнят каквото казва другарката. Логично е германският учебник да изисква повече креативност и инициатива от учениците а нашият да очаква по-пасивна роля. Това, разбира се, в никъкъв случай не е добре.

Колкото до мъглявия текст, лъха на претенциозност и на постмодернизъм.

Претенциозно е защото очаква учениците да се справят с термини, с които самите ние се задъхваме. Възможно е авторите да са се правили на по-големи специалисти отколкото са и да са искали да звучи научно. Или пък просто да не са си знаели материала и да са замазвали незнанието си със термини. Не бих се учудил, като знам как частния сектор отмъква квалифицирани интелигентни хора от образованието и науката ни...

Друга възможност е да има (не дай си боже) влияние на интелектуални измами извън академичните спорове и в самите учебници. Става дума за книга на Алан Сокал и Жан Брикмон (Fashionable Nonsense / Intellectual Impostures в Британия) където двамата вадят пасажи от текстове на постмодернисти където се използват аргументи от математиката и обясняват как въпросните пасажи са врели-некипели. Това от книги на Кръстева, Лакан, Бодрияр и прочие. Според мен има намек, че в академиите на Запад, в днешно време, се публикуват откровени безмислици и празни спорове за пред колектива. По този начин се отбива номера, че се върши истинско проучване и на обикновения читател, който няма докторат по социална антропология, му изглежда, че наистина има нещо, но то е твърде сложно за разбиране. Дали в БАН се вършат такива неща? Като знам накъде е тръгнала науката на Запад и в бившия Източен блок - сигурно. Дали това е случай на хабене на хартия но пишейки учебник? В специалност, не, изглежда ми логично, може би защото съм чел това-онова на Мишел Фуко.

Етиката на буржоазна Европа... култивира в градското пространство класически образци и норми на назидателен морал. Доминираща за просветителските обществени теории от това време е идеята за т.нар. "нравствен прогрес". В тенденциите към морализация на обществения процес живее оптимистичният патос на френското Просвещение от 18 в., за което възможностите за интелектуално и морално усъвършенстване са фактически безкрайни.
                          Човешката личност започва да се мисли негативно по отношение на божествената същност- като еманципиране на индивида, а не позитивно- като "образ Божи".
                          Само идеалният, конструиран от етиката индивид се разбира като морален субект.
                          Тук има влияние на Мишел Фуко*. Първото изречение казва, че през 19 век нормата за поведение е била ограничаваща, което е вярно. Второто и третото изречение за нравсвения прогрес и Просвещението също са верни. Изречението за "образа Божи" е засукано, но общо взето твърди, че средноинтелигентният човек спира да си въобразява, че е божествен по някъкъв начин (както е било през средновековието), а че е физически човек и че разума ще му помогне да живее по-добре, което е идея от Просвещението. Последното изречение май казва, че нормалните хора от онова време са смятали за "свястен" само индивид, който се държи етично. Ужаст.

*Мишел Фуко е постмодернист, но анализите ми изглеждат логични, а и Сокал не го споменава. За незапознатите - Фуко е разучавал нравите през вековете в Европа и се е опитал да анализира как се е променяла научната мисъл, включително и "здравия разум". Заключенията са в духа на "средни векове - хората са мислели в символи; 17в+ - хората са мислели рационално; 20в - хората ги е било страх да са твърде различни" и прочие. От един-два исторически романа и текстове, както и една друга важна книга, на Томас Кун, съм склонен да призная научното качество на точно тези трудове. Но ддз, общо взето е дразнещо.

Comment

SizarieldoR написа Виж мнение
                            Претенциозно е защото очаква учениците да се справят с термини, с които самите ние се задъхваме. Възможно е авторите да са се правили на по-големи специалисти отколкото са и да са искали да звучи научно. Или пък просто да не са си знаели материала и да са замазвали незнанието си със термини. Не бих се учудил, като знам как частния сектор отмъква квалифицирани интелигентни хора от образованието и науката ни...
                            Ако съм частник, тия двамата автори на учебника за нищо на света не бих ги взел дори и кафето да ми подгряват. Не знам някой хуманитарен учен да е бил отмъкнат от частния сектор.... В частния сектор се иска бързо щракане на мозъка и работоспособност. И практически усет за нещата от живота, а не преливане от пусто в празно. Не си представям един хуманитарен доцент или професор, свикнал цял живот да я кара яваш-яваш, да е пригоден за частния сектор.

А сега по темата. Смятам, че изобщо съществуването на такъв предмет в училище като "Етика и право" е безсмислица. Нашите ученици не познават дори елементарни неща от собствената си история и култура, те ги пращат да учат западната. Студенти в ² курс в СУ не са чували например термин като "феодал"... Не са чували, не говоря, че не знаят какво значи!!!
                            А и това "право" в учебника, доколкото се ориентирах от дадения по-горе линк, е чисто словоблудство и спамене на двама хуманитарни дрънкачи (авторите). Вместо да ги занимават с такива глупости, да учат младежите на реално право, сиреч да познават най-общо родната и европейската нормативна база, че ако ги сбарат например полицаи (също отчайващо правно неграмотни), да не загазят от незнание.

Comment

Да, всъщност колко юристи преподават право в училищата в България??

Comment

КГ125 написа
                                Да, всъщност колко юристи преподават право в училищата в България??
                                Допускам, че това е опит да се пошегуваш. Кой завършил право ще се хване да работи за училищна заплата? Иначе да поставя въпроса: кой студент, искащ да учи право и сполучил в това си желание, мечтае да се реализира като преподавател в училище?

Що се отнася до конкретния въпрос - според мен в училище има смисъл да се преподава някакъв свод от "философски дисциплини", разбира се, в рамките на кратки курсове които да са по-скоро запознаващи, т.е. да дават някакви малки по обем реални знания и, естествено, да се прави това възможно най-просто и ясно. Съгласен съм с г-н Никой, че в рамките на такъв курс трябва да се запознават учениците просто и ясно с някакви основи на правата и задълженията си според закона (за целта не е нужен юрист, който да преподава, а по-скоро такъв, който да напише учебника, но така че да е просто и разбираемо).
                                Смятам, че трябва да се преподава и етика, но не като "история на етичните учения и практики" (не и самоцелно), а по-скоро да се научат да мислят в етически категории, като историята в този случай е само средство, а не цел.
                                Но по тези въпроси може да се говори много, а полза няма да има никаква.

Comment

Working...
                                X