ъъъ при мен тука възникна един върос, и ми стана доста любопитно.
Какви цифри са ползвали елените, като са нямали нито арабски и нито римски?
Какви цифри са ползвали елените, като са нямали нито арабски и нито римски?
.
Аристотел, къде в продължение, къде в опозиция на идеите на Платон - и на базата на редица още предшественици, - систематизира нещата по начин, който ни е твърде близък и днес, като въвежда, разглежда и обосновава допълнително цяла редица базови понятия в различни области на натурфилософията /термина за наука почти до 18 век/.
. Обаче няма да се съглася нито за институционализацията, нито за континуитета. Там е работата, че науката в древният свят дори и когато съществува в някакви що-годе институционализирани форми, не е цивилизационен проект, нито пък има съответният статут в социален смисъл (за който пиша). Затова и не се свързва с производството и не започва активно и последователно да променя света - нещо, което се случва само в Европа (затова съм изтъкнал връзката с индустирализма, който е рожба на този съюз). Нито пък оказва сериозно въздействие върху механизмите на социалната индентификация (културно обусловено възприемане на себе си и света), измествайки или конкурирайки се с религията (също по-скоро европейско нововъведение).
Comment