Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо науката възниква в Европа?

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

ъъъ при мен тука възникна един върос, и ми стана доста любопитно.

Какви цифри са ползвали елените, като са нямали нито арабски и нито римски?
    Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
    [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
    きさまはしんでくださいませんか
    [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

ИМХО, елените и до днес не ползват цифри :p

Comment

EлИните са ползвали някои от буквите си за цифри

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Thorn написа
          EлИните са ползвали някои от буквите си за цифри
          Както и римляните, както и българите след Борис. Виж прабъ(у)гарите , преди да дойдат на долни Дунав не знам, а дали някой има предположения?

Comment

мда ама цифрите не са прост знаци обозначаващ и стойност, те са и система от зависимост която помага да се смята и изчислява. Римските числа макар и трудни за ползване ( поне за нас котосме свикнали съ арабските) си имат свои зависимости и дори бях видял система за събиране в стлбица .... въпроса е как е ставало това при елИните - съжелявам за неволната грешка , на БДС Е и И са една до друга.
            Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
            きさまはしんでくださいませんか

Comment

Guy de Mont Ferrand написа
              Всъщност по това определение за "наука", то тя трябва да е възникнала най-малкото още в древен Шумер .
              Всъщност, wikipedia е съгласна. Аристотел, къде в продължение, къде в опозиция на идеите на Платон - и на базата на редица още предшественици, - систематизира нещата по начин, който ни е твърде близък и днес, като въвежда, разглежда и обосновава допълнително цяла редица базови понятия в различни области на натурфилософията /термина за наука почти до 18 век/.
              "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

ами в дадения линк не пише точно това, да не кажа, че пише обратното...

Comment

кало написа
                  ами в дадения линк не пише точно това, да не кажа, че пише обратното...
                  Имам предвид, че и там има документирани систематични наблюдения, т.е. - наченки някакви. За съжаление не можах да намеря точно какъвто материал търсех, за да си илюстрирам мнението. Поне намерих някои текстове на Аристотел.
                  "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

м-да, така да. и все пак съвременното понятие за наука се появява през 19-ти век, а претърпява сериозни изменения през 20-ти, че и досега. разбира се, от наша гледна точка, можем да търсим възникване на науката като по-избистрен клон на човешкото познание и методология и по-рано.

Comment

Ами аз съм дефинирал някакво понятие и съм се опитал да изложа мнение по него. Благодаря на pnp5q, че го забеляза . Обаче няма да се съглася нито за институционализацията, нито за континуитета. Там е работата, че науката в древният свят дори и когато съществува в някакви що-годе институционализирани форми, не е цивилизационен проект, нито пък има съответният статут в социален смисъл (за който пиша). Затова и не се свързва с производството и не започва активно и последователно да променя света - нещо, което се случва само в Европа (затова съм изтъкнал връзката с индустирализма, който е рожба на този съюз). Нито пък оказва сериозно въздействие върху механизмите на социалната индентификация (културно обусловено възприемане на себе си и света), измествайки или конкурирайки се с религията (също по-скоро европейско нововъведение).

ПП Явно изкуството на подмятането добре служи и за съживяване на теми. Но не знам дали подобно възкресителство си струва.

Comment

Римските числа макар и трудни за ползване ( поне за нас котосме свикнали съ арабските) си имат свои зависимости и дори бях видял система за събиране в стлбица .... въпроса е как е ставало това при елИните
                        Древните гърци - елините са ползвали буквите на своята азбука, за да означават числа. Когато буквата е означавала число до нея се е поставяла малка запетая.

С уважение,
                        "Никой народ не е бил победен в собствените си учебници" - Will Durant - американски историк и философ

Comment

Темата е интересна. Само ще помоля модератора да премахне двата поста на Ситалк (освен ако въпросният потребител не пожелае да ги запълни с нещо конкретно). Както и този мой пост
                          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
                          Проект 22.06.1941 г.
                          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Мисля, че заедно с ироничната реплика на Голъм, която е съвсем на място, двата въпросни поста могат добре да послужат за пример как НЕ трябва да се съживяват стари теми. Затова нека ги оставим
                            XV mile the sea brode is
                            From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

Иво.Станоев, мда аз проверих и го намерих това и сам - въпроса е как става изчислението.

например как 143578 се събира със 587314 с букви, чисто като техника на основните аритметични операции при ползването на буквите

请您死在地狱般的阵痛
                              きさまはしんでくださいませんか

Comment

Процедурен въпрос:
                                Астрономията напр. наука ли е?

"oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
                                It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

Comment

Working...
                                X