If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Какви са подбудите на всяка една от страните може само да гадаем, като аз предполагам, че сред нашата нация на политолози и специалисти по всичко вече на всички им е "ясно" какво става.
Относно твърдението, че видиш ли тези Западните искат петрола и газта на Либия, това са най-големите безсмислици защото:
- в момента именно западните държави и техни компании експлоатират (използват, а не смисълът използван в соц времената) залежите.
- една такава война води до нестабилност на международните пазари и до покачването на петрола, което е по-скоро добро за арабските държави, а не Франция и Великобритания.
- общественото мнение в страните трябва да бъде изместено от икономическите проблеми, тук идва и реалността - интернет и медиите от ново поколение играят главна роля за формирането на масовото мнение, а в днешните времена на колебания в почти всички съюзи и отношения това е определящо за политиката на държавите, които колкото и да се твърди, че не са чак толкова демократични ( САЩ, Великобритания и Франция) всъщност доста зависят от общественото мнение в страните си. Ето защо и Германия не участва в операцията.
- САЩ са водеща в оперативно отношение понеже за последните 20 години това е 5 война, която водят, имат цял флот в района, който оперативно може да се справи с организирането на операцията, да не говорим, че последните 60-70 години тази държава постоянно е в неформално военно положение някъде с някого
- Ролята на Франция не е изненада за мен, в деня на атаката целият свят биеше тупана "Кадафи е пред Бенгази! Спасете революцията! Ще има клане!" Франция пое риска да действа веднага, за да се спре евентуалното навлизане на проправителствени сили в града и прекратяване на революцията (ако може да я наречем така). Друг е въпроса, че когато нещата утихнаха изведнъж всичките пасивни, борещи се за свободата на бедните либийци страни обвиниха Франция в прибързани действия. Това, че Саркози се опитва да трупа политически PR активи е друг въпрос .
- САЩ не искаха да носят негативите на започване на операцията, не само заради международното положение и мнение, както повечето хора си мислят, а най-вече заради вътрешното положение, каквото и да става САЩ на 1во място си гледат техният двор и за това Обама по-скоро би обсъждал икономиката в Сената от колкото международни отношения в Париж .
И така имаме Франция и Великобритания като страни зависими от общественото мнение до известна степен, пробунтовнически настроени, които откликнаха и сега отнасят пешкира за "бързането". Имаме САЩ - световен полицай, чиято "майка" - вътрешната политика, не му позволява да си развява пищова. Имаме Русия и Китай, които си държат прав типичният за тях външнополитически курс, имаме и Германия - където управляващите вървят по стъкло. Разбира се да не забравяме страни като Дания, Норвегия и т.н, които поради минималната си важност за международните отношения могат да си позволят един ден да спасяват децата в Бенгази а на другия да осъждат прибързани атаки на съюзниците си. Турция играе обидена, че не я бройат за сила при положение, че има втората най-голяма армия в Европа след Русия. А арабските държави хич не им се иска да са следващите с бунтовници, но пък цената на петрола им харесва и за това се правят на ударени
какво според теб ще рече предоговаряне? Да приемем, че имаш рафинерия икономиката ти зависи от петрола и цената му, за какъв *** ще почнеш война от подобен тип? Че те ще се постараят да извлекат максимума облага за петролната си търговия това е ясно, сега наивно е да се залъгваме, че тези страни този петрол не го искат. Но конспиративните идеи за война за петрола на Либия вече са ми дотегнали . Русия и Китай винаги са мощни, САЩ иска винаги чуждият петрол, Западна Европа слугуват на Америка, нас всички ни мразят и т.н . Всяко външнополитическо действие според мен може да се разглежда от много точки. Ако защитата на гражданската позиция освен, че помага за събиране на популярност сред народа дава и възможности за преструктуриране на търговията ок. Но не мисля, че тази война специално е на този принцип, особенно за САЩ. Те като воюваха за петрола на Ирак и Афганистан кво стана? Похарчиха 300 млрд. и отгоре. И да са цъфнали икономически? Не са.
Статуквото в Либия беше добро, особено за Франция и Италия. Не мисля, че коалицията на хаоса търси икономически дивиденти. Досега не виждам някакви рационални мотиви. И си мисля, че е свързано със:
1. Предотвратяване на "кървава баня в Бенгази": евентуално популистки мотив, щото с такъв тип е труднообясним бизнеса в бъдеще;
2. Има данни, че Кадафито се обвързва с ислямисти на съвсем малко разстояние от Европа;
3. Всъщност му се помага, защото режимът не може да се справи (необяснимо силни бунтовници).
Не знам, SRH, аз лично бих добавил поне още една точка към списъка ти:
4) Реакция на събития, в чието начало нямаш никакво участие - чиста реакция. Общественото мнение в страната ти не ти позволява лесно да "гледаш отстрани", т.е. "трябва да се направи нещо", без то да е обвързано с ясни рационални мотиви.
Това е вариация на твоята първа точка. Смятам, че това е добро обяснение. Вижда се, че всичко се прави на място, импровизирано, т.е. няма никаква реална готовност за подобна операция.
Що се отнася до другите две точки: 2-ра ми се вижда крайно невероятна (по-скоро ще да е обратното - нищо чудно част от "въстаниците" да са ислямисти, т.е. да има проблеми след това с тях), 3-та пък съвсем - изглеждаше, че режимът е на път да се справи, но това заради медиите и начинът, по който представят нещата, е крайно неприемливо за общественото мнение в много западни държави.
ПП Естествено, някакви дивиденти могат да се извлекат след това, защото ако гражданската война приключи (малко вероятно, според мен, но възможно), страната ще трябва да се възстановява, а участието в това би било добре дошло. Но всякакво "предоговаряне" или подобен род икономически дивиденти са в най-добрия случай извличане на максималното от сложилата се ситуация, а не "цел", която някой си е поставял.
Самата дестабилизация, мисля си, бе по-скоро вътрешна работа (ако разширим малко "вътрешна" в посока на арабския / мюсюлманския свят). Т.е. не виждам смисъл да се търсят конспирации зад нея.
Вчера гледах по новинарските емисии падналият Ф-15.Местните се разхождаха по AIM-120 ракетата и си викаха "Алах акбар!"
На открити пространства в пустинята се вижда че въстаниците срещу Кадафи са обречени срещу редовната армия.
Иначе на Европа й трябват малко по-прагматични политици!
И Саркози и Берлускони и дори нашият български ПМ не премислят изказванията си и понякога изпадат във весели ситуации(като репликата за дюнерите на всеки ъгъл в София дето ни пазят от "Ал-кайда")
Статуквото в Либия беше добро, особено за Франция и Италия. Не мисля, че коалицията на хаоса търси икономически дивиденти. Досега не виждам някакви рационални мотиви. И си мисля, че е свързано със:
1. Предотвратяване на "кървава баня в Бенгази": евентуално популистки мотив, щото с такъв тип е труднообясним бизнеса в бъдеще;
2. Има данни, че Кадафито се обвързва с ислямисти на съвсем малко разстояние от Европа;
3. Всъщност му се помага, защото режимът не може да се справи (необяснимо силни бунтовници).
Петролът, колкото и да е банална теза, като мотив за военна намеса, не е за подценяване. Но с уговорката, че на широката публика се спестяват вероятно доста съществени аспекти от "тайната " дипломация между Кадафи и Франция от последните 5-6 години.
На мен пък ми направи впечатление, че в момента, когато така наречените "революционери" владееха инициативата и "а-ха, да бутнат Кадафи" Франция първа и единствена призна незаконното/"революционното" правителство в Бенгази. Ден по-късно Кадафи анулира всички петролни договори с Франция. И едва след този момент, когато бунтовниците започнаха да изпадат в нокдаун от офанзивата на Кадафи, Саркози реши да атакува.
Що се отнася до "популизма" - не ми се вярва Саркози и политическите му съветници да са толкова наивни, че на една евентуална военна намеса да градят изборен рейтинг; Защото общества като френското са доста подвластни на "левичарска" антиглобалистка пропаганда и много бързо общественото мнение може да се обърне срещу "агресорите"... Както днес френските изтребители спасяват от кървава баня Бенгази, така утре лесно може да се превърнат в "инструменти на международния империализъм". Въобще, политическият маркетинг е много фина материя. Едва ли съветниците на Саркози са толкова елементарни като мислене.
Да не забравяме и чисто "личния" момент в този конфликт. Колкото и да не е за вярване.
Аз обаче продължавам да се изумявам от факта на нападението - стана толкова "като на шега" и изведнъж, че французите биха отвсякъде американските Пи-ар гафове от март 2003 г. Сега на фона на Саркози, Буш може да изглежда като невинен палавник.
Поддържането на no-fly zone щяло да струва на САЩ поне 100 милиона долара седмично. Засега Обама не е искал допълнителни средства от Конгреса, но ще трябва да иска и е съмнително дали ще получи.
Не забравяйте, че една война може и да бъде полезна за икономиката. Всеки войник иска дрехи, обувки, храна, вода и т.н., всеки самолет - гориво, части, всяка изстреляна ракета, снаряд и куршум се заменят с нови, които струват пари. Това са милиарди, милиарди долара. И се осигурява работа на много хора. ОТ - САЩ след 1945 са неузнаваеми спрямо САЩ преди 1939. Това не е причина една страна да тръгне на война, но можем да сме сигурни, че при всяка пукотевица СЕО-тата на Рейтеон, Локхийд, Дженерал Моторс и т.н. са доволни.
Само не мога да разбера защо всички в днешно време търсите причини да се оправдае една война с икономически изгоди?! Изгодна била , САЩ похарчиха 500 млрд. за 4 войни, сега ако ми кажеш, че икономически са спечелили с обувки и не знам си какво друго не можеш да ме убедиш. Всичките тези теории за войни за петрол ми се струват говорене на изуст. Пазарната икономика и капиталистическото развитие работят най-добре в мир, тъйкато тогава търговията се развива и по не агресивен начин може да се превземат икономическите капацитети на една страна. Примери колкото искате. По въпроса прегледайте линковете от Импириъл.
Доводите за това, че те и с война правят пари според мен са си чиста проба търсене под вола теле. Че то има ли ситуация в която не може да се обвинят развитите страни, че не търсят облага от по-неразвитите в един глобализиращ се свят? Не сме Средновековието и за добро или лошо света е свързан и икономически, и няма как нещо да се случи ей така някъде без да предизвика интерес.
Че ще се гледа изгода от ситуацията е ясно. Но отново казвам, че за общества силно разклатени от кризата, с икономически предизвикателства както и политически, такива авантюри не са нещо, носещо повече печалба от загуба. При анализа на подбудите и ситуацията имайте в предвид и конкретната историческа реалност, не сме средата на 20 век, нито древноста, макар да сме исторически форум не прекалявайте с паралелите с други войни от други периоди с други особенности .
П.С. хипотези, че Медведев предизвиквал Запада да влизат във войни, и така изтощавайки ги икономически - един вид отмъщение за краха на СССР са меко казано несериозни . Дори в пика на силата на СССР, световната икономика и търговия не са зависили и на малка част от това, което е днес зависимостта от САЩ. Осъзнайте, че в 21 век нито Китай нито Русия имат интерес от крах на Запада.
Soul_Hunter, не говоря за конспирации. Не съм запознат отблизо с нефтения бизнес, но знам, че едни търговски условия винаги могат да се предоговорят към по-добри.
Какво имам предвид? Че досега нефтът е купуван от Либия на Кадафи при едни условия, възможно е в дадения момент да е преценено, че с Либия под друго управление може да се търгува по-изгодно. Реакция на възникналата ситуация. Затова и решението за намеса. Но това е само моя хипотеза, неподкрепена с никакви доказателства.
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Изгодата от една война, в дългосрочен план, е доста съмнителна. Да, за едни ще е изгодна, на за други определено, няма да е, а и икономиката не се състои само от военно-промишлен комплекс... Цената на петрола влияе глобално. Да не говорим за евентуалните демографски последици: политически и социален хаос, бежанска вълна и прочие.
За критиците на "традиционния" подход /в обяснението на военния конфликт/ - добре, не може всичко да се обясни само с петрол и икономически интереси...Но не е ли прекарено наивно да мислим, че някой ще започне война ей-така, само от абстрактни идеологически подбуди и психологически комплекси от личната си биография. Може и тези фактори да имат значение, но все пак не живеем в племенната ера, когато заради прищявка на вожда племето решава да замери с камъни съседите, просто защото гледали лошо. По същата логика, Западът трябва да обяви война на половината останал свят, тъй като в него властват "нехуманни " , "варварски" и "недемократични" порядки. Все пак съвременната държава, особено тази от западен тип, има доста по-сложна система от социални отношения, за да се влияе толкова пряко от личните пристрастия на някой политик. Ако не е така, толкова по-зле за Франция и Западната цивилизация.
Войната си има повод и причини , причините са много и може да са самоизключващи се от идеологично самоизключващи се - тоест може от причините да е изграждане на по-демократично общество, което в дългосрочен план дава по-добри условия за търговия от една диктатура, но в същият момент причина да е и спирането на потока от бежанци. Нещата не са черно и бяло. Просто има причини да се намесят и такива да не се наместват, за и против Кадафи. В случая тези да се намесят и против Кадафи са повече и водещи.
Конкретният повод почна с Египет и преминава като вихрушка, и повярвайте ми това не е нещо планирано и очаквано както и от диктаторите така и от великите сили. И двете страни им беше по-изгодно статуквото и при това положение да се търси умишленост в целият този процес (Тунис, Египет, Либия) като план на западните държави да си предоговорят петрола за мен е невалидна хипотеза, която може да търси почва само в конспиративни теории на глобален ред, корпоративни замисли и прочие. Съвременните общества не печелят от войни а от мир. от война и по сложни евентуални схеми могат да печелят корпорации в дадена индустрия, ако твърдите, че те са движеща сила мислия, че минаваме в друга дискусия.
Отново казвам, не твърдя, че страните не си следят интереса в петрола, но както каза голъм за мен това е реакция на случващото се, като един от мотивите за реакцията е запазване на икономическите им интереси, но в никакъв случай не мисля, че това е основната причина
Относно това за договарянето, сега ако аз купувам от теб петрол къде е логиката да почна война без ясна идея до кога ще продължи ако това ще надуе цените на това, което купувам от теб, че ще ме и принуди да купувам от друг?
Comment