Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Либия след Кадафи
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
tod_or написа Виж мнениеПочнахме ги!
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3712211
Comment
-
На мен друго нещо ми се стори по-интересно.
To the east, Libyan forces continued to pound parts of the city of Misrata Tuesday, with tanks firing mortar shells and troops using heavy artillery in an effort to retake control of the city, a witness told CNN.
Coalition planes circled overhead but did not strike the tanks, he said.
Comment
-
Ха, да не са намислили да оставят либийците да се изтребват? Самолетите кръжат, без да удрят?
Ами така ще е, понеже последните дни коалицията стана за смях пред международната общност. Тя се намеси уж за да защити цивилните граждани от изстъпленията на кадафистите, а на практика взе страна в конфликата - тази на бунтовниците.
Чичо Сам твърди, че Кадафи трябва сам да се оправя. Това е многозначително ... съответно кадафистите отблъснаха бунтовниците от Сирт, върнаха си Бин Джаууад, а сега тряскат и по Рас Лануф. Напред-назад, изток-запад ... Къде ще му излезе края? Май в Бенгази?
Comment
-
with tanks firing mortar shells
А въобще очевидците могат да кажат какво ли не, водени от най-различни подбуди (или заблуди). Съмнявам се, че след като почти взеха страна, сега изведнъж коалицията ще се отдръпне назад - поне не и без съответната реакция на ООН. А не съм чул за такава.
Comment
-
gollum написа Виж мнениеСъмнявам се, че след като почти взеха страна, сега изведнъж коалицията ще се отдръпне назад - поне не и без съответната реакция на ООН. А не съм чул за такава.
Comment
-
На мен поначало ми заприлича на гражданска война, а това не означава сражение между "наемниците на тирана" и "народа" (ясно е, че в медиите нещата винаги ще изглеждат така, но ми се иска да мисля, че политическите или военните решения не се взимат на базата на подобен тип мислене (ако това все пак се е случило, то нищо чудно да "преосмислят" операцията, която провеждат), а между част от населението, което по една или друга причина подкрепя Кадафи и друга, която иска да го свали (вероятно всяка със совите наемници и поддръжници от чужбина). Вероятно, както отбелязваш, разделени на племенна основа.
Comment
-
Странна безпомощност се забелязва у бунтовниците при липса на въздушна подкрепа. Изглежда вече са загубили Рас Лануф и Брега. Прегрупират се в Адждабия и уж ще контраатакуват по-късно.
Мисълта ми е, че ок - не са подготвени за тежки боеве и отстъпват. Обаче всеки, който гледа репортажи от отстъплението, ще се хване за главата. Все едно някакъв огромен катун се изнася в пълен безпорядък. Ужас.
И друго. Като че ли има реална възможност коалиционните сили да им доставят някакво въоръжение. Обама все натам суче.
Comment
-
Ех, жалко че президент днес е демократ, а не републиканец.
Според последните новини силите на Кадафи са ударени на няколко километра от Адждабия от коалиционните сили. Заедно с Бин Джауад, Рас Лануф и Брега - за 4 път сменят "собственика" си за един месец. Не мога да разбера защо НАТО пипа толкова леко - става дума за държава, която няма гори и е почти полирана. Войските на Кадафи би трябвало да са лесна мишена за коалиционната авиация, особено че става въпрос за бреговата ивица. Основния екшън се случва на до 20-30км от Средиземно море. Хълмове даже трудно се намират.
Comment
-
В други форуми си формулирах мнението - гледам сеир. Няма да си счупя краката да симпатизирам на съмнителната опозиция срещу Кадафи, (много пишат, че и Ал Кайда ги подкрепя, операциите срещу Кадафи, разбира се), работата отива към патова ситуация, французойките нямат гащи да нападнат по-суша, приятелите им още по-малко. Ако ше го свалят, да го свалят и толкова, но това иска здрава работа.
Ние обаче можем да си изкараме актив, пращайки една-две фрегати за период от половин година да контролират некакво ембарго, още повече, че и опит щеше натрупат.Last edited by Kramer; 31-03-2011, 00:04.
Comment
-
beri_cd написа Виж мнениеПросто най-накрая трябва да почнат да зареждат бунтовниците. И то сериозно. Може и инструктори/съветници.
Comment
-
Може би проблемът е, че не са сигурни дали пост-Кадафи ситуацията в Либия няма да иска още по-голямо ангажиране за "опазване на мира и живота на гражданското население". На мен ми изглежда, че цялата операция бе импровизирана реакция без някакво сериозно обмисляне. Вероятно сега за започнали да обмислят какво ги чака ако бунтовниците успеят да свалят диктатора.
Comment
Comment