Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инцидент между Русия и Грузия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Чем больше я общаюсь, тем больше осознаю, что имперский комплекс у меня если и присутствует, то он просто не идет ни в какое сравнение с комплексами некоторых участников форума. Ссылки на эти страницы не о чем не говорят, я авторов этих строк не знаю, и даже не представляю от кого они получают зарплату, мне честное слово гораздо интересней мнение например Човека, даже если оно не сходится с моим.
    Ну вот например такие слова-
    - …подготовка для нас не будет очень сложной и очень скоро грузинская армия будет готова победить российские вооруженные силы на нашей территории в случае подобного типа наглой акции". Как это прокомментировать? Да ни как наверное. Акции ещ¸ не было, а она уже наглая…
    То есть, даже если перережут всех Российских граждан в Осетии, а после этого один вертолет залетит на территорию Осетии, все равно акция будет наглой.

Ну а такая цитата - Как заявил по итогам заседания президент Грузии Михаил Саакашвили, Генштаб республики возглавят офицеры, получившие образование в военных академиях НАТО и США. Сам Капанадзе в свое время окончил американскую военную академию. Его заместителями стали Мамука Николаишвили и Давид Наирашвили - оба долгое время работали в структурах НАТО.
    Сразу становится понятным, что Саакашвили не интересны проблемы бедности в Грузии ( в СССР она считалась самая богатая, а теперь самая бедная). Это все сложно, много кропотливой работы, а под лозунгом борьбы с Империей зла, можно очень долго оправдывать все трудности в экономики происками России. Да может и лишнюю помощь окажут и мировое одобрение.
    По поводу рисунков на Путина и на Российском посольстве… Я Путина не люблю. Но вот мое мнение -Это сродни творчеству людей пишущих похабные слова в туалетах, только они это делают по зову сердца и бесплатно, а эти рисунки появляются на плакатах по заказу и за деньги, но вряд тли эти деньги заплатил обыкновенный крестьянин из бедного Грузинского села…
    P.S Если хочешь, пришли мне свою фотографию, я постараюсь ещ¸ красочней е¸ оформить.
    "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

виталий написа
      Вот здесь подняли вопрос по «Инциденту между Россией и Грузией» , и сразу вылезла Чечня, причем она здесь? Тема о памятнике СС в эстонии переползла на Катынь и НКВД… Странно все это…
      Нека аз да ти отговоря. Много хора в България са Германофили, въздишат по нацистка Германия. Съжаляват че тя е загубила войната и подсъзнателно мразят Русия за това че е победила и ние от германски сателит сме станали съветски.. Поради тази причина съвсем съзнателно се търсят причини руснаците да бъдат искарани зверове. А в същото време се забравя че в лоното на демограцията (САЩ) също не са по-добре, дори доста по-зле, все пак аз поне нямам спомен вие да сте стреляли с 4 цевна 12,7 мм картечница по мирно шествие.

Comment

Re: скромно мнение

Смело!...
        "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Гоги, не са чак толкова много германофилите в България, които споделят подобни възгледи (дори и тук на форума са малцинство). Но пък и не виждам защо престъпленията на една империя трябва да се посочват като оправдание за същите на друга (или ако искате, заменете "престъпление" с "поведение", за да излезем от законовите и моралните рамки на дискусията). Всяка империя прави подобни неща, просто ги облича в различна форма и ги оправдава от различни позиции. Това по-принцип.
          Впрочем, едва ли има нещо "смело" в подобно заключение, поне според мен .

Вот для Golluma, события в Чечне и в Осетии абсолютно равны, как будто у него железное сердце, или он наблюдает за инфузориями в пробирке.
          Да у меня сердце не столь "железное" (по крайней мере я не киборг какой-то ). Дело в том что собтия ети схожие и связаные да вы (и я понимаю почему ето так) не видите (можеть быть не хотите) увидеть ето. Да, в Чечне собития давно прошли фазу когда есче можно было действовать политическими средтвами. Но еслы представым себе что Грузия овладееть силой Осетию то скорее всего терактов будуть совершать ети самия осетинци (и ситуация будеть совсем похожа на чеченскую). Конечно, ето скорее всего невозможно, потому что за Осетию стоит Россия, да за Чечню никто не стоит (по крайней мере из "больших"). В етом основно заключается разница.
          И я никак не одобряю действия чеченских отрядов (пускай назовем их бандитских), как и прочих гурпировок, которие добываются достижения своих целей посредством терактов. Но интересно то, что очень часто люди одобряют терактов тех групировок, на чия сторона стоит "правда", а сущность та что "правда" в етых делах вообще не имеет место (Ну, если дискусия была об израелцев и палестинцев есть очень много людей которые сказали бы что палестинци правы, когда действуют теми средствами. и те же самие люди осудили бы действия чеченцев. И наоборот).
          Впрочем, действия США в Ираке даже еше более осудителны, чем обсуждаемых здесь проблем.

Comment

gollum написа
            Гоги, не са чак толкова много германофилите в България, които споделят подобни възгледи ...........Всяка империя прави подобни неща, просто ги облича в различна форма и ги оправдава от различни позиции. Това по-принцип.
            Е специално за форума аз имам доста по-различни впечатление. Пък и аз изрично подчертах "подсъзнателно" което не се "връзва" с "възгледи".
            За империите по принцип да. Ама като се говори в частност все руската се сочи. Мног странна работа, дори се стигна до там че почти оправдахте СС-овците 'щото видите ли били смели.

Comment

Знаеш ли защо понякога се дразня от менията ти, Гоги? Заради неща като ето това
              дори се стигна до там че почти оправдахте СС-овците 'щото видите ли били смели.
              Кои сме тия "ние" на които се противопоставяш и които видите ли били оправдали СС-овците? Защото никъде не съм ги оправдавал - нито тях, нито деянията им. Още по-малко с идиотския аргумент, че "били смели".
              Ако обичаш, разделяй малко потребителите на форума - малко са хората които споделят едни и същи мнения. Пък и всеки си казва съвсем точно какво смята, така че не е зле да се спори с конкретно мнение и човек, а не така - с целия форум.
              Пък и аз лично соча всякакви империи, съвсем не само руската, ако е за въпрос. И едва ли съм "германофил", дори и подсъзнателен. Впрочем, това е друга тема.

Comment

Еми и аз се дразня когато изпишеш няколко страници за нещо от което изобщо не разбираш (прекомерно очевадно от съдържанието на поста) ама не ти го натяквам.
                Относно противопостявянето: това пък от къде ти хрумна???? Човекът (Витакий дори руснак все пак е човек ) е изненадат от нещо, аз му излагм моята гледна точка защо е така. Къде видя противопостявяне.
                За паметника на СС- вярно няма го това за смелостта.Заблудих се (по-скоро моята памет) от това:
                Според мен една от основните разлики между СС и войските на НКВД е следната. Есесовците са взели мащабно участие собствено в бойните действия , за разлика от своите руски колеги
                Но откровенно се промъква одобрение за неговото съществуване.
                А и естественно се посочва че руснаците са по-лоши.

Comment

Еми и аз се дразня когато изпишеш няколко страници за нещо от което изобщо не разбираш (прекомерно очевадно от съдържанието на поста) ама не ти го натяквам.
                  Ако някъде смяташ, че съм парвил подобне ноще, нямам нищо против да го споменеш и да докажеш, че нищо не разбирам. Ама така да подхвърляш е... както и да е.

Що се отнася до другото - това си е мнение на съответният потребител (чието мнение зитираш). Съответно, може би трябва да отправиш забележката си конкретно към него. Защото инак звучи като обща критика към атмосферата на форума, аз като модератор, естествено се интересувам от подобни критики и истинността им - тук не става въпрос само за моето "его", а за целия форум.

Comment

gollum написа
                    Ако някъде смяташ, че съм парвил подобне ноще, нямам нищо против да го споменеш и да докажеш, че нищо не разбирам. Ама така да подхвърляш е... както и да е.

.
                    Писанията ти за самолетоносачите, примерно.

Comment

Ами не си спомням да възрази на въпросните писания (ако парвилно си спомням за кои става въпрос). Това е страничен въпрос, но щешеда е хубаво да посочиш къде ми е грешката - все пак според тези си схващания ще правя и военномроските сили в играта .

Comment

Ne syw wyzrazil ama sym ti посочил че грешиш. А освен това предлагам да престанем че се загрозява форума.

Comment

Ок, нямам нищо против - приключваме въпроса.

Comment

СС-оръжие на терора или елитни войски на Райха!

Подходът при военното строителство , при който въоръжените сили на една държава се състоят от една елитна , и една ,,обща" армий , е стар колкото света. Примерите са много. Ирак - Републиканската и Специалната републикански гвардий от една страна , и Иракската армия - от друга. Иран - Корпуса на стражите на ислямската революция и Иранската армия. САЩ - Корпуса на морската пехота и Армията. (Не съм уверен , доколко Гвардията на Наполеон е удачен пример , затова реших да не се връщам толкова назад.) СС и НКВД са съответните армейски формирования в тогавашните Германия и СССР и как да бъдат използвани , е било въпрос на тогавашната военна и полицейска теория и практика. Едва ли и досега има единно мнение по въпроса. Например , въпросният Резун / Суворов в една своя книга констатира разликата в използването на СС и НКВД по време на войната и ако не ми изневерява паметта , заема позицията , че участието на есесовците в бойни действия е погрешно , по - правилно според него било използването на НКВД от руснаците. Когато преди време в Ирак избухна първото след началото на окупацията шийтско - сунитско въстание , американците реагираха така. В Южен Ирак , където бунтовниците бяха главно бедни шийти , лошо въоръжени и без военен опит , изпратиха армията , която относително бързо се справи с въстаниците. В град Фалуджа , където се вдигнаха на бунт бившите републикански гвардейци , отлично въоръжени и обучени , бяха изпратени морските пехотинци.

Съвсем друг въпрос е , че ,,маринс" не успяха да се справят - след многодневни боеве , при които се редуваха бомбардировки и опити за щурм , командването на окупационните войски се видя принудено да прекрати бойните действия и да започне преговори ... А при сегашното шийтско въстание , в Южен Ирак вече бяха изпратени същите морски пехотинци , и те трудно се справят с вече натрупалите боен опит (а вероятно и оръжие) шийти.

Аз още преди време споменах , че основният въпрос е дали Русия ще се реши да премине от подкрепа за южно - осетинците към пълномащабно нападение срещу Грузия. Информацийте за струпване на войски в Северна Осетия , и за началото на военни учения , включително в Абхазия и Армения се потвърдиха. Кремъл явно оказва силен психологически (засега) натиск върху Саакашвили. Много е трудно да се прецени развитието на евентуалните бойни действия , защото руската и грузинската армия са несъпоставими. Не напразно официалните грузински представители правят паралел с Чечня - при започване на война , сравненията с двете чеченски войни ще се наложат веднага. Решението на грузинският президент да смени шефа на грузинският Генерален щаб за мен е странно. Ако Саакашвили наистина смята , че Грузия е пред война с Русия , както заяви , то би ли предприел такава стъпка ? И освен това , защо според него един генерал , който се е обучавал в американска академия би бил по - добър началник на Генералният щаб от уволненият такъв , който е воювал в Афганистан ? Впрочем , както пише в една книга - ,,Никой не може да стигне до висините на небето , до дълбините на морето и до сърцата на царете" ...
                            Hannibal ante portas.

Comment

Американската армия в Ирак е спъвана от различни проблеми като никой от тях няма нищо общо с неща като обучение и тн. Обучението е на високо ниво. Факт е, че макар да се тръби непрекъснато за всеки убит американски войник, съотношението американски / "бунтовнически" загуби е в огромна степен неблагоприятно за бунтовниците. Основният проблем на армията им там е, че ръководството няма ясна идея какво трябва да се прави и предприема нерешителни и половинчати мерки. Друг проблем е лошото снабдяване и непрекъснатите аварии с техниката, за които не се чува много. Трети проблем са експериментите на ръководството - въвежда се там нова техника и нови организационни и логистични структури, които нито са изпитани, нито е ясно доколко ефективни биха били и в резултат се получава хаос.

Сравнението между Waffen SS и американската морска пехота не е съвсем състоятелно. Първите са практически идентични с редовната армия, просто имат доста по-високи изисквания към самите войници, обучението им е доста по-добро и изискващо и получават винаги най-новата техника (като пропускам идеологичния елемент). Вторите са част от армията, без която просто не може. Много по-точна аналогия би била примерно с Sturmabteilungen и останалата част от Кайзеровата армия. Или дори между духа на панцер дивизиите на Вермахта от ранните години на ВСВ и обикновените пехотни дивизии. Марините извършват специални акции като десанти и щурмове и развиват доктрина директно заимстваща от немския "Блицкриг". Също разбира се имат по-високи стандарти на тренировка и обучение като се набляга на агресивността. Също така много се бият в гърдите, но това не е важно.
                              albireo написа
                              ...в този форум... основно е пълно с теоретици, прогнили интелигенти и просто кръчмаро-кибици...

Comment

Нападатели превзеха училище в южна Русия

Мноооого се съмнявам, че ще промени позицията на Москва това, най-много да се заемат да "прочистят от терористи" Южна Осетия...
                                По моя преценка съм обективен.

Comment

Working...
                                X