Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инцидент между Русия и Грузия

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

СССР или Россия

Comment

Конечно СССР! Россия была до меня, и появилась позже моего рождения, вот у моего сына -Родина Россия, и про СССР он будет слышать только страшные сказки. (но не от меня).
      Короче, СССР - как отец, а Россия - тетька.
      "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

А если я скажу что моя родина НРБ, народная република болгария, не зная, все скажут что я с ума сашол, шутка какаята... Ето в прошлое
        Ты, прости, сного хочеш востоновит етого болшовишкое мамонтиште и грузин сного у вас шофьоры и цветары стать?

А если канцлер Шрьодер скажет что его родина третий райх? Он рожден в 1943 год...

Comment

---

Като чета постовете на Виталий, осъзнавам, кое именно най-много ме радва - с падането на предишния строй изчезна (не изцяло, но все пак ...) черно-бялото виждане за света. То сигурно е присъщо най-вече на големите държави и империи - като САЩ, Русия, Китай например.
          Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
          Проект 22.06.1941 г.
          "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Можно конечно и от родного отца отказаться, например если он алкоголик или уголовник, и папой называть шустрого отчима, это дело вкуса каждого.
            Но если чужие люди называют твоего отца извергом и тунеядцем, а ты ничего плохого от него не видел, и знаешь, что все, что он не делал, он делал ради тебя, то пускай его как не называют люди, которые его знают только по наслышке, то я думаю, что про такого отца у тебя будет собственное, не самое критичное мнение.
            И вообще, von Danitz, ты сам жил в СССР? Я например в третьем рейхе не был, и его не ругаю, а ругаю действия армии германии на оккупированных территориях. Потому, что верю
            своим кровным родственникам которые непосредственно столкнулись с немцами в 40 годы.
            Возможно у тебя тоже есть родственники которых беспощадно, хуже чем скотину уничтожали оккупационные силы русских, причем на твой взгляд совершенно не обосновано, например потому что нос их русским не понравился. Тогда было бы понятен
            твой категоричный взгляд на русскую армию, но СССР здесь при чем? Сама страна, а не
            внешняя его политика? Вот например в Грузии я был и не раз, и имею собственное, а не культивированное Средствами Массовой Информации мнение о этой стране. Мне понятно , что СССР не вернешь, да я и сам не хочу этого, сейчас я себя чувствую гораздо лучше, чем я мог бы чувствовать себя в те годы. Вот messire Woland про имперское мышление говорит только со знаком минус, но поверьте мне, большая часть цивилизованных людей на планете
            Земля не считает это истиной. Да и вы стремясь в ЕС, в конечном счете лезете в империю,
            как бы это не называлось иначе, но это так.
            "Россия безразлична к жизни человека и к течению времени. Она безмолвна. Она вечна. Она несокрушима..." Томас КАРЛЕЙЛЬ .

Comment

Европейския съюз не е империя, това мисля не се нуждае от доказване. Просто би било смешно да се твърди такова нещо ...

Какво хубаво може да има в имперското мислене? Зависи от историческия период, имало е такива периоди, в които това може да е било добре за държавата, обаче, Виталий, сега това мислене дърпа Русия към дъното. Какъв е смисъла да полагате толкова народ в безсмислени опити да задържите в Империята си народи като чеченския например? Територия ли не ви стига?
              Проект 22.06.1941 г.
              "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

Comment

Советски съюз не е империя, това мисля не се нуждае от доказване. Просто би било смешно да се твърди такова нещо ...

Докажи, что я не прав. И тогда я соглашусь, что ЕС не империя.

Comment

messire Woland написа
                  Какъв е смисъла да полагате толкова народ в безсмислени опити да задържите в Империята си народи като чеченския например? Територия ли не ви стига?
                  Газопроводи, нефтопроводи...
                  Аз викам да цепим Кърджали, и без това са изостанал район...
                  По моя преценка съм обективен.

Comment

- СССР не е сбор от самостоятелни нации, които имат независима вътрешна или външна политика. "Съюзните републики" бяха държани със силата на оръжието и репресивния апарат на Империята.
                    - На отделните народи беше наложен руския език и руската писменост.

Дори само тези двете са ти достатчъни. Айде стига съветска демагогия, а? Комунизма тука, в България вече не е властваща идеология. Нито, слава богу сме част от вашата Империя. Вие сами си се оправяйте с нея, ако тя не ви завлече на дъното дотогава и в следващия век не станете част от Китай примерно
                    Проект 22.06.1941 г.

Comment

lzl написа
                      Давай, колко му е. Интересно ми е, ти наистина ли си българин?
                      Проект 22.06.1941 г.

Comment

Чеченская тема была в отдельной рубрике, и наверное самое правильное и понятное мнение по поводу отделения Чечни имел Rambler.

Китайцам тяжеловато в нашем климате жить, плодиться так быстро у нас они не смогут.
                        А вот Турки, Негры и Арабы у Вас с удовольствием поселятся, в западной Европе их уже ооочень много. Возможно Азиатская часть России и станет Китайской, но я думаю, что не раньше, чем в Болгарии всем сделают обрезание. Так-что не говори messire Woland – «слава богу» раньше времени.

А по поводу доводов за имперскую сущность СССР, ты привел просто западные «клише».
                        Я репрессивного аппарата не видел, Украина была в ООН, республики силой оружия не кто не держал ( может быть только Горбачев «провокатор» заставлял применять саперные лопатки, но он делал это специально, чтобы потом 300 лет все об этом говорили). А русский язык не кого насильно не заставляли учить, палкой не били, хочешь разговаривать на узбекском, ну и разговаривай, только тебя кроме как узбеки, да бараны не поймут. Письменность на основе кириллицы дали тем у кого своей не было, или е¸ знали единицы.
                        Так, что не известно ещ¸ кто демагогией занимается.
                        Про ЕС я могу сказать – общая граница, единая, скоординированная внешняя и внутренняя политика, единая армия- НАТО, составными частями которой являются внутренние армии. Единая валюта… Вообщем все признаки империи, где основные страны Англия, Франция, Германия, Италия делают вид, что равны с остальными «независимыми» и гордыми странами. А выборы можешь всерьез не воспринимать, или ты веришь что от тебя зависит в политическом отношении столько же, что от Била Гейтса например?

Comment

Странно, е, със същите доводи Виталий, може да се докаже, че Нацистка Германия е била демократична държава и че там никой никакви евреи не е избивал.
                          Проект 22.06.1941 г.

Comment

Странно, а причем тут Нацистка Германия - демократична държава? Мы же спор ведем не про демократические страны а про империи? :o Что по поводу евреев, то извини, информации у меня не больше чем у тебя, сам я точно не еврей.
                            Давай завяжем с этой темой, империями? А то поругаемся ещ¸… Мы друг друга по-видимому не переубедим, а если и переубедимся, то не признаемся… Наверное про нас поговорка – «Горбатого могила исправит»

Comment

messire Woland написа
                              lzl написа
                              Давай, колко му е. Интересно ми е, ти наистина ли си българин?
                              Българин съм, а това за Кърждали го казах на шега, не се ли разбра? Идеята ми беше, че както почти всеки тук ще е против отделяне на Кърджали, така е и с Чечня, даже от нея има голяма полза. Мисля, че съм го писал това вече, де.
                              По моя преценка съм обективен.

Comment

Тук, Лзл, ще си позволя съвсем да не се съглася с теб. Ако България е еднонационална държава по конституция, то Русия съвсем не е такава - тя е федерация, в която Чечня е отделна република, която при това има собстевно, ясно разгарничимо етнически население. Така че нещата съвсем не съвпадат. Що се отнася до съотношението полза/вреда от насилственото задържане на Чечня в рамките на Руската федерация, за това най-добра сметка могат да си направят самите граждани на руската федерация - тук не бих им се бъркал.

ЕС е многонационална структура, но поне засега трудно може да се твърди, че е от имперски тип - най-малкото разделението на периферия/център е твърде размито, а и единната идеология също. Но все пак има някакви имперски черти.
                                От друга страна СССР съвсем определено бе империя по подобие на Руската преди това. Руската федерация има много малко имперски черти (или имаше, защото там сега се провеждат, доколкото мога да разбера, значителни промени, които явно връщат нещата към имперското им състояние).

Comment

Working...
                                X