Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Положението в Македония

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Запознати хора твърдят, че цялата работа е само и единствено за отвличане на вниманието от протестите. И така и изглежда, след като се видяха кадри, в които единствените въоръжени формирования бяха все от страна на държавата. Така че май цялата работа излиза една безотговорна провокация на правителството, граничеща с национално предателство, но ... македонците си знаят така или инак, най-вероятно не случайно протестират.
    Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
    Проект 22.06.1941 г.
    "... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©

    Comment


      #47
      Ultramarine написа Виж мнение
      Европейската комисия ще направи изключение при настоящите отношение с Русия?
      Именно това е идеята на въпросната хипотеза. САЩ саботират трасето, за да обезсмислят евентуална промяна в европейската политика. Един вид дълбока превенция. Крайно съмнително, надали има и 1% вероятност за някаква връзка с реалността.

      Comment


        #48
        Джин геби написа Виж мнение
        Бих разбрал твоята позиция и тази на Стан само в случай, че сте готови при на ескалация - да съберете български чети и да тръгнете да помагате на Македония, изпреварвайки сърбите.
        Защо ни пращаш със Стан ще събираме чети?!? Помисли без емоции. Това е вътрешен проблем и всяко външно вмешателство ще го задълбочи. Последно като проверих Македония се води суверенна държава, ако и да е леко изкуствено образование. ИМО не и трябват нито сръбски, нито гръцки, нито български четници. Трябва и мислещо правителство и да си охранява границите. Особено тези с албанските държави.
        Пробвай да попиташ някой македонец по техните форуми какво мисли за български "четници" с калашници да се мотат из Македония. Ще ми е интересен отговора който ще получиш.
        Пък после анадолски четници в Кърджали и т.н. Кога ще и се види края на тая "Балканизация" ако решаваме проблемите на съседите си вместо нашите си проблеми?
        Македония е държава с над два милиона население и територия колкото Израел. Ако не може да се оправи със 100-тина терористи, няма да и помогнат и някакви носталгично-истерично настроени съседи.
        This is my signature. There are many like it but this one is mine.

        Comment


          #49
          Ultramarine написа Виж мнение
          Бързата реакция на Сърбите според мен показателна за сериозността на случващото се.
          А ослушването от наша страна изобщо не е добър знак.
          Бързата реакция на сърбите е истерична. Дигнаха си нивото на готовност на цялата армията и срупаха батальон специални части на границата. Заради престрелка в македонско село, която отдавна приключи.
          А за момента ИМХО "ослушването" на нашата страна е МНОГО добър знак. Значи някой с малко акъл е дръпнал юздата на онова нещо с мозъчната смърт, което имаме за президент. Не е момента да се приказват големи приказки, докато нищо не се знае.
          Ако се окаже намесено Косово, тогава вече ще трябва много сериозна реакция от наша страна.
          Сега-засега какво предлагаш да направим с тая нулева информация? Да пратим двата мига да кръжат над селото, или направо десетина батальона, все толкова ще съберем, да ударят по един шамар на всеки който говори албански, или гледа лошо
          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

          Comment


            #50
            Да, това вече е по-разбираема позиция.
            Обаче според мен ключовите думи в нея са:
            Amazon написа Виж мнение
            леко изкуствено образувание
            Защото такива изкуствени държавни образувания са нежизнеспособни - и особено в случай на външна заплаха много трудно биха се запазили без външна намеса.
            А без външна намеса, решат ли няколко хиляди обучени косовски главореза да я запалят - ще го направят. След което обаче неизбежно отново излиза на дневен ред Македонският въпрос. С възможна екстра - Трета Балканска война. Надали в този форум има поне един, на когото такава възможност да му се харесва.
            Не е само престрелката. В Тетово нещо май ще става - градът е блокиран от полиция.

            Comment


              #51
              Джин геби написа Виж мнение
              @ Shenandoah - протестите, които сочиш, бяха студентски и в тях нямаше искания "Груевски да си ходел." Да, новината от президентството е пусната преди предположението ми какво ще съдържа тя. Не бях я чел - но съм познал.
              Тезата ти за избухване на политическа криза в Македония едва след обявяването на "Турски поток" е откровено неадекватна. Тази криза се разви от доста по-рано и студентските протести и окупации от последната зима бяха част от нея: масово гражданско недоволство, с което властта отказа да се съобрази и да прояви диалогичност. Основното им искане тогава действително не беше оставка на правителството, но по същество те бяха антиправителствени. Участници в тях се вляха в последната протестна вълна и станаха жертва на полицейското насилие преди няколко дни. Явното недоволство от управлението и общественото напрежение в Македония не са се появили заради руските енергийни проекти на Балканите.

              П. п. Настроения от студентските протести, 17 ноември 2014 година: "Власта е остане груба, тоа е сигурно. Власта е груба откако е на власт, али се надевам дека власта е ¼а срушиме. Ние како граƒани на Република Македони¼а ¼а бираме и ние имаме право да ¼а срушиме. [...] Да ¼а срушиме власта значи да ¼а смениме. Не зборам, не мислам да ¼а смениме со онаа другата, нас ни треба трета сила. Нас ни треба млада сила, нас ни треба надежна сила и нас ни треба квалитетна сила, оваа не е квалитетна сила и ова не личи на ништо."

              Last edited by Shenandoah; 12-05-2015, 00:03.

              Comment


                #52
                Като се замисля, Джин геби може и да е прав - инцидентът в Куманово може и да е свързан с Турски поток. Турски поток трябваше да е алтернатива на широко и дълго рекламирания Южен поток, от които някои среди доста се облажиха. Тъй като Южния поток пропадна с гръм и трясък, за което бяха обвинени неблагодарните българи, се роди Турски поток, също толкова гръмко промотиран. Обаче нито европейците, нито турците се оказаха толкова заинтересовани, по-точно май въобще не им дреме от опитите на някои газта да се използва като оръжие. Провалът му е очевиден, още в зародиш, включително с факта, че няма как транспортирането на газ по тоя начин да икономическо оправдано. Разбира се, някои хора, няма как леко да махнат с ръка и да кажат - осрахме се, защото става въпрос огромни освоени средства и за населението на една велика сила, което години наред си лъгал, че днес газовата тръба, а не танковете, са тези които ще покорят омразния Запад. Обаче тръбите си стоят на склад и никой не му дреме за тях. В случая хибридната война леко блокира. И за да има оправдание за това, че детето, което дори не е заченато, няма да се роди, въпреки че вечe са му купени и показвани перманентно на обществото богатирските дрехи, та за провала трябва да има оправдание. Е колко му да наемеш няколко албански бандити да гръмнат няколко пъти, да дестабилизират Македония и това да оправдае провала на Турски поток. А това, че пропагандата ще обяви за пукотевицата соросоидите, фашистите, хамериканците, планът Ранът, Гейропа, и т.н., това вече е башка.
                ПП. Само като се замисли човек, че и Македония и Сърбия, както и Албания, бавно, но неизбежно вървят на запад, където вече е България, без да хаби много мозъчни гънки, може да достигне до извода, кой има интерес от дестабилизация на района.

                Comment


                  #53
                  "Турски поток" бил пропаднал, но за оправдаването на провала му трябвало да се наемат готови да умрат албански бандити, които да организират сражения в Македония и да принесат себе си в жертва на неосъществения енергиен проект?! "Дискусията" продължава във все по-нереалистични посоки.

                  Comment


                    #54
                    Наистина последната фантасмагория минава всякакви граници.
                    А някой има ли обяснение защо полицаите бяха изпратени от куманово с освирквания и викове "убийци"? Ако е била просто криминално терористична организация би трябвало да им ръкопляскат. Но освиркванията за мен значат, че организацията има подкрепа сред местното население. Но това са само мои умозаключения. Има ли поне някаква информация относно мащаба на проблема?

                    Comment


                      #55
                      Turkish Stream doesn’t exist. There is no consortium to build it, there is no agreement to build it,” Amos J. Hochstein, U.S. special envoy for energy affairs, said after talks with Greek officials, Reuters reported Friday. The U.S. wants Greece to continue to support a pipeline it has already agreed to host -- the Trans Adriatic Pipeline, aka TAP.


                      Признавам, че не следя отблизо нещата, но това е впечатлението, с което съм останал за момента. Все още няма официално споразумение с нито една от страните, през които, евентуално, би минавал т.нар. "Турски поток" - а според Джин имало съгласие вече с всички...? Информацията, която идва от руски официални източници, и тази от турски официални източници например, се различава драстично!
                      (а това, че Газпром е обявил, че започва да строи нещо, не значи нищо със сигурност - та те вече бяха струпали и тръбите за "Южен поток" край Варна, и даже продължиха да ги доставят месеци след като обявиха, че прекратяват проекта, а знаем какъв му е статута в момента - това е пресен пример само от преди няколко месеца)

                      Намирам теорията на Джин за твърде far-fetched. Най-вече защото няма никакви доказателства за нея.
                      Протестите в Македония избухнаха заради телефонни записи, разпространен от опозицията, без никаква връзка с "Южен" или "Турски поток". http://www.dw.de/%D0%BF%D1%8A%D0%BB%...%8F/a-18384854

                      Още вчера ми хрумна обяснение като това на Шенандоа и Воланд - че става дума за брутален spin на правителството, целящо да отклони вниманието от себе си чрез вадене на етническия призрак от гардероба. Още повече, ако е вярно, че тази група е била отдавна известна и следена (линк на Шенандоа в другата тема).

                      ПП Гледам, че е изразена и другата теория. Нея я прочетох във ФБ - че Путин е пратил албанските главорези. На мен лично ми звучи толкова вероятна, колкото и тази с тайните служби на САЩ.
                      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                      "But I know none, and therefore am no beast."

                      (Richard III - William Shakespeare)

                      Comment


                        #56
                        Студентски протести от последната година:

                        31 октомври 2014 г.



                        17 ноември



                        10 декември

                        Comment


                          #57
                          Очевидно в Белия дом ги притеснява нещо :
                          САЩ са призовали властите в Гърция да не се включват в продължаване на газопровода, известен като "Турски поток", през своя територия към Централна Европа и вместо това да подкрепят Трансадриатическия газопровод с газ от Азербайджан към Италия и Западана Европа.

                          Comment


                            #58
                            26 декември



                            11 февруари 2015 г., окупация на Университет "Св. Кирил и Методий"



                            18 февруари

                            Comment


                              #59
                              Dinain написа Виж мнение
                              Още вчера ми хрумна обяснение като това на Шенандоа и Воланд - че става дума за брутален spin на правителството, целящо да отклони вниманието от себе си чрез вадене на етническия призрак от гардероба. Още повече, ако е вярно, че тази група е била отдавна известна и следена (линк на Шенандоа в другата тема).
                              Вероятно от правителството не са планирали да е толкова кърваво, но нещо се е объркало.
                              This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                              Comment


                                #60
                                Според проправителствената телевизия "Сител" албанските терористи били навлезли на територията на Македония по време на антиправителствените протести между 5 и 7 май, възползвайки се от безредиците, провокирани от опозиционната партия СДСМ, а според директора на сръбското военно разузнаване Петар Цветкович те били на македонска територия от по-дълго време, за което сръбските разузнавачи били уведомили македонската страна още през април. Случаят очевидно се използва за агресивна пропаганда.


                                Obavještajci iz Srbije upozorili na Kumanovo

                                11 maj 2015 Izmijenjeno 13:04 CEST

                                Službe sigurnosti Srbije u aprilu upozorile makedonske kolege da bi do napada moglo doći, ali im nisu vjerovali...


                                Službe sigurnosti Srbije u aprilu upozorile makedonske kolege da bi do napada moglo doći, ali im nisu vjerovali.



                                МАКЕДОНИ£А | 11 МА£ 2015 - 9:21PM

                                Терористите влегле во зем¼ава за време на протестите на СДСМ

                                Додека СДСМ насилно протестираше, терористичката група го однела оруж¼ето во Кумановската дива населба...


                                Comment

                                Working...
                                X