Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Без да обиждам Динайн - мисля, че е имал досег с твърде западна армия където всичко е подредено, ефективно и ново. Реалностите на изток между НАТО и Русия са застинали в огромната си част някъде 1985-та откъм въоръжение и доктрина (това до известна степен важи и за нашата армия). В общи линии каквото е имало там 1989-та, не се е променяло до наши дни освен козметично. ИМХО 1-2 верни батальона спецчасти оборудвани с модерна екипировка и последна мода уреди за нощно виждане + поддръжка от 5-6 хеликоптера оборудвани с нещо модерно НАТО/руско спокойно можеха да превземат Славянск месеци наред, но явно това липсва. Самият факт, че тепърва ще се подготвят ракети и ще се обучава персонал 2 месеца след началото на бойните действия (поста на Торн) мисля че подкрепя доста сериозно тезата ми. Както казах - Сирия номер 2 откъм авиация до сега.

Гоги - не се прави на обиден, не аз съм ти трил постовете, ако са информативни за ситуацията и без твърде много политика в тях без да се заяждат с околните ще се постарая да оживеят. И без това повечето информация последните дни е от блогъри близки до събитията, които едва ли се отличават от някой в скайп откъм достоверност.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Бабченко:
      Начинаю привыкать к войне. Уже не дергаюсь от близких выстрелов и не приседаю от далеких разрывов. Рефлексы и здоровый фатализм берут свое. Неделя, это примерно и есть тот срок, чтобы тело само вспомнило, что и как нужно делать, отключило мозг и эмоции и включило рефлексы. Вобщем, вошло в нормальное рабочее военное состояние.
      По итогам позавчерашнего боя на БЗС, который я немного зацепил по касательной, у бойцов донецкой республики как минимум один раненый. Подошли к блоку, вошли в огневой контакт, но зацепили растяжку, после чего по обнаруженной группе с блока начал работать АГС. Шел сильный дождь, поэтому следов крови не осталось, но видно, что тело волочили. У силовиков потерь нет.
      Мотание между блокпостами начинает подзамумукивать немного.
      Бусик весь пробитый уже. Задние стекла повышибало при минометном обстреле, лобовое прострелили на ж/д переезде, но бегает, красава.
      Этот бусик, в общем-то, тоже член той странной семьи, что называется "взвод". Отношение к нему отдельное. Не как к бэтэрам.
      Бэтэры - другое. Бэтэры - это броня, пушка, ночники. Полтыщи патронов тридцать миллиметров. Почти четыре километра прицельная дальность. Обрешетка. Броня. АГС. Сила.
      На них молятся, понимая, что блок не снесен только благодаря им.
      И, в то же время, стараются держаться подальше. Потому что при атаке - первая цель.
      Бэтээрщики - это почти полубоги. Но в то же время - и почти полусмертники.
      А бусик - он же как махор. Без брони, без пушки, вместе со всеми под обстрелами мается... Свой, в общем.
      И отношение к нему такое же, как к своему - смешанная с насмешливой подколкой теплота.
      Между блоками расстояния километра полтора. Все по зеленке. Там сидят люди, которые не любят людей, которые ездят на бусике. Иногда они оттуда выходят. Поэтому по лесной дороге, откуда они выходят чаще всего, во время езды превентивно работают стрелковым.
      Начинаю привыкать к войне. Уже не дергаюсь от близких выстрелов и не приседаю от далеких разрывов. Рефлексы и здоровый фатализм берут свое. Неделя, это приме...
      We don't see things as they are, we see them as we are
      ---Anais Nin----

Comment

Украина усилит восточную границу частями из Львова
        В течение пяти дней восточная граница Украины будет усилена воинскими частями.

Об этом заявил председатель пограничной службы Николай Литвин. По его словам, в Донецкой и Луганской областях нет ни государственных органов власти, ни правоохранительной системы. И пограничники не могут справиться с боевиками только своими силами.
        Николай Литвин, председатель пограничной службы Украины:
        - ²з зах³дного кордону створена мотоманеврена група 300 чолов³к - з³ Львова, створена група з оф³цер³в, прапорщик³в, яка направлена на посилення кордону. Вс³ люди як³ º - вони зад³ян³, вс³ резерви п³д чисту вигребли. ² мен³ прийшлось ран³ше курсант³в забрати щоб вони готувались до здач³ державних ³спит³в ³ до випуску.

В течение пяти дней восточная граница Украины будет усилена воинскими частями. Об этом заявил председатель пограничной службы Николай Литвин.
        ---Anais Nin----

Comment

От реконструкторския форум, където Стрелков пишеше:

Сводок больше не будет, камрады. Есть на то причины. Одно могу сказать - обстреливают. Днем - город, сейчас долбят гаубицами Семеновку... давно... уже два часа. И пофигу им на то - стреляем мы, или не стреляем по ним. Они поверили, что Россия не вмешается. Отсюда уверенность в безнаказанности.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

The BBC has witnessed the aftermath of a day of bloody clashes in Donetsk, which centred around the eastern city's airport.

Репортер на ББС при много силно разстрелян зелен камаз, поне от това което аз съм видял до сега се е ползвал от ДНР, имаше още един преобърнат на друго място.

Тема на авиобазата, ако я приемем за достоверна дава идея откъде идва известно количество съпорт - един вид краудфъндед интервенция...

П.П. О богове, о нрави... Ако махнем всичката политика и погледнем началото на сирийската гражданска война - начинът, по който Асад губеше съединения, бунтовниците се сдобиваха с техника, доброволците от Либия/Катар/Саудитска Арабия, финансирането на частна основа от Саудитска Арабия - ами заменяме Сирия с Украйна и Саудитска Арабия с Русия, то може да се намерят маса паралели.
            Last edited by Пилот; 28-05-2014, 21:52.
            „Аз, Драгомир, писах.
            Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

На vif2ne.ru опровергават, че имат проблема с Нона-та.

thorn

Comment

Има паралели, но една от съществените разлики е че в Сирия нямаше форплей - т.е. бойните действия се водиха ожесточено от самото начало (или поне аз съм останал с такова впечатление). Тук изглежда тепърва (последните няколко дена , след унищожаването на блокпоста при Волховка) започва сериозно използване на сила. Въпреки спорадините жертви досега имаше 'странни' заградителни операции, построяване на безброй блокпостове и атаки на слабозащитени точки на противника. За съжаление войната навлиза в нова, зряла фаза.
                Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

Comment

Стрелков каза, че вече няма да ни дава информация, затова превключваме на противника. Мнение на командира на батальон Донбас, /същия, който заплашваше, че ще устрои "терор в самия град" след като наскоро попадна в сериозна засада.

Click image for larger version

Name:	BouBlaKIEAAm-YR.png
Views:	1
Size:	199.7 КБ
ID:	540744

thorn

Comment

Пилот написа Виж мнение
                    http://www.bbc.com/news/world-europe-27588039
                    П.П. О богове, о нрави... Ако махнем всичката политика и погледнем началото на сирийската гражданска война - начинът, по който Асад губеше съединения, бунтовниците се сдобиваха с техника, доброволците от Либия/Катар/Саудитска Арабия, финансирането на частна основа от Саудитска Арабия - ами заменяме Сирия с Украйна и Саудитска Арабия с Русия, то може да се намерят маса паралели.
                    Точно в политиката обаче е основната разлика между войната в Сирия и тази в Украйна. Защото Сирия е в състояние на гражданска война и това е оповестено от президента. Украйна обаче де юре в състояние на мир.
                    Във военно отношение разликите също не за пренебрегване: начинът на водене на бойни действия, отношението към цивилното население и към пленниците нямат много общо помежду си.
                    ПП: намирам повече сходства с войната в Либия. Не с тази в Сирия.
                    Last edited by Джин геби; 28-05-2014, 23:03.

Comment

Днем 28 мая террористы напали на воинскую часть ¹ 3035 Восточного территориального объединения Нацгвардии (полка по конвоированию осужденных и лиц, взятых под стражу) - воинская часть дислоцируется в городе Луганске. Правоохранители сопротивляются нападающим, пока идет бой. Сейчас есть потери как среди личного состава воинской части, так и среди нападавших.
                      Окончательная информация о событиях и численности пострадавших уточняется.

---Anais Nin----

Comment

Привържениците на киевското правителство са царе да си вкарват автоголове в информационната война. Отсреща ги наричат "фашисти", а батальонът на МВР "Азов" си избира чудна емблема:

За сравнение - емблемата на SS дивизията Das Reich

thorn

Comment

Наистина глупаво. Успокоително е само това, че т.нар "Батальон Азов" е към МВР, а не на МВР - на доброволчески начала, башибузук. Освен това са само около 70 човека.
                          Какво зората? Ние сме Урук-хай — не спираме да се бием ни денем, ни нощем... Какво зората?

Comment

Томек написа Виж мнение
                            Наистина глупаво. Успокоително е само това, че т.нар "Батальон Азов" е към МВР, а не на МВР - на доброволчески начала, башибузук. Освен това са само около 70 човека.
                            Стари данни - вече са около 150.

thorn

Comment

Полски доброволци се сражават на страната на опълченците от ДНР:
                              Click image for larger version

Name:	uyVc8DMFvlI.jpg
Views:	1
Size:	54.6 КБ
ID:	540749
                              Това е рота от полската дясна фалангистка организация "Фаланга". Т. е. - истинските десни. По-рано бяха предлагали помощ на Асад.

[...]

dibo написа Виж мнение
                              Днем 28 мая террористы напали на воинскую часть ¹ 3035 Восточного территориального объединения Нацгвардии (полка по конвоированию осужденных и лиц, взятых под стражу) - воинская часть дислоцируется в городе Луганске. Правоохранители сопротивляются нападающим, пока идет бой. Сейчас есть потери как среди личного состава воинской части, так и среди нападавших.
                              Окончательная информация о событиях и численности пострадавших уточняется.

http://vv.gov.ua/news.php?nid=4880&lang=ua
                              Засега резултатът е такъв:
                              Десять солдат ВВ Украины сдались ополченцам в Луганске
                              Last edited by Пилот; 29-05-2014, 00:32.

Comment

По состоянию на 21:45 нападение боевиков на воинскую часть Национальной гвардии Украины, которая дислоцируется на Луганщине, отбита силами военнослужащих. Потерь среди личного состава воинской части нет. Нападающие отступили от территории воинской части после неудачной попытки штурма.

---Anais Nin----

Comment

Working...
                                X