Рамбо, мисля, че силно опростяваш противопоставянията в ИУ (Източна Украйна) и ги свеждаш до бинарно състояние. Поне ако аз бях начело в Киев бих действал по малко по-различен начин - асимилацията не трябва да бъде задължително в стил средновековието. Може да се проведе чрез правилни учебници и часове в училище, повече украинска телевизия, инвестиции и демонстрация предимството на западния модел икономика, въдворяване на ред и унищожаване на криминалния контингент. В момента в който се постигне някакво комфортно ниво на живот и положението се стабилизира (когато не си твърде беден склонността към саможертва в гонене на мъгляви инициативи пада), дори и само училищните мерки ще бъдат достатъчни постепенно да асимилират населението. За да се постигне описаното разбира се трябва първо стремеж на правителството към мир и стабилност на всяка цена (няма желание имхо) и второ сравнително ефективен държавен апарат способен да приложи дадена политика, а не просто да цикли на място (това също е сериозен проблем).
Аз започвам между другото да се чудя покрай крайната реторика от Киев дали пък управляващите нарочно се стремят да не потушават бунтовете, а да ги разгарят с цел мобилизация на електората си и евентуално непровеждане на избори в опозиционни (източни) райони. Така или иначе международното отношение изключая РФ е да признае изборите каквото и да стане с надеждата да се стабилизира положението след това.
Аз започвам между другото да се чудя покрай крайната реторика от Киев дали пък управляващите нарочно се стремят да не потушават бунтовете, а да ги разгарят с цел мобилизация на електората си и евентуално непровеждане на избори в опозиционни (източни) райони. Така или иначе международното отношение изключая РФ е да признае изборите каквото и да стане с надеждата да се стабилизира положението след това.
Comment