Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

кало написа
    Не са, но тълкуването ти е напълно грешно.
    Ами айде да обясниш защо е напълно грешно, иначе ще сметна това за чиста тролщина. Ама подробно и логически, ако си способен.

1951, изразил съм се неправилно в бързината - имам предвид, че е спазен духа на закона. Копирам тук чл. 111 за по-удобно:
    Article 111. The President of Ukraine may be removed from the office by the Verkhovna Rada of Ukraine in compliance with a procedure of impeachment if he commits treason or other crime.

The issue of the removal of the President of Ukraine from the office in compliance with a procedure of impeachment shall be initiated by the majority of the constitutional membership of the Verkhovna Rada of Ukraine.

The Verkhovna Rada of Ukraine shall establish a special ad hoc investigating commission, composed of special prosecutor and special investigators to conduct an investigation.

The conclusions and proposals of the ad hoc investigating commission shall be considered at the meeting of the Verkhovna Rada of Ukraine.

On the ground of evidence, the Verkhovna Rada of Ukraine shall, by at least two-thirds of its constitutional membership, adopt a decision to bring charges against the President of Ukraine.

The decision on the removal of the President of Ukraine from the office in compliance with the procedure of impeachment shall be adopted by the Verkhovna Rada of Ukraine by at least three-quarters of its constitutional membership upon a review of the case by the Constitutional Court of Ukraine, and receipt of its opinion on the observance of the constitutional procedure of investigation and consideration of the case of impeachment, and upon a receipt of the opinion of the Supreme Court of Ukraine to the effect that the acts, of which the President of Ukraine is accused, contain elements of treason or other crime.
    Біографія Володимира Зеленського на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України

Аз разбирам защо има двусмислие по въпроса, тук например събитията са описани като напълно легални: http://www.thedailybeast.com/article...anukovych.html
    Last edited by Dinain; 03-03-2014, 00:37.
    "No beast so fierce but knows some touch of pity."
    "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Кери: САЩ не искат отново Студена Война с Русия. Готови сме да действаме заедно против бандитизма и хулигантството.

http://itar-tass.com/mezhdunarodnaya-panorama/1016059
      Analog man...

Comment

Dinain написа Виж мнение
        1951, изразил съм се неправилно в бързината - имам предвид, че е спазен духа на закона.
        Виж, аз не съм юрист и не знам дали законът има дух. Чета украинската конституция с моя приличен руски и я тълкувам (лаишки, разбира се).

Член 108 дава четири постановки, кога украинският президент не приключва мандата си: оставка, невъзможност за изпълнение на служебните задължения по здравословни причини, импийчмънт или смърт. Няма други опции.
        Опираме до импийчмънта, който е разгледан в член 111. Практически нищо от това, което е споменато там не е спазено.
        Така, че решението на украинския парламент е нищожно от гледна точка на собствената им конституция. Буквата на закона не е спазена и то не на едно или две места. А, че има някаква квази процедура, което имитира заложеното в конституцията, има, но това просто засилва пародийността на ситуацията.
        Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

Изглежда само Меркел е в състояние да повлияе някак на Путин. http://www.starnewsonline.com/articl...act-group-idea

При създадените факти идеята за самоопределение ще е принцип за създаване на конфедерация. Тази работна група може да установи това и да го изведе като препоръка.

Comment

Виж, аз също не съм юрист, но имам известни познания по право и съм работил заедно с юристи по десетки дела вече. От там съм научил, че законът има буква (буквално какво е написано), има и дух (каква е целта/предназначението/логиката му), понеже няма как да се предвидят всички подробности и ситуации, които се случват в реалния живот, законът често се налага да бъде тълкуван и точно там е работата на юриста.

Но да не обръщам темата на правна дискусия - по моето тълкъвание е спазен духа на закона и това е напълно достатъчно; според теб не е. Честно казано, предвид обстоятелствата (обявено извънредно положение, масови протести, направо сражения с убити и ранени, 1/3 от депутатите въобще отсъстват, президентът напуснал столицата и от няколко дни никой не знае къде е), за мен е похвално, че са спазени дори тези процедури - в други страни и други ситуации можеше да обесят Янукович на първия стълб вместо да гледат каква е предвидената процедура по конституция. Ясно е, че според пристрастията си всяка страна ще обяви "свалянето от власт" на Янукович съответно за законно и незаконно (естествено!).

Comment

Dinain написа Виж мнение
              ... и точно там е работата на юриста.
              Конституционният съд на Украйна, за да сме точни, а той изказвания не е имал.

Comment

Dinain написа Виж мнение
                Ок, след малко по-внимателно заглеждане какво ни разкрива Гугъл?

За да се приеме резолюция за импийчмънт, са достатъчни 2/3 от гласовете, или 300 депутати. Това го има. Приета е резолюция за импийчмънт на Виктор Янукович. За да се отстрани от длъжност, са нужни 3/4 от гласовете или 338 депутати, това го няма.
                Радата именно затова казва, че "Янукович се е самоотстранил" и задейства второто подчертано изречение: "В случаите, когато президентът не може да изпълнява задълженията си... ", "Председателят на Върховната Рада става И.Д. Президент до избирането на нов президент" (ето че такава длъжност съществува)

А кой е Председател на Върховната Рада и как се избира?

Със същата прокламация на 22.02 Радата избира с пълно мнозинство (338 от 338 присъстващи) Олександър Турчинов за нов Председател (на мястото на досегашния Володимир Рибак) и той става автоматично И.Д. Президент.

Доколкото не е спазена процедурата по импийчмънта, предполагам се има предвид, че трябва да се гласува първо откриването на процедурата, да се назначи разследваща комисия, тя да разследва случая, да излезе със становище, тогава да се гласува повторно приема ли се или не резолюцията за импийчмънт. Ясно е, че за такова нещо няма време.

Та, освен ако в Уикипедията не са написани съвсем грешни неща, ми изглежда че буквата на закона е спазена.

ПП Нали на всички е ясно, че импийчмънт и отстраняване от длъжност не е едно и също нещо? "Импийчмънт" се превежда най-общо казано като "уличаване" (в някакво престъпление). Теоретично политик може да бъде уличен, да бъде осъден, да плати глоба, дори да лежи в затвор, но да не бъде отстранен от длъжността си (да продължи да я изпълнява).

ПП2 На кой може да му хрумне, че няма предвидена длъжност "ИД президент"? Че какво ще стане, ако президентът изведнъж вземе, че умре?
                Незнам къде търсиш ти конституцията на Украина но это ти текста от оригинала:

Стаття 108. Президент Укра¿ни виконуº сво¿ повноваження до вступу на пост новообраного Президента Укра¿ни.

Повноваження Президента Укра¿ни припиняються достроково у раз³:

1) в³дставки;

2) неможливост³ виконувати сво¿ повноваження за станом здоров'я;

3) усунення з поста в порядку ³мп³чменту;

4) смерт³.

Р³шення про усунення Президента Укра¿ни з поста в порядку ³мп³чменту приймаºться Верховною Радою Укра¿ни не менш як трьома четвертими в³д ¿¿ конституц³йного складу п³сля перев³рки справи Конституц³йним Судом Укра¿ни ³ отримання його висновку щодо додержання конституц³йно¿ процедури розсл³дування ³ розгляду справи про ³мп³чмент та отримання висновку Верховного Суду Укра¿ни про те, що д³яння, в яких звинувачуºться Президент Укра¿ни, м³стять ознаки державно¿ зради або ³ншого злочину.

Стаття 112. У раз³ дострокового припинення повноважень Президента Укра¿ни в³дпов³дно до статей 108, 109, 110, 111 ц³º¿ Конституц³¿ виконання обов’язк³в Президента Укра¿ни на пер³од до обрання ³ вступу на пост нового Президента Укра¿ни покладаºться на Голову Верховно¿ Ради Укра¿ни. Голова Верховно¿ Ради Укра¿ни в пер³од виконання ним обов’язк³в Президента Укра¿ни не може зд³йснювати повноваження, передбачен³ пунктами 2, 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 статт³ 106 Конституц³¿ Укра¿ни.
                Ако те интерисува превода можеш да ползваш гугле транслейт. Ако те интерисува пълният оригинал - http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/...6-%D0%B2%D1%80

За тези които ще се доверят на моята трактовка или разбират достаткъчно украински:

Президентът може да се отстрани от поста му п 4 възможни начина:

1. отставка

2. невъзможност да изпълнява своите функции поради здравословни причини

3. отстраняване от поста чрез импичмент (одобрен от 3/4 от конституциония състав на Радата)

4. смърт

Само в един от тези случаи до момента на избиране на нов президент неговата функция се изпълнява от Спикера на Върховната Рада. Но не като и.д. Президент, а като Спикер на Радата с разширени правомощия. Да видим какви са тия пунктове 2, 6-8, 10-13, 22, 24, 25, 27, 28 статт³ 106, които той НЕ МОЖЕ да упражнява докато замества президента (минати през гуглетранслейт):

2) да се обърне към нацията с годишни и специални послания към Върховната Рада на Украйна за вътрешната и външната ситуация на Украйна; - нарушено от Третьяк

6) назначава на национален референдум за промени в Конституцията на Украйна в съответствие с член 156 от Конституцията, обявен за национален референдум за популярна инициатива; - оказа се че той не може да подпше документ връщащ коя дае Конституция от 2004, а дори да се опита трябва да се мине през референдум който той няма право да инициира.

7) да назначава свой специален избори за Върховната Рада на Украйна в рамките на условията предвидени в тази Конституция; - засега това не го е нарушил.

8) да прекрати пълномощията на Върховната Рада на Украйна, в случаите, предвидени в тази Конституция; - както и това

10 ) представя на Върховната Рада на Украйна за назначаване на министъра на отбраната на Украйна , на министъра на външните работи на Украйна ; - опаля, тоест назначените от него министри са нелигитимни.

11 ) назначава и освобождава съгласието на Върховната Рада на Украйна , генералния прокурор на Украйна ; - тука незнам дали са сменяли генералния прокурор

12 ) назначава и освобождава половината от Управителния съвет на Националната банка на Украйна ; - също нямам информация

13 ) назначава и освобождава половината от Националния съвет на Украйна Телевизия и радио ; - и тук нямам

22) назначава и освобождава една трета от Конституционния съд на Украйна; - също не знам

24) предоставя високо военно звание, най-високите дипломатически рангове и други високопоставени специални звания и чинове; - не знам

25) дава държавни награди, установява президентските ордени и ги награди; - не съм чул засега

27) упражнение помилване; - нарушено от Третьяк

28) се предвижда средствата от държавния бюджет на Украйна за упражняване на техните правомощия консултативни, консултантски и други агенции и служби за подпомагане; - не съм запознат

Така че Динайн, аз виждам че имаш определени пистрастия , и в това няма нищо лошо. Не е престъпление да одобряваш дествия на нелегитимно правителство ако то споделя твоите веждания или поне ти така смяташ, но нека ако ще дълбаем в документи и търсим фактологически данни първо да се обръщаме към първоисточника а не да изкарваме трактовки от вторични източници и да ги извъртаме както на нас си ни харесва.
                Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                きさまはしんでくださいませんか
                [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Ситуацията в Украйна на фона на световната икономика

The turmoil is rooted in the country's strategic position between Russia and the rest of Europe.

Comment

Едно частно мнение - украинската ситуация на фона на световната система за сигурност (рус.)
                    "Мисля, че видът на изпотени мъже им въздействаше." - дан Глокта

Comment

SRH написа Виж мнение
                      Изглежда само Меркел е в състояние да повлияе някак на Путин. http://www.starnewsonline.com/articl...act-group-idea

При създадените факти идеята за самоопределение ще е принцип за създаване на конфедерация. Тази работна група може да установи това и да го изведе като препоръка.
                      Германия и Русия се разбраха. Край на случката. Кибиците да се разотиват. Кръв в Украйна няма да се лее. Слава богу!
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

не бих бил толкова сигерун .... какво ще правят с радикалите ...
                        Демокрация не е да правиш каквото си искаш, а да не правиш това, което не искаш.

请您死在地狱般的阵痛
                        [qing nin si zai di yu ban de zhen tong]
                        きさまはしんでくださいませんか
                        [kisamawa shinde kudasaimasenka]

Comment

Steelman написа
                          http://www.pravda.com.ua/rus/news/2014/03/3/7017224/ На всички по света им е ясно за какво става въпрос.

...Спикер Министерства иностранных дел Китая Цинь Ган заявил в воскресенье в Пекине, что Китай уважает независимость, суверенитет и территориальную целостность Украины, сообщает агентство Синьхуа.

Китай "издавна придерживается принципа невмешательства во внутренние дела", добавил он. Однако прямо выражать недовольство действиями России Ган не стал...
                          Правильно!
                          Россия тоже уважает независимость, суверенитет и территориальную целосность Украины.

Референдум в Крыму будет не об отделения от Украины или вхождения в Россию.
                          Референдум в Крыму будет об изменении статуса Крыма (в рамках Украины).

В настоящее время власти Крыма (и Луганской области) отказались выполнять указания бунтовщиков в Киеве. Российские войска на территории Крыма действуют в соответствием с просьбой руководства Крыма (и действующего, легитимного президента Украины)
                          http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Одеса."Приключение" с танкове:

Николаевские "активисты" не пропустили четыре танка и машины с военными в Крым [Фото]

и още нещо любопитно и най-вече поучително:
                            1 марта 2014 года извинение бойцов «Правого сектора» (бандеровцев) перед харьковчанами

Харков."1 марта 2014 года извинение бойцов «Правого сектора»"

Comment

княз Крылов написа
                              Така че Динайн, аз виждам че имаш определени пистрастия , и в това няма нищо лошо. Не е престъпление да одобряваш дествия на нелегитимно правителство ако то споделя твоите веждания или поне ти така смяташ, но нека ако ще дълбаем в документи и търсим фактологически данни първо да се обръщаме към първоисточника а не да изкарваме трактовки от вторични източници и да ги извъртаме както на нас си ни харесва.
                              Ами аз вече съм отговорил на това в пост #279. (и съм пейстнал чл. 111 на английски език) Предвид ситуацията, да се дълбае в буквата на закона и от там да се вадят присъди дали новата власт е легитимна или не, е просто нелепо. САЩ, ЕС и дори ООН вече признаха новото правителство за легитимно, явно те разбират разликата между реалност и буквализъм. Както всеки със здрав разум.
                              Обратното важи с двойна сила - само върли поддръжници на старата власт могат да твърдят, че в момента Янукович все още е легитимен президент, и като аргумент за това да привеждат буквата на закона (че процедурата по импийчмънта не е спазена дословно). Такава теза е дотолкова изпразнена от съдържание, че е направо смешна, не си ли съгласен?

ПП
                              Писали сме едновременно с Equo:
                              В настоящее время власти Крыма (и Луганской области) отказались выполнять указания бунтовщиков в Киеве. Российские войска на территории Крыма действуют в соответствием с просьбой руководства Крыма (и действующего, легитимного президента Украины)

Comment

Dinain написа Виж мнение
                                Ами аз вече съм отговорил на това в пост #279. (и съм пейстнал чл. 111 на английски език) Предвид ситуацията, да се дълбае в буквата на закона и от там да се вадят присъди дали новата власт е легитимна или не, е просто нелепо. САЩ, ЕС и дори ООН вече признаха новото правителство за легитимно, явно те разбират разликата между реалност и буквализъм. Както всеки със здрав разум.
                                Обратното важи с двойна сила - само върли поддръжници на старата власт могат да твърдят, че в момента Янукович все още е легитимен президент, и като аргумент за това да привеждат буквата на закона (че процедурата по импийчмънта не е спазена дословно). Такава теза е дотолкова изпразнена от съдържание, че е направо смешна, не си ли съгласен?
                                Това какво е смешно и какво не е смешно си го определяй сам според твоето чувство за хумор.Констатации да определяш дали мнение различно от твоето е "смешно" или не най малкото като медератор не ти прилича.
                                Старата власт си е избрана по демократичен път с народен вот и т.н Това е волята на голям брой от гражданите на Украйна.Правото им да избират си е заложено в самите демократични ценности за които "уж се борим".Конституцията си е конституция за да се чете буква по буква и да се прилага буква по буква.Тълкуването спрямо сегашната конюнктура е абсолютно противоположно на правовата страна.Не случайно са заложени определени проценти да гласуват за сваляне на президент, свикване Велико народно събрание и т.н
                                "Духът" в юридическият смисъл на приемането на законите е толкова разтегливо понятие , което обслужва всеки които го използва за свои цели.Затова има закони които буква по буква се четът.
                                Примери да ти давам ли? Спомни си как е приета "Димитровската конституция" ? Да припомня.Понеже не е стигал броя от депутати да гласуват за нея, чисто и просто са бламирани опозиционните такива за да може да мине Конституцията. И това разбирасе за тези които го правят е в "духът на народа" и т.н и т.н

Беркут на Кримска служда.
                                02 03 2014 БЛОКПОСТ В КРАСНОПЕРЕКОПСКЕ
                                Русская весна, Севастополь 2014, sevastopol, crimea, Чалый, Алексей Чалый, митинг народной воли, митинг, Севастополь Россия, новости, севастополь, новости севастополя, новости севастополя сегодня смотреть онлайн, новости севастополя нтс, блокпост украина, блокпост на границе украины

Мнението на Беркутовец без маска!

Comment

Working...
                                X