Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Шовинистъ написа Виж мнение
    Свобода е просто популистка партия. Те тук наричаха и атака "фашисти", а е ясно че са "сделано в россия". Дори имаха някакъв митинг преди няколко дни, на който скандираха "россия", "россия".
    С извинение за офтопика към наши въпроси, да Атака също е една от партиите чиито идеологии влизат в тази група.
    Но на мен не ми е известно украинската партия на регионите да изповядва такава идеология. Така че е най-малкото нелогично (да не използвам по-силни думи), да слагаш знак за равенство, между предните управления в Украйна и настоящите превратаджии. Това че една проруска (ако този термин е на място тук, което ме съмнява, но нека ти приемем тезата че е някакъв руски проект) партия изповядва фашистка или нацистка идеология, не означава че всички проруски партии изповядват такава идеология нали? Така че не схващам логиката с поради която написа горното мнение. Освен ако по презумпция не смяташ че всичко проруско е нечий приект и е фашистконацистка партия... Което вече излиза извън, не само тази тема, но и извън този форум и не смятам че трябва да ти отговарям на аргументи в тази посока...

А дали на запад мълчат за правий сектор и свобода е относително. В края на краищата "запада" и "изтока" са си съюзници. Например техния съвет за сигурност (и въобще цялото ООН) създаден след края на войната контролира целия свят и прави каквото си иска, така че това театро което разиграват, дори и да доведе до по-сериозен конфликт, не би нарушило статуквото по никакъв начин. Няма никаква разлика между Запада и путинова Русия, а по-скоро в методите им на действие и агресия.
    Какви съюзници са запада и изтока и какви конспирации прави световното правителство зад гърба на обикновените хора, може да е интересна тема, но конкретно тук важно е какво става в Украйна. По-горе има един клип в който германски депутат обяснява на Меркел какви са хората които тя подкрепя на власт в Украйна. Отговора е само едно гузно мълчание, Меркел даже се срамуваше да го погледне в очите. Така че в момента Украйна се управлява от фашисти, нацисти, неофашисти или неонацисти, кой както иска да ги нарича. Но това е факт. Казано е, "по делата им ще ги познаете". А дела от типа на шамарене на телевизионни директори и прокуори, които не действат в подкрепа на властта, приемането на закони ограничаващи правата на малцинствата в една силнонехомогенна държава (в която ей така между другото 6% са Българи, около 30% руснаци и тнт. ) са все дела на управление изповядващо фашистки или нацистки идеологии.

Comment

Обикновен лаик написа Виж мнение
      това е вярно, но доколко са съхранени масивите? Не знам и ми се струва, че едва ли са в цветущо състояние. Русия е огромен и ненаситен пазар за алкохолни напитки, но едно че е пълно с фалшификати на ниски цени, които убиват истинските производители и второ, че ако работата е изтървана, виноделие не може да се възстанови нито за месец, нита дори за година. Трябва време - и сериозни пари.
      Хм, имам наблюдения в областта. За броени години се възстановява напълно съсипан лозаровинарски цикъл, стига да се подходи на едро и с пари. А в русия пари не липсват. Не вярвам че трябва да правят насаждения от нулата, но дори и да се наложи, на четвъртата година добивите са максималните (частични добиви има още на третата), а на петата виното излиза на пазара. Не говорим за отлежали вина естествено, но виното за масова консумация ферментира в рамките на една година.

Comment

В Крим е развит така нареченият санаториумен туризъм-още от времената на СССР тук се намира основната маса от държавни и ведомствени санаториуми и почивни станции+ известно количество построени след разпада на СССР.И хората като са свикнали веднъж да почиват лятото на едно място(което им харесва)и следващата година пак се връщат там.Освен това за руснаците Крим никога не е бил чужбина,а и в почивните домове и санаториумите винаги е било по ефтино отколкото в хотелите или частните квартири(например аз в август 2010 с труд и познати едва си намерих хубав едностаен апартамент в Севастопол за 35 евро на вечер,в този период юли-септември там квартирите почват от 50 и стигат до 150 евро на вечер).От друга страна кримското крайбрежие не е като това в България или Сочи и Абхазия да речем,тук плажовете са каменисти(галка)и с труден достъп до повечето от тях(в повечето случаи стръмни спускания и последващи изкачвания до/от тях.
        Колкото до лозята и вината-наистина лозята им са в добро състояние имат и съответните мошнасти за производство и не на последно място-старата им слава още от времената на СССР.Но тъй като моето семейство е във винопроизводството от близо 40 г. и малко или много разбирам от този бизнес,кримските вина са неконкурентни на външни пазари,стават предимно за вътрешна консумация и то си е до любители на такива вина.А в Русия вече се научиха да правят разлика междо хубавите вина и тези тип разливно.

Comment

Засега съм на мнение, че регионът няма да може да се самоиздържа в някакво обозрим период от десетина години.
          На светна няма самоидържащи се държави(автаркии) всеки е зависим от вън.

Comment

komuso написа Виж мнение
            Но тъй като моето семейство е във винопроизводството от близо 40 г. и малко или много разбирам от този бизнес,
            Ми значи разбираш, че трудно може да се разчита да прехранват областта. Имаш ли представа за обемите на производство?
            Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

Comment

STROSS написа Виж мнение
              самоидържащи се държави(автаркии)
              Това не е едно и също, бъркаш понятията. Автаркията е по-скоро самозадоволяваща се и може да се приеме за самоиздържаща се, но не всяка самоиздържаща се е автаркия.

Comment

цитат
                ...Общий объем доходов бюджета (Крим 2012) составляет 3 млрд 862 млн 756,3 тыс. грн., а расходов - 4 млрд 129 млн 823 тыс. грн.
                ...

Русия, бях плаща за военна база в Севастопол - около 100 милиона долара.
                Приблизително 1 милиард грн.
                Ако парите сега, ще плати в Симферопол (преди пари отиде в Киев), то Крим ще бъде има балансиран бюджет.
                Last edited by Eguo; 29-03-2014, 19:26.
                http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Туризъм, хм. Миналата година Русия е била посетена от 2.5 милиона туристи. Цяла Русия. За сравнение - България от шест милиона. Не съм търсил статистика за Крим, но от мярнали се тук-там информации туризмът в Крим не е нищо особено и там са били главно украинци и руснаци. Та дано си прав, но се съмнявам. Мисля, че районът дълго - ако не и много дълго - време ще разчита основно на бюджетни дотации. Да присъединиш Крим не е начин да направиш страната си по-богата, така ми се струва. Като начало стандартът на живот трябва да се приближи, ако не съвсем да се изравни, с близките руски области. А това е задача, която ще отнеме време, най-вероятно години. Известни подобрения ще се почувстват веднага де - или почти веднага. Пенсии, например, сегашните са така мизерни, че не е трудно бързо да се открои разликата.
                  Крим е изключително красиво и все още недокоснато от масовото внимание място.
                  Крим
                  Да, предимно известно на украинци и руснаци. Но това не значи, че дори от тях, не могат местните да печелят от туризъм. Моята приятелка от Севастопол има хотел, който поддържа заедно с майка си и баща си. Лятото им стига- имат гости в рамките на 4-5 месеца и това е достатъчно през останалото време да си вършат други дейности без да се напрягат. Преди 2-3 години тя работеше в банка, на висока позиция, получавала е много добра заплата (за украински стандарти, че и за наши- нещо от порядъка на 800 евро плюс бонуси) ... следва някакъв срив (общата им икономика), заплатите в банката падат, а нейната става 300 евро при същата работа и тя се отказа. От тогава разчита на хотела и интернет магазин в който продава бижута които сама прави. Идеята е, че не е нужно да ги заливат тълпи от бедни британци, тръгнали на алкохолен туризъм, за да се твърди, че могат да живеят от този бранш. Не случайно по нашето, гръцкото, кипърското и турското крайбрежие, руснаците са едни от най желаните туристи.

Руската федерация също може да направи доста в тази посока. За Сочи изсипаха десетки милиарди... могат да направят Крим привлекателно съвременна туристическа дестинация- с подходяща инфраструктура и реклама.
                  Трол по списък.

Comment

Eguo написа Виж мнение
                    Приблизително 6 милиона
                    Шест милиона туристи или шест милиона посетили Крим? Посетилите България чужденци са над 8 милиона, но не всички са туристи. Освен това българските туристи не ги броим, става дума за чужди туристи, посетили България.

Comment

Desperado написа Виж мнение
                      могат да направят Крим привлекателно съвременна туристическа дестинация- с подходяща инфраструктура и реклама.
                      Всичко може, да. Но пак ще повтаря - не е въпрос само на желание. А възможностите на Русия да изсипва милиарди не са неограничени, напротив. В средносрочен план, както казах, перспективите за такива "изсипвания" изобщо не са розови. Сочи е особен случай, там ставаше дума и за престиж. А и Крим е несъпоставим като големина със Сочи.

Comment

това е вярно, но доколко са съхранени масивите? Не знам и ми се струва, че едва ли са в цветущо състояние. Русия е огромен и ненаситен пазар за алкохолни нтки, но едно че е пълно с фалшификати на ниски цени, които убиват истинските производители и второ, че ако работата е изтървана, виноделие не може да се възстанови нито за месец, нита дори за година. Трябва време - и сериозни пари.

Въпреки това руският пазар е толкова голям, че поема всичко. Балканите са петият по обем производител на вина в света и в тази ситуация лидерът тук е България с над 60% от производството. И това на фона на огромният напредък на съседите, иначе откъсването ни беше по-голямо. Две трети от българският износ на вина е именно за Русия и въпреки това като дял от общият износ за тази страна представлява някакъв мизерен процент - и то не защото износът за Русия е толкова голям, хич даже, става дума за няколкостотин милиона долара. Крим скоро няма да може и да мечтае да се доближи до българските обеми на производство на вина - а вероятно няма и никога да ги достигне - и категорично няма да може да се прехранва от такова производство.
                        Живея в Екатеринбург и градът е колкото 2 София но трудно намирам нормално Българско вино. Когато се появи обаче се разграбва моментално. А за нашите зеленчуци си спомнят си носталгия и ме питат защо вече не изнасяме за Русия. Според теб какво да им отговоря?

Comment

Ми значи разбираш, че трудно може да се разчита да прехранват областта. Имаш ли представа за обемите на производство?
                          Не съм казъл,че Крим ще може да се издържа от винопроизводство а погледът ми е отпреди почти 4 години(тогава имахме предложение за съвместно производство и използване на нашите марки за излизането на техните вина на пазарите на ЕС но нещата не минаха стадий преговори).Но и в цяла Русия винопроизводството не е особенно развито(просто не е тяхното пиене).
                          Лятото в Крим е безбожно скъпо(поне беше),незнам защо е така но нивото им на обслужване и сървиз е на нивото на късен соц.

Comment

Шест милиона туристи или шест милиона посетили Крим? Посетилите България чужденци са над 8 милиона, но не всички са туристи. Освен това българските туристи не ги броим, става дума за чужди туристи, посетили България.
                            Цитат
                            ...30 августа 2013 г.
                            По дaнным Министерства курoртов и туризма Крыма, в среднем турист тратит $1 тыс. в течение отдыха на полуострове...
                            Отдохнувших Украинцев, Русских, Белорусов, Казахов - 5,5 млн....уже посетило около полумиллиона жителей Евросоюза...
                            ...Отдыхавшие в 2013 году в Крыму потратили на товары и услуги около 40 млрд.грн...

Данните за август.
                            Сезон завършва в Крим к 1 октомври.
                            http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

Comment

Колега NATAN за виното мога веднага да Ви отговоря-просто няма държавна политика от страна на България по този въпрос-държавата тотално е абдикирала и всеки частен производител сам си търси пазари,докато например френските и италиянските фина едно,че се субсидират от държавата и и Франция и Италия здраво лобират за собстенните си вина в Русия.Можете сам да предположите какво маже да направи една частна фирма а какво цяла държава.Освен това кокото и да ми е тъжно да го кажа в Русия корупцията и даването на пари тук и там за да ти тръгне бизнеса са все още на нивата на 90-те години.Нашата фирма изнася за Русия но по ни е изгодно да изнасяме за ЕС и Турция.
                              Тъй като това мое мнение не е по темата ако реши модераторът може да го изтрие.

Comment

NATAN написа Виж мнение
                                Според теб какво да им отговоря?
                                Ами истината - производството на зеленчуци (респективно консервирането) е хилавичко. България има положително салдо във външнотърговския баланс на селскостопанска продукция (изнася повече, отколкото внася), но то се формира за сметка главно на зърнопроизводството. Ситуацията със зеленчуците и плодовете обаче е на път да се промени, но дори и тогава ЕС ще остане основния търговски партньор.

Comment

Working...
                                X