Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кризата в Украйна 2013-2014 г.

Collapse
This topic is closed.
X
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Обикновен лаик написа Виж мнение
    Между другото, какъв е залогът?
    20 Euro? ОК
    Преди того,бях планира да спори с Динайн по друг повод за 200 Euro.(?)
    Но ни мъдро спря спора.
    Това е неудобно. Това е бизнес, а не удоволствие.
    20 Euro - просто предизвикват интерес. Просто и без фанатизъм.
    http://vseknigi.3dn.ru/publ/19-1-0-186

    Comment


      Крим като икономически проект е интересна тема за мен.
      Полуостровът е с площ 27,000 кв. км (повече от Израел, например) и население 2.4 млн. души. Основните пера са туризъм, земеделие и индустрия.
      Проблемът с туризма е, че си имат традиция, но изключително за вътрешно ползване. С последните политически промени съвсем се отдалечи възможността Крим да стане популярна дестинация за европейски туристи. Освен това, не ми е известно някъде по света да е популярно туризъм да се прави от държавата, навсякъде това са частни инвестиции. Беше споменато, че някакви руски олигарси (тези нали Путин се чудеше как да се отърве от тях?) били обещали 5 млрд. долара за развитие на туризма в Крим...? Хубаво, ще видим, на мен лично не ми се вярва много - аз ако съм руски олигарх и искам да инвестирам в хотели, има къде по-привлекателни места за инвестиране пред Крим. Но може и да греша.

      Другото е индустрия - Русия, това което вероятно ще направи, е да инвестира в корабостроителните и кораборемонтите мощности, като така постига две неща: от една страна си ремонтира и обновява остарелия черноморски флот, от друга страна дава препитание за кримчани. Но тук също съществува политическият проблем - ако някакви чуждестранни клиенти не бъдат убедени да си ремонтират или поръчат кораби/те в кримските корабостроителници, това занимание също ще остане изключително за вътрешно ползване, зависещо изцяло от бюджетните намерения на Москва. Но още преди това, ще трябва да се налеят сериозни средства в изграждането на инфраструктура (ток, вода, пътища) за свръзка с руския материк. Сегашното положение, пълна зависимост от враждебна Украйна, не е приемливо, а и едва ли ще се промени скоро (политическото положение).

      За земеделието - ами каквото са правили досега, ще продължат да го правят. Каквото са изнасяли за Русия, ще продължат да изнасят, не ми е известно да има промяна в това отношение. Могат ли 2 млн. души да се издържат с производство на вино - разбира се, че не могат. Но в крайна сметка, сега имат още по-лесната възможност, ако не могат да си намерят работа в Крим, да я търсят някъде другаде в Русия.

      Сезон завършва в Крим к 1 октомври.
      Equo, донякъде разбирам ентусиазма ти от новия "трофей", който по нищо не отстъпва на следреволюционната еуфория в Киев преди месец. И в същия стил, списваш нещата с такъв размах, че поне за мен е много забавно да те чета.

      Хвърлих едно око на средната температура във Феодосия през септември - ами 18 градуса е
      http://www.feodosiia.climatemps.com/graph.php
      По съвпадение тези дни прекарах цяла седмица по черноморието (българското) в срещи с дистрибутори и клиенти преди откриването на летния сезон. Трябва да ти кажа, че в Китен и Царево (които са мноооого на юг от Крим) говорят за "активен сезон" между 20.06 и 20.08. Така е по-цялото българско черноморие. Но може би след като заминават от българското черноморие, руските туристи се местят в Крим за втора част от почивката, де да знам
      Другата цифра, която ми направи впечатление е 1 млрд. долара - с тази сума Путин щял да стимулира кримският бюджет за следващите 3 години(???). Може, ако става дума единствено за покриване на текущите разходи, но ако говорим за инвестиции, тази сума е смешна. Както казах, ентусиазмът ти е заразителен, но за осъзнаване на пропорциите трябва да забележиш, че един средноголям мол или един по-големичък хотел е инвестиция от 100-150 млн. евро. Един.

      ПП Ето за сравнение един особено актуален тези дни проект за хотелски комплекс в България, Карадере - "Мадара Юръп" - инвестиция от 220 млн. евро за 2000 апартамента (съкратена версия на първоначалния проект, което е бил за 1 млрд. евро/5000 апартамента) http://www.capital.bg/biznes/imoti/2...e_na_karadere/
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

      (Richard III - William Shakespeare)

      Comment


        Видео: Татари бягат от Крим в Западна Украйна
        Много силни са спомените за това как предците им са подложени на масово депортиране от съветските власти през 1944г.


        Преди того,бях планира да спори с Динайн по друг повод за 200 Euro.(?)
        Но ни мъдро спря спора.
        Мъдро, мъдро, че после щеше да кихаш мангизите
        "No beast so fierce but knows some touch of pity."
        "But I know none, and therefore am no beast."

        (Richard III - William Shakespeare)

        Comment


          Eguo написа Виж мнение
          20 Euro?
          Отлично! Я дай да вземем да организираме една лотария. Едновременно в Украйна и Русия. Някой човечец ще спечели, което ще впишем в актива си от добри дела, а ние ще изкараме някой лев, което пък ще осмисли висенето ни по форуми.

          ----------------------------
          Click image for larger version

Name:	2890e2e3eb9cb7b74ccc44dd4d2fd098.jpg
Views:	1
Size:	240.9 КБ
ID:	539742

          Това са стрелби на полигона в Павенково, което е в Калининградска област. Провеждат ги бреговите войски на Балтийският флот.

          Как тълкувате това, господа военни специалисти? Руснаците смятат, че трябва да проверят готовността си да отблъснат десант?

          Източник: http://warwall.ru/news/uchenija_arti...2014-03-29-703 Много снимки и видео.
          Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

          Comment


            Чудно интервю:

            УКРАИНСКИЯТ ЖУРНАЛИСТ ВАСИЛ ЖУКИВСКИ ПРЕД ПОРТАЛ КУЛТУРА

            ВЪЗМОЖНИТЕ СЦЕНАРИИ ПРЕД УКРАЙНА

            Малко избрани цитати:

            Затова смятам, че на този етап правителството успя да стабилизира ситуацията. Освен това то помоли украинските кабелни оператори да блокират излъчването на руските канали.

            Доколкото е известно, повечето граждани на Югоизточна Украйна се информират предимно от руските медии. Тоест в момента те нямат достъп до тях?

            - Имат достъп единствено чрез интернет, което означава, че достъпът е възможен само за по-младото и образовано поколение. За по-възрастните, които все още изпитват носталгия по СССР, интернет е terra incognita и те получават информация предимно от телевизията. По времето на Янукович руското влияние върху украинските медии беше огромно. Всички украински телевизии, освен един информационен канал, който излъчва икономически и политически новини, бяха под влияние на руските медии – руски водещи, руски предавания, руски филми.
            Стабилизирането на ситуацията е цензура?!?

            А сега?

            - Сега имаме този неприятен инцидент, който бе използван в Съвета за сигурност, когато депутати на дясната партия "Свобода" проникнаха в държавната телевизия и принудиха с бой нейния шеф да си подпише оставката, тъй като каналът предавал на живо от Москва речта на Владимир Путин и подписването на договора за присъединяване на Крим към Русия. От една страна за украинците тази картина е много неприятна, от друга страна това е факт, става дума за информационно събитие. Вярно, след това депутатите се извиниха и казаха, че били афектирани, но това даде повод на представителите на Русия в ООН да твърдят, че в Украйна на власт са дошли крайни националисти, макар това да не е така.
            Неудобно, ама стана погрешка... правим същото, че и по лошо от предишните, но не сме като тях... и тези които го направиха, сега съжаляват... че са се записвали на видео.

            И по нататък- "Свобода" и "Десен сектор" са против ЕС и НАТО. Също като Янукович- но това не е проблем, защото те изгониха Янукович?!???!?!??!?
            Трол по списък.

            Comment


              Dinain написа Виж мнение
              аз ако съм руски олигарх и искам да инвестирам в хотели, има къде по-привлекателни места за инвестиране пред Крим.
              Dinain, колегата имаше предвид, че никой няма да ги пита. Което е подробност, която с нищо не променя прогнозата за успешност на икономическият проект Крим.

              Dinain написа Виж мнение
              ако някакви чуждестранни клиенти не бъдат убедени да си ремонтират или поръчат кораби/те в кримските корабостроителници, това занимание също ще остане изключително за вътрешно ползване, зависещо изцяло от бюджетните намерения на Москва.
              Дори ако бъдат убедени. Тези поръчки ще бъдат от несъмнена полза, но все пак ВПК, който връща повече пари, отколкото потребява, досега не е измислен. Той разчита - и това е естествено - най-вече на бюджета. Винаги основната част от производството и услугите си остават за съответната държава (странно би било да създаваме ВПК, чиято основна задача е да увеличава военната мощ на други страни) и проблемът е, че в мирно време са безполезни и не носят принадена стойност. Затова ВПК трябва да се поддържа и развива само със част от излишъците, създадени от други сектори. Не си ли в тези рамки, лошо ти пише.
              Dinain написа Виж мнение
              За земеделието - ами каквото са правили досега, ще продължат да го правят.
              Производството на селскостопанска продукция може да се развие, ако се създадат съответните условия (Крим е бил прочут с тютюните си, не знам какво е положението сега). Има и голям пазар в една страна като Русия, която е предимно северна. Но недостатъкът е, че отрасълът не създава много работни места, което е следствие от това, че не е достатъчно рентабилен. Освен това, за да се поддържат ниски цените на храните при неудовлетворителната рентабилност се налага секторът да се субсидира. Т.е. пак опираме до държавният бюджет.
              Last edited by Обикновен лаик; 30-03-2014, 14:28.
              Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

              Comment


                Обикновен лаик написа Виж мнение
                проблемът е, че в мирно време са безполезни и не носят принадена стойност
                Нещо не си наясно как функционира системата. Армията изпълнява 99% от функциите си в мирно време, при това с огромен икономически ефект.

                Comment


                  Кухулин написа Виж мнение
                  Нещо не си наясно как функционира системата. Армията изпълнява 99% от функциите си в мирно време, при това с огромен икономически ефект.
                  Май пак ще изясняваме нещо.
                  Преди това: принадената стойност се нарича още и печалба (което е по-широко понятие и се употребява в ежедневието). Печалба е чист доход от вложение, като преди това сме приспаднали присъщи разходи. Приходът трябва да е покрил разхода, иначе печалба ще имаме, само ако перем пари. Е, може би и в други случаи, не настоявам за прането.

                  Сега давай, приятелю, и изяснявай чистият доход, който формира армията.
                  Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                  Comment


                    Какво има да изяснявам, виж заглавието на темата. Когато армията не си изпълнява мирновременните функции, кримския БВП се прехвърля от Украйна в Русия...

                    Comment


                      Кухулин написа Виж мнение
                      Какво има да изяснявам, виж заглавието на темата. Когато армията не си изпълнява мирновременните функции, кримския БВП се прехвърля от Украйна в Русия...
                      М, да... Изненада ме с този отговор, респект. И, хм, да, може да се каже, че в мирно време.
                      Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                      Comment


                        Нищо изненадващо няма, така функционират нещата навсякъде по света. Просто формите са различни. САЩ защо харчат 4% от БВП за отбрана - ами поддържат глобално присъствие и цицат глобални печалби. Франция защо гони маймуните из Африка - заради егалите и фратерните? Да не говорим за Китай, дето е окупирал всички морета наоколо. Изобщо, не трябва да проецираме българската геополитика в глобален план. Кво беше казал Бойко - не ни трябва армия, щото сме в НАТО

                        Comment


                          Кухулин написа Виж мнение
                          Нищо изненадващо няма, така функционират нещата навсякъде по света.
                          Вярно е, в този смисъл икономическият ефект, макар и косвен, реално съществува. Така че, напълно си прав - има го и е заслуга на армията.
                          Човешката глупост е безпределна, защото разумът му е неограничен!

                          Comment


                            ОТ- откога пък цел на армията и изобщо на държавата, е да формира печалба? Няма такъв филм.ОТ


                            Comment


                              На армията - не. На държавата - да, това е цел, откакто свят светува. Нарича се развитие.
                              "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                              "But I know none, and therefore am no beast."

                              (Richard III - William Shakespeare)

                              Comment


                                Dinain написа Виж мнение
                                На армията - не. На държавата - да, това е цел, откакто свят светува. Нарича се развитие.
                                Нещо сериозно се бъркаш. Няма такава точка в общественият договор, нито е имало от античността, та до днес. Нищо че понятието за обществен договор е дефинирано от Русо, доста по-късно във времето.
                                Държавата трябва да осигурява сигурност и спокойствие(най-общо казано). От там нататък физическите и юридическите субекти се спасяват поединично и съответно създават богатство. Социалните функции на държавата, както и частичната намеса в икономиката и/или протекционизъм също напълно се вписват в общественият договор. Това е и смисъла на държавата като най-големият рекетьор (в идеалният случай и единственият). Големият бабаит, който дава правила, в състояние е да ги наложи и от там произвежда сигурност, или един от най-важните ресурси за развитие. Но сам по себе си този ресурс не може да създаде нито богатство, нито развитие.
                                This is my signature. There are many like it but this one is mine.

                                Comment

                                Working...
                                X