Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Бойни слонове
Collapse
X
-
То в 300 какви сцени с бойни слонове има?Спартанците,както винаги,ги избиват без никакъв проблем.
Leave a comment:
-
Ама ти си бил голям оптимист да очакваш такова нещо от филм след "300" и "Александър"monte christo написа Виж мнениеЗащото би било интересно, ако има сцени със слонове. Психологическият ефект, начин на отразяване на подобна атака и т.н. А това, както знаем хич не е било лесно. В Замундата го няма.
Leave a comment:
-
Защото би било интересно, ако има сцени със слонове. Психологическият ефект, начин на отразяване на подобна атака и т.н. А това, както знаем хич не е било лесно. В Замундата го няма.
Leave a comment:
-
Какво толкова,ако слоновете са включени в сцените.Това е филм да му се не види.
Иначе можеш да видиш в замундата,ако изобщо е излезнал.Хем и аз ще го гледам.
Leave a comment:
-
Някой знае ли дали филма "East of Byzantium" може да се смъкне от някъде?!? Въобще премиерата минала ли е? Нещо не съм в час
Събитията визират точно този период, за кйто писах в предишния си пост, а именно 451 г. и войната между Сасанидска Персия и Армения. Дали бойните слонове са включени в сцените?
Питам, понеже многоуважавания М.Глишев (Gregorianus) в един друг форум обясняваше защо е интереса към Армения, и от него разбрах за този филм
Leave a comment:
-
Ползвани са от персите при Юлиан. Това би трябвало да е античност.
Слонове със сигурност са ползвани в Индокитай поне до 19 век.
По време на индийския метеж през 1857 са ползвани като артилерийски влекачи.
Leave a comment:
-
Последно слонове са ползвани за бой в Индия - сещам се 100% за битката при панипат но няма да се учудя и в по-късен период също да са ползвани т.е. със сигурност са се ползвали до края на античността в Индия, вероятно и в Индокитай
Leave a comment:
-
Ако визираш Кадисия, по-скоро може да говорим не за античност, а за ранно средновековие, макар и досега историците да не са на едно мнение, кога точно започва то - все пак сражението е през 636 г.Zalmoxis написа Виж мнениеМии ще стрелям напосоки. Персия?
Разглеждам Викитата и попаднах на инфото, че слонове са използвани и в битката при Вартанантц през 451 г. (за която нищичко не знам) между сасанидските перси и арменците и в която слоновете доста изплашили арменците.
Leave a comment:
-
Слонът е скъпо и нерентабилно оръжие. Затова е отпаднал от употреба. Самите римляни са го използвали в няколко битки, но се убедили, че е 'нож' с две остриета. Тъй като не можеш да си 100% сигурен, че противникът всеки път ще бяга като го зърне, а и самият слон обръщайки се в бяг ще унищожи строя ти по-добре от всеки неприятел.
Всъщност някой знае ли кога за последен път слоновете се използват в античните армии? Сещам се за битката при Тапс /46 пр. н. е./, където слоновете на републиканците, подплашени от легионите на Цезар, удрят на бяг и смазват редиците на своите.
А в имперския период последното използване на слонове /след/битка май е в Британия от Клавдий през 43 г.
Leave a comment:
-
Стойността, която Голъм даде за над 140 кг дневно, е за слоновете в природата. В зоологическата градина ядат между 60 и 80 кг, понеже изразходват значително по-малко енергия, тъй като не им се налага да обикалят и да търсят храна. Бойните слонове вероятно ще са някъде по средата - от една страна се предполага, че няма сами да си набавят храна, от друга страна все пак се движат, че дори и евентуално натоварени, а не стоят на едно място.
Все едно, разликата между 100-120 кг при този сценарий и предположението на Голъм за над 200 е само два пъти, не е от порядъци, така че не променя кой знае колко трудностите с изхранването.
Leave a comment:
-
Да това с боздугана е интересно.Особено при обучен слон,ще е доста ефективно.
Жалко,че не може да се сложат вериги между бивните или остриета както в Властелина.Не са им достатъчно дълги да му се не види.
За храната.Явно съм слабо информиран за това колко ядат слоновете.Не знаех,че чак толкова папкат!!!Просто си представям колко храна трябва да се пренася.
Мале,това не знам какво ми е било да не се сетя за тежката пехота.Общо взето зависи от обучението и дисциплината.Last edited by kamos; 15-06-2010, 20:16.
Leave a comment:
Leave a comment: