Съобщение

Collapse
No announcement yet.

In memoriam за републиката

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    Ех, тези злонамерени слухове... Те възникват по време на престоя на младия Цезар в двора на витинския владетел Никомед, който е бил известен като любител на млади момчета. Но през остатъка от живота си Цезар не е давал повече никакви поводи да се мислят за него разни работи. Уви, приказките обаче не секват.

    Малко уточнения във връзка с кампанията в Африка:
    Докато Цезар чака в Лилибей да се оправи времето и да се струпат войските му, до него достигат слухове, че неприятелят разполага с безбройна конница, четири легиона на цар Юба, 120 слона и множество кораби.
    Цезар потегля от Лилибей на шестия ден преди януарските календи (25 декември 47 г. пр. н. е.).
    Силите на Цезар са пет легиона новобранци, един легион от ветерани и 2000 конници.
    На януарските календи Цезар пристига в Лептис и разпраща пратеници до Сардиния и Сицилия с искане да му се изпратят още подкрепления и продоволствие.
    Докато чака подкрепленията обаче Цезар не стои окопан на едно място. През това време той води сражения, осигурява жито и пр.
    Първите подкрепления от 2 легиона ветерани, конница и леко въоръжена пехота пристигат през втората половина на януари (неизвестно точно кога, но със сигурност преди шестия ден на февруарските календи (25 януари 46 г. пр. н. е.). Разтоварените кораби незабавно потеглят за Лилибей, за да пренесат останалите там Legio IX и Legio X.

    Та струва ми се, че е малко пресилено да се твърди, че подкрепленията пристигат чак напролет. Е, можел е да се помотае още един месец в Сицилия и да изчака да потегли с десет легиона вместо шест, но явно е преценил, че на първо време шест легиона му стигат. Пък и може би не е имал достатъчно кораби, което става ясно от пренасянето на подкрепленията на порции. После се оказва, че противникът наистина е доста многоброен, но в крайна сметка, това също не се оказва толкова фатално. А Цезар най-добре си знае защо е бързал толкова. Може би е имал нещо предвид. В крайна сметка се справя отлично в една не много лесна ситуация.

    Някой има ли някакви забележки във връзка с кампанията на Цезар в Хиспания?

    "oderint, dvm metvant" (Caivs Cæsar Avgvstvs Germanicvs)
    It's so easy to be wise. Just think of something stupid to say - and then don't say it.

    Comment

    Working...
    X