Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Антични армии

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Дискусията, макар и интересна, отиде малко встрани.
    Натискът и избутването действително се невъзможни. В дълбочина. Не само, че воините в центъра, наши или чужди, биха били премазани, но и армията става сила, подвластна на контрлиране. Просто е нужно например организирано да й намалиш натиска някъде и тя буквално се "влива" там.
    Но не виждам какво тозно пречи те напълно да заместват индивидуалните двубои. Просто първата или първите редици събирайки щитовете си настъпват напред и притискат враговете, вместо да се впускат в разни мятания на мечове и задни салта с приритване.
    Според мен - без да разбирам много от фаланги, този прийом на бой е много по - разумен и вероятен.
    И като че няма съмнение защо в този случай щитовете са големи или мечовете къси.
    Dic, hospes, Spartae, nos te hic vidisse iacentes dum sanctis patriae legibus obsequimur !

Comment

Със сигурност са дресирани, въпроса е дали са дресирани да скочат гъсто построена пехота с очевидно враждебни намерения и ости предмети под ръка? Аз лично не мисля, че някой може да ме убеди в подобно нещо, поне не и без лична демонстрация.
      Грей, тия възстановки сигурно са страшна комедия, като се сетя за тазгодишната възстановка на Аустерлиц и ми става смешно, представям си ако вместо кивери ползват базинети... :mhehe:
      Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.

Comment

можем само да гадаем всъщност, ако можем да поговорим с конните полицаи, тези, които служат за борба с безредиците... но мисля, че има идея защо фланговите атаки , аккто и тези в тил са успешни - между редовете има разстояние... ако не греша, при легионерите беше 1.5-2 метра? а в тил построяването е по рехаво, ако не греша, няма я тази нужда за непрекъснат фронт... Но това са само догадки истината може да се окаже много по-различна. А за Скачането в противникова формация, като го видя ще повярвам :thumbsup: Дзвер, можеш ли да обясниш какво точно имаш предвид, защото аз лично нищо не разбрах от думите ти... малко по-подробно.
        An attack against a unit of Flying Fortresses was something like controlled suicide...Sometimes 50, Sometimes 80 machine guns were firing at you... You attempted to close you eyes and continue to fire, Frightened to death, Frightened to death."

Oberst Johannes Steinhoff (176 kills)

Comment

Да и пехотата има метателни оръжия и ги използва не по зле от ездача но няма кой знае какъв шанс да избегне някое острие докато конният строй е доста по гъвкав.
          А по думите на всички разбирам че никога не сте се занимавали с коне и за това това ви изглежда фантастика не е чак толкова фантастично има състезания дори по прескачане на препятствия .Не знам дали знаете тези коне са специални породи и се тренират по малко по особен начин карат ги да правят не типичен конски подскок а по скоро котешки и гръбнакът на животното малко се поизменя и прави доста по високи скоци от колкото му позволява тялото ако не е преминал през този вид тренировки.Друго което не съм съгласен е че конят е плашливо животно.Има доста злобни и долни коне(контузии от конския инат по себе си колкото искате мога да ви показвам) а правилно обучен и привързан към стопанина си кон е половин войник.И няма смисъл от сравнение между кирасирите на Наполеон и степните воини.Просто степния ездач се ражда на седлото не може да се замени цял един живот с няколко години тренировка.При сблъсък на тези кирасири с отряд чингизханови главорези се съмнявам първите да вземат приимущество.
          А целта на въстановката не е да покаже точно как са се развили събитията защото ще има доста изклани просто се показва уважение към дадено събитие а участниците се забавляват макар че повечето нямат и представа как се работи с оръжие да не говорим за езда.
          ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

не говорим за прескачане на препятствия, а за скачане В препятствия. Сигурен съм, че с малко повече тренировки ще успееш да прескочиш еднометрова ограда от заострени метални прътове. но би ли скочил в едно пространство да кажем 2Х2 метра само такива метални колове?(сравнението с индийските факири е целенасочено) аз лично не го вярвам. вярвам обаче, че е възможно нахлуването във формация, като се използват дупките между отделните воини и между редиците. Смятам,ч е много неща не са ни ясни, като се говори за кавалерията. И че ако някой познава полицаи от специалните части на конната полиция могат да ни се изяснят доста неща.

Сега се сетих и за нещо друго - конската амуниция включва и наочници. това, което виждаш не може да те изплаши чак толкова много
            An attack against a unit of Flying Fortresses was something like controlled suicide...Sometimes 50, Sometimes 80 machine guns were firing at you... You attempted to close you eyes and continue to fire, Frightened to death, Frightened to death."

Comment

Ама още в началото направих много дебело пояснение че и дума не може да става конен отряд(пък бил той и под мое командване :twisted: ) да победи дисциплинирани копиеносци.Всъщност основния замисъл беше някакви степни конници срещу легионери(или комитати) от там тръгна цялата работа
              А сега се сетих за друго нещо което е в полза на конниците.Могат да носят различен тип оръжие на калъп: лък копие меч буздуган докъто ако пехотинец се накичи с тези(примерно) 4 оръжия подвижността му ще се ограничи доста.Доста по практично е животното да ти носи железарията от колкото да се чудиш къде по себе си да е закачиш(не че не може ама не е много удобно от опит.. )
              ...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...

Comment

преимуществата на конницата са известни от много време но идеята е, че кавалерията ще има успех(множество противникови загуби с малко свои) ако действа срещу недисциплинирана пехота, рехаво разположена или с нисък морал. Но ако пехотата успее да удържи страха си, конницата ще понесе страхотни загуби. най-често срещаното е, пехотинците да си забиват мечовете в корема на коня или още по-доброто решение - срязването на сухожилията. това при условие, че конникът успее да се вреже във формацията трябва да видя къде бяха снимките на римските формации. Една беше за отблъскване на конна атака и представляваше стена от щитове с пилумите навън. Пилумът е можел да бъде използван като копие(spear), не само като javelin. Доказателство е съществуването на Римската империя:lol:

Comment

Това с врязването и прескачането ще го повярвам като го видя. Не че принципно не е възможно, но ако животното е на ръба на побесняването - между другото защо според вас в Средновековието носят такива огромни шпори ?
                  А ефективността на кавалерията срещу фланг и тил също не е особено в повишената и "смъртоносност", а значително по-силния морален шок. Всъщност точно това е реалното оръжие на кавалерията, не физическото клане то идва в случай, че лошите не издържат морално.
                  XV mile the sea brode is
                  From Turkey to the Ile of Rodez...

Comment

А пилумът не е ли мек за да се използва за нещо по различно от метателно копие?
                    А основното което би трябвало да прави конницата срещу дисциплинирана пехота е налют и оттегляне не виждам особен смисъл от продължителна ръкопашна схватка поради сгъстения пехотен строй така на един конник ще му се налага да се бие с няколко противника което не е много разумно.

Comment

Нещо по въпроса за избутването с щит. На възтановките, които съм правил бях с голям щит, който бе подобен на скутума. При изблъскване на противника наистина губи равновесие, но самият боец губи зад вдигнатият щит възможност за обзор, ставайки доста уязвим.
                      Нещо друго интересно : използвахме истински оръжия просто нямахме други. за крив меч-къс ятагану, а вместо гладиус-тесак. И двете бяха наточени, щитовете се разхвърчаха, а ние се изпонасякохме. Тогава разбрах защо с късо оръжие не се сече, а се мушка. Ако противникът наклони щита, върху него попада не само острието но и дланта. Това нанася доста поражения. Белезите върху кокалчетата още стоят
                      Attached Files

Comment

Абе много гадно че не са се запазили учебници по фехтовка с такива оръжия и точните методи са загубени през вековете та сега се драпаме само кой повече е чел

Comment

Araslan написа
                          Абе много гадно че не са се запазили учебници по фехтовка с такива оръжия и точните методи са загубени през вековете та сега се драпаме само кой повече е чел
                          Ами може би не са фехтовали с тези оржия и затова не са писали "учебници".
                          От по-късно време има един куп такива текстое.

Comment

Фалангата каквато я виждам аз
                            Attached Files

Comment

|Фалангата на Сър Греи и Дедо Професор
                              Attached Files

Comment

Аз малко по-различно си я представям.

Comment

Working...
                                X