If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Римски легионери,скитски конни стрелци,партска тежка конница(катафрактарии),тракийска част за диверсионни и тем подобни операции и македонски фалангити(трябва с нещо и конницата да мачкам все пак ) моите лични фаворити за антична армия.О да може и някое друго бронирано слонче да се мотае да плаши
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Античната конница Не струва. Понятието тежка конница, може да се използва само за Партите, но и те са гола-вода. Защо твърдя това ли? Ами заради липсата на стремена. За тежко бронирания конник стремента са изключително важни, особенно ако е и въоръжен с пика.
Келтската конница например използва характерно седло с 4 ръкохватки за да има конника някаква стабиност, римляните копират седлото в своята конница.
Македонскта конница на "Хетайрите" пък изобщо не използва седло, и се очудвам как са боравели с дългата пика "Ксистон" /3 метра/.
Партите използват характерно седло което е част от конската броня и благодарение на това имат значителна стабилност, но като цяло това не е решение на проблема.
За мен най-добра е тежката римска пехота /легионнери/ прикривана от келтска конница.
Вижте когато се появяват Хуните които използват смесено лека и тежка конница пехотата може да отпадне от бойното поле .
Траките също са имали нелоша конница.А това ,че античните конници не стрували-ами от съвременна гледна точка не струват,но за тогава си е било напълно достатъчно.Във всяка следваща епоха има някакъв напредък,а и тактиката се променя.Иначе най-добрата пехота естествено е римската,за кавалерия-скити или партяни.
Амм не бих забравил и колесниците с остриета от страни....особенно добри срещу лека пехота....ако има и стрелец отзад
Бтв никога не забравяите наи добрите-Спартаците
От гледна точка на организация, пригоденост за разнообразни условия на воюване и трайни успехи, римската армия е над останалите. Като пълководец, бих казал че най-велик от Античността е Александър. Неговия поход на изток е най-забележителната кампания, може би не само в античността.
Персите също са имали добра армия, но те така и не успяват да се адаптират срещу гръцката пехота. Затова ги слагам след римляните, които дълго време с успех воюват срещу разнообразни врагове в още по-разнообразни условия:от диви галски воини до слоновете на Ханибал.
Все пак нашата дискусия е твърде евроцентична и май забравяме китайците, които в античността също имат много сериозни постижения във военното дело. Не бива да пропускаме факта, че хуните са се изсипали на запад, защото преди това са претърпели неуспех на изток.
А има ли нещо вярно в това, че древните българи са били част от черните хуни, които съответно заселват земите в източната част на Европа, а пък белите хуни отиват в последствие по на запад? Прочетох го в някоква английска книга за античността, но не съм сигурен колко е вярно.
Наистина забравяме китайските и хунските армии които са водили доста войни в древността.Та Великата китайска стена е нагледен пример за масовостта на бойните действияА как сър Грей искаш всеки да си избере само една армиято не става така всяка армия си има предимства и недостатъци.Иначе съм напълно сългасен с разсъжденията на Звяра за античните кавалерии но това не значи че не са имали някаква важна роля в сражение.Само си представете 300 партски катафракта да се изпраскат в една римска кохорта легионерчета.Ще ги разпилеят като пилци.Легионерите като цяло са перфектна тежка пехота но срещу тежка конница нещо ми се струва че ще изядат пердаха.
...Българите това е народът,който имаше всичко което е пожелавал,народ в който е придобивал титли онизи който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,народ при който бойното поле прославя рода,понеже у тях без колебание за по-благороден се смята ония,чието оръжие е било окървавено повече в сражение...
Ми то в повечето сблъсъци с конница легионерите губят-примерно в Сирия през 55 г.пр.Хр. цялата армия на Марк Крас(който потушава въстанието на Спартак) е унищожена от партяните(по-малобройни).По принцип комбинацията от няколко армии е най-удачна.
Като цяло, една добре построена пехота би удържала всяка конница. Колкото и тежка да е конницата, ако има срещу нея стена от щитове и копия, нищо не може да направи. Римските легиони губят тогава, когато за обкръжени и притиснати плътно от всички страни, или когато бъдат изненадани от засада в разни гори.
Ми то в повечето сблъсъци с конница легионерите губят-примерно в Сирия през 55 г.пр.Хр. цялата армия на Марк Крас(който потушава въстанието на Спартак) е унищожена от партяните(по-малобройни).По принцип комбинацията от няколко армии е най-удачна.
В интерес на истината в сраженията с Партите, Римляните понасят повече загуби от конните им стрелци, а използването на Катафрактарийте остава за крайната победна битка. :fire: Според едно живописче написано от Плутарх, където беше описан рейд на Марк Антоний в Двуречието, само отличната дисциплина и големите щитове на легионерите ги спасява от разгром.
Ако пък разгледаме монголската тактика "Тулугма", начина на сражение на конните народи е следния :
Съотношение на собствените сили - 2 части тежка конница, 3 части конни стрелци. Конните стрелци атакуват по фланговите и центъра като се опитват да излезнат в тил на противника и междувременно му разстройваки му бойния ред.
Тежката конница нанася челен фронтален удър. Ако всичко е минало добре противника е обграден и пред разгром. Всички средновековни армии не биха издържали подобна тактика. Пехотата им е съставена от непрофесионални войници, а конницата /Рицарите/ пък не са особенно дисциплинирани. В интерес на истината точно от рицарската конница започва разгрома, обикновенно рицарите започват да преследват конните стрелци които са и по-бързи, и нарушават бойния ред.
Като цяло, една добре построена пехота би удържала всяка конница. Колкото и тежка да е конницата, ако има срещу нея стена от щитове и копия, нищо не може да направи.
Не съм съвсем сигурен, че една добре построена пехота може да удържи всяка конница. Съгласен съм, че с умело използване на дълги копия, като при македонските фаланги една фронтална атака на конницата би била лесно отблъсната. Но нека не забравяме, че пехота използваща дълги копия е далеч по-ефективна с/у друго пехотно подразделение а не с/у кавалерия, по простата причина, че ако кавалерията си има и най-малката идея срещу какво се изправя, тя неминуемо би атакувала по фланговете или дори в гръб. По този начин, пехотинците с копията имат малко време за прегрупиране към новата заплаха и често биват пометени преди да се усетят какво ги е ударило.
По принцип легионът не е създаден за бой срещу конница,а предимно с тежките елински фаланги.И как с пилум ще се спре конник,по удачно е с пика или сарис.за борба с кавалерията римляните са използвали пак конници-предимно варвари-разни келти,германи,че и траки.Иначе съм съгласен че конните стрелци играят много важна роля при конни армии.Целта им е предимно да разтроят бойния ред на противника,както и да увлекат част от вражеските сили(най-вече конницата) в преследване и да го разгромят на части.
Както бе споменато преди време, до голяма степен победата на една или друга част зависи доколко тя е по - добре организирана от противника. Без значение дали е конница, пехота, самураи или варяги..
Смелост, упоритост, жертвоготовност, дисциплина - все качества коико накланят везните на победата в една или друга посока!
.
..И кажи ми ти страннико,
чувал ли си звук,
по- велик от тропота на хиляди коне!!?...
Comment