gollum написа
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Гръко-персийските войни
Collapse
X
-
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
-
Добре, но все пак темата на Илиадата нали е Троя (Илион) и там би трябвало да е описано и това събитие (смъртта на Ахил)? Чисто любопитство ме гризе, чел съм гръцките легенди и митове, но твърде отдавна ... та не би ли трябвало смъртта на Ахил да е описана в Илиадата, след като там става дума за Троянската война, а въпросното събитие е част от нея? Нали Ахил загива след смъртта на Хектор, а следващото произведение след Илиадата, Одисеята е вече за събитията след края на войната. Текстът не е пред мен за да проверя, та затова се чудя ...Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Нещо страдам от липса на време и не мога да проверя в момента, но това не беше ли в пиесите на Есхил? Доста от цикъла е от там. Май имапе нещо и у Софокъл. Абе може и да говоря глупости, ако е така найдобре справедливата и всемогъща хидра да изтрие този пост. Всъщност и да не е така изтриването е разумна алтернатива.Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Comment
-
messire Woland написаДобре, но все пак темата на Илиадата нали е Троя (Илион) и там би трябвало да е описано и това събитие (смъртта на Ахил)? Чисто любопитство ме гризе, чел съм гръцките легенди и митове, но твърде отдавна ... та не би ли трябвало смъртта на Ахил да е описана в Илиадата, след като там става дума за Троянската война, а въпросното събитие е част от нея? Нали Ахил загива след смъртта на Хектор, а следващото произведение след Илиадата, Одисеята е вече за събитията след края на войната. Текстът не е пред мен за да проверя, та затова се чудя ...
Ханс написаНещо страдам от липса на време и не мога да проверя в момента, но това не беше ли в пиесите на Есхил? Доста от цикъла е от там. Май имапе нещо и у Софокъл.A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
блог за средновековна балканска история
Comment
-
Аз не знам, затова питам Имам някакви бегли спомени, но това съм го чел преди едно 20 години, та ...
Ако ми остане време като се върна и успея да намеря гръцките легенди и митове ще проверя.Модератор на раздели "Втора световна война" и "Междувоенен период".
Проект 22.06.1941 г.
"... там можете да попаднете на персонажи като например "честен прокурор" - а това, съгласете се, е същество къде-къде по-фантастично от някакъв си там "тъмен елф"." ©
Comment
-
Спроед една енциклопедия под ръка този начи на смъртта на Ахил се описва от Аполодор:
(3) Мемнон, сын Тифона и Эос, с большим войском эфиопов прибыл под Трою, чтобы принять участие в сражении против эллинов. Он убил многих из эллинов, в том числе и Антилоха, но погиб и сам от руки Ахиллеса70. Преследуя троянцев, Ахиллес был поражен в лодыжку стрелой Александра и Аполлона у Скейских ворот71. (4) Из-за тела Ахиллеса началось сражение: Эант убил Главка и дал отнести вооружение Ахиллеса к кораблям, сам же поднял тело и вынес его из сечи, в то время как Одиссей отбивал натиск врагов. |С| (5) Смерть Ахиллеса повергла все войско в уныние. |ЭС| Похоронили его на Белом острове вместе с Патроклом, смешав их кости.
Както се вижда от справката в линка, в "Илиада" само се предрича смъртта на Ахил.
Comment
-
Хана написаСпроед една енциклопедия под ръка този начи на смъртта на Ахил се описва от Аполодор:
А и в други източници има много разкази, Омир и творбите му определят облика на гръко римската антична литература до приемане на христянството/ с някой уговорки/."...а крилете биват всякакви-каза враната..."
Comment
-
Сега да попитам и аз. Току що гледах филма 300 /знам че е фантастика , но е готин/, обаче въоръжението на спартанците нещо ни ми се връзва - според мен хоплитите през 480 г.пр.н.е. би трябвало да имат някакви брони /кожени , текстилни , метални или комбинация от изброените/. Освен това бронзови щитове с такъв размер според мен ще са прекалено тежки за да могат да се ползват реално. Затова моля някой знаещ да обясни как все пак са били въоръжени и защитени спартанците а и персите.
Comment
-
Гръцкият хоплит при Термопилите има броня-бронзова или навлизащите вече ленени, като все още са на мода наколенниците.
Шлемовете са от типа на късният коринтски, каквито два има и от България, възможно и илирийски.
Щитовете-хоплоните имат обикновенно диаметър около 90 см., но има един от Олимпия с диаметър от 120 см.
Явно бая катил го е носил.
Comment
-
Ето малко за персийката армия, за да придобием представа с какъв противник са си имали работа гърците всъщност:
Персийската армия се попълвала се посредством набор от сатрапиите /провинциите/ и била огромна дори по съвременни мащаби. Голяма част от войниците обаче не била добре подготвена, което обяснява пораженията на персите при сблъсък с по-малобройни, но по-добре организирани гръцки и македонски войски. Пехотата се деляла на хилядни подразделения /хазарабам/, които от своя страна се деляла на стотни /сатаба/, съставени от отряди с по 10 човека /датхабам/. Пехотата била гръбнакът на армията, поддържали я отрядите стрелци /продължение на асирийската традиция/. Предната линия на пехотните подразделения се наричала спарабара - носещи т. нар. спара /плетен правоъгълен щит с опъната кожа върху него, закриващ тялото от шията до бедрото/ и дълго до 2м. копие. Имали и късо подобие на сабя - фалсион. Всяко поделение от по 10 човека /датхабам/ било командвано от датхапатис /десетник/. Зад тях се разполагали стрелците, които обстрелвали противника:
Проблемът при пехотинците бил в липсата на броня, поради което те не могли да устоят на атаката на тежковъоръжените гръцки и македонски хоплити. Дори царската гвардия - т. нар "Безсмъртни" са били без доспехи. Въоръжени с копие, щит и лък те били фанатично предани на Царя на Царете:
Тук разбира се има и друга възможност - персите да са носели бронята си под халатите, както са правели арабите през Средновековието.
Освен перси и мидийци войска предоставяли и покорените страни, като те по правило боравели със традиционното за тях оръжие - арабски стрелци, лидийски хоплити, тракийски пелтасти...
След пораженията при Маратон и Платея, където за победата на гърците решаваща роля изиграли по-доброто въоръжение и високия боен дух, персите направили опит да попълнят липсата на тежка пехота за сметка на карийски и гръцки наемници, а също и създаването на собствени отряди - такабара - въоръжени с дълги копия и така /голям кожен щит/.
При Исос срещу Александър Македонски на страната на персите се биели 30 000 гръцки наемници.
Съществували и т. нар. кардака - млади благородници изпълняващи роля на царска гвардия, въоръжени според Ксенофонт с две метателни копия, лък и бойна брадва.
Конницата на персите била използвана съвместно със стрелците и пехотата и могла ефективно да противостои на степните народи, но пък се оказала абсолютно неефективна срещу тежковъоръжената пехота на гръцките полюси. В кампаниите на Дарий и Ксеркс конните стрелци и копиехвъргачи се използвали ограничено, в повечето случаи били без броня и не могли да навредят особено на фалангата. Конят на т. нар масистий /персийски конник/ бил едро животно, издържащо бронята на воина. Те се отглеждали в Мидия и се финансирали изцяло от царската хазна.
Към 4в пр. н. е. персите изобретили и ламеларната броня, която била лека, здрава и не ограничавала движенията на кавалериста, въпреки че закривала ръцете и краката му. Но конницата все прилагала конно-стрелковата тактика на мидийците, а не се използвала за нанасяне на фронтален удар, както катафрактите в последствие.
Персите използвали и колесници /пак наследство от асирийците/, но те нямали стрелци, а били предназначени да побият строя на противника. Били масивни, теглени от 4 коня. Отстрани за осите им били прикрепени сърпове или коси, които подрязвали краката на пехотата. Но тези съоръжения били доста тромави и уязвими за стрелците и копиеносците:
sigpic
Comment
Comment