If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Добре, но все пак темата на Илиадата нали е Троя (Илион) и там би трябвало да е описано и това събитие (смъртта на Ахил)? Чисто любопитство ме гризе, чел съм гръцките легенди и митове, но твърде отдавна ... та не би ли трябвало смъртта на Ахил да е описана в Илиадата, след като там става дума за Троянската война, а въпросното събитие е част от нея? Нали Ахил загива след смъртта на Хектор, а следващото произведение след Илиадата, Одисеята е вече за събитията след края на войната. Текстът не е пред мен за да проверя, та затова се чудя ...
Нещо страдам от липса на време и не мога да проверя в момента, но това не беше ли в пиесите на Есхил? Доста от цикъла е от там. Май имапе нещо и у Софокъл. Абе може и да говоря глупости, ако е така найдобре справедливата и всемогъща хидра да изтрие този пост. Всъщност и да не е така изтриването е разумна алтернатива.
Eighteen out of twelve apostles are buried in Spain.
Добре, но все пак темата на Илиадата нали е Троя (Илион) и там би трябвало да е описано и това събитие (смъртта на Ахил)? Чисто любопитство ме гризе, чел съм гръцките легенди и митове, но твърде отдавна ... та не би ли трябвало смъртта на Ахил да е описана в Илиадата, след като там става дума за Троянската война, а въпросното събитие е част от нея? Нали Ахил загива след смъртта на Хектор, а следващото произведение след Илиадата, Одисеята е вече за събитията след края на войната. Текстът не е пред мен за да проверя, та затова се чудя ...
Ханс написа
Нещо страдам от липса на време и не мога да проверя в момента, но това не беше ли в пиесите на Есхил? Доста от цикъла е от там. Май имапе нещо и у Софокъл.
but :nod: :nod:
A strong toun Rodez hit is,
The Castell is strong and fair I wis...
Аз не знам, затова питам Имам някакви бегли спомени, но това съм го чел преди едно 20 години, та ...
Ако ми остане време като се върна и успея да намеря гръцките легенди и митове ще проверя.
(3) Мемнон, сын Тифона и Эос, с большим войском эфиопов прибыл под Трою, чтобы принять участие в сражении против эллинов. Он убил многих из эллинов, в том числе и Антилоха, но погиб и сам от руки Ахиллеса70. Преследуя троянцев, Ахиллес был поражен в лодыжку стрелой Александра и Аполлона у Скейских ворот71. (4) Из-за тела Ахиллеса началось сражение: Эант убил Главка и дал отнести вооружение Ахиллеса к кораблям, сам же поднял тело и вынес его из сечи, в то время как Одиссей отбивал натиск врагов. |С| (5) Смерть Ахиллеса повергла все войско в уныние. |ЭС| Похоронили его на Белом острове вместе с Патроклом, смешав их кости.
Както се вижда от справката в линка, в "Илиада" само се предрича смъртта на Ахил.
Спроед една енциклопедия под ръка този начи на смъртта на Ахил се описва от Аполодор:
Да от Аполодор основно, довечера ще напиша на коя старница, а нека не забравяме че Илиада не е цялата, липсват части.
А и в други източници има много разкази, Омир и творбите му определят облика на гръко римската антична литература до приемане на христянството/ с някой уговорки/.
Сега да попитам и аз. Току що гледах филма 300 /знам че е фантастика , но е готин/, обаче въоръжението на спартанците нещо ни ми се връзва - според мен хоплитите през 480 г.пр.н.е. би трябвало да имат някакви брони /кожени , текстилни , метални или комбинация от изброените/. Освен това бронзови щитове с такъв размер според мен ще са прекалено тежки за да могат да се ползват реално. Затова моля някой знаещ да обясни как все пак са били въоръжени и защитени спартанците а и персите.
Гръцкият хоплит при Термопилите има броня-бронзова или навлизащите вече ленени, като все още са на мода наколенниците.
Шлемовете са от типа на късният коринтски, каквито два има и от България, възможно и илирийски.
Щитовете-хоплоните имат обикновенно диаметър около 90 см., но има един от Олимпия с диаметър от 120 см.
Явно бая катил го е носил.
Гладиатор, благодаря ти много за инфото. Отне ми няколко часа да прочета всички връзки на които попаднах , но пък съм изключително доволен.
Въпрос - има ли нещо писано за персийската армия, а ако няма може ли някой да даде информация по въпроса ?
Ето малко за персийката армия, за да придобием представа с какъв противник са си имали работа гърците всъщност:
Персийската армия се попълвала се посредством набор от сатрапиите /провинциите/ и била огромна дори по съвременни мащаби. Голяма част от войниците обаче не била добре подготвена, което обяснява пораженията на персите при сблъсък с по-малобройни, но по-добре организирани гръцки и македонски войски. Пехотата се деляла на хилядни подразделения /хазарабам/, които от своя страна се деляла на стотни /сатаба/, съставени от отряди с по 10 човека /датхабам/. Пехотата била гръбнакът на армията, поддържали я отрядите стрелци /продължение на асирийската традиция/. Предната линия на пехотните подразделения се наричала спарабара - носещи т. нар. спара /плетен правоъгълен щит с опъната кожа върху него, закриващ тялото от шията до бедрото/ и дълго до 2м. копие. Имали и късо подобие на сабя - фалсион. Всяко поделение от по 10 човека /датхабам/ било командвано от датхапатис /десетник/. Зад тях се разполагали стрелците, които обстрелвали противника:
Проблемът при пехотинците бил в липсата на броня, поради което те не могли да устоят на атаката на тежковъоръжените гръцки и македонски хоплити. Дори царската гвардия - т. нар "Безсмъртни" са били без доспехи. Въоръжени с копие, щит и лък те били фанатично предани на Царя на Царете:
Тук разбира се има и друга възможност - персите да са носели бронята си под халатите, както са правели арабите през Средновековието.
Освен перси и мидийци войска предоставяли и покорените страни, като те по правило боравели със традиционното за тях оръжие - арабски стрелци, лидийски хоплити, тракийски пелтасти...
След пораженията при Маратон и Платея, където за победата на гърците решаваща роля изиграли по-доброто въоръжение и високия боен дух, персите направили опит да попълнят липсата на тежка пехота за сметка на карийски и гръцки наемници, а също и създаването на собствени отряди - такабара - въоръжени с дълги копия и така /голям кожен щит/.
При Исос срещу Александър Македонски на страната на персите се биели 30 000 гръцки наемници.
Съществували и т. нар. кардака - млади благородници изпълняващи роля на царска гвардия, въоръжени според Ксенофонт с две метателни копия, лък и бойна брадва.
Конницата на персите била използвана съвместно със стрелците и пехотата и могла ефективно да противостои на степните народи, но пък се оказала абсолютно неефективна срещу тежковъоръжената пехота на гръцките полюси. В кампаниите на Дарий и Ксеркс конните стрелци и копиехвъргачи се използвали ограничено, в повечето случаи били без броня и не могли да навредят особено на фалангата. Конят на т. нар масистий /персийски конник/ бил едро животно, издържащо бронята на воина. Те се отглеждали в Мидия и се финансирали изцяло от царската хазна.
Към 4в пр. н. е. персите изобретили и ламеларната броня, която била лека, здрава и не ограничавала движенията на кавалериста, въпреки че закривала ръцете и краката му. Но конницата все прилагала конно-стрелковата тактика на мидийците, а не се използвала за нанасяне на фронтален удар, както катафрактите в последствие.
Персите използвали и колесници /пак наследство от асирийците/, но те нямали стрелци, а били предназначени да побият строя на противника. Били масивни, теглени от 4 коня. Отстрани за осите им били прикрепени сърпове или коси, които подрязвали краката на пехотата. Но тези съоръжения били доста тромави и уязвими за стрелците и копиеносците:
А ползвали ли са плетени ризници? Всъщност кой народ и кога е изобретил плетената ризница? Освен това има ли информация по каква технология и от какви материали са се изработвали шлемовете на персийската армия.
Ще бъда благодарен ако науча и повече за тактиката на персите.
Comment