Бъдещето на самолетоносачите

Collapse
X

• Време
  • Show
new posts
  • Пилот
    Генерал-полковник
    • Feb 2005
    • 2876

Доколкото съм чел по въпроса, покритието на пистата на въртолетоносача не е предвидено за излитане на реактивни самолети (тоест ако искат да базират Ф-35В на него например, ще трябва да сменят цялото покритие отгоре). Също така май само единият от двата подемника е достатъчно голям за Ф-35, няма наклонена рампа за излитане на самолети и т.н.

Тоест колкото и невероятно да звучи, това май си е твърдо вертолетоносач. Естествено опитът натрупан при строенето на толкова големи кораби и то точно то този вид улеснява много евентуално развитие на идеята в примерно 40 000 тонен самолетоносач. Въобще японските военни сякаш са си ама абсолютно готови да направят нещо такова на секундата, в която им бъдат разрешени самолетоносачите.
    „Аз, Драгомир, писах.
    Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

• Sailor_Malan
      генерал-майор
      • Feb 2006
      • 2792

Пилот написа
      Доколкото съм чел по въпроса, покритието на пистата на въртолетоносача не е предвидено за излитане на реактивни самолети (тоест ако искат да базират Ф-35В на него например, ще трябва да сменят цялото покритие отгоре). Също така май само единият от двата подемника е достатъчно голям за Ф-35, няма наклонена рампа за излитане на самолети и т.н.

Тоест колкото и невероятно да звучи, това май си е твърдо вертолетоносач. Естествено опитът натрупан при строенето на толкова големи кораби и то точно то този вид улеснява много евентуално развитие на идеята в примерно 40 000 тонен самолетоносач. Въобще японските военни сякаш са си ама абсолютно готови да направят нещо такова на секундата, в която им бъдат разрешени самолетоносачите.
      Това със смяната на покритията е най-дребния проблем. Става при някое вкарване за рутинен ремон. А и рампа на му трябва. Нито Тарава, нито Уасп имат обаче ползването на самолети и от двата класа си е предвидено oт самото начало.
      Eто ти го LHD-6 примерно
      Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

• Пилот
        Генерал-полковник
        • Feb 2005
        • 2876

Съгласен съм, но от мненията които съм чел рампите определено качват ефективността и полезния товар (а и ще може да се излита без да се включва духалката сигурно). Пилотите на американските хариери са се оплаквали, че се чувства "падане" след края напистата и когато излитали от английските самолетоносачи било по удобно...

Иначе проблемът с подемника и фактът, че нещото е само 14 000 тона са далеч по-значителни от самото покритие ИМХО.
        „Аз, Драгомир, писах.
        Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

• багатур
          таркан
          • Dec 2007
          • 342

Въпрос на време е Япония да построи пълноценен авионосец! Китай е твърде голямо предизвикателство с плановете си за развитие на свои самолетоносачи! Вече е заложен първия чисто китайски ударен самолетоносач! Така, че според мен въпроса не е дали, а кога ще видим АУГ под японски флаг. Иначе съм съгласен, че самолетоносачите са много скъпо начинание и в днешно време тяхното строителство и поддръжка се се диктува основно от политически и стопански съображения. В един конфликт с голяма интензивност те са твърде уязвими незанисимо от огромната огнева мощ на прикриващите ги кораби. Дори за САЩ загубата на и един кораб клас "Нимиц" би била твърде болезнена...

Comment

• von Danitz
            маринист-баталист
            • Jul 2003
            • 5350

Японците добре усетиха момента за пускането на новия кораб, точно преди Тепходон-чудото, невиждано, аляскоопасно... и писмото от Белия дом за Иранската?! коледа?!

Comment

• 1951
              Airman
              • Aug 2006
              • 2910

Аз ако бях на американците щях да внимавам за Хаваите....

JDS Izumo (DDH-183). Официално се води като вертолетоносач-разрушител...
              Peace Through Strength -- Victory Through Devastation

Comment

• Sailor_Malan
                генерал-майор
                • Feb 2006
                • 2792

Дет се пееше в една песен на Графа "А дано ама надали" с акцент на последното. Аз ако съм на американците(Локхийд) много ще се радвам за това, щото тоя фъртикопълоносач разрушител, вероятно в един момент ще сменя вертолетите с оная изстрадала щайга F-35
                Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

• Кухулин
                  ветеран
                  • Nov 2006
                  • 12515

Мдааа, не е шега работа. Ще трябва да го тОпиме...

Comment

• Кухулин
                    ветеран
                    • Nov 2006
                    • 12515

Подготвят индийския Викрант за спускане на вода. Церемонията трябва да е в понеделник.

Comment

• Amazon
                      Нередовен
                      • May 2006
                      • 7016

Сгъстяват се облаците. Китайците ще трябва да строят по-бързо ако не искат да останат с един самолетоносач срещу два индийски и два японски.
                      This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Кухулин
                        ветеран
                        • Nov 2006
                        • 12515

Китайците в момента са изправени пред шест американски АУГ. Няма как един или два от горните да наклонят везните. Малко е сложен района, не може да се сравнява механично.

Comment

• Amazon
                          Нередовен
                          • May 2006
                          • 7016

Е за момента да ги сравняваме с американският флот е нечесно. Те натам няма какво да гледат в близките десетилетия. Няма откъде да измъкнат толкова пари за целта. То вярно че БВП-то на китайците, е само наполовина от това на САЩ, а на индийците малко по-малко от това на Русия примерно, ама двете държави хранят 50% от населението на планетата. Предполагам е малко сложничко положението със свободните пари и ресурси. Така че те пряко си се конкурират само със съседите си. Сиреч с държавите към които имат тереториални претенции. Което при китайците са синоними.
                          This is my signature. There are many like it but this one is mine.

Comment

• Кухулин
                            ветеран
                            • Nov 2006
                            • 12515

Amazon написа
                            Така че те пряко си се конкурират само със съседите си.
                            Пряко се "конкурират" именно със САЩ, защото им е съсед. Американския флот играе основна роля в геополитическия баланс там, не японския или индийския. Но между Япония и Индия има една ключова разлика - докато японо-китайското напрежение увлича в процесите и САЩ, и Русия, и куп други играчи, то Индия е сама и изолирана. Образно казано - никой няма да скочи за нея, ако стане напечено.

Колкото до военната страна на въпроса, Китай засега не разчита на симетричен отговор, а на A2/AD-зона. Основните му регионални интереси влизат в нейния обхват, ерго WIN. Американските теоретици се мъчат да намерят варианти - в академичните среди разглеждат въпроса за пълна блокада, военните са склонни да виждат решенито в авангардни стратегии - AirSea Battle и т.н. Всички тези варианти обаче се сблъскват със сериозни трудности и засега Китай владее инициативата. Има някои японски предложения, които ми изглеждат ефективни - контра A2/AD - но нещо не срещат подкрепа.

Comment

• STROSS
                              ветеран
                              • Apr 2013
                              • 499

Индия представи самолетоносач собствено производство

Comment

• Кухулин
                                ветеран
                                • Nov 2006
                                • 12515

Comment

Working...