Струва ми се, че един повторен поглед из темата ще покаже, че никой не твърди, че самолетоносачите ще "изчезнат" - обсъжда се съотношението стойност/нужда/ефективност. Очевидно е, че те имат много голяма ефективност, но заедно с нея идва и огромната цена, която е по джоба на много малко държави.
Ще си позволя известен коментар по няколко момента от поста Ви, kalinorela64:
Мисля че тук дали ще има или не конфликти не е от голямо значение - ако има някакъв вид "война в Европа" (или "Европейска война"), то самолетоносачите в нея ще играят малка или никаква роля по съвсем очевидни причини. Което не означава, че няколко европейски държави нямат самолетоносачи и няма да ги развиват в бъдеще (доколкото си спомням, такива имат поне Испания, Великобритания и Франция), но те не са предназначени за действия в Европа, а са свързани повече с извън европейските им интереси.
В този случай (борба между Русия и Китай), пак не виждам чак такава роля за самолетоносачи - двете държави имат огромна сухопътна граница и сравнително малко засичания на морски интереси (още повече, предвид останалите морски сили в региона), т.е. в този случай много повече работа ще свърши авиацията с наземно базиране (много по-евтино решение от създаването на самолетоносачи, авиокрила за тях и спомагателни / охранителни кораби) и сухопътните сили - ако притесненията на Русия бяха свързани с Китай, то това са областите, в които биха били налети средства.
Може и да греша, но според мен тук повече става въпрос за финансови интереси, т.е. борба за пазари (същото е и по отношение на самолетите), отколкото за "съюзнически отношения".
Ще си позволя известен коментар по няколко момента от поста Ви, kalinorela64:
В Европа всичко е ясно.До сериозен конфликт няма да се стигне и поради тази причина тук авионосец не е нужен.
Според това както се развива Китай,много скоро той ще стане опасен конкурент за Русия.Може би вече е станал.Поради тази причина,вероятно, рашаните са решили да построят 6 нови АУГ.
Продажбата на тяхното старо корито на Индия,вероятно подсказва за по-тесни съюзнически отношения.Впрочем Индия и Русия се тачат от доста време.
Comment