Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските фрегати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Dinain написа Виж мнение
    Аз пък не видях някой да отрича нуждата от флот въобще, както се опитват да вменят някои; аз лично виждам нуждата от брегова отбрана и патрулиране, за което са достатъчни катери и други други малки кораби. Но не и фрегати, корвети или каквото там се водят, и най-вече не сега - държавата има далеч по-належащи нужди.
    Някой мореплавец беше изрекъл крилата фраза "Ние затова никога не сме имали силен флот, защото все гледаме първо да нахраним сираците" - която може да се обърне на 180 градуса и така ще е по-логична според мен.
    динаин дифенираи по точно - примерно через въоражение или тонаж, щото си мисля че това което описваш е точно корвета - http://en.wikipedia.org/wiki/Corvette.
    Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Това френското ту го наричат "фрегата", ту "корвета" по медиите, не знам. Аз имам предвид нещо по-мъничко:
      "No beast so fierce but knows some touch of pity."
      "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Dinain написа Виж мнение
        Това френското ту го наричат "фрегата", ту "корвета" по медиите, не знам. Аз имам предвид нещо по-мъничко:
        това е корвета, по сегашната ни класификация...
        всъщност според мен би трябвало "смели" да е корвета а тарантулата да е ракетен катер гледам, че и Одзава го е класифицирал така, но не аз казвам кое как да бъде класифицирано.

впрочем някой знае ли дали е изоставен планът за модернизация на "смели"
        Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

От твоя линк:
          Corvettes have a displacement between 540 and 2,750 tons (550 and 2,800 metric tons) and measure 180-330 feet (55-100 meters) in length. They are usually armed with medium- and small-caliber guns, surface-to-surface missiles, surface-to-air missiles, and underwater warfare weapons. Many can accommodate a small or medium anti-submarine warfare (ASW) helicopter.
          Saar 4 е 415 тона и 58 метра - как е корвета? Води се missile boat, което на български е ракетен катер (?).

Comment

Dinain написа Виж мнение
            От твоя линк:

Saar 4 е 415 тона и 58 метра - как е корвета? Води се missile boat, което на български е ракетен катер (?).
            както и тарантула 2, ама както казах нищо не пречи "политически" да го обявим за корвета. иначе просто не разпознах класа, видях саар и реших че е 5, а то е 4.5 иначе - това са корабо от преди 35 г. нвите саар 5 са почити със същите възможности като Г 200. имаш ли някакво инфо за цената на саар 5 и/или 4.5?

щото това - http://en.wikipedia.org/wiki/Armidale_class_patrol_boat го дават - AU$24-28 million per ship което като се има впредвид че си го строят сами ... не е никак малко... 2 са колкото една белгиика...

това е от днес от стандарт:

Уловиха подводница натъпкана с кокаин
            Колумбийци сглобявали в джунглата евтините морски съдове

Почти шеста тона кокаин "улови" в океана мексиканският военноморски флот, но различното този път е, че дрогата не беше на борда на мощни моторници, с които трафикантите обикновено я пренасят от Колумбия до САЩ, а в примитивна подводница. Дългият 10 м плавателен съд бе засечен от военен хеликоптер на 200 км южно от пристанището Салина Крус, щата Оаксака, още в четвъртък, но до последно органите на реда не знаеха какво има вътре. Едва след като я изтеглиха на буксир във военна база, лъсна "бялата" истина - 257 пакета, всеки с около 23 кг дрога.
            Екипажът на подводницата, които вече са започнали да се сглобяват в колумбийските джунгли за този вид транспорт, от четирима колумбийци бе задържан, без да окаже никаква съпротива. Моряците се жалвали, че наркобосове ги принудили да поемат курса със заплахата, че ще избият близките им в родината. Но им дали по 500 долара на калпак. Иначе на борда почти нямали вода и храна и плавали близо седмица, а пътят им под водата се "чертаел" със сателитна навигационна система, контролирана от босовете. Това е най-голямото засичане на пратка с кокаин в открито море край Мексико през последните години. И първия удар, който прави военноморският флот по подводница с кокаин, заяви вицеадмирал Хосе Мария Ортегон. Министърът на вътрешната сигурност на САЩ, Майкъл Чертофф, чието посещение в Мексико съвпадна с успешната операция, не пропусна да изтъкне, че Вашингтон е помогнал за провеждането й, макар флотът да действал сам.
            Над 1700 са загиналите от началото на годината в Мексико при престрелки, в основата на които обикновено е борба за търговия с дрога.
            Last edited by tonev; 20-07-2008, 10:28.

Comment

Аз не говоря за цена, възраст или конкретен модел, дадох го като пример за клас кораб. Тези Саар 4/4.5 специално са с огромен обсег (8,900 км) поради специфичните изисквания , с които са проектирани - което не е нужно за бреговата отбрана на БГ. Саар 4.5 освен това е плаваща батарея:
              Armament: 8 Boeing Harpoon SSN missiles, 4 Gabriel SSN missiles, Barak launcher, torpedo launcher, ASW depth charge launcher, 76 mm Oto Melara gun, 20 mm Phalanx CIWS Mk.15, 2 Oerlikon 20 mm cannons, 2 .50" M2 Browning machine guns
              Да се чудиш как са сместили толкова джепане на такова корабче.

Саар 5 вече се води корвета, 1227 тона и 86 метра. В Уикипедия пише, че струват $260 млн. едната.

Според мен на България не е нужно повече от ракетни катери на този етап.

ПП Това с подводницата е било голям екшън. Мексиканският хеликоптер я гонил няколко часа, докато я издебне да изплува, после стоварил десант на палубата, който я взел на абордаж

Comment

Dinain написа Виж мнение
                Аз не говоря за цена, възраст или конкретен модел, дадох го като пример за клас кораб. Тези Саар 4/4.5 специално са с огромен обсег (8,900 км) поради специфичните изисквания , с които са проектирани - което не е нужно за бреговата отбрана на БГ. Саар 4.5 освен това е плаваща батарея:

ПП Това с подводницата е било голям екшън. Мексиканският хеликоптер я гонил няколко часа, докато я издебне да изплува, после стоварил десант на палубата, който я взел на абордаж
                не е ли харпун или гейбриел?

пп. нали?

Comment

Мне, и двете системи са заедно. Това е версията без хеликоптер, обаче, която е и с 4 метра по-дълга, за да побере допълнителното джепане.
                  In terms of firepower to displacement ratio, the Israeli upgraded “Saar 4.5" missile boat is the most potent combat vessel in the world - carrying into combat up to 14 attack systems.

Comment

Dinain написа Виж мнение
                    Мне, и двете системи са заедно. Това е версията без хеликоптер, обаче, която е и с 4 метра по-дълга, за да побере допълнителното джепане.
                    яко.

Comment

Интересно каква е мореходността й при цялото това въоръжение?

Comment

gollum написа Виж мнение
                        не е нужно да е голяма. ракетен катер в средизмено море е все пак. винаги съм си мислил че тези хеликоптери за нашите условия не са 100% необходими. обаче - ако генералите от нато са казали че трябва да са с хеликоптери... - никой не знае какви точно са изискванията.

Comment

gollum написа Виж мнение
                          Доколкото съм чувал, освен ако ножът не опре до кокала не зареждат цялото въоръжение защото центъра на тежестта бил много високо и корабът е нестабилен. Май установките за Гейбриъл си стоят празни по тази причина.
                          „Аз, Драгомир, писах.
                          Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Горди ли остава имаето на новата фрегата?

Comment

"Горди" и "Верни".
                              Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                              Неизвестен руски адмирал

Comment

От статията на Тарзан ,се разбира :
                                1.Нужда от флот -но и той не дава ясно решение ,какъв да бъде негов капацитет;
                                2.Срещу Велики сили ,всякакъв флот е безмислен ,нужна е друга Велика сила ,да му противостои;
                                3.Conditio sine qua non - трябва да бъде умелото разполагане на антикорабни батареи ,които да охраняват по важните пристанища ;

Възоснова на тези изводи ,трябва да се направи стратегията за ВМС .
                                1.Безсмислие на въоражаване с някакви големи кораби от типа на фрегати и есминци,още повече с фрегати от белгийските катафалки;
                                2.Създаване на модерни леки корветни сили в противоподводников и противокорабен вариант ,които да изпълняват ,най-вече отбранителни задачи, в краен случай ,поддръжка на малък десант;
                                3.Умело разгръщане на противокорабни ракетни батареи ,които да бъдат много мобилни и ако може многофункционални /да работят срещу кораби ,но и срещу наземни цели /;
                                4.Наличие на малък отряд десантни сили ,които ,при наложителност да направят десант в тила на врага с цел разстройване предимно на неговите тилови връзки и съидинения , просто не можем да мислим за десант на 80-милионна Турция ;
                                5.Подръжка на майнхънтъри ,които да са в състояние на успешно изпълние на задачите си;
                                6.Подводниците могат да бъдат бонусни , не знам ,как едно "Ромео" от 50-те ,би могло успешно да изплъни възложените му задачи при положение ,че една нова подводница е доста скъпа ,но макар и безшумна би била безполезна в тежките условия на многоброен противник ,въоражен с противоподводникови въртолети ,самолети и есминци???

Comment

Working...
                                X