Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските фрегати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Thorn написа Виж мнение
    Моето лично мнение не е било, че фрегата Ванделаар е лош боен кораб. Моето мнение е, че на България не и е необходим военен флот или в най-добрия случай - нищо повече от стражеви кораби. НАТО има неописуемо излишни флотски ефективи към момента.

Освен това наличието на кораб, който може да се приеме условно за годен за далечни рейсове стимулира поемането на ангажименти в идиотски мисии като споменато шматкане по ливанското крайбрежие. Като нищо в някоя прегряла флотска глава ще се роди идеята да го прати в Аденския залив или още по- на майната си.
    Корабите се правят за да плават, както и оръдията се правят за да стрелят.

Comment

И "Ролс-ройс" се прави, за да се кара, ама не си си купил още такава кола, нали?
      Thorn открай време е привърженик на тезата, че не са ни необходими съществени въоръжени сили - или поне с такова впечатление съм останал. Обаче ако ще обсъждаме това, може би не е зле да потърсим съответната тема.

Comment

Защо, необходими са. Две-три бригади с противапартизанска насоченост, хеликоптери и щурмова авиация. Но добре обучени, добре снабдени и добре въоръжени. Харченето на пари за приумици като флот и изтребители пречи на тази цел.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Мене ако ме питат, БА си плаче да я закрием! В този си вид и перспективите които и се чертаят тя е негодна за нищо....дори охрана на затвора в Гуантанамо! Айде да си го кажем-бг управниците ни искат армия-струвяа пари, любящите ни съседи-също, нали сега сме братя по оръжие-аскера ще ни пази..... Това е истината.Нямаме и не се предвжада да имамае пълноценна армия! Така, че,по-добре да няма никаква, а с париците от спестения бюджет на МО да се направи АМ "Хемус" и тунела под Шипка, от тях поне полза ще има. Че ми дойде до гуша да се блъскам по 5-6 часа до София за няма 350 км...
          А кораби и то фрегати не се ни нужни..даже прословутите френски корвети са безумен лукс на фона на всеобщата мизерия в РБ... И децата знаят, че флота е безумно скъп, а да не говорим че винаги е бил-последна дупка на кавала в БА! Някой и друг малък ракетен катер от нова поколение, дузина мобилни ракетни компекси като "Яхонт" или западни подобни с наземно базиране са повече от достатъчни.

Comment

Ами добре, че никой не те пита....
            То ако разсъждаваме така и от частното към общото - накрая и държавата ще закрием...
            А за това коя "дупка на кавала" са ВМС - не ми се изпада в детски и безсмислени спорове. А и да е последната, то е поради субективни фактори... но за политика и икономика не ми се говори въобще...

Comment

Thorn написа Виж мнение
              ... кораб, който може да се приеме условно за годен за далечни рейсове стимулира поемането на ангажименти в идиотски мисии като споменато шматкане по ливанското крайбрежие. Като нищо в някоя прегряла флотска глава ще се роди идеята да го прати в Аденския залив или още по- на майната си.
              Кой кораб, Г-н Трън, бихте приели безусловно за годен?
              През 2006 с решение на НС по предложение на МС беше изпратен Дръзки, който и без това патрулираше в района (източната част на Средиземно море). Решението бе взето по искане на ООН за изпращане на контингент в Ливан. Мисията бе задействана по спешност, предизвикана от известни събития - изстрелване на 2 противокорабни ракети срещу израелски военен кораб, като едната сериозно го уврежда, а другата потопява търговски кораб в близост. Ракетите са изстреляни от брегова позиция, в която се предполага наличието на лагер на известна терористична организация.
              След тези събития последваха и съответните военни действия на Израел.
              Ако не беше изпратен Дръзки, вероятно щеше да бъде изпратен сухопътен контингент, който да изпълни задълженията към ООН.
              Не знам кое щеше да е по-евтино... Вие какво решение щяхте да вземете?!?
              Но, ако не знаете, "шматкането" пред Ливан се заплаща от ООН, както и всяка друга мисия на тази организация.
              Явно сте противник именно на Фрегатите, или въобще на идеята за поддръжка на каквито и да е бойни кораби, или въобще на ВМС.
              Но вече ги има, вложени са средства и усилия за закупуване и поддръжка на кораби, обучение, селекция и създаване (сглобяване) на екипаж. И Ви уверявам, че си вършим работата! А каква да е тя - не аз решавам. Нито пък Вие.
              Проучете и се запознайте по-подробно и за "хавата" в Аденския залив, кой и защо иска да се изпращат там военни кораби и може ли да му се откаже.
              Ангажиментите към НАТО - ако не се изпълняват, има неустойки, както при всеки друг вид договор. Или да се откажем и от НАТО?
              Аз лично мисля, че отдавна е отминало времето, когато е трябвало да се окопаем по нашата граница и да чакаме врагът. Но както казах по-горе, стратегията я чертаят по-умни (надявам се) от мен хора.

Comment

Thorn написа Виж мнение

Освен това наличието на кораб, който може да се приеме условно за годен за далечни рейсове стимулира поемането на ангажименти в идиотски мисии като споменато шматкане по ливанското крайбрежие. Като нищо в някоя прегряла флотска глава ще се роди идеята да го прати в Аденския залив или още по- на майната си.
                Не претендирам да съм много запознат, но мисля че тук се бърка причинно-следствената връзка....
                Ангажиментите в "идиотски мисии" са поети малко по-рано и това е причината за закупуване на "условно годни" кораби... а не обратно

Освен това, понятието "ВОЕНЕН ФЛОТ" доста се разминава с "Военноморски сили". Военен флот могат да си позволят малко богати държави, тъй като това включва доста повече от 6 бойни кораба и има съвсем различна организация. САЩ, Русия - да, но ние....
                Last edited by SCPettyOfficer; 02-01-2011, 10:10.

Comment

Пилот написа Виж мнение
                  Привет, като гледам си част от екипажа на кораба и благодаря за информацията. Поне аз бих се радвал на всякакви разкази за нашите фрегати и ми се иска да те питам няколко въпроса, ако можеш да отговориш ще е чудесно, ако не можеш/не е разрешено - няма проблем.
                  Интересно ми е и трите фрегати ли са в толкова добро състояние както описваш "Дръзки"?
                  Провеждани ли са стрелби с цялото въоръжение и как се представя сий спероу-а, тъй като ако не се лъжа това е най-далекобойната зенитна ракета която наш кораб е имал на въоръжение?
                  Има ли възможност да се ползват по-модерни варианти на Екзосет-а?
                  100мм-тровото оръдие може ли да се ползва и срещу въздушни цели?
                  Решен ли е проблемът с поддръжката и въоръжаването със западна техника?
                  Вече и аз не съм сигурен какво може и какво не може да споделя... Военна полиция се "сърди" даже ако публикувам снимка с униформа, това се класифицира като "Confidential"....
                  Признавам, че пиша тук с известна доза притеснение...

Белгийците не си продават корабите както нашите авто-джамбази по автокъщите. За почти 9 месеца в Белгия (преди трансфера на Дръзки) имахме безброй плавания за изпитания на механизмите и калибриране на оръжията, стрелби и т.н. Подобно е и при другите кораби. Получени са в състояние, което напълно отговаря на условията на договора за трансфер. Аз лично нямам никакви притеснения да плавам с тези кораби където и да е.
                  Военен кораб в това състояние, оборудван с това въоръжение и техника, с тези условия за живот на екипажа - на цената на луксозна 35 метрова яхта!?! Има по света много хора, които могат да си я позволят, а какво остава за цяла държава.... Е, друг е въпроса, че от сделката нямаше как да се вземе "комисионна"..... но това е друга тема

За това как се представя ракетния комплекс RIM-7 Sea Sparrow - има доста информация в интернет и клипчета в YouTube. На мен ми прави впечатление, че е доста предпочитан и използван от ВМС по света, което е показателно за ефективността. Това е изстрелване от установката на Фрегата проект Е-71: http://www.youtube.com/watch?v=Y-cX4...eature=related

А това видео е сглобено от клипчета, правени от екипажа на Дръзки. Използването на оръжията е към края: http://www.youtube.com/watch?v=csBqNfB_U6c
                  Торпедото разбира се е учебно. Показано е взаимодействието ни с други единици от съединението, като например зареждане на гориво на ход, приемане и предаване на товари и хора чрез хеликоптер и т.н.

Възможностите на бойния радар включват насочване и стрелба с 100 мм. оръдие както по надводни, така и по въздушни цели еднакво добре. Освен това може да се насочва по зададени координати на точка в морето, без да е прихваната цел с радара (например по данни от друг кораб). Може също да извършва и така наречения Naval Gun Support - стрелба по наземни цели чрез координиране от въздуха.

А на последните два въпроса за модернизацията - до колкото съм чувал, проблемът е единствено финансов и решаването му зависи от желание и воля на правителствено ниво.
                  Не знам дали е заради кризата, но през изминалата година държавата някак си се "отдръпна" от Въоръжените сили, или поне от ВМС, с което ни поставя в доста абсурдни ситуации..... но няма да критикувам никого, надявам се, че знаят какво правят и скоро всичко ще си дойде на мястото.

Comment

Тук можете да намерите повече информация и интересни факти за бившия Wandelaar, сега Дръзки: http://wandelaar.wordpress.com/
                    Имаше подобен български сайт, създаден от колега и с помощта на екипажа на Дръзки, но бе изтрит по принуда от Военна полиция.
                    Интересното е, че например белгийците се опитват по всякакъв начин (и успяват) да поддържат рейтинга на Военноморските си сили и въобще на Армията си пред данъкоплатците, като организират посещения на базите си, раздават брошури с информация за корабите си, какво правят и защо са нужни, създават филми, изграждат уеб сайтове и т.н.
                    Присъствах на белгийския "Ден на отбраната" (Defence Day) през Юли 2005. Бе организирано посещение на кораби от различни държави, почели празника с присъствието си, имаше всякакви демонстрации на техника и въоръжение..... след празника беше отчетено, че военноморската база в Zeebrugge е посетена от над 800 000 граждани!
                    А ние какво правим - крием се, пазим всичко в тайна.... и това е причината за днешния имидж на българските ВС.... Единствената ни по-сериозна изява е парада на 6-ти Май

Е, работата ми е да служа, а не да мисля..... а и все пак съм "овенен" мисленето не би трябвало да ми се получава...

Comment

Благодаря много за клипчето в ютюб, в общи линии отговори на нещата които питах

Колкото за самите фрегати - ако и трите са в описаното от теб състояние и са сравнително лесни за поддръжка, то цената им е буквално за без пари - една нова корвета струва 2-3 пъти повече от трите от тях. Може и да не са нови, но ако могат да ходят напред-назад още 15-20 години, ще е страхотно. Същевременно възможностите на флота ни под формата на Спероу и Екзосета значително се повишават, също и сензорите ни ако се съди по казаното от теб.

Колкото до манията за секретност - според мен на тези кораби нищо което би могло да се снима е секретно, все пак са наоколо от около 30 години...
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

Ето една статия от списание "Океан" за състоянието на флота през 2010 г. и за бъдещето му.

Има и за фрегатите.
                        Доколкото съм запознат "Дръзки" не е излизал на мисия от ноември 2009 г.?

Comment

Preslav написа Виж мнение
                          Ето една статия от списание "Океан" за състоянието на флота през 2010 г. и за бъдещето му.

Има и за фрегатите.
                          Доколкото съм запознат "Дръзки" не е излизал на мисия от ноември 2009 г.?
                          Нямам какво да добавя Това са нещата от "другата страна на медала"...
                          Ще оставя на вас да мислите и прецените кое, как, защо и кой е виновен... аз съм само изпълнител

Comment

кое, как, защо и кой е виновен
                            Oтдавна е ясно. И виновните работят из центъра на София, а не във Варна или Бургас.
                            Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.

Comment

България ще изпрати 160 военни с фрегатата „Дръзки", които да се включат в съюзническата операция срещу Либийската Джамахирия. Два медицински екипа също ще подпомогнат международната коалиция, която се бори с режима „Кадафи".

Това заяви военният министър Аню Ангелов, който поясни, че се очаква утре МС да приеме решение за включването ни в операцията по налагане на оръжейно ембарго срещу Либия.

Ангелов поясни, че вече е издал заповед за подготовка на фрегатата. По думите му „Дръзки" ще бъде изпратена само при условие, че тя е напълно готова за участие в такава мисия, а това ще стане ясно от направената военна експертиза.

Според него „Дръзки" се очаква да бъде готова най-рано на 15 април, като военноморските ни сили са поставени при много напрегнати условия да завършат подготовката само за 15-20 дни.

Разходите за участието на фрегатата ни ориентировъчно са 1.5 милиона лева месечно, съобщи той и подчерта, че няма да бъдат искани допълнителни бюджетни средства, тъй като министерството има резерви и за подобни непредвидени операции.
                              По думите на министъра ръководеното от него ведомство ще осигури всичко необходимо за фрегата, включително аварийни ремонти преди, по време на операцията и след нея.

Той каза още, че срокът за участието й в мисията ще бъде до 3 месеца, но това не означава, че „Дръзки" ще бъде на мисия толкова дълго. „Обикновено срокът за участие на кораб в подобна мисия е един месец, като се извършва ротация на корабите. В момента Турция участва със седем кораба и явно нашата фрегата ще замени някой от тях, а впоследствие други кораби ще сменят „Дръзки", поясни Ангелов.

По думите му рискът при участието в операцията срещу Джамахирията се оценява като нисък. „Това е икономическа блокада. Те няма да влизат в преки бойни действия, освен ако се наложи самоотбрана. Затова на борда ще има и тюлени (специални военноморски части), ще има военни полицаи, както и апаратура за проверка на кораби - какво пренасят, документи и т.н.", поясни още Аню Ангелов и добави, че в екипажа ще има двама преводачи - един от арабски на български и един от английски на български.

По въпроса дали можем да очакваме покриване на разходите за операцията министърът на отбраната подчерта, че за разлика от ООН и ЕС, участието на държавите-членки в операции на НАТО, ако не касаят общологистично осигуряване, са национална отговорност.

Той каза също, че друго българско участие в рамките на трите операции на НАТО засега не се планира. Хуманитарната операция, която се предвижда, вероятно ще бъде ръководена от ЕС и за целта вече са гласувани 40 милиона евро.

Аню Ангелов заяви и че сме дали много малко количество летателни часове на организацията 10+2 страни за стратегическо прехвърляне да бъдат в полза на въздушния мост, който ще бъде осигурен вероятно от силите на НАТО.

В отговор на журналистически въпрос дали не се опасява, че на кораба може пак да избухне бунт Ангелов каза, че това се е случило, защото някой е забравил да изпълни към екипажа едно законово изискване - да им се увеличат заплатите с 50%.
                              Той категорично заяви, че сега това изрично ще бъде записано в решението за изпращане на фрегата. Също се изписват и съответни командировъчни пари, добави Ангелов и уточни, че те ще бъдат равни на тези, които се плащат в Босна и Херцеговина, а не в Афганистан.

Запитан защо, след като има резерви министерството не си плаща дълговете за задълженията към бизнеса, Ангелов каза, че задълженията са в процес на изплащане и подчерта, че дълговете са не само към български фирми.

От тези 132 милиона лева, около 50 милиона са дългове към чуждестранни фирми, уточни министърът.

Помолен да коментира заявеното от върховния главнокомандващ Първанов, че е резервиран към участието на Алианса и включването на България Ангелов каза: „Единствената ми надежда е да не четат Фейсбук." Според него подобна резервираност показва непознаване на процедурите на вземане на решение в главната квартира на НАТО и Северноатлантическия съвет.

sause: http://news.ibox.bg/news/id_1342210908
                              War, war never changes..

Comment

Колко време ще отнеме на Дръзки да стигне до либийските териториални води?
                                Last edited by StrEagle; 29-03-2011, 17:23.
                                War, war never changes..

Comment

Working...
                                X