Thorn написа
Виж мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Българските фрегати
Collapse
X
-
Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
Неизвестен руски адмирал
-
Тези неща, общо взето, не са за тази тема, затова ще си позволя съвсем бърз отговор. Така или иначе, имам чувството, че са обсъждани не веднъж в по-подходящи теми.
balev_navy написаНе мисля, че още дълго ще се запази световния мир, ето за това трябва постепенно да се подготвим.
Аз не си представям, как в близко бъдеще може да се стигне до подобен конфликт, но, да речем, въображението ми е бедно, така че ще го оставя настрана. Въпросът е каква простичък - роля може да има България в подобен род война? И, съответно, българските армия, флот и авиация, независимо колко "въоръжени до зъби" са те.
На фона на намаляващото ни население и скромни промишлени и финансови възможности, мисля си, че е очевидно, че тази роля ще е от малка до никаква.
Или, може би, си мислите за локална война с някоя държава-съседка? В този случай, обаче, пак възникват проблеми, защото как точно ще стане това? При положение, че ще сме в един и същи политически блок...
А и да оставим на страна вероятността на подобен сценарий, проблемът е в друго - държавата ни в дългосрочен план не разполага с потенциал да създаде силна армия, която самостоятелно да осигурява защитата на територията.
balev_navy написаСред кои "останалите"??? И кое е по важно? Според мен в момента държавата си върви по пътя към ЕС, какво друго има да решава и за което да дава пари? За всичко друго можем да използваме еврофондовете, българите сме доста хитри и напористи мисля за да се справим с това.
А, за съжаление, не можеш да разчиташ, че държавата ще се "храни" само от еврофондове, а същевременно целия произвеждан вътрешен продукт ще може да го направлява за въоръжаване. Никой не би позволил подобно нещо, а и то би било безкрайно глупаво, щом същата тази армия ще е полезна само при сценарий, в който държавата воюва сама, т.е. не се намира в рамките на ЕС или някакво друго политическо обединение.
Има множество проблеми, всички те са много по-неприятни и действат сега (а не в хипотетичен сценарий в далечното и неясно бъдеще), всички те изискват средства и енергия.
Comment
-
Според е най добре армията да е с по - голям брои да кажем някъде 80 000 души също така и обновена с модерна бронетанкова ,артилерийска , самолетна и всякакъв вид съвременно оръжие и модерен флот и не е нужно да имаме такива големи армии като съседите ни а е важно армията ни така е добре екипирана да разполагаме с модерна техника и да имаме и да имаме добри концепции за водене на война ,и пак казвам важното армията ни да е гъвкава модерно екипирина и с добър команден състав ,историята не веднъж е показало че от големите армии които са лошо подготвени няма полза . За двете френски корвети скъпичко ще ни излязат 1 млрд. лева
***Добре дошъл на форума, recidivist. При нас се набляга на правописа и граматиката, така че ще те помоля за напред да ползваш главни букви, препинателни знаци, да отделяш едно изречение от друго и т.н. Въпрос на уважение към четящите.***
Comment
-
Правилно! Поддържам! Да се купи ескадрила раптори и самолетоносач за модерния флот, а за него ескадрили Ф-35! И модерна бронетанкова техника! Примерно Меркава 4! И задължително ядрено оръжие!
В перспектива трябват бластери, лазерно, сеизмично, психотронно и магично оръжие! И гаус гън!
И може би спамфилтър за форума.
Comment
-
За 500 млн. евро можем да купим свръхмодерна ескадрила нови самолети ,които с подходящо въоражение могат да носят голям спектър служби.
Тия корвети тип "гълъбчета на мира" са поредния провал в политиката за модернизация ,която според мен ,напълно би могла да се нарече "унищожаване" на БА!
Целта е и последния себеуважаващ се българин да се откаже да служи в тази лудница наречена "БА"!
Comment
-
Стига емоции, с 500 млн. евро не можеш да купиш ексадрила нови самолети освен ако не смяташ J-7 за нов. Една ескадрила (16 самолета) + симулатори + въоръжение + поддръжка + обучение на наземен персонал и пилоти ще струва не по малко от 1,2 -1,5 милиарда евро.
Корветите като дизайн са си наред, всичко им е хубаво...„Аз, Драгомир, писах.
Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“
Модератор на раздел "Военна Авиация"
Comment
-
С 500 млн. евро можеха да се направят къде по-належащи неща в България, като например да се оправят инфраструктурите на големите градове или най-сетне да се дигне една скапана магистрала
Но военното (военноморското) лоби явно е достатъчно силно"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Недей така, Динайне, пари за инфраструктура, включително и пътна, се отпускат достатъчно много. Въпросът е какво се случва с тях . А този въпрос, така или иначе, може да се отнесе до доста бюджетни сфери, където пари се отпускат, но потъват някъде без видим резултат.
Иначе съм съгласен, че има далеч по-важни неща от въоръжените сили на този етап. Да сме богата и цветуща държава, да инвестираме пари в скъпи играчки за въоръжените сили.
Comment
-
http://www.monitor.bg/bulgaria/artic...id=20&eid=1418 ето за това ни трябва флот.Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.
Comment
Comment