Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Българските фрегати

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

Thorn написа Виж мнение
    Даже не е въпросът дали ни е качествен флота. Въобще е излишен. Ако някой не вярва - да ми измисли сценарий, в който е необходим. Ама не за учения и не за идиотската блокада на ливанското крайбрежие.
    Не е необходимо да се измислят сценарии. поели сме отговорност да участваме с 2 фрегати и 4 корвети в операциите на НАТО в Черно и Средиземно море. Това е повече от достатъчно. А за да има и някаква полза от нас (а не да ни потопят или повредят 50% от фрегатите или 25% от корветите, подобно на израелската корвета покрай Ливан) е необходимо подготовката на екипажите да се води не само на тренажор. За това трябват и кораби от други класове. Например подводница.
    Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
    Неизвестен руски адмирал

Comment

Ти си маниак. Нали за това са ученията. Има да засичаме подводниците на Шести флот.

thorn

Средновековните църкви в България

Comment

Тези неща, общо взето, не са за тази тема, затова ще си позволя съвсем бърз отговор. Така или иначе, имам чувството, че са обсъждани не веднъж в по-подходящи теми.
        balev_navy написа
        Не мисля, че още дълго ще се запази световния мир, ето за това трябва постепенно да се подготвим.
        Какъв е този "световен мир"? Аз си мисля, че по света има достатъчно локални конфликти, че да се говори за "световен мир". Или, може би, си мислите за световна война (като противоположност на "световен мир")?
        Аз не си представям, как в близко бъдеще може да се стигне до подобен конфликт, но, да речем, въображението ми е бедно, така че ще го оставя настрана. Въпросът е каква простичък - роля може да има България в подобен род война? И, съответно, българските армия, флот и авиация, независимо колко "въоръжени до зъби" са те.
        На фона на намаляващото ни население и скромни промишлени и финансови възможности, мисля си, че е очевидно, че тази роля ще е от малка до никаква.
        Или, може би, си мислите за локална война с някоя държава-съседка? В този случай, обаче, пак възникват проблеми, защото как точно ще стане това? При положение, че ще сме в един и същи политически блок...
        А и да оставим на страна вероятността на подобен сценарий, проблемът е в друго - държавата ни в дългосрочен план не разполага с потенциал да създаде силна армия, която самостоятелно да осигурява защитата на територията.

balev_navy написа
        Сред кои "останалите"??? И кое е по важно? Според мен в момента държавата си върви по пътя към ЕС, какво друго има да решава и за което да дава пари? За всичко друго можем да използваме еврофондовете, българите сме доста хитри и напористи мисля за да се справим с това.
        ХЪм, питаш "кое е по-важно?". А каква е важността на силната армия за развитието на държавата ни? С какво тя ще й помогне да реши проблемите си? Назови поне един проблем от многото, стоящи пред България, който да се решава чрез "силна армия". Аз не се сещам за такива.
        А, за съжаление, не можеш да разчиташ, че държавата ще се "храни" само от еврофондове, а същевременно целия произвеждан вътрешен продукт ще може да го направлява за въоръжаване. Никой не би позволил подобно нещо, а и то би било безкрайно глупаво, щом същата тази армия ще е полезна само при сценарий, в който държавата воюва сама, т.е. не се намира в рамките на ЕС или някакво друго политическо обединение.
        Има множество проблеми, всички те са много по-неприятни и действат сега (а не в хипотетичен сценарий в далечното и неясно бъдеще), всички те изискват средства и енергия.

Comment

Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

Според е най добре армията да е с по - голям брои да кажем някъде 80 000 души също така и обновена с модерна бронетанкова ,артилерийска , самолетна и всякакъв вид съвременно оръжие и модерен флот и не е нужно да имаме такива големи армии като съседите ни а е важно армията ни така е добре екипирана да разполагаме с модерна техника и да имаме и да имаме добри концепции за водене на война ,и пак казвам важното армията ни да е гъвкава модерно екипирина и с добър команден състав ,историята не веднъж е показало че от големите армии които са лошо подготвени няма полза . За двете френски корвети скъпичко ще ни излязат 1 млрд. лева

***Добре дошъл на форума, recidivist. При нас се набляга на правописа и граматиката, така че ще те помоля за напред да ползваш главни букви, препинателни знаци, да отделяш едно изречение от друго и т.н. Въпрос на уважение към четящите.***
            Last edited by Dinain; 12-07-2008, 00:09. Причина: Чат-писане

Comment

Правилно! Поддържам! Да се купи ескадрила раптори и самолетоносач за модерния флот, а за него ескадрили Ф-35! И модерна бронетанкова техника! Примерно Меркава 4! И задължително ядрено оръжие!

В перспектива трябват бластери, лазерно, сеизмично, психотронно и магично оръжие! И гаус гън!

И може би спамфилтър за форума.

thorn

Comment

"Плуват ли корабчета?":

Comment

Коментарите са далеч по-интересни от самата статия. Тя обаче е ярък пример за поръчкова журналистика.
                  Пишут нам много.... Погубит нас всеобщая грамотность.
                  Неизвестен руски адмирал

Comment

За 500 млн. евро можем да купим свръхмодерна ескадрила нови самолети ,които с подходящо въоражение могат да носят голям спектър служби.
                    Тия корвети тип "гълъбчета на мира" са поредния провал в политиката за модернизация ,която според мен ,напълно би могла да се нарече "унищожаване" на БА!
                    Целта е и последния себеуважаващ се българин да се откаже да служи в тази лудница наречена "БА"!

Comment

Стига емоции, с 500 млн. евро не можеш да купиш ексадрила нови самолети освен ако не смяташ J-7 за нов. Една ескадрила (16 самолета) + симулатори + въоръжение + поддръжка + обучение на наземен персонал и пилоти ще струва не по малко от 1,2 -1,5 милиарда евро.

Корветите като дизайн са си наред, всичко им е хубаво...
                      „Аз, Драгомир, писах.
                      Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

Модератор на раздел "Военна Авиация"

Comment

На фона на бюджетния излишък и т.н. наистина е по-добре да се купят самолети, въпреки, че военни разходи от такъв мащаб все още са ни прекалени и парите могат да се похарчат по-смислено. Но ми се струва, че 500 млн. евро едва ли стигат за цяла ескадрила.

thorn

Comment

С 500 млн. евро можеха да се направят къде по-належащи неща в България, като например да се оправят инфраструктурите на големите градове или най-сетне да се дигне една скапана магистрала
                          Но военното (военноморското) лоби явно е достатъчно силно
                          "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                          "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Недей така, Динайне, пари за инфраструктура, включително и пътна, се отпускат достатъчно много. Въпросът е какво се случва с тях . А този въпрос, така или иначе, може да се отнесе до доста бюджетни сфери, където пари се отпускат, но потъват някъде без видим резултат.
                            Иначе съм съгласен, че има далеч по-важни неща от въоръжените сили на този етап. Да сме богата и цветуща държава, да инвестираме пари в скъпи играчки за въоръжените сили.

Comment

http://www.monitor.bg/bulgaria/artic...id=20&eid=1418 ето за това ни трябва флот.
                              Всяка алтруистична система е вътрешно нестабилна, защото е отворена за злоупотреби от страна на егоистични индивиди, готови да я експлоатират.

Comment

За румънски пирати, както и за турски ловци на калкан, трябват катери за брегова охрана. Не самолетоносачи
                                "No beast so fierce but knows some touch of pity."
                                "But I know none, and therefore am no beast."

(Richard III - William Shakespeare)

Comment

Working...
                                X