Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Руският Флот

Collapse
X

• Filter
  • Време
  • Show
new posts

• Dinain
    replied
    @Воланд
    E, при обсадата на Севастопол все пак пренасят някакви подкрепления и снабдяване, огънят на оръдията пречи на немското настъпление - да речем, не са предотвратили падането на Севастопол, но са го забавили в някаква степен. Но в същото време пък хиляди моряци са пратени да се бият в окопите около града. Флотът действа едва като брегова батарея, при Ленинград е същото. И бива систематично потопен от Луфтвафе. За някаква истинска морска операция, рейдове (или десанти!) към Румъния или България да не говорим...

Ама това пак е в контекста на водеща се война. Постигането на контрол на акватория в мирно време е със съвсем други измерения, не ТТХ на кораби и ракети. Влизането в такава полемика с Кало ми напомня предишния ти подпис...

ПП Сега загледах линка за корабчета (ъпгрейднати речни катери) и се уплаших от нулата, прибавена от журналиста - "На «Буянах» устанавливается модуль универсального корабельного стрельбового комплекса (УКСК) с восемью пусковыми для ракет комплексов «Оникс» или «Калибр». Последний включает в себя крылатые ракеты 3М14 с максимальной дальностью применения до 2600 километров, что позволяет расценивать эти корабли как носители стратегических вооружений." То от Черно море ще мята до Ламанша!

Leave a comment:

• messire Woland
    replied
    Кало, тия приказки за хипотетично могъщия руски флот и за някакъв евентуален негов контрол над някакви акватории, приличат на същите приказки за съветския флот от времето на ВСВ. Когато освен, че не успяват да направят каквото и да е в Черно море (при все флота им там), успяват да се представят изключително зле и в съветско-финландската война, в която имат тотално флотско и въздушно превъзходство. Това е нещо като търговска марка на съветския флот, даже и италианците не успяват да слязат до такива низини през ХХ век.
    А сега да се разправят такива небивалици, при положение, че руският флот е нещо като сянка на съветския - това е гледане на света през ултра-розови очила.

Leave a comment:

• Dinain
    replied
    Трижди затвърдено

Leave a comment:

• Лейн
    replied
    Не че нещо, но да затвърдим темата за руския контрол над Черно море - прехвърлят вече два от общо 6 Буян-М в ЧФ.

Малые ракетные корабли «Зеленый Дол» и «Серпухов» проекта 21631 «Буян-М» отправились в Черное море для прохождения ходовых и государственных испытаний перед вхождением в состав Черноморского флота. Всего черноморцы получат как минимум шесть кораблей этого проекта, строящихся сейчас в Татарстане.

Leave a comment:

• Super_Hornet
    replied
    Една много интересна новина.

"Начаты работы по модернизации модульного варианта зенитно-ракетного комплекса семейства «ТОР» в морском и полярном исполнениях для установки на кораблях и специальном шасси (болотоход), предназначенном для работы в полярных условиях, соответственно."

Оригинал взят у коллеги alexeyvvo в Отчеты предприятий Концерна Алмаз-Антей. Часть 3 Ижевский электромеханический завод Купол ( ссылка ) ОАО ИЭМЗ Купол является головным предприятием в России по изготовлению ЗРС Тор-М1 и проведению…

Leave a comment:

• Super_Hornet
    replied
    vlado67, всичко което си написал е правилно, просто ние си водим любителски разговор/спор по дадена тема, чешейки си основно клавиатурите.

Leave a comment:

• vlado67
    replied
    малко трудно ще ви е да смятате вероятности... много зависи от далечината на откриване на ПКР, от вида ПКР, от направленията и количеството ракети в залпа... такива сметки (приблизително) могат да направят само специалисти в тая област ама такива в България няма.... вероятностите за поразяване (отклоняване) са едни от най-секретните неща... влизате в спор "а ла интернет" а там всичко е грешно (преувеличено или обратното) ако все пак искате да се занимавате с това вижте противоположните оценки и вземете средата.... задайте конкретна ситуация и смятайте... вероятност за откриване, вероятност за попадение на ракетата със и без противодействие (ПКРа) вероятност за противодействие със системите за РЕБ и зенитните средства... време за реакция на комплексите... метео-условия... подготвеност на екипажа, със или без ДРЛО и неговите подобни вероятности.... та като съберете всички тия вероятности ще получите някаква вероятност... това са данни обаче които се съмнявам да намерите... за по стари образци може би ама за новите.... лично аз не се наемам... от практиката знам че е по добре да имаш средства за средни, малки и дистанции за самоотбрана отколкото само за малки и самоотбрана... дългата ръка си е дълга...още повече че (обикновенно) в началния етап ПКРте не са маневриращи и летят по-височко.... има и други вероятности които не съм написал.. (примерно допускане на противника на дистанция за стрелба и т.н...)
    ПП... големината на бойната част на ракетите ПВО не е от най-голямо значение... диапазон на срелба, маневреност, скорост, долна и горна граница, темп на стрелба, брой канали и т.н...
    та.... правете табличката и сравнявайте характеристиките (не на ракета с ракета а кораб с неговите средства срещу подобен).... другото е ала бала

когато ние правихме такива сметки използвахме дани от братята естественно всичко после влезе в архив във ВА (със съответния гриф )
    УСПЕХ
    Last edited by vlado67; 05-07-2015, 08:08.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Super_Hornet написа Виж мнение
    И за лека нощ, накратко да обобщим - корвета с Мика и Смарт, ако има някакви такива разчети, колко ракети може да отрази?
    Значи, няма понятие "да отрази", а "да отрази с XX% вероятност". Ама, сложи по две-три мики на ПКР - ето ти колко ракети може да отрази

Leave a comment:

• Super_Hornet
    replied
    Кухулине, под порядък имам предвид всички качества на ракетата, а не само маневреността, но може и да съм се изразил неправилно.

Иначе, то хубаво и ЕССМ има голяма маневреност, но Астер не зависи от радар и т.н. в терминалния участък. Това ми е идеята. То и ракетите на С-300 имат много мощна бойна част, ама наследника му Витяз е в категорията на Астер, така че явно има значение.

И за лека нощ, накратко да обобщим - корвета с Мика и Смарт, ако има някакви такива разчети, колко ракети може да отрази?

п.п. САММ мисля, че е в счетворени ПУ.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Мика къде я има в счетворени ПУ?
    Объркал съм се, няма я

ЕССМ е стабилно напред в посока маневреност, спрямо РИМ-7 и други, но ми се струва, че Астер е на порядък по-добра.
    1. Колко ще да е този порядък? 5 пъти? 10 пъти? Няма порядъци там. Разликата е примерно 20%.
    2. Какво значение има тази разлика, ако маневреността е достатъчна като абсолютна величина и в двата случая?

В добавка е и насочването в терминалния участък, което срещу цели летящи много ниско, си е сериозно предимство, поне според мен.
    Те и двете се насочват в терминалния участък достатъчно активно - едната с управляема тяга, другата с пиф-паф. Астер със сигурност е по-точна, но ЕССМ със сигурност има по-яка БЧ

Leave a comment:

• Super_Hornet
    replied
    ЕССМ е стабилно напред в посока маневреност, спрямо РИМ-7 и други, но ми се струва, че Астер е на порядък по-добра. В добавка е и насочването в терминалния участък, което срещу цели летящи много ниско, си е сериозно предимство, поне според мен.

Относно боекомплекта - ок, ама Мика къде я има в счетворени ПУ? За ЕССМ е ясно.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Нали, щото ЕССМ има ниска маневреност

Иначе, дали слабото ти място ще се окаже боекомплекта или каналността, това зависи от характера на атаката и от ЗРК като цяло. Тенденциите са в посока боекомплект.

Leave a comment:

• Super_Hornet
    replied
    Няма как да знам, но при масов удар с разни неща, особено от различни направления, си мисля, че би трябвало да е Астер - АРЛГСН, висока маневреност, няма нужда от РЛС за "подсвет" и прочее, хит-то-кил функция. Цената е височка, де.

Leave a comment:

• Кухулин
    replied
    Значи, МИКА е поне три класи над РИМ-7. Практически ЕССМ с малък обсег, но с АРЛ/ИК ГСН. По надводни цели ще издиша де. На радарите не виждам какво да им сравняваме...

ЕССМ и Астер-15 са еднакво ефективни по КР, но първата е куадпак (както и МИКА). Като дойде сатурацията, ти ми кажи коя ще избереш

Leave a comment:

• Super_Hornet
    replied
    Ефективна срещу заплахите за кораба - ПКР, самолети, вертолети, всяква напаст, която може да го атакува. Примерно, ако сравним горната комбинация от радар с Мика, спрямо RIM-7 с по-старо поколение радари, примерно.

п.п. По кое Астер-15 отстъпва на ЕССМ? Не я ли превъзхожда във всичко, освен в цената?

Leave a comment:

Working...
X