На MALE най-голямата тънкост са им двигателите. Ние какво имаме в областта?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
ВВС на България - избор на изтребител
Collapse
X
-
"No beast so fierce but knows some touch of pity."
"But I know none, and therefore am no beast."
(Richard III - William Shakespeare)
Comment
-
Двигателя на Грипен май е с ресурс 6500 часа. 32 години летене по 200 часа и плюс 100 часа против уроки.Кухулин написа Виж мнениеНа MALE най-голямата тънкост са им двигателите. Ние какво имаме в областта?
Ако говориш за задължителната техническа подръжка на всеки 1000 часа, то именно тя може да се върши у нас.
Comment
-
Аз говоря принципно за неща, които не можем сами да произведем, но можем сами да ремонтираме и подържаме.Amazon написа Виж мнениеДа не се правя на секретарка, ама Кухулин май пише за двигателите на разузнавателен БЛА. Обикновено са бутални и е нужна много висока икономичност, за да работят примерно 24 часа с горивото което носи леталото.
Какво пречи да си купим най-добрите двигатели за наши БЛА ?
В днешно време обикновенно така се прави.
Comment
-
Ние от целия комплекс MALE (Medium Altitude Long Endurance) можем да направим само планера. При това едва ли ще е някакъв блестящ планер. Като купим двигателите, сензорите, навигацията, линковете и т.н., безпилотника ще излезе два пъти по-скъп от израелския аналог. Да не говорим, че такава машина не ни трябва, военните няма да я купят. Може да тръгне само за износ.
Comment
-
И що така реши? Настоятелно ти предлагам, преди подобни изявления иди разходи се до Долна в отворените дни на конкурса, виж какво правят хората(повечето с пари спестени от курсантските си заплати или ако имат късмет с пари дадени от някой преподавател, какъвто късмет преди време е успял да извади един от цивилните отбори) и си помисли какво биха направили ако имаха лаборатория, печка за печене на композити и примерно 5 милиона евро на година за харчлък от сорта на по-завързани части, експерименти и други неща от сорта. А да впрочем, нелоши автопилоти се произвеждат...ми у нас. И като прибавим към това ето тази фирма производител http://www.tchernomore.com/ защо бихме искали да купуваме каквото и да е различно от двигатели?При това едва ли ще е някакъв блестящ планер. Като купим двигателите, сензорите, навигацията, линковете и т.н., безпилотника ще излезе два пъти по-скъп от израелския аналог. Да не говорим, че такава машина не ни трябва, военните няма да я купят. Може да тръгне само за износ.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Дай някакви характеристики, да преценим.Sailor_Malan написа Виж мнениеА да впрочем, нелоши автопилоти се произвеждат...ми у нас.
ПП Не разбрах кой трябва да ги даде тези 5 милиона евро
Целия бюджет на военновъздушните сили е 250 млн лв, няма как да отделят 4% за играчки на студентите
Comment
-
Спокойно могат да не са от бюджета на ВВС, а целево финансиране директно от държавния бюджет или комбинация от парите на МО и на образователното министерство или примерно от орязани премии на държавните служители в 2-3 министерства(само в МФ за периода 2009-2013 са отишли има няма 7 пъти по-високи от посочената от мене сума с нулева принадена стойност за икономиката, като прибавиш и МОСВ и МИЕТ и сумата ще стане застрашителна, верно някоя държавна служителка няма да иде на екскурзия или да си турне силиконов бюст, но това в армията със сигурност ще го преживеят сравнително леко). Има ли желание, ще се намери и начин. Мрънкянето, че сме малки и не можем(и каквото и да направим със сигурност ще е лошо) определено може да доведе само до лоши работи. Ето гаражна смолянска фирма развиваща се за момента без външна помощ(разбирай субсидии или европейски проекти основно за външни пазари) и работеща главно за износ http://arsovtech.com/?page_id=612 какво ли би направила същата фирма с 1/10 от премиите в МФ(пак да припомня 70 милиона лева са отръскали убавците за 3.5 години за премии) инвестирани в нея за разработки и изследвания? А какво би сътворила със седемте милиона и командировани на стаж курсанти или студенти от ТУ Пловдив работили в тази област(примерно дипломни проекти)? Иначе казано въпрос е само някой да си седне на гъза и да го направи. Пари явно има, хора също.Не разбрах кой трябва да ги даде тези 5 милиона евроКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
Като сме малки и не можем, следва да почнем от по-скромни проекти, а не да се хвърляме на MALE. Първо да направим един български Сканигъл, да го докараме до световните стандарти, да продадем няколко комплекса, да избием пари, пък после другото.Sailor_Malan написа Виж мнениеМрънкянето, че сме малки и не можем(и каквото и да направим със сигурност ще е лошо) определено може да доведе само до лоши работи.
Ами какво ще направи. Ще продължи да купува чужди цивилни изделия, да ги сглобява и да ги кръщава с хубави имена. Едва ли ще почне да произвежда лазерни жироскопи ARSOV.Sailor_Malan написа Виж мнениеЕто гаражна смолянска фирма развиваща се за момента без външна помощ(разбирай субсидии или европейски проекти основно за външни пазари) и работеща главно за износ http://arsovtech.com/?page_id=612 какво ли би направила същата фирма с 1/10 от премиите в МФ(пак да припомня 70 милиона лева са отръскали убавците за 3.5 години за премии) инвестирани в нея за разработки и изследвания? А какво би сътворила със седемте милиона и командировани на стаж курсанти или студенти от ТУ Пловдив работили в тази област(примерно дипломни проекти)?
Конкретно за този автопилот не откривам наработка на отказ и точност (градуси/час).
Comment
-
Това общо взето е доволно ниска топка, даже не за гаражна фирма ами и за опитен FPV моделист разполагащ с повечко пари, време и стара фурна. Всъщност с повечко пари и време(и стара фурна) мога да го направя и аз, а дори не съм инженер по образование, камо ли опитен FPV майсторПърво да направим един български Сканигъл, да го докараме до световните стандарти
А кои са световните стандарти
?
Що? Малко останаха тия неща дето да не можеш поне до прототип да ги докараш със 3.5 милиона евро на година и 3-4 човека с необходимите технически познания и мерак за работа(а у нас има хора, на които не им липсва нито едното, нито другото, малко са им кът само 3.5тте милиона евро). Пък биха се понамерили и доставчици на комплектуващи за съответното изделие.Едва ли ще почне да произвежда лазерни жироскопи ARSOVКървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
-
+1Sailor_Malan написа Виж мнениеТова общо взето е доволно ниска топка, даже не за гаражна фирма ами и за опитен FPV моделист разполагащ с повечко пари, време и стара фурна. Всъщност с повечко пари и време(и стара фурна) мога да го направя и аз, а дори не съм инженер по образование, камо ли опитен FPV майстор
?
Напълно съм съгласен, че подобно "чудо" не е кой знае какво предизвикателство. Все пак технологиите не са това което бяха преди пет години. Вече дори любители летят на десетки километри разстояние и достигат полетно време измервано в часове...
Comment
-
Еми да, не е висока топката. Масово изделие, достъпни технологии. Ето ти идеална ниша за бизнес - фурна, майстор и продаваш Сканигъли. През 2008 година USN купува комплекса по $6.5 млн бройката, значи турците изобщо няма да ти се разсърдят, ако им го отвържеш примерно по милиончеSailor_Malan написа Виж мнениеТова общо взето е доволно ниска топка, даже не за гаражна фирма ами и за опитен FPV моделист разполагащ с повечко пари, време и стара фурна. Всъщност с повечко пари и време(и стара фурна) мога да го направя и аз, а дори не съм инженер по образование, камо ли опитен FPV майстор
?
Comment
-
Ми с радост, oбаче комшиите точно едва ли ще ги искат от мене. Доколкото имам информация те по мрънкането и приказките "Ние го не можем" не си падат и вече са тествали собствен MALE безпилотник. Все още уви не разполагам с достатъчно пари за първоначалните си разходи, като например да си купя едно производствено хале, да го оборудвам и да сбера още 3 вманиачени идиота като мене и десетина работници, но и туй ще стане. Още повече нещо подобно на първообраза на Scan Eagle ми влиза в творческите планове определено, щото първоначално е замислян със съвсем мирна цел(да следи рибните пасажи в интерес на рибарите).
Иначе както каза колегата любители вече имат постижения от сорта на Кале - Дувър - Кале (общо 102 километра заради силни странични ветрове появили се над Канала на обратния участък от полета с планер купен от магазина за 200 долара и оборудван с чаркове от магазина за още 500, включително с телеметрия), тъй че производството на апарат от сорта на Scan Eagle им е по силите и още как.Кървава зора вестява страшен бой и кървав път, готови пак за нова слава Рилци в бой ще полeтят ! Пред стените Булаирски в неравна люта бран ние славно победихме в боя тебе, вража зган!Тежки гаубици тряскат крачи полкът Рилски твърд! Нас гранати хич не стряскат нас не плаши даже смърт.
Comment
Comment