Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какви ще бъдат новите самолети на ВВС

Collapse
X
 
  • Filter
  • Време
  • Show
new posts

    #46
    Май се очертава новте самолети у нас да са хартиени.Да си ги гледат в щаба на картинка и да си въздишат.Каквато ни е държавата,такъв ни и футбола (пардон авиацията).Жалкото е,че и изкуството ни такова.Не се намери един автор да напише свестен реквием да си поплачем поне.Само дето,каквото и да творят напоследък,все го избива на чалгария.А на чалга как се плаче ?

    Comment


      #47
      Какъв изтребител ще е най-изгодно за България да си купи и да подмени старите МиГ 29

      Какъв изтребител ще е най-изгодно за България да си купи и да подмени старите и занемарени МиГ-29?JAS-39 Gripen(впоследствие Gripen NG),F-16 на старо,нови Миг 29 или някакав подходящ руски самолет,EuroFighter Typhoon.

      Comment


        #48
        Някой идва и се включва наново, без да чете темата. В близко бъдеще никой никакви изтребители няма да купи, а не ни и трябват.


        thorn

        Средновековните църкви в България

        Comment


          #49
          Този въпрос според мен е доста интересно формулиран. Не са стари МиГ-29. Просто не са ремонтирани и модернизирани. В този конкурс американските и европейските самолети са по-скъпи и като цена и като експлоатация. Ще трябва и обучение на летателния състав и на поддръжката, закупуване на ново оборудване за диагностика и ремонт. Това би оскъпило доста сделката. Но нали сме "верни" на НАТО и заради това най-вероятно ще се спрем на западните самолети. Ако обаче аз провеждах конкурса и аз избирах самолетите щях да избера МиГ-29 или Су-30 МК. Причините за това са няколко:
          1. МиГ-29 е позната машина за българските ВВС, която се е доказала като прекрасен самолет. Няма да има нужда от допълнително обучение на механиците и летателния състав. При това е на относително ниска цена- около 30 млн. долара за нов самолет в последните му модификации.
          2. Су-30 Мк също е добър избор. Това е изтребител 4++ поколение, който идва на относително ниска цена. По време на учението Cope-India 04 в учебни боеве срещу Ф-15 и Ф-16 печели 90% от тях. Същото става и по време Indra-Dhanush, където Су-тата се доказват, като достоен опонент на Еврофайтъра, който е пето поколение изтребител.
          3. Руските самолети по принцип отразяват руската инженерна мисъл, че техниката трябва да бъде надеждна и лесна за поддръжка.
          4. Руските муниции са по-евтини.
          5. При малко повече желание, може дори да се организира тук частично производството и ремонта на руските самолети. По този начин нашите ВВС ще получат трансфер на технологии и ноу-хау, пък знае ли човек, може да възродим българската оръжейна промишленост.
          Това всичко обаче си е мое мнение. Познавайки условията на конкурсите за ново въоръжение в българската армия обаче, мисля че ще се спрат на Ф-16 на втора ръка, за да може после да има и стабилна доставка на резервни части и муниции за тези самолети и съответно много повече комисионни за разделяне. Колкото и тъжно да звучи, когато купуваме техника за нашата армия се набляга повече на "сухото" отколкото на практичното.
          sigpic
          Si vis pacem, para bellum.

          Comment


            #50
            Ако в близко бъдеще българската рамия участва в бойни действия, то те ще са противопартизански. Затова казах, че не са необходими изтребители. А ако се случи някаква голяма война /пфу, пфу, пфу/ - една или две ескадрили с нищо няма да повлияят. Та ако ще да са от F-22.


            Абе хора! На кой свят живеете? В момента е криза, Великобритания де факто кастрира армията си до пълна невъзможност да изпълнява задгранични мисии, западноевропейските страни купуват тежка техника за собствените си армии в хомеопатични количества, а вие искате България да похарчи поне един милиард долара за скъпи и ненужни играчки.


            thorn

            Средновековните църкви в България

            Comment


              #51
              Значи да разчитаме на чипровски килимчета.Летящи.

              Comment


                #52
                Както се очертава нови самолети в близките 5-10 години няма да има, в обозрима перспектива изтребителите на ВВС ще са каквото е летящо измежду 16-те МиГ-29 и толкова.
                „Аз, Драгомир, писах.
                Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                Модератор на раздел "Военна Авиация"

                Comment


                  #53
                  А трябва ли ни авиация?
                  За какво са ни 20 изтребителя?
                  За стъкмистика?
                  То исторически филми в България не се правят, щото няма продуктово позициониране - Симеон Цветков 2012г.

                  Comment


                    #54
                    А трябва ли ни авиация?
                    За какво са ни 20 изтребителя?
                    За стъкмистика?
                    20те самолета ни трябват, за да запазим бойната си авиация и да не се налага да я градим от основи, когато ни притрябва. Някой ден държавата ни ще се оправи и ще можем да си позволим силни въоръжени сили (в това число и ВВС). До тогава трябва да запазим традициите във всички родове войски, за да не трябва да почваме от начало. Един британски адмирал беше казал, че един кораб се строи за 3 години, но традицията се изгражда за 3 века. Някой ден може да сме в такова положение, че да не е проблем да закупим всичката необходима техника за няколко години, но въоръжените сили не са само това.

                    От друга страна, ако не вярваме, че нещата ще се оправят, тогава направо да емигрираме всички и да закриваме държавата.

                    Отделно на страна, чисто прагматично погледнато, имаме договорни отношения със съюзниците ни от НАТО, които ни задължават да поддържаме определено ниво на въоръжените сили.

                    Comment


                      #55
                      Привет. Ето една новина от днес. Може би неофициално изтребителния конкурс започна, като са поканени 5 фирми:

                      Comment


                        #56
                        Уикилийкс: Стратегия на САЩ за влияние на военната модернизация на България



                        Промяната на пътната карта "План 2015" за модернизация на българските въоръжени сили представлява важна възможност за САЩ да повлияят на развитието на българските военни способности в средносрочен и дългосрочен план, съобщава документ на САЩ, цитиран от WikiLeaks.

                        "Предвид силно ограничените ресурси", и с цел да се повиши способността на България да изпраща мисия в чужбина съвместно с НАТО и САЩ, съветът на американските експерти е да се инвестират повече средства в българските въоръжени сили. Покупката на нови бронирани коли, бронежилетки, лична екипировка, комуникационна екипировка и осигуряване на обучение, ще окажат по-бърз ефект върху българските способности за разполагане на военни части, отколкото покупката на кораби или самолети, съобщава се в информацията, цитирана от "Дейли Телеграф". "Ние твърдим, че България трябва да бъде насочвана към малко по-стари, може би използвани системи със средна сложност, които ще позволят на българските военни да овладеят новите технологии по-бързи и по този начин по-бързо да станат оперативни партньори". Съществуват планове, за които посолството на САЩ е било предупредено от старши служители на Министерството на отбраната за намаляване на бюджета на въоръжените сили от 2,5 % от БВП до 2,1 %. Това се очаква да предизвика недоволство сред военните и в управляващата коалиция. Поради съкращаването на ресурсите, става още по-важно внимателното им разпределение. Приоритети са повишаването на възможността на българските въоръжени сили да разполагат и да поддържат мисии в чужбина. В момента повечето от разположените 727 български военнослужещи са били транспортирани и поддържани от САЩ. Целта е България да инвестира в екипировка, оръжия и превозни средства, които ще позволят успешното им разполагане и участие в бойни действия със силите на САЩ и НАТО в чужбина. В дългосрочен план целта са 3 бригади, които могат да бъдат разположени "с минимална помощ отвън". България трябва да бъде окуражена да спестява чрез премахването на "неефективни или несъвместими с международните мисии" средства за отбрана. Като непрактични са посочени руската ракетна система "земя-въздух" и поръчката на френски кораби. В същото време трябва да се увеличат ресурсите за персонала, свързвани с чуждестранни мисии. Българските самолети са достигнали края на полезния си живот, но страната трябва да се отклони от покупката на руски самолети. Препоръчват се по-стари, но все още работещи F-16 или F-18 като мост към операционното и тактическо трансформиране. Контакти в Министерството на отбраната са предупредили САЩ, че се опасяват, че политически интереси може да изместят военните нужди при съставянето на политиката, като са предложили да осигурят гласа на САЩ в процеса и да споделят информация за маневрите зад сцената. /БГНЕС

                        Comment


                          #57
                          МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

                          ПРЕСЦЕНТЪР


                          2 февруари 2011 г.

                          Съобщение

                          Във връзка с публикации, свързани с придобиването на нов тип многоцелеви изтребител за нуждите на ВВС, Ви уведомяваме, че не е дадено начало на търг за закупуването на изтребители, тъй като в момента министерството е на фаза изготвяне на инвестиционен проект.
                          През ноември 2010 г. в Министерството на отбраната са сформирани Направляващ комитет и Интегриран проектен екип, които са изготвили начални оперативни, тактико-технически и други специфични изисквания към новия модел основен боен самолет и техническа спецификация. На тази основа е извършено предварително проучване на възможни доставчици и през януари 2011 г. са разпратени писма със запитване за предоставяне на информация за инвестиционен проект „Придобиване на нов модел основен боен самолет”. Тези писма са разпратени по дипломатически път до държави производители – САЩ, Франция, Германия и Швеция. В тях се посочва, че запитването се отнася до закупуването на 8 нови или употребявани многоцелеви изтребители. Изисква се и информация за възможностите за логистична поддръжка, въоръжение, обучение, финансови схеми, период на експлоатация, офсет и др. На този етап няма яснота за финансовите параметри на проекта.
                          Въз основа на информацията от запитванията ще бъде разработен инвестиционният проект, който съгласно Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България трябва да бъде одобрен от Народното събрание. Едва след одобрение от Народното събрание би могло да се пристъпи към подготовката на процедура.

                          Comment


                            #58
                            В дългосрочен план целта са 3 бригади, които могат да бъдат разположени "с минимална помощ отвън".
                            Тези хора имат ли връзка с реалността? 3 бригади?! Ние в момента имаме ли въобще общо 3 пълни, реално окомплектовани с техника и хора и обучени бригади, че да се поставя за цел изпращането на 3 бригади в чужбина. 3 бригади не са ли към 10000 - 15000 души?

                            Comment


                              #59
                              Офтопик за сухопътните сили не в тази тема, моля Имаме си цял раздел за целта.

                              Иначе от новините май това с 8-те самолета, нищо чудно да се окажат начална серия Грипени които са свалени от въоръжение в Швеция е най-реалистичното което съм чувал за сега. Жалко, че сме бедни и можем да си позволим само толкова, но със сегашното положение на икономиката май това е в общи линии изхода след като изтече ресурса на МиГ-овете.
                              „Аз, Драгомир, писах.
                              Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз се държах за вярата на Шишмана царя.“

                              Модератор на раздел "Военна Авиация"

                              Comment


                                #60
                                По добре да купуват или да просят хеликоптери. И транспортни и щурмови. Те поне ще влязат в употреба.


                                thorn

                                Средновековните църкви в България

                                Comment

                                Working...
                                X